ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνάντηση σε θετικό κλίμα

Θετική ήταν η χτεσινή συνάντηση του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη με αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ενωσης Χ. Ζαχαρόγιαννη.

Η αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής υπόμνημα με τις θέσεις της Ενωσης για το νέο ιατρικό μισθολόγιο, που προωθείται με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης επισήμανε στον Απ. Κακλαμάνη την ανάγκη καθιέρωσης ενός νέου ιατρικού μισθολογίου, αντάξιου του λειτουργήματος των νοσοκομειακών γιατρών, που να ανταποκρίνεται και στις κατά καιρούς δεσμεύσεις της πολιτείας.

Από την πλευρά του, ο Απ. Κακλαμάνης επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των γιατρών των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη καθιέρωσης ενός αξιόπιστου συστήματος εφημεριών, που να καλύπτει τις πραγματικές υγειονομικές απαιτήσεις.

Τέλος, ο Απ. Κακλαμάνης διαβεβαίωσε το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ ότι το υπόμνημα που του επιδόθηκε θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΠΟΕΔΗΝ
Περιορισμός και στην έκφραση των σωματείων

Δε φτάνει που τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ήταν περιορισμένα, το προεδρείο της Ομοσπονδίας δεν επέτρεψε στους εκπροσώπους των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων να τοποθετηθούν, επί των πραγματικών προβλημάτων, κατά τη χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη στο θέατρο "Βρετάνια".

Ετσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι εκπρόσωποι της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υγειονομικών" (ΔΕΥ) αποχώρησαν από τη σύσκεψη και σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν: "Αφού η γνωστή πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ απεμπόλησε τα ουσιαστικά και πραγματικά αιτήματα των υγειονομικών, βάζοντας πλάτη στην υλοποίηση των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών, επιχείρησαν να μετατρέψουν τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) "κινητοποίηση" σε συγκέντρωση ακροατών - διακοσμητικών στοιχείων, αφού απαγόρευσαν τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των μελών του ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων της χώρας και των Περιφερειακών Συμβουλίων. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να επικαλεστούν γι' αυτή τους την αντιδημοκρατική και αντισυνδικαλιστική ενέργεια ανύπαρκτες αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου. Σοβαρή ευθύνη φέρουν, εκτός από την παράταξη της ΠΑΣΚΕ, που έχει την πλειοψηφία, και οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ, αφού ανοιχτά κάλυψαν αυτές τις μεθοδεύσεις. Είναι προδιαγεγραμμένη η κατάληξή τους, αφού συμφώνησαν και στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο με τις επιλογές της ΠΑΣΚΕ και της κυβέρνησης".

Και η κοινή δήλωση καταλήγει: "Επιβεβαιώνεται η άποψη της ΔΕΥ ότι το λόγο έχουν πια τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για να οργανωθεί η γνήσια αντίσταση και αντεπίθεση και κοινό μέτωπο πάλης με όλους τους κλάδους των εργαζομένων".

Συμμετοχή στη στάση

Η χτεσινή πανελλαδική τετράωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Ιδρύματα Πρόνοιας και ΕΚΑΒ, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σημείωσε επιτυχία καθώς τα ποσοστά συμμετοχής έφτασαν σε 70 - 80%.

Μετά τη σύσκεψη, όπου παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι έκαναν πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και επέδωσαν ψήφισμα στο γενικό γραμματέα του υπουργείου.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν από τον γενικό γραμματέα να υπάρξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου έως τις 5 Μάρτη 1998. Την ημέρα εκείνη θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ, για να προσδιορίσει τη μορφή των απεργιακών κινητοποιήσεων.

  • Δίωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 12 μ) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας θα κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι του Δρομοκαϊτειου.Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού και σε ανακοίνωσή τους τονίζουν: "Δεν μπορεί να γίνει ψυχιατρική μεταρρύθμιση με 500 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων για 700 ασθενείς".
ΠΕΡΑΜΑ
Δυο ήταν τα κρούσματα φυματίωσης

Την ανεπάρκεια υγειονομικών υπηρεσιών στην πόλη κατήγγειλε ο δήμαρχος

Τελικά μόνο δύο ήταν τα κρούσματα φυματίωσης σε μαθητές του Περάματος, όπως απέδειξε η εξέταση που πραγματοποιήθηκε. Φάνηκε έτσι ότι ο θόρυβος που σηκώθηκε από ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ήταν τουλάχιστον υπερβολικός, που τελικά με την ανοχή και των αρμόδιων υπηρεσιών, δυσφήμισαν την πόλη. "Το συμβάν αυτό θα μπορούσε να έχει παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας", τόνισε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Και πρόσθεσε: "Το Πέραμα καλείται να πληρώσει την ανεπάρκεια υγειονομικών υπηρεσιών για την οποία άλλοι ευθύνονται. Θεωρούμε έστω και μετά το συμβάν να πληρωθεί επαρκώς το κενό αυτό, ώστε ο λαός του Περάματος να μη βρεθεί ξανά σε τέτοιες δυσάρεστες εκπλήξεις".

Αναφερόμενος ακολούθως στα πάγια αιτήματα του δήμου για την υγειονομική προστασία του πληθυσμού που, αν είχαν πραγματοποιηθεί, δε θα υπήρχαν ούτε τα λίγα κρούσματα που παρουσιάστηκαν, είπε:

- Τα ακτινολογικά ιατρεία του ΙΚΑ, ενώ έχουν κατασκευαστεί εδώ και ένα χρόνο, ακόμα δεν έχουν λειτουργήσει. Ακόμα δεν προβλέπεται μαστογράφος που πρέπει να συμπληρωθεί.

- Το Κέντρο Υγείας στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης κτιριακά έχει τελειώσει από το καλοκαίρι και υπολειτουργεί με ανεπάρκειες από το ΙΚΑ, μόνο σαν σταθμός Α Βοηθειών.

- Ενώ έχει προταθεί προ 14 ετών κτίριο για το ΙΚΑ δεν έχει αγοραστεί ακόμα. Ο διαγωνισμός για αγορά οικοπέδου 3.000 τετραγωνικών ήταν φυσικό να μην τελεσφορήσει, αφού τέτοια μεγάλα οικόπεδα δεν υπάρχουν στην πόλη και τα προτεινόμενα οικόπεδα 600 τετραγωνικών κρίθηκαν από το ΙΚΑ ανεπαρκή.

Τέλος, ενώ το Πέραμα δεν είχε ΠΙΚΠΑ και τώρα που ιδρύθηκε μαζί με τα δημοτικά ιατρεία καταργείται με εξαγγελία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ Μαρίας Μπόσκου

Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ, συνάντησε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μετοχοποίηση της ΔΕΠ και την εσωτερική αναδιάρθρωσή της - που συμπεριλαμβάνει και ενοποίηση με άλλες παρεμφερείς δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. ΔΕΠ - ΕΚΥ) - που εισηγείται το υπουργείο Ανάπτυξης.

Παρεμβαίνοντας, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου σημείωσε ότι η πορεία που δρομολογεί η κυβέρνηση οδηγεί στην παράδοση της ΔΕΠ στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, "η κυβέρνηση παραδίδει έναν κερδοφόρο, ανταγωνιστικό όμιλο, στους ιδιώτες, για να καλύψει μέρος των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό ομολογείται, άλλωστε, και στην ειδική έκθεση, όπου αναφέρεται ότι το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει το τίμημα πωλήσεως των μετοχών της εταιρίας μετά την εισαγωγή του ομίλου στο Χρηματιστήριο Αθηνών". Οσον αφορά τις αιτιάσεις της κυβέρνησης για ανάγκες εσωτερικής αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, η Μ. Μπόσκου σημείωσε ότι "με μια σειρά διατάξεις του καταστατικού της νέας εταιρίας αποδεικνύουν την προσπάθεια περιορισμού του ελέγχου του κράτους στη δραστηριότητα της επιχείρησης".

Στην παρέμβασή της, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου επιχείρησε να παρουσιάσει ως αναγκαίες τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση. Είπε ότι θα επιτευχθεί με τη μετοχοποίηση η άντληση κεφαλαίων για τα επιχειρηματικά σχέδια του ομίλου, ώστε να υλοποιηθεί το αναπτυξιακό του πρόγραμμα - δεσμευτικά - και να γίνει ανταγωνιστικός.

ΒΟΥΛΗ
Πόσα χρωστούν οι εφοπλιστές στη ΔΕΠ;

Το ΚΚΕ, με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων βουλευτών του, μέμφεται την κυβέρνηση για την παροχή άτοκων πιστώσεων σε εφοπλιστές, σε βάρος της ΔΕΠ

"Την ώρα που οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα στενάζουν κάτω από τα βάρη που δημιουργεί η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική της λιτότητας και ξεθεμελιώνονται το δημόσιο σύστημα υγείας, η δημόσια παιδεία, οι δημόσιοι θεσμοί κοινωνικής προστασίας κτλ., επειδή, τάχα, "δεν υπάρχουν λεφτά", η κυβέρνηση φροντίζει να βρίσκει διαρκώς "κανάλια" ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, όπως, λ.χ., οι πιστώσεις που παρέχει σε μεγάλους εφοπλιστές, μέσω της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ) και των Ελληνικών Διυλιστηρίων (ΕΛΔΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μια σειρά εφοπλιστών χρωστούν ατόκως μεγάλα ποσά που αυξάνουν συνεχώς και τα οποία είτε δεν καλύπτονται καθόλου με εγγύηση είτε "καλύπτονται" με - πιθανότατα επισφαλείς - προσωπικές ή εταιρικές εγγυήσεις. Ετσι, κατά πληροφορίες μας, μεγάλες είναι οι οφειλές εταιριών, όπως της ΕΒΡΟΪΛ, της Ελ. ΠΕΤΡΟΛ, της ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΪΛ, της PETROGRES SHIP LTD κτλ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός με ποιον τρόπο η κυβέρνηση καταφέρνει να βρίσκει τρόπο να καλύπτει τις μεγάλες πιστώσεις που χορηγούνται άτοκα μέσω της ΔΕΠ και των ΕΛΔΑ στους μεγαλοεφοπλιστές, ενώ με κάθε ευκαιρία απαντά αρνητικά σε όλα τα λαϊκά αιτήματα, με το πρόσχημα ότι "δεν υπάρχουν λεφτά" και ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει και πότε, ώστε να μπει τέλος σ' αυτήν τη σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Επίσης, ΚΑΛΕΙΤΑΙ η κα υπουργός να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής τους καταλόγους των οφειλετών - εφοπλιστών στη ΔΕΠ στο μέσον και το τέλος κάθε έτους κατά την τελευταία τριετία, στους οποίους να εμφανίζεται για τον καθέναν το ύψος της συνολικής οφειλής του, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, καθώς και το αν και με τι είδους εγγύηση καλύπτονται αυτές οι οφειλές".

Στρατιώτης με μηνιγγίτιδα

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας εκδηλώθηκε στις Ενοπλες Δυνάμεις. Τη φορά αυτή, η νόσος χτύπησε σε μονάδα της Ρόδου, που, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, στρατιώτης, ο οποίος υπηρετεί σε μονάδα του Μηχανικού, παρουσίασε εικόνα συμβατή με τη νόσο μηνιγγίτιδα. Ο ασθενής διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Ρόδου, όπου του παρέχεται ιατρική φροντίδα και επρόκειτο να μεταφερθεί στην Αθήνα στο 401 ΓΣΝΑ για παραπέρα περίθαλψη. Παράλληλα, στη μονάδα που υπηρετούσε ο στρατιώτης, λαμβάνονται για προληπτικούς λόγους τα προβλεπόμενα μέτρα σε αυτές τις περιπτώσεις. Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας παρατηρείται την τελευταία πενταετία στη χώρα μας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, το 1997 δηλώθηκαν 224 κρούσματα, το 1996 είχαν δηλωθεί 133 κρούσματα, το 1995 τα κρούσματα ήταν 111, το 1994 τα κρούσματα ήταν 70 και το 1993 είχαν δηλωθεί μόνο 55 κρούσματα.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν χτες στις εργασίες του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, με θέμα: "Δημόσια Υγεία: στο Κέντρο της Υγείας ή στην Περιφέρεια της Ιατρικής".

Λεζάντα 1ου

Η "γενναία αύξηση των μισθών, τώρα", που γράφει το πανό, δε γίνεται με απλές συσκέψεις...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ