ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μειώνουν τα κρεβάτια

Τρίωρη στάση διαμαρτυρίας από την Ιατρική Υπηρεσία

Στη μείωση του αριθμού των κρεβατιών προχωρά η Διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας της νευρολογικής και χειρουργικής κλινικής, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί του ΨΝΑ. Φαίνεται, δηλαδή, ότι η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη να εξαιρέσει τα Δημόσια Ψυχιατρεία από τις επιχορηγήσεις για τις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού τους και να παραπέμψει την κάλυψή τους στο νοσήλιο που εισπράττουν τα Ψυχιατρεία από τα Ασφαλιστικά Ταμεία οδηγεί στη συρρίκνωση του ΨΝΑ.

Η Ιατρική Υπηρεσία, με απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσής της, κάνει σήμερα τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας (9 π.μ. - 12 μ.), με αίτημα την ανάκληση της απόφασης και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου των διοικητικών οργάνων με την Ιατρική Υπηρεσία και άλλα όργανα για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό της διαδικασίας αποασυλοποίησης.

Εκτός από τη μείωση των κρεβατιών, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, αποφασίστηκε η πιστοποίηση της παρουσίας των ψυχολόγων με το χτύπημα κάρτας!

Στη γενική συνέλευση, γιατροί και ψυχολόγοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τη μείωση των κρεβατιών και την ουσιαστική κατάργηση της λειτουργίας των δύο κλινικών, τονίζοντας ότι οι κλινικές αυτές παρέχουν πολύπλευρες υπηρεσίες, εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό ασθενών (νοσηλεία, εξωτερικά ιατρεία, εφημερία) και προσφέρουν υψηλό επίπεδο ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών."Καλύπτουν καθημερινές και ουσιαστικές ανάγκες των νοσηλευομένων ψυχιατρικών ασθενών - συνεχίζει η απόφαση - προσφέροντας, όχι μόνο καλύτερες και αποτελεσματικότερες συνθήκες νοσηλείας και ιατρικής κάλυψης, αλλά και αποτρέπουν την ταλαιπωρία, το τεράστιο οικονομικό κόστος διακίνησης και την ανεπαρκή και ανέφικτη, πολλές φορές, αντιμετώπιση των ασθενών αυτών σε άλλα νοσοκομεία".

Ακόμα, όπως σημειώνουν, θα ανακοπεί η εκπαίδευση και η λήψη ειδικότητας μεγάλου αριθμού ειδικευομένων, ιδιαίτερα στην Ψυχιατρική.

Η γενική συνέλευση έκρινε απαράδεκτες τις αποφάσεις, είτε αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης, είτε της ανεύρεσης τεχνοκρατικών λύσεων και αποσπασματικής εξοικονόμησης πόρων. "Οποιεσδήποτε τέτοιες λύσεις, πρέπει να αναζητούνται από κοινού με το ιατρικό Σώμα και τους άλλους εργαζόμενους", τονίζουν γιατροί και ψυχολόγοι και δηλώνουν ότι "δεν πρόκειται να δεχτούν καμία τέτοια απόφαση μείωσης των κλινών του Γενικού Νοσοκομείου και μάλιστα ερήμην τους ειλημμένη".

Οσον αφορά τα χρόνια προβλήματα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, που"ταλανίζονται" χωρίς επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, τονίζουν ότι"επιβάλλουν τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων που αγωνίζονται σ' αυτό το χώρο, ο καθείς με τα όπλα του, προσβλέποντας σε μια άλλη κοινωνική στάση και πρακτική, λιγότερο ανάλγητη και περισσότερο ανθρώπινη".

ΦΟΝΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ
Ηθικός αυτουργός η κυβερνητική πολιτική

Ανακοίνωση - καταγγελία 27 συνδικαλιστικών στελεχών

Ηθικούς αυτουργούς για τη δολοφονία του Αλβανού λαθρομετανάστη την προηγούμενη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζουν τους κυβερνητικούς φορείς, κορυφαία στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος, με ανακοίνωση - καταγγελία τους.

"Η είδηση αποτρόπαιη. Η δικαιολογία συνήθης. Το όπλο εκπυρσοκρότησε στη συμπλοκή κατά λάθος. Ετσι, για πολλοστή φορά αστυνομικός με πολιτικά χρησιμοποιεί το υπηρεσιακό πιστόλι για να σκοτώσει... ", επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές και τονίζουν: "Την ευθύνη φέρνει στο ακέραιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και γιατί απ' αυτή ξεκινάει η εντολή να πυροβολούν στο ψαχνό, αλλά κύρια λόγω της πολιτικής που ακολουθούν με τους μετανάστες που βρίσκονται λαθραία στην Ελλάδα".

Η πολιτική αυτή επιλογή, επισημαίνουν, υποτάσσεται στα κέντρα της ΕΕ, αλλά και της άρχουσας τάξης της χώρας μας που θέλουν τους μετανάστες στην Ελλάδα φτηνή εργατική δύναμη, ώστε να εκβιάζουν την εργατική τάξη της χώρας μας για περιορισμό των εισοδημάτων τους. Επιδιώκουν και προωθούν, υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων με τη διαφυγή ασφαλιστικών εισφορών από τη μαύρη εργασία των λαθρομεταναστών και γενικά τη χρησιμοποίησή τους για να περνούν συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική τους.

Οι συνδικαλιστές, στην ανακοίνωση τους καταγγέλλουν, ότι οι κυβερνώντες προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων δημιουργούν και το κατάλληλο άλλοθι, οργανώνοντας επιχειρήσεις "σκούπα", κυνηγώντας σαν ζώα τους λαθρομετανάστες. Κοροϊδεύουν χρόνια τον ελληνικό λαό, και τους μετανάστες ότι θα τους νομιμοποιήσουν φτιάχνοντας προεδρικά διατάγματα - τερατουργήματα - που όμως δε λύνουν το πρόβλημα της νομιμοποίησης.

Πάγια θέση, καταλήγουν οι εργαζόμενοι, του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες, για τους οποίους δε συντρέχουν σοβαρά ποινικά αδικήματα, προκειμένου να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα στην εργασία, την ασφάλιση, την περίθαλψη και τη σύνταξη, όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Αν οι λαθρομετανάστες είχαν νομιμοποιηθεί, κανένας Αλβανός δε θαέχει δολοφονηθεί, σε κάποια από τις επιχειρήσεις "σκούπα"...

Την ανακοίνωση - καταγγελία υπογράφουν οι παρακάτω συνδικαλιστές: Γ. Μαυρίκος γγ της ΓΣΕΕ, Θ. Ευθυμίου πρόεδρος ΟΕΚΙΔΕ, Δ. Τσιουμπρής αντιπρόεδρος ΠΟΕΜ, Σ. Ραυτόπουλος αντιπρόεδρος ΠΟΣ, Π. Βαμβακάς πρόεδρος Εμποροϋπαλλήλων, Χ. Τσεντούρου πρόεδρος Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος, Α. Ζαζόπουλος πρόεδρος Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Δ. Κουμπούρης πρόεδρος σωματείου "Χαλυβουργικής", Π. Μπότσης πρόεδρος Ομοσπονδίας Φαρμάκων, Δ. Βαρελάς πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, Σ. Τσιμπόγλου γραμματέας ΠΕΜΕΝ, Δ. Βανδώρος πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Λ. Μεθωνιού αντιπρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, Δ. Αγγαβανάκης αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ, Γ. Σταυρόπουλος μέλος ΔΣ ΓΣΕΕ, Π. Ταξόπουλος γραμματέας Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Γ. Στρατηγός,γγ ΠΟΕ - ΟΤΑ, Χρ. Μπούρας πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, Δ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Β. Ζαρκαδούλας πρόεδρος σωματείου Ηλεκτρολόγων Αθήνας,Εμ. Νικολαϊδης,γγ Ενωσης Ελεκ/των - Βοηθών Ανελκυστήρων Β. Ελλάδας, Αν. Χοροζάνης μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, Χρ. Σταμούλος μέλος ΔΣ Συνομοσπονδίας ΟΣΑ - μέλος ΔΣ ΟΥΠΑΕ, Χρ. Κατσώτης μέλος ΔΣ ΓΣΕΕ, Π. Σοφός,γγ του ΕΚΑ, Δ. Θεοδώρου μέλος ΕΕ ΟΕΚΙΔΕ, Π. Τσουκαλάς μέλος ΔΣ ΟΜΕ - ΟΤΕ.

  • Διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική των απελάσεων πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα Κούρδοι πρόσφυγες απ' το Ιράκ και μέλη του Συντονιστικού Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων. Απαίτηση των προσφύγων είναι η παροχή πολιτικού ασύλου και η νομιμοποίηση κάθε πολιτικού πρόσφυγα. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν απ' την πλατεία Κάνιγγος και με πορεία έφτασαν στη Βουλή, όπου και επέδωσαν ψήφισμα στον Πρόεδρο της Βουλής.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οι ελλείψεις προσωπικού οδηγούν σε απορύθμιση

Δυο Επίκαιρες Ερωτήσεις για τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μ. Κωστόπουλος

Τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δημιουργούν οι κενές θέσεις προσωπικού. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας κατέθεσε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα,με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο και τη διαπίστωση που έκανε περί καθυστέρησης στις προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Ειδικότερα για το Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" κατέθεσε άλλη Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος.Εκεί οι εργαζόμενοι έκαναν κινητοποιήσεις επί πέντε βδομάδες, διεκδικώντας εκτός από πρόσληψη προσωπικού και ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων τους.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, τονίζεται ότι αυτή η "καθυστέρηση" - σύμφωνα με τον πρωθυπουργό - στις προσλήψεις, που διαρκεί πολλά χρόνια και προκαλεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των Δημοσίων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, εντείνει την αποδιοργάνωση, φορτώνει καθημερινά προβλήματα και άγχος στους εργαζόμενους. Η κατάσταση αυτή - διαπιστώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ - προκαλεί σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ποσότητα και ποιότητα των παρεχομένων δημοσίων υπηρεσιών υγείας, με αποτέλεσμα να "στρώνεται" ο δρόμος στην ιδιωτική κερδοσκοπική επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο αυτό.

Ο Απ. Τασούλας ερωτά τον υπουργό:

  • Με ποιους συγκεκριμένους ρυθμούς, με ποια κατανομή κατά Νοσοκομείο και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα γίνουν οι συγκεκριμένες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού που εξαγγέλθηκαν για φέτος (560 γιατροί και 2.700 νοσηλευτικό προσωπικό);
  • Πότε, πόσες και ποιες συγκεκριμένες προσλήψεις θα γίνουν για τα Νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Λάρισας, τα οποία - όπως είπε ο κ. πρωθυπουργός - ολοκληρώθηκαν, πότε θα γίνουν οι 500 προσλήψεις μη ιατρικού προσωπικού στο ΕΚΑΒ και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσουν οι 5.562 προσλήψεις, που εξαγγέλθηκαν κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων;
  • Πότε θα προσληφθούν οι 700 νοσηλεύτριες που είναι απαραίτητες προκειμένου να λειτουργήσουν τα 60 έτοιμα κρεβάτια των υπαρχόντων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και πότε θα προσληφθεί και το υπόλοιπο αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των 300 κρεβατιών στις ΜΕΘ, που το ίδιο το υπουργείο εκτιμά ότι χρειάζονται ακόμα;
  • Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να καλυφθούν οι πάνω από 2.500 θέσεις ιατρών και 25.000 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που χρειάζονται συνολικά στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, προκειμένου να λειτουργούν κανονικά;
Η Ερώτηση για τον "Ευαγγελισμό"

Στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος τονίζει ότι "η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων και στην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο, κωφεύει και επιδεικνύει απαράδεκτη αδιαφορία. Μ' αυτή την τακτική της - συνεχίζει ο Μ. Κωστόπουλος - φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τη δημιουργία πρόσθετων προβλημάτων στη λειτουργία του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της χώρας".

Οι εργαζόμενοι στον "Ευαγγελισμό", που έκαναν κινητοποιήσεις τις τελευταίες πέντε βδομάδες, ζητούν, εκτός από την πρόσληψη προσωπικού, να μην περικοπούν οι υπερωρίες και να ενσωματωθούν στο βασικό μισθό, μισθολογική αναβάθμιση των διπλωματούχων νοσηλευτριών των ΤΕΙ και χαρακτηρισμό του επαγγέλματός τους ως ανθυγιεινό.

Ο Μ. Κωστόπουλος ρωτά τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων του "Ευαγγελισμού" και στην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του, τα οποία όπως είναι γνωστό δεν αποτελούν "προνόμιο" του συγκεκριμένου Νοσοκομείου, αλλά αντίθετα τα αντιμετωπίζουν όλα τα Νοσοκομεία της χώρας.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεών τους μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη που θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου.

Σε σκουπιδότοπο μετατράπηκαν τα Χανιά

Σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, με σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, έχει μετατραπεί η πόλη των Χανίων και η ευρύτερη περιοχή, τις τελευταίες 13 μέρες εξαιτίας του αποκλεισμού του σκουπιδότοπου του Κουρουπητού από τους κατοίκους της περιοχής.

Οι κάτοικοι του Ακρωτηρίου κρατούν εδώ και δύο εβδομάδες κλειστή την παράνομη χωματερή του Κουρουπητού,αρνούμενοι μ' αυτό τον τρόπο να δεχτούν τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) στην περιοχή "Στρογγυλό Κεφάλι", τονίζοντας ότι θα είναι πάλι αυτοί τα θύματα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Το Συμβούλιο Περιοχής Ακρωτηρίου έχει κληθεί δύο φορές το τελευταίο διάστημα από το δήμαρχο Χανίων, αλλά αρνείται να προχωρήσει σε νέο διάλογο, αφού θεωρεί ότι το πρόβλημα πλέον δε λύνεται με το διάλογο, αλλά μόνο με πολιτικές αποφάσεις.

Από την πλευρά του ο Δήμος Χανίων έχει ήδη αρχίσει τους ψεκασμούς στα σκουπίδια, αφού οι περισσότεροι σωροί έχουν συσσωρευτεί μέσα στην πόλη, σε τουριστικές περιοχές, καθώς επίσης στο ύψος της Σούδας και σε πολλά σημεία της Εθνικής Οδού. Σύμφωνα με πληροφορίες η ανυπόφορη κατάσταση από το κλείσιμο του Κουρουπητού, προκάλεσε ήδη την επέμβαση του εισαγγελέα Χανίων, που άρχισε τη διερεύνηση της υπόθεσης. Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί χτες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ενώ για το ίδιο θέμα θα συνεδριάσει πιθανότατα σήμερα και το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλη οι κάτοικοι του Κουρουπητού είχαν προχωρήσει και πάλι στον αποκλεισμό της χωματερής, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία της κυβέρνησης και των φορέων του νομού για την εξεύρεση νέου οργανωμένου χώρου διάθεσης των απορριμμάτων, αφού η ανεξέλεγκτη χωματερή της περιοχής λειτουργεί επί μία δεκαετία, χωρίς το ΥΠΕΧΩΔΕ να έχει δώσει λύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικούς μήνες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας με πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων για κάθε μέρα λειτουργίας της ανεξέλεγκτης χωματερής του Κουρουπητού. Γεγονός που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης χρησιμοποιεί με εκβιαστικό τρόπο προς τους κατοίκους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού έχει ξεκαθαρίσει ότι "το ποσό του προστίμου θα στερήσει την περιοχή από σημαντικά και αναγκαία έργα υποδομής"...

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Μερική αντιμετώπιση των προβλημάτων

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας μέχρι τις 22 του Οκτώβρη

Οι τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και των γονέων παιδιών με ψυχικές διαταραχές, έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Η διοίκηση του Κέντρου ενημέρωσε χτες το σύλλογο εργαζομένων ότι εκτός από το ποσό των 135 εκατομ. δραχμών - υπήρχε στο προϋπολογισμό του Κέντρου - εγκρίθηκε και ένα ποσό ύψους 500 εκατομ. δραχμών. Αυτό σημαίνει ότι θα καλυφθεί το έλλειμμα μέχρι το τέλος του χρόνου στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, βασικά προγράμματα, όπως τα εργαστήρια κοινωνικού αποκλεισμού, δε θα διακοπούν - τουλάχιστον προσωρινά - οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, καθώς και τα αναδρομικά από την ισχύ του νέου μισθολογίου και του επιδόματος των 18.000 δραχμών.

Στη χτεσινή γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας, που ξεκίνησαν στις 6 Σεπτέμβρη, μέχρι την Τετάρτη 22 του Οκτώβρη. Τη μέρα εκείνη, η διοίκηση του Κέντρου υποσχέθηκε να καταβάλει στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα του Σεπτέμβρη. Τα υπόλοιπα, μαζί με την εξόφληση του Οκτώβρη, δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθούν στο τέλος του μήνα.

Είναι πάντως γεγονός ότι με την τακτική αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν επιλύεται το πρόβλημα. Απλώς, κλείνουν "τρύπες". Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, για το 1997 είχε εγκριθεί ποσό 1 δισ. για μισθολογικά και λειτουργικές δαπάνες, ενώ χρειάζονταν 2 δισ. δραχμές. Οσον αφορά τα παιδιά με ψυχικές διαταραχές που παρακολουθούν επιδοτούμενα προγράμματα για επαγγελματική κατάρτιση, δεν έχουν λάβει από την αρχή του χρόνου το επίδομα που ανέρχεται στο ποσόν των 3.000 δραχμών τη μέρα.

Αν, λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας δεν προνοήσει για το 1998, με προϋπολογισμό που να καλύπτει τις ανάγκες του Κέντρου, η ίδια κατάσταση όχι απλώς θα επανέλθει, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.

Δύο απεργίες των νοσοκομειακών γιατρών

Συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 23 του Οκτώβρη και θα απεργήσουν από τις 3 έως τις 7 του Νοέμβρη για το ιατρικό μισθολόγιο

Με δύο κινητοποιήσεις απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί τόσο στην πρόταση της κυβέρνησης για το νέο ιατρικό μισθολόγιο όσο και για την καθυστέρηση της προώθησής του.

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε τη συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 23 Οκτώβρη 1997, ενώ θα πραγματοποιήσουν και πενθήμερη απεργία από 3 έως 7 Νοέμβρη 1997 με αιτήματα την προώθηση ενός ιατρικού μισθολογίου σύμφωνα με τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ.

"Οι νοσοκομειακοί γιατροί, αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, θεωρούν απαράδεκτη την καθυστέρηση στην προώθηση του νέου ιατρικού μισθολογίου και καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση, σύμφωνα με τις προτάσεις μας. Πιστεύουμε πως η ψήφιση του ιατρικού μισθολογίου είναι απαραίτητος όρος για την αναβάθμιση των λειτουργών του ΕΣΥ, αλλά και ποιοτικό στοιχείο αναβάθμισης της ίδιας της λειτουργίας του. Πρέπει άμεσα να αλλάξει το καθεστώς των απαράδεκτων μισθών των 35.000 δραχμών (βασικός ειδικευμένου) και 60.000 δραχμών (βασικός επιμελητή) και η κυβέρνηση να σταθεί στα προβλήματα που παρουσιάζει το ΕΣΥ".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την καθυστέρηση της ψήφισης του νέου ιατρικού μισθολογίου και την άρνησή της να δώσει άμεσες λύσεις".

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Με επιτυχία και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η χτεσινή 3ωρη στάση εργασίας των διπλωματούχων μηχανικών του Δημοσίου, που διαμαρτύρονται για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να τους αφαιρέσει τους πόρους του 6 και 7 τοις χιλίοις, με αποτέλεσμα τη μείωση των μηνιαίων εισοδημάτων τους κατά 70 με 80 χιλιάδες δρχ.

Οι μηχανικοί κατά τη διάρκεια της χτεσινής στάσης εργασίας "μπλόκαραν" τις δημοπρασίες των έργων: Κατασκευή 44 κατοικιών στις Φέρες, προϋπολογισμού 1,4 δισ. και προσθήκη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 2ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων δρχ. Οι κινητοποιήσεις των μηχανικών που έχουν ξεκινήσει από τις 17 Σεπτέμβρη είχαν ως αποτέλεσμα την αναβολή δημοπρασιών έργων συνολικού προϋπολογισμού 50 δισ. δρχ. Η πρώτη φάση των κινητοποιήσεων ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη 21 Οκτώβρη με 24ωρη απεργία, που θα "συνοδεύεται" από το μπλοκάρισμα της δημοπρασίας του έργου του ΟΑΕΔ "Ανέγερση ΚΕΤΕΚ Αρκαδίας προϋπολογισμού 2,5 δισ. δρχ.". Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση της "Ενωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών" (ΕΜΔΥΔΑΣ) στο Θέατρο ΑΚΑΔΗΜΟΣ (Ακαδημίας και Ιπποκράτους 17) στις 11.00 το πρωί και στη συνέχεια θα γίνει πορεία των μηχανικών προς το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι τα επιδόματα που αφαιρούνται από τους μηχανικούς αφορούν στο 6 τοις χιλίοις επί των λογαριασμών των εργολάβων για τα έργα του δημοσίου και στο 7 τοις χιλίοις επί του ορίου πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Διακοπή νερού στα Ανω Ιλίσια

Χωρίς νερό για τέσσερις ώρες θα μείνουν σήμερα πολλές περιοχές των Ανω Ιλισίων, λόγω τεχνικών εργασιών της ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, από τις 9 το πρωί έως τη 1 μ.μ. θα σημειωθεί πτώση της πίεσης έως και πλήρη διακοπή της παροχής νερού στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, η οποία περικλείεται από τους δρόμους: Ηρώων Πολυτεχνείου - Κρήτης - Χρυσανθέμων - Καζαντζάκη - Κολοκοτρώνη - Ζέρβα - Χατζή - Παραμίσου - Εθνικής Αντιστάσεως - Πολυδώρου - Ιοκάστης - Χλόης - Κουσίδη - Μακρυγιάννη - Ηρώων Πολυτεχνείου.

Προέχει η επαγγελματική αποκατάσταση των απεξαρτημένων

Συμπεράσματα διεθνούς σεμιναρίου στην Αθήνα

Στη διαπίστωση ότι έξι παράγοντες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποτροπή ενός νέου που επιχειρεί να απεξαρτηθεί, κατέληξε διεθνές σεμινάριο που έγινε στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα. Πρωταρχική θέση σε αυτούς τους παράγοντες έχει η εργασιακή κατάσταση του ατόμου.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε χτεσινή ανακοίνωση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), που συνοψίζει τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου που είχε ως θέμα: "Τεχνικές πρόληψης της υποτροπής στη χρήση ουσιών". Αλλοι σημαντικοί παράγοντες - εκτός απ' την εργασιακή κατάσταση - είναι η ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου, η χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών, η παραβατική συμπεριφορά, οι σχέσεις του ατόμου με την οικογένεια και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και, τέλος, οι ιδιαίτεροι λόγοι για τους οποίους ξεκίνησε το άτομο τη χρήση.

Η πρωτεύουσα θέση που δίνεται στην εργασιακή κατάσταση φαίνεται να συνδέεται με το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εξαρτημένων ατόμων είναι άνεργοι. Αυτό προκύπτει τόσο απ' τα στοιχεία των θεραπευτικών κοινοτήτων όσο και απ' τα στοιχεία της Αστυνομίας.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ, στη διάρκεια των εργασιών τονίστηκε η αναγκαιότητα ύπαρξης υποστηρικτικών δικτύων κατά τη φάση της επαγγελματικής αποκατάστασης και της κοινωνικής επανένταξης των ατόμων που ολοκληρώνουν κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης. Επίσης υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα ο ρόλος της οικογένειας, που όχι μόνο πρέπει να διευρυνθεί αλλά και να ενισχυθεί, προκειμένου να συμβάλλει στη διατήρηση των θετικών αποτελεσμάτων της θεραπευτικής παρέμβασης.

Η επόμενη συνάντηση, τέλος, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 1998 στο Μάαστριχτ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ