ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
"Ετοιμη για στρατιωτική επίθεση" δηλώνει η Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΑΡΙΣΙ. -

Κατακόρυφα έχει ανέβει το θερμόμετρο της έντασης στον Περσικό Κόλπο καθώς οι αμερικανικές προειδοποιήσεις εντείνονται λίγες ώρες πριν ληφθεί οριστική απόφαση για τη μετάβαση ή όχι του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην ιρακινή πρωτεύουσα. Οι αντεγκλήσεις, οι δηλώσεις και οι εκτιμήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Κόλπο, οι οποίες έχουν, ήδη, τεθεί σε θέση μάχης.

"Την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να δράσει κατά του Ιράκ σε περίπτωση που ο Ιρακινός Πρόεδρος δε δώσει τη λύση στην υπάρχουσα κρίση αποδεχόμενος πλήρως τις αποφάσεις του ΟΗΕ", τόνισε σε ομιλία του προς τον αμερικανικό λαό από το αμερικανικό Πεντάγωνο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι "το Ιράκ πρέπει να τιμωρηθεί στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι βασικές προϋποθέσεις της αναπόσπαστης συνέχισης των επιθεωρήσεων σε όλα ανεξαιρέτως τα προεδρικά μέγαρα και που δε γίνει εκ των προτέρων σεβαστή η απόλυτη δικαιοδοσία της ειδικής επιτροπής ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού - UNSCOM" και κάλεσε τόσο τη διεθνή κοινή γνώμη όσο και τον αμερικανικό λαό να είναι προετοιμασμένος. Ο Μπιλ Κλίντον χαρακτήρισε την κατάσταση πρόκληση για την εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας και επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον προτιμά τη διπλωματική λύση, στην περίπτωση που ο Σαντάμ Χουσεϊν αποδεχτεί, άνευ όρων, τα αιτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στα πλαίσια της προσπάθειας χειραγώγησης της αμερικανικής κοινής γνώμης υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ο υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν και ο σύμβουλος του Προέδρου σε θέματα εθνικής ασφαλείας Σάντι Μπέργκερ, αναμένεται να μιλήσουν, σήμερα το απόγευμα, στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Οι τρεις επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σκοπεύουν στο να αντιστρέψουν το ελαφρώς αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, τις τελευταίες μέρες, στις ΗΠΑ σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης καθώς, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της διπλωματίας. Εκτός από την εκδήλωση στο Οχάιο, η Ολμπράιτ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περιοδεία σε μια σειρά από αμερικανικές πόλεις, ενώ ο Σάντι Μπέργκερ πρόκειται να απευθύνει μήνυμα μέσω δορυφόρου και σε χώρες της Ευρώπης.

Ομόφωνη απόφαση θέλει ο Ανάν

Την οριστική του απόφαση για την πραγματοποίηση ή όχι επίσκεψης στην ιρακινή πρωτεύουσα αναμενόταν να λάβει, αργά χθες το βράδυ, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Οι εκπρόσωποι των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας επρόκειτο να συναντηθούν εκ νέου, χθες βράδυ, για να μπορέσουν να καταλήξουν σε ένα μίνιμουμ κείμενο συμφωνίας, το οποίο ο Κόφι Ανάν θα μεταφέρει ως μήνυμα στον Ιρακινό ηγέτη, στην περίπτωση που τελικά εγκριθεί ομόφωνα το ταξίδι του αυτό. Οπως υποστήριζαν στενοί συνεργάτες του Κόφι Ανάν, ο ΓΓ, που πρόκειται να μεταβεί πρώτα στο Παρίσι, επιθυμεί να ενημερώσει πριν από την αναχώρησή του και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι πιέσεις προς τον Κόφι Ανάν από μια σειρά από χώρες να μεταβεί στη Βαγδάτη το "γρηγορότερο δυνατό". Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Πενγκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες στη Μόσχα, τάχθηκαν κατηγορηματικά κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης και κάλεσαν τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταβεί άμεσα στην ιρακινή πρωτεύουσα. Εντούτοις, όπως σημείωναν πολιτικοί αναλυτές, ο Ρώσος Πρόεδρος για πρώτη φορά δε χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρό λόγο για την επικείμενη στρατιωτική επέμβαση, την οποία αρκέστηκε να ονομάσει "ύστατη και επικίνδυνη λύση".

Στο ενδεχόμενο μετάβασης του Κόφι Ανάν στη Βαγδάτη αναφέρθηκε εκτενώς και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Σάιντ αλ Σάχαφ στο Παρίσι. Μετά το τέλος της συνάντησής τους, ο αλ Σάχαφ, που επρόκειτο να συναντηθεί και με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, τόνισε ότι "η ιρακινή ηγεσία θα δεχτεί την οποιαδήποτε ισορροπημένη λύση". Ο Ζακ Σιράκ, από την άλλη, κάλεσε τον Σαντάμ Χουσεϊν να συνειδητοποιήσει το μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει ο ιρακινός λαός και επανέλαβε ότι ο Κόφι Ανάν οφείλει να μεταβεί άμεσα στη Βαγδάτη. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αν Γκαζό Σεκρέ, η οποία ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος απεσταλμένος Ντενίς Μποσάρ συνεχίζει την περιοδεία του στη Μαλαισία, την Ινδία και το Πακιστάν, συμπληρώνοντας ότι η γαλλική ηγεσία ελπίζει η σαφής θέση της κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης θα αποτρέψει επικείμενα αντίποινα των εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Ανάλογες εκκλήσεις προς τον Κόφι Ανάν έκαναν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ο Βέλγος ομόλογός του Ερίκ Ντερίκ, που απέφυγαν να αναφερθούν στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, αν και δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, εκτίμησε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα μεταβεί στη Βαγδάτη εντός της τρέχουσας βδομάδας. Λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι το ουγγρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αποστολή μικρής στρατιωτικής δύναμης στον Κόλπο, όπως άλλωστε αναμένεται να κάνει και το ολλανδικό μέσα στις επόμενες μέρες.

Αποστασιοποίηση από τον αραβικό κόσμο

"Κάθε δυνατή προσπάθεια να είναι επιτυχής η επίσκεψη του Κόφι Ανάν στη Βαγδάτη" είναι διατεθειμένη να κάνει η ιρακινή ηγεσία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρακινού αναπληρωτή πρωθυπουργού Ταρέκ Αζίζ. Λίγο νωρίτερα, ο Ταρέκ Αζίζ είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Σεϊκ Χαμάντ μπιν Γιασίν μπιν Γιάμπρ αλ Τάνι, του οποίου την παρουσία στην ιρακινή πρωτεύουσα χαρακτήρισε "θετικότατο βήμα". Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις εξελίξεις, αν και τόνισε ότι το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης παραμένει πάντα ανοιχτό. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, στην ιρακινή πρωτεύουσα τα πνεύματα είναι, ήδη, οξυμένα καθώς έχουν, ήδη, εμφανιστεί μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Πληροφόρησης του Μπαχρέιν, με ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε ότι δεν έχει και δεν πρόκειται να δοθεί άδεια στα αμερικανικά αεροσκάφη να απογειωθούν από το έδαφος του με προορισμό το Ιράκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μπαχρέιν βρίσκεται η έδρα του 5ου αμερικανικού Στόλου. Ανάλογη στάση έχουν τηρήσει η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν.

Εντείνεται η αμερικανική παρουσία του Κόλπου

Οπως έγινε γνωστό από το αμερικανικό επιτελείο στον Περσικό Κόλπο έφθασε, χθες, στην περιοχή το ελικοπτεροφόρο πλοίο "Γκουάμ", που συνοδεύεται από άλλα 3 πλοία, και μεταφέρει 25 ελικόπτερα και 2.000 πεζοναύτες. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας έδωσε εντολή σε άλλους 6.000 άνδρες να μεταβούν στον Κόλπο, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκεται στην περιοχή σε 25.000 άνδρες. Στην είσοδο του Κόλπου έφθασε, χθες, και το ολλανδικό καταδρομικό "Αμπραχάμ Βαν ντερ Χαλστ", το οποίο αναμένει σχετική εντολή της κυβέρνησής του για να πάρε θέση μάχης. Σήμερα, αναμένεται να καταπλεύσει και η καναδέζική φρεγάδα "Τορόντο", όπως και η στρατιωτική δύναμη που αποστέλλει η Αυστραλία.

Νομικά και ηθικά αδικαιολόγητη η επίθεση

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος

Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος συζήτησε στη συνεδρίασή του της 4ης Φεβρουαρίου 1998, υπό την προεδρεία του Γενικού Γραμματέα Ιουσίφ Αλ Φάισαλ, τις αμερικανικές απειλές για ευρείας κλίμακας στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ και του λαού του, και συμπέρανε τα παρακάτω:

1. Η κλιμάκωση των αμερικανικών απειλών, σε συνδυασμό με τη διπλωματική δραστηριότητα που τις συνοδεύει, τις πιέσεις που ασκούνται στα γειτονικά με το Ιράκ κράτη και τη συγκέντρωση των δυνάμεων και μέσων καταστροφής, ιδιαίτερα στις περιοχές του Κόλπου, είναι νομικά και ηθικά αδικαιολόγητη. Και σε περίπτωση που τα λόγια μετατραπούν σε έργα, θα οδηγήσει σε ανυπολόγιστες καταστροφές.

2. Αυτή η κλιμάκωση αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντίθεση στον αραβικό χώρο, την περιοχή και διεθνώς. Εκτός από τη βρετανική υποστήριξη και τις δειλές και γνωστών κινήτρων θέσεις του Κουβέιτ, εντείνονται καθημερινά οι φωνές που αντιτίθενται σ' αυτή και στη χρήση της στρατιωτικής βίας ενάντια στο Ιράκ, προειδοποιούν για τις σοβαρές συνέπειές της για την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή και τον κόσμο και καλούν να επιλυθεί η κρίση ανάμεσα στο Ιράκ και τις ΗΠΑ με διπλωματικά μέσα. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα, η Ρωσία και η Γαλλία, αντιτίθενται ξεκάθαρα στη χρήση της στρατιωτικής βίας ενάντια στο Ιράκ και θεωρούν ότι αποτελεί παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και ότι δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή και τον κόσμο και σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη.

3. Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ ότι προβαίνουν σ' αυτές τις ενέργειες από ενδιαφέρον για τη διεθνή νομιμότητα αποτελούν ασύστολη υποκρισία και ψεύδος. Οποιος ενδιαφέρεται για τη διεθνή νομιμότητα οφείλει να το πράττει απέναντι σε όλους και δεν μπορεί να προστατεύει το Ισραήλ και τους κυβερνώντες του, όπως τον Νετανιάχου, στις προκλήσεις του προς τη διεθνή κοινή γνώμη, την περιφρόνησή τους προς όλες τις αποφάσεις όλων των οργανισμών του ΟΗΕ, περιλαμβανομένων και εκείνων που έχουν γίνει δεκτές από τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ φοβούνται και αρνούνται να παραπεμφθεί η διαφορά τους με το Ιράκ στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

4. Η αμερικανική διοίκηση ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική όξυνσης για περισσότερους από έναν στόχους: να επιβάλλει τη θέληση και τις αποφάσεις τους στη διεθνή κοινότητα χωρίς να παίρνει υπόψη τη γνώμη των άλλων και τη διεθνή νομιμότητα, να εντείνει τον έλεγχο στα αραβικά πετρέλαια και τα πετρέλαια της Κασπίας Θάλασσας και να συνεχίσει τον εκβιασμό των κρατών και λαών των αντίστοιχων χωρών.

Το Πολιτικό Γραφείο τονίζει, επί του προκειμένου, τη μεγάλη σημασία της θέσης που έχει πάρει η Συρία, σαν λαός, κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χαφέζ Αλ Ασαντ, και εκτιμά ότι η θέση αυτή αποτελεί μέσο για την ενίσχυση της λαϊκής και επίσημης αραβικής αλληλεγγύης καθώς και έκφραση της πατριωτικής και εθνικής βούλησης και των υψίστων συμφερόντων του αραβικού έθνους.

Το Πολιτικό Γραφείο τονίζει, επίσης, τη σημασία της συνένωσης όλων των συριακών, αραβικών και διεθνών προσπαθειών, σε λαϊκό και επίσημο επίπεδο, για ν' αποκρουστούν τα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και παγκόσμιου σιωνισμού, για να προστατευτεί ο αδελφός ιρακινός λαός από τον επικείμενο όλεθρο, για να εφαρμοστούν σε όλους οι αποφάσεις της διεθνούς νομιμότητας και να επιτευχθεί η δίκαιη και συνολική ειρήνη μέσα από τις συνιστώσες της στην περιοχή. Η συνένωση των προσπαθειών όλων των ελεύθερων και τίμιων ανθρώπων στον κόσμο μπορεί να χαλιναγωγήσουν το σχέδιο επιδρομής ενάντια στον ιρακινό λαό, όλους τους λαούς του αραβικού έθνους και την ειρήνη στον κόσμο.

ΚΚ ΙΣΡΑΗΛ
"Να αγωνιστούμε κατά της πολεμικής υστερίας"

Με ακριβώς αυτόν τον τίτλο: "Το Κομμουνιστικό Κόμμα προειδοποιεί για τον κίνδυνο να συρθούν οι λαοί της περιοχής σε καταστρεπτικό πόλεμο", η εφημερίδα "Αλ - Ιτιχάντ" ("Al - Ittihad") δημοσίευσε στην 1η σελίδα του φύλλου της την 8η Φλεβάρη 1998 τα παρακάτω:

Με ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής, η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να συρθούν οι λαοί της περιοχής σε καταστρεπτικό πόλεμο, στον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθούν όπλα μαζικής καταστροφής, αν συνεχίσει η αμερικανική διοίκηση τις προετοιμασίες για την εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης ενάντια στο Ιράκ.

Η ανακοίνωση καταδικάζει την πολιτική των στρατιωτικών υπαγορεύσεων και της λιμοκτονίας που ακολουθούν οι ΗΠΑ σε βάρος του ιρακινού λαού και προσθέτει ότι "αυτή η μεγάλη δύναμη επαναβεβαιώνει ότι δε διστάζει να προσφύγει σε οποιοδήποτε μέσο για να εξασφαλίσει τον έλεγχο των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής... (ότι) αποτελεί υποκρισία εκ μέρους της αμερικανικής διοίκησης ο ισχυρισμός ότι στόχος της είναι να υποτάξει τον Σαντάμ Χουσεϊν, αφού οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει και συνεχίζουν να υποστηρίζουν κάθε δικτάτορα που καταπιέζει το λαό του και κάθε επίθεση ενάντια στο Ιράκ ενισχύει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν".

Η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ είχε καταδικάσει την κατοχή των εδαφών του Κουβέιτ και την εκτόξευση των πυραύλων ενάντια στο Ισραήλ από το Ιράκ.

Η Κεντρική Επιτροπή επαναβεβαίωσε την αντίθεσή της σε κάθε πολιτική εχθρότητας και κάθε χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και τόνισε: "όμως το Ιράκ δεν είναι το μοναδικό κράτος που είναι γνωστό ότι κατέχει τέτοια όπλα...".

Σχετικά με το κλίμα πολεμικής υστερίας που επικρατεί στη χώρα, η Κεντρική Επιτροπή τόνισε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου το έχει προκαλέσει, αφού "...τη στιγμή που τα περισσότερα κράτη της περιοχής και μεγάλες δυνάμεις, όπως η Γαλλία και η Ρωσία, αντιτίθενται σε κάθε αμερικανική στρατιωτική επίθεση ενάντια στο Ιράκ..., η κυβέρνηση Νετανιάχου προτρέπει σε πόλεμο και απειλεί ανοιχτά να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά όπλα, παρά το γεγονός ότι αυτή η πολιτική ισοδυναμεί με εθνική αυτοκτονία".

Η Κεντρική Επιτροπή επισήμανε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου εκμεταλλεύεται το πολεμικό κλίμα στην περιοχή του Κόλπου για να κλιμακώσει την πολιτική του εποικισμού και την αντιπαράθεση με την Παλαιστινιακή Αρχή, με στόχο το στραγγαλισμό (σ.σ. το ΚΚ Ισραήλ προτιμά αυτή την έκφραση αντί της "ειρηνευτικής διαδικασίας").

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος κάλεσε το λαό του Ισραήλ, Αραβες και Εβραίους, να αγωνιστεί ενάντια στην υποδαύλιση της πολεμικής υστερίας, στην αμερικανική πολιτική σε βάρος του λαού του Ιράκ, στον εποικισμό και για την ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό κράτος, που θα ιδρυθεί στο πλάι του, για την εξάλειψη όλων των όπλων μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αιματηρός απολογισμός του Κουρδικού πολέμου

ΑΓΚΥΡΑ.- Ο απολογισμός είναι "επίσημος" και προέρχεται από τον Αϊντίν Αρσλάν, κυβερνήτη της επαρχίας του Ντιγιαρμπακίρ, που συντονίζει τις μάχες κατά των ανταρτών του ΡΚΚ: Πάνω από 28 χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα από την έναρξη (1984) της ένοπλης εξέγερσης των μελών του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) κατά της Αγκυρας. Στον αριθμό των νεκρών προστίθενται 20 χιλιάδες Κούρδοι αντάρτες, που σκοτώθηκαν κατά τις μάχες, 4.500 άνδρες του τουρκικού στρατού και τουλάχιστον 4.200 πολίτες, πρόσθεσε ο Αρσλάν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Χτες ο τουρκικός στρατός κατηγόρησε εκ νέου τους γείτονες της Τουρκίας ότι υποστηρίζουν τους Κούρδους αντάρτες, συμπεριλαμβάνοντας - για πρώτη φορά - στον κατάλογο των χωρών αυτών και το Ιράκ.

"Το ΡΚΚ έχει μια ενεργό υποστήριξη από την Ελλάδα, το Ιράν, τη Συρία και το Ιράκ", δήλωσε από την Αγκυρα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος, συνταγματάρχης Ερκάτ Μπεκτάς.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μετά τους σεισμούς, η λιμοκτονία...

ΡΟΥΣΤΑΚ.-

Σε μια κίνηση που για αρκετούς αποτέλεσε "έκπληξη", ο στρατός των ισλαμιστών "Ταλιμπάν" ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει, τουλάχιστον προσωρινά, τις επιχειρήσεις του εμφυλίου προκειμένου να αποστείλει επειγόντως βοήθεια στους λιμοκτονούντες επιζήσαντες του σεισμού που κόστισε χιλιάδες ζωές πριν δύο βδομάδες.

Οι "Ταλιμπάν" απέστειλαν 24 φορτηγά αυτοκίνητα με τρόφιμα και φάρμακα στην περιοχή του Ρουστάκ, όπως δήλωσε στην Καμπούλ χθες ο υπουργός πληροφοριών της κυβέρνησης των "φοιτητών".

Στο μεταξύ, οι οργανώσεις βοήθειας εμφανίζονται "απελπισμένες" από τους αργούς ρυθμούς πλήρωσης της έκκλησής τους για 2,5 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για να δοθεί ένα πρώτο πακέτο εφοδίων στους 30.000 σεισμοπαθείς Αφγανούς.

Το χιόνι, η ομίχλη και η ανυπαρξία ενός ικανού οδικού δικτύου δυσχεραίνουν σε σημαντικό βαθμό τη μεταφορά της βοήθειας, ενώ μοιραία αποδεικνύεται και η έλλειψη αρκετών μεταφορικών μέσων. Τη Δευτέρα, 27 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από την πείνα. Ο αριθμός των νεκρών από τον ίδιο το σεισμό υπολογιζόταν χθες σε 5.000 ανθρώπων...

ΤΑΪΒΑΝ
Θρήνος για τους χαμένους του αεροπορικού δυστυχήματος

ΤΑΪΠΕΪ.- Επιζητώντας συγγενείς τους, εκατοντάδες Ταϊβανοί και ξένοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Ταϊβάν, υποβαλλόμενοι στη μαρτυρική διαδικασία αναγνώρισης των υπολειμμάτων των νεκρών από το αεροπορικό δυστύχημα της Δευτέρας.

Στο μεταξύ αξιωματούχοι επιχειρούσαν να λύσουν το μυστήριο της πτώσης του Αιρμπας, που εκτελούσε την πτήση CI676, επιστρέφοντας στην Ταϊπέι, όπου επικρατούσε πυκνή ομίχλη και έπεφτε βροχή, από το Μπαλί.

Τα πρώτα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το αεροσκάφος ξέφυγε της πορείας του την τελευταία στιγμή, αλλά παραμένει ασαφής η αιτία. Στην πτώση του το σκάφος κατέστρεψε πολλά παρακείμενα σπίτια. Τα "μαύρα κουτιά" του σκάφους, οι καταγραφείς των συμβάντων κατά την πτήση, ανασύρθηκαν και στάλθηκαν στις ΗΠΑ για ανάλυση.

Σε μια προληπτική κίνηση, η ιδιοκτήτρια του μοιραίου αεροπλάνου "China Airlines" ανακοίνωσε χτες ότι καθηλώνει στο έδαφος τα εννέα Αιρμπας 300 που διαθέτει στο στόλο της.

Και οι 196 άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροσκάφος - 182 επιβάτες και 14 πλήρωμα - βρήκαν το θάνατο.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
"Υψηλή" η συμμετοχή

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Το ποσοστό συμμετοχής στη χτεσινή πρώτη μέρα των βουλευτικών εκλογών στην Ινδία εμφανίστηκε ιδιαίτερα υψηλό, παρά τη βία που στιγμάτισε τη διεξαγωγή τους. Σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με τις πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων, ξεπέρασε το 80%, ενώ συνολικά υπολογίζεται (σε όλες τις περιοχές όπου ψήφισαν οι πολίτες, για 222 έδρες) στο 55% από την κεντρική εκλογική επιτροπή.

Στην απομακρυσμένη βορειοανατολική πολιτεία Τριπούρα, όπου μια συνεχιζόμενη εξέγερση και δεκαετίες απηνών εθνικιστικών συγκρούσεων έχουν κοστίσει εκατοντάδες ζωές, η συμμετοχή έφτασε το 85%, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Πάντως, ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι είναι διακριτά σημεία απάθειας των εκλογέων. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κατέβαζαν το συνολικό δείκτη συμμετοχής στο 50% χτες, αν και το ποσοστό ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή.

Ο επικεφαλής της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, Μανοχάρ Σινγκ Τζιλ, είπε χτες ότι η πρώτη φάση της εκλογικής διαδικασίας ήταν "πολύ ειρηνική".

Οι υπόλοιπες ψηφοφορίες θα διεξαχθούν την 22α, 23η Φλεβάρη και την 7η Μάρτη. Δύο επαρχίες στο Βορρά θα ψηφίσουν τον Ιούνη.

Η βία κατά την εκλογική διαδικασία κόστισε τις ζωές 22 ανθρώπων τη Δευτέρα, ενώ χτες σκοτώθηκαν άλλοι 4 άνθρωποι στην πόλη Κουαμπατουάρ. Η ψηφοφορία, σχολίαζε το CNN, θα επαναληφθεί σε αρκετές περιοχές λόγω της βίας και άλλων προβλημάτων.

Αρκετοί ψηφοφόροι έλεγαν στους ξένους ανταποκριτές ότι έχουν "οργιστεί" από τις υποψηφιότητες ανθρώπων, οι οποίοι θεωρούνται - και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν κριθεί - ένοχοι (!) για σκάνδαλα διαφθοράς.

ΕΚ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
"Να απέχει η ελληνική κυβέρνηση"

Με χτεσινή της ανακοίνωση, η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κεφαλλονιάς και Ιθάκης ζητά αποχή της ελληνικής κυβέρνησης από οποιαδήποτε δραστηριότητα, που θα σήμαινε συμμετοχή της Ελλάδας σε μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ. Το πλήρες κείμενο είναι το ακόλουθο:

"Η Διοίκηση του Εργατ/κού Κέντρου Κεφαλλονιάς και Ιθάκης καταδικάζει τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ σε βάρος του δοκιμαζόμενου για χρόνια λαού του Ιράκ, στον οποίο εκφράζει την αλληλεγγύη της.

Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να απέχει από οποιαδήποτε ανάμειξη στην εφαρμογή των σχεδίων των ιμπεριαλιστών και να μην επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των βάσεων του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στη χώρα μας.

Ζητάμε τη χωρίς όρους άρση του οικονομικού αποκλεισμού του Ιράκ και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει και να αποτρέψει τα σχέδια της στρατιωτικής τρομοκρατίας των ΗΠΑ".

Ενάντια στην αμερικανική επέμβαση

Πρωτοβουλία των μαζικών φορέων του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης

Μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου της πόλης και εκπροσώπων μαζικών φορέων απευθύνθηκε ανοιχτή πρόσκληση για κοινή σύσκεψη, σήμερα από όλους τους μαζικούς φορείς του Ηρακλείου, στην οποία θα εκφραστεί η αντίθεση στα αμερικανικά πολεμικά σχέδια στον Περσικό κόλπο. Η πρόσκληση - ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Οι παρακάτω, πήραμε την πρωτοβουλία να συγκαλέσουμε σύσκεψη, όλων των φορέων του Ηρακλείου, στις 18 Φλεβάρη, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7μμ στο Δήμο Ηρακλείου (Αγίου Τίτου) για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας:

  • Για την επιχειρούμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο (Ιράκ).
  • Για τη μη εμπλοκή της χώρας μας - έμμεσα ή άμεσα - στην επεκτατική πολιτική των ΗΠΑ.
  • Για τη μη χρησιμοποίηση των ΝΑΤΟικών βάσεων, των αεροδρομίων και των χωρικών υδάτων της χώρας μας για το σκοπό αυτό.
  • Για το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας των κρατών.
  • Για την επίλυση, των όποιων διαφορών με ειρηνικά μέσα και με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
  • Για τη φιλία και συνεργασία των λαών.
  • Για να δημιουργήσουμε τον πολιτισμό της ειρήνης.

Ασλάνης Κώστας - Δήμαρχος Ηρακλείου

Φαρσάρης Μιχάλης - Πρόεδρος Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου

Σταυράκης Μιχάλης - Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου

Ρούσος Νικήτας - Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου

Λιονάκης Νίκος - Μέλος της διοικούσας του παραρτήματος Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ".

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Μεγαλώνει ο αριθμός των ανέργων

ΕΛΣΙΝΚΙ.-

Η ανεργία σημείωσε αύξηση και στη Φινλανδία για το μήνα Γενάρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβερνητικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που ανακοινώθηκαν χθες στη φιλανδική πρωτεύουσα, το ποσοστό των ανέργων ανήλθε σε 13,8% από 12,9% που ήταν το Δεκέμβρη του περασμένου έτους. Αυτά τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν αντιστοιχούν σε περίπου 350.000 ανέργους σε ένα συνολικό πληθυσμό περίπου 5 εκατομμυρίων, και φέρνουν τη Φιλανδία στην περίοπτη πρώτη θέση σε ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Η ανεργία στην Ευρώπη έχει αρχίσει να παίρνει μορφή γάγγραινας για τους κατοίκους της γηραιάς ηπείρου και καθώς προχωρά η διαδικασία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης η κατάσταση συνεχώς βαίνει προς το χειρότερο. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο μέσος όρος για την ανεργία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ είναι 11% με σαφείς τάσεις ανόδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ