ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Ανάλγητη και προκλητική απόφαση
  • Την επιβολή ειδικού φόρου ή την καθιέρωση κοινωνικού πόρου για τα ΑΜΕΑ σχεδιάζει η κυβέρνηση
  • Τις θέσεις του για τα ΑΜΕΑ κατέθεσε το ΚΚΕ στη Διακομματική Επιτροπή

"Στόχοι της κυβέρνησης είναι η κάλυψη των αναγκών λειτουργίας ιδρυμάτων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν προνοιακό έργο με την ανάλογη οικονομική ενίσχυση με την παράλληλη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους, της υλικοτεχνικής τους υποδομής και περιουσίας και την αξιολόγηση του έργου τους".

Τα παραπάνω έλεγε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο χαιρετισμό του στο Συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) στις 22.2.1997. Μάλιστα, ο Κ. Σημίτης επιχειρώντας να κάνει επίδειξη του "κοινωνικού προσώπου" του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμιζε πως η μελλοντική φροντίδα της κυβέρνησης θα είναι για εκείνους που "δεν έχουν τη δύναμη να επιβάλουν λύσεις", καθώς "δεν ανήκουν στην πλευρά που φωτίζει ο ήλιος". "Είναι επιταγή που απορρέει από την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης", κατέληγε η ομιλία του πρωθυπουργού.

Ευτελίζοντας την έννοια της αλληλεγγύης η κυβέρνηση οδηγείται στην επιβολή ειδικού φόρου ή κοινωνικού πόρου για την Πρόνοια και τα ΑΜΕΑ, που θα επιβαρύνει την "πλευρά που φωτίζει ο ήλιος". Είναι μια απόφαση προσβλητική για τα ΑΜΕΑ, αλλά και επαχθής για το κοινωνικό σύνολο.

Για τα παραπάνω σχέδια της κυβέρνησης μίλησε στη χτεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τα ΑΜΕΑ ο γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, Π. Αποσκίτης.Η λειτουργία της Διακομματικής Επιτροπής προβλέπεται απ' το νόμο 2430, αλλά η Επιτροπή συνεδρίασε ουσιαστικά για πρώτη φορά χτες - και πάλι όμως με την απουσία των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

Με ένα πρόχειρο κείμενο εμφανίστηκε στη συνεδρίαση η κυβέρνηση, το οποίο τελικά δεν έδωσε στους συμμετέχοντες για συζήτηση.

Κρυστάλλινες θέσειςαπ' το ΚΚΕ

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη Διακομματική, Χ. Χουρδάκης,παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος τονίζοντας ότι το ΚΚΕ συμμετέχοντας στην Επιτροπή για τα ΑΜΕΑ θέλει να συμβάλει και απ' αυτή τη θέση στην καλύτερη καταγραφή των προβλημάτων, αλλά και στην καλύτερη επεξεργασία των λύσεών τους. Επίσης διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ θα προσυπογράψει ένα κοινό κείμενο της Διακομματικής, στο βαθμό που αυτό θα κινείται σε σωστή κατεύθυνση και θα απαντά στις ανάγκες του σήμερα, διευκολύνοντας το άνοιγμα του δρόμου για ένα καλύτερο αύριο.

Τα ΑΜΕΑ, τονίζει το ΚΚΕ, δεν μπορούν να ευημερούν όταν η πλειοψηφία του ελληνικού λαού υποφέρει από την ανεργία, όταν πρέπει να πληρώσει για την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία.

Οι βασικοί άξονες των θέσεων του ΚΚΕ είναι:

  • Ισχυρός δημόσιος τομέας πρόνοιας, υγείας και παιδείας, προσανατολισμένος στην πρόληψη της αναπηρίας και στην έγκαιρη διάγνωση.
  • Γενναία αύξηση των δαπανών για πρόνοια, υγεία και παιδεία.
  • Ανάπτυξη υψηλής ποιότητας δημοσίου συστήματος ειδικής αγωγής, ανάλογα με την κατηγορία των ΑΜΕΑ.
  • Ενταξη των ΑΜΕΑ στην παραγωγική διαδικασία, χωρίς τους αδιαφανείς μηχανισμούς ρουσφετολογικής εκμετάλλευσης της ανάγκης τους για δουλιά.
  • Οχι στη φιλανθρωπία, την εμπορευματοποίηση των αναγκών των ΑΜΕΑ.
  • Να ψηφιστεί άμεσα ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός, που θα υποχρεώνει το δημόσιο και τους ιδιώτες να εξασφαλίσουν την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε κτίρια.
  • Γενναία χρηματοδότηση και δημιουργία εκείνων των υποδομών για την ανάπτυξη πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.
  • Μετατροπή των επιδομάτων σε κοινωνική σύνταξη, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία. Η κατώτερη σύνταξη να ισούται με 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΕΑ) για τους ανίκανους προς εργασία και με 10 ΗΕΑ για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Οσον αφορά τα κονδύλια που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την εφαρμογή διαφόρων προγραμμάτων, το ΚΚΕ θεωρεί ότι η χρηματοδότηση αυτή είναι ένα πολύ μικρό μέρος απ' αυτό που στοιχίζει η σχέση μας μαζί της.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει:

α. Τα προγράμματα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται από την πολιτεία σαν μέσο αποποίησης των ευθυνών της, όσον αφορά τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ.

β. Η όποια χρηματοδότηση από την ΕΕ θα πρέπει να είναι συμπληρωματική των πολιτικών για τα ΑΜΕΑ, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού και να εντάσσονται στους προϋπολογισμούς των ανάλογων υπουργείων.

γ. Υπάρχει ανάγκη σ' αυτόν τον τομέα για τη θέσπιση διαφανών διαδικασιών και ελέγχου στη διαχείριση κονδυλίων για τα ΑΜΕΑ και στους δημόσιους φορείς, αλλά ιδιαίτερα στις διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Μερικές κατηγορίες που απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις είναι τα άτομα με νοητική στέρηση και αυτισμό και πολλαπλές αναπηρίες.

Ο συνδικαλισμός

Οσον αφορά το συνδικαλιστικό κίνημα των ΑΜΕΑ το ΚΚΕ διατυπώνει τις παρακάτω θέσεις:

1.Μέλη των πρωτοβάθμιων οργανώσεων να γίνονται ΑΜΕΑ με συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας, που θα βεβαιώνεται με γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής. 2.Οι γονείς και κηδεμόνες που εκπροσωπούν τα παιδιά τους να έχουν δικαίωμα μιας ψήφου για κάθε παιδί.

3.Καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές και όχι του υπερπλειοψηφικού που ισχύει σήμερα.

4.Για τα μέλη των οργανώσεων να εκδίδεται συνδικαλιστικό βιβλιάριο που θα είναι το εκλογικό βιβλιάριο των ΑΜΕΑ και των γονέων και κηδεμόνων τους. 5.Στις εκλογικές διαδικασίες να παραβρίσκεται ως πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, δικαστικός αντιπρόσωπος που θα διορίζεται από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία.

Τέλος, το ΚΚΕ καλεί τη Διακομματική Επιτροπή να εκφράσει την αντίθεσή της στην απόφαση της κυβέρνησης για τη συγχώνευση οργανισμών που πλήττουν το χώρο της Πρόνοιας.

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Χρυσάφι για κάποιους

...Αλλά χωρίς εμφανή αποτελέσματα για τα δημόσια νοσοκομεία

Η ανάθεση της καθαριότητας των νοσοκομείων σε ιδιωτικά συνεργεία έχει αποβεί φλέβα χρυσού για κάποιους, αλλά δεν έχει φέρει το ποθητό αποτέλεσμα της μείωσης των δαπανών στον τομέα της καθαριότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) μόνο σε 17 νοσοκομεία δαπανώνται πάνω από δύο δισ. δραχμές "και μάλιστα χωρίς εμφανή αποτελέσματα", όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να γίνουν 700 προσλήψεις καθαριστριών το χρόνο στα 17 νοσοκομεία.

"Η κυβέρνηση, υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ, αξιοποιώντας τη ρύθμιση του πρώην υπουργού Υγείας της ΝΔ, Γ. Σούρλα, χορηγεί αφειδώς εγκρίσεις ανάθεσης σε ιδιώτες με το δήθεν επιχείρημα ότι κοστίζουν λιγότερο από την πρόσληψη μονίμων υπαλλήλων".

Το μικρότερο κόστος έχει το Νοσοκομείο Ραφήνας (25 εκατ. δραχμές) και το μεγαλύτερο κόστος έχουν το ΚΑΤ, ο "Ευαγγελισμός" και το "Γενικό Κρατικό Νίκαιας" (240 εκατ. δραχμές), ενώ το συνολικό κόστος για τα 17 νοσοκομεία ξεπερνά τα δύο δισ. δραχμές. Από την άλλη - όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ - ο μισθός ενός μόνιμου υπαλλήλου καθαριότητας (ακόμα κι αν είναι παντρεμένος με ένα παιδί) δεν υπερβαίνει το ποσόν των 3 εκατ. δραχμών ετησίως. Ετσι, υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ, με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να γίνονται περί τις 700 προσλήψεις το χρόνο, μόνο σ' αυτά τα 17 νοσοκομεία. Με τις προσλήψεις αυτές, καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ, "και η ανεργία θα μειωνόταν και τα ασφαλιστικά ταμεία θα ανακουφίζονταν (με τις επιπλέον εισφορές), καθώς σήμερα η απασχόληση κυρίως αλλοδαπών εργατών χωρίς ασφάλιση, τις περισσότερες φορές ούτε το ένα επιτυγχάνει, ούτε το άλλο".

Πέρα απ' το γεγονός ότι η ανάθεση της καθαριότητας στα ιδιωτικά συνεργεία αποδεικνύεται ένας... διάδρομος για την ιδιωτικοποίηση και άλλων τομέων των δημόσιων νοσοκομείων. Εχει αποδειχτεί ότι και αυτός ο ευαίσθητος τομέας, όπως είναι τα νοσοκομεία, μπορεί να αποτελέσει πεδίο αεριτζίδικης και αδίστακτης επιχειρηματικής δράσης - με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους σε αυτά τα ιδιωτικά συνεργεία.

Αυτή η κατάσταση σημειώθηκε από το Σεπτέμβρη του 1994, με το ιδιωτικό συνεργείο που έχει αναλάβει την καθαριότητα του "Αγίου Σάββα" αφήνοντας επί μήνες απλήρωτες τις καθαρίστριες. Για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους οι καθαρίστριες προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και έκαναν πολυήμερες κινητοποιήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Καθοριστική η σημερινή συνάντηση

Απ' τη σημερινή συνάντηση των νοσοκομειακών γιατρών με τον υφυπουργό Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, θα εξαρτηθεί η συνέχεια ή όχι των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών για την προώθηση ενός ικανοποιητικού μισθολογίου.

Η σημερινή συνάντηση έρχεται ως συνέχεια των διαδοχικών συναντήσεων που είχε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).Προχτές το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας συναντήθηκε με την ΟΕΝΓΕ, ενώ χτες είχε συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ. Στη συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές στο πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής για το νέο ιατρικό μισθολόγιο. Ακόμη, είπε ότι γίνονται προσπάθειες να υπάρξει ιατρικό μισθολόγιο μέσα στο 1997.

Πάντως, οι γιατροί των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου συνεχίζουν τις τρίωρες στάσεις εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) - που ξεκίνησαν τη Δευτέρα - μέχρι και την Παρασκευή 7 Νοέμβρη και την αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Οπως δήλωσε χτες, μετά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης,οι γιατροί θα επανακαθορίσουν τη στάση τους μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεδρίαζε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ.Η απεργία στο ΙΚΑ

Συνεχίζουν για δεύτερη βδομάδα την πανελλαδική απεργία που ξεκίνησαν στις 27 Οκτώβρη οι γιατροί του ΙΚΑ. Η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή 7 Νοέμβρη. Οι γιατροί του ΙΚΑ διεκδικούν την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών και ένταξή τους στις 4.000 κενές θέσεις, καταβολή των δεδουλευμένων της υπερωριακής απασχόλησης και χορήγηση επιδομάτων ετοιμότητας, ειδικότητας και βιβλιοθήκης.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα μέτρα της κυβέρνησης

Με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας (9πμ-12μ) και (12μ-3μμ) μέχρι τις 7.11.1997 αντιδρούν οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων στα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης για τα φάρμακα.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την καθιέρωση μικρού πόρου υπέρ του ΕΟΦ, της τάξεως του 1,5%-2% επί της χονδρικής τιμής του φαρμάκου, που θα αποδίδεται από τις φαρμακοβιομηχανίες και τους εισαγωγείς φαρμάκων, που προσφεύγουν στις υπηρεσίες του Οργανισμού, προκειμένου να νομιμοποιήσουν την κυκλοφορία των προϊόντων τους.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την αποδυνάμωση του κοινωνικού και ελεγκτικού ρόλου του ΕΟΦ, για τη μεθοδευμένη αφαίρεση αρμοδιοτήτων του, για την κατάργηση της οικονομικής του αυτοδυναμίας από την κυβερνητική πολιτική.

Απορρίφτηκεη αίτησητης "Boehringer"

Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την αίτηση αναστολής της γερμανικής εταιρίας, η οποία ζητούσε να ανασταλεί απόφαση της υπουργού Ανάπτυξης για καθορισμό ανώτατης τιμής πώλησης των φαρμάκων, όπως καθορίστηκαν πρόσφατα με το δελτίο τιμών φαρμάκων. Η δικάσιμος επί της κύριας προσφυγής έχει προσδιοριστεί για τις 5 Μάη 1998 και επομένως για ένα τουλάχιστο εξάμηνο δε θα αλλάξουν οι τιμές των φαρμάκων, αν δεν υπάρξει νέο δελτίο τιμών από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η "Boehringer" υποστηρίζει ότι οι τιμές που καθορίστηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης για τα φάρμακα "Μεσουλίτ", "Λοναρίντ", "Μουκοσολβάν" κλπ., κάνουν προβληματική τη συνέχεια της παραγωγής τους και θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της επιχείρησης. Το ΣτΕ με την απόφασή του έκρινε ότι η οικονομική βλάβη που επικαλείται η εταιρία αφ' ενός είναι επανορθώσιμη και αφ' ετέρου η αιτούσα εταιρία δεν αποδεικνύει με στοιχεία το κόστος παραγωγής των φαρμάκων της.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ με την υπ' αριθμό 670/1997 απόφασή του έκρινε ότι δε συντρέχει λόγος να ανασταλεί η υπουργική πράξη και συνεπώς η αίτηση πρέπει να ακυρωθεί.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ
Αποθέωση εμπαιγμού και υποσχεσιολογίας

Η κατασκευή του ανακοινώθηκε το 1985, η θεμελίωσή του έγινε το 1997 και η αποπεράτωσή του τοποθετείται στο 2000. Η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ στιγματίζει - πέρα απ' την ανακολουθία του ΠΑΣΟΚ - και την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης

Η ανέγερση του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Πιερίας ανακοινώθηκε το 1985 απ' την τότε νομάρχη και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Αρσένη.Ηταν ενταγμένο στο - τότε - τετραετές πρόγραμμα της νομαρχίας και όπως ανακοίνωσε τότε η νομάρχης "οι εργασίες κατασκευής θα αρχίσουν μέσα στο 1985 και ο προϋπολογισμός αναμένεται να προσεγγίσει τα 1,5 δισ. δραχμές"(από την τοπική εφημερίδα "Ολύμπιο Βήμα" της 9.1.1985).

Στις 25.10.1995 ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας θεμελίωσε το νοσοκομείο υποσχόμενος ότι "η ολοκλήρωση του έργου, προϋπολογισμού 8,15 δισ. δραχμών, (χωρίς τον ιατρικό εξοπλισμό) τοποθετείται μέσα στο 2000" (βλέπε Δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας της 26.10.1997).

Αυτά τα τρικ της υποσχεσιολογίας και του μοιράσματος δισεκατομμυρίων καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ (31.10.1997) υπενθυμίζοντας τις υποσχέσεις και τα γεγονότα. "Είναι, αναφέρει, χαρακτηριστική η ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάζει ως επιτυχία (βοηθούντων και των μέσων ενημέρωσης) την κατασκευή έργων για την καθυστέρηση των οποίων θα έπρεπε να απολογείται. Ετσι η θεμελίωση του νοσοκομείου 12 χρόνια αργότερα (!!!) παρουσιάστηκε ως επιτυχία του κ. Γείτονα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, δεξιώσεις κλπ. Θα ήταν χρήσιμο να αναρωτηθεί κανείς ποιο ήταν το κοινωνικό οικονομικό, ψυχολογικό κόστος στους κατοίκους της περιοχής για την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί από την 12χρονη τουλάχιστον καθυστέρηση, αλλά και το κόστος στην υγεία τους. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να αναρωτηθεί ποιος φταίει που το νοσοκομείο δεν άρχισε να κατασκευάζεται το 1985 όπως υποσχέθηκε η τότε νομάρχης".

Και η ανακοίνωση καταλήγει με ένα άλλο θέμα: "Θλίψη προκαλεί επίσης, η ανάγκη της "Μέριμνας Παιδιού" να προσφύγει σε λαχειοφόρο αγορά και στην επαιτεία προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να καλύψει λειτουργικές της δαπάνες. Αφού την "έριξαν στη θάλασσα" τα ευρωπαϊκά προγράμματα και η κυβέρνηση, την άφησαν χωρίς σωσίβιο, αποδείχνοντας, για μια ακόμη φορά την ανάλγητη φύση της "ελεύθερης" καπιταλιστικής αγοράς ρίχνοντας, ξανά, τα βάρη στο κοινωνικό σύνολο (η εύκολη λύση αντί για τον αγώνα διεκδίκησης κονδυλίων)".

Αν για τη θεμελίωση χρειάστηκαν 12 χρόνια, τότε η αποπεράτωση και - πολύ περισσότερο η λειτουργία - πότε μπορεί να τοποθετηθεί πέρα απ' τις εξαγγελίες του Κ. Γείτονα για το 2000..;

"Η ισχύς εν τη ενώσει"

Πρόταση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων για ενοποίηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής

Επίσημη πρόταση συνένωσης προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής (ΠΟΜΕΕΑ) και τα σωματεία της, έκανε η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Η ΟΣΝΙΕ, μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, κατέληξε στην απόφαση αυτή, επισημαίνοντας ότι αν υπάρξει τελικά συνένωση των δυο Ομοσπονδιών θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να αναπτύξουν καλύτερη δράση τόσο προς όφελος των δικών τους διεκδικήσεων όσο και των πασχόντων συνανθρώπων τους. Παράλληλα η ΟΣΝΙΕ καλεί άμεσα όποια σωματεία του κοινωνικοπρονοιακού χώρου δεν είναι ενταγμένα να προσχωρήσουν στην Ομοσπονδία, στην οποία υπάρχουν οι συνθήκες για την καλύτερη συνδικαλιστική έκφραση και δράση τους.

Στην επιστολή τους τα μέλη του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ, προς τους αντίστοιχους εκπροσώπους της ΠΟΜΕΕΑ, υπογραμμίζουν ότι τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και αυτά που δημιουργούνται συνεχώς στην κοινωνική πρόνοια, από τις αντικοινωνικές πολιτικές λιτότητας και το νεοφιλελευθερισμό, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, χρόνο με το χρόνο μεγαλώνουν. Τα προβλήματα χρηματοδότησης - συνεχίζεται στην επιστολή - της κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και τα επακόλουθά της, με τις ελλείψεις κονδυλίων, προσωπικού, μέσων, τη συρρίκνωση υπηρεσιών, αλλά και τη γενικότερη υποβάθμισή της, την οδηγούν στα όρια της καταρράκωσης, αλλά και της μείωσης της προσφοράς στους δεινοπαθούντες συνανθρώπους μας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, επισημαίνει η ΟΣΝΙΕ, κάτω από τα οξυμένα προβλήματα, σίγουρα θα ξεσπάσουν αγώνες, με επιμονή και πείσμα και στο χώρο της πρόνοιας. Εμπόδιο όμως σημαντικό αποτελεί η πολυδιάσπαση που υπάρχει, τα αδρανοποιημένα σωματεία, αλλά και αυτά που βρίσκονται στα χέρια φιλοκυβερνητικών παραγόντων.

Και η επιστολή της ΟΣΝΙΕ καταλήγει: "Η ενιαία συνδικαλιστική έκφραση και δράση των σωματείων στον κοινωνικοπρονοιακό χώρο, μαζί με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, μπορεί ν' αποτελέσει μια σημαντική δύναμη στους δύσκολους καιρούς που μας περιμένουν, έχοντας ανοιχτό μέτωπο στις αντικοινωνικές και αντεργατικές πολιτικές λιτότητας και της συρρίκνωσης της πρόνοιας και της υγείας που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κεφαλαιούχων. Η πολυδιάσπαση και η λογική της εργασιακής ή ιδεολογικής περιχαράκωσης δε βοηθούν αλλά αδυνατίζουν τις κοινές προσπάθειες οι οποίες είναι αναγκαίες σήμερα".

Λεζάντα 2ου

Διαμαρτυρία των καθαριστριών του ιδιωτικού συνεργείου στον "Αγιο Σάββα", το 1994

Λεζάντα 1ου

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των ΑΜΕΑ κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, στο υπουργείο Υγείας (2.10.1997)

"ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Δεν έχει να πληρώσει

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Στ. Παναγιώτου και Απ. Τασούλα, για τα προβλήματα του νοσοκομείου

Σημαντικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο "Αγιος Παύλος" στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης, αφού υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους ασθενείς, επισημαίνουν σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Απ. Τασούλας.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, αναφέρουν οι βουλευτές, είναι ότι στις ειδικότητες όπως Ρευματολογίας - Ορθοπεδικής υπάρχουν λίστες αναμονής ασθενών μέχρι και τέσσερις μήνες. Εντονο είναι το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και στο χώρο της καθαριότητας και στο βοηθητικό τμήμα.Οσον αναφορά τις δαπάνες του νοσοκομείου, αυτές δεν καλύπτονται έγκαιρα, ενώ με τον νέο τρόπο χρηματοδότησης ανακυκλώνονται τα χρέη. Ηδη, τονίζουν οι βουλευτές του Κόμματος, ιδιωτική εταιρία με έγγραφό της προειδοποιεί ότι θα απαιτήσει σημαντικούς τόκους αν δεν τις καταβληθούν τα ποσά που της οφείλει το νοσοκομείο.

Εκτός αυτού σημαντικά είναι και τα προβλήματα μηχανοργάνωσης - η οποία έχει μείνει μόνο στα χαρτιά - που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, αφού οι ανάγκες του εξυπηρετούνται από έναν και μόνο ηλεκτρονικό υπολογιστή, επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Με αφορμή λοιπόν τις παραπάνω ελλείψεις που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τον υπουργό Υγείας, ποια θα είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που πρόκειται να παρθούν για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης "Αγιος Παύλος".

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Πρόταση αποχώρησης απ' τον "κοινωνικό διάλογο"

Το Α Περιφερειακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε χτες στη Θεσσαλονίκη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα υγειονομικών κατέθεσε στην κρίση των συνέδρων τις συνολικές της απόψεις για την τακτική του κινήματος, που πρέπει να χαραχτεί απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να ξεθεμελιώσει τις κοινωνικές - ασφαλιστικές - εργασιακές κατακτήσεις των εργαζομένων και ταυτόχρονα μέσα από την κοινωνική συναίνεση, να πετύχει την υποταγή των εργαζομένων σ' αυτή την πολιτική.

Η Λέτα Μεθωνιού,αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επισήμανε ότι "η κυβέρνηση χρησιμοποιεί σαν εργαλείο σ' αυτή την πολιτική το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο με άξια δεκανίκια τις συνδικαλιστικές παρατάξεις τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Υγειονομική Πρωτοβουλία. Γέννημα αυτής της πολιτικής είναι να ισχυροποιείται οικονομικά - πολιτικά από τη μια η οικονομική ολιγαρχία και από την άλλη να χειροτερεύει η θέση της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων. Ετσι οι υγειονομικοί βρίσκονται με απώλειες μεγαλύτερες των 22% και ταυτόχρονα μ' ένα μισθολόγιο που συνδέεται με την παραγωγικότητα".

Παράλληλα, η ΔΕ υγειονομικών κατέθεσε δύο ψηφίσματα, με τα οποία ζητείται η αποχώρηση της ΠΟΕΔΗΝ από τον κοινωνικό διάλογο που προωθεί η κυβέρνηση και να σταματήσουν αμέσως οι συνενώσεις των νοσοκομείων. Και τα δύο ψηφίσματα καταψηφίστηκαν από την ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και την παράταξη του Συνασπισμού, αδιαφορώντας για τα πάγια αιτήματα των χιλιάδων εργαζομένων στα νοσοκομεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ