ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΟΝΑΔΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Και κυβερνητικές "φιέστες" για τη στήριξη του σκανδάλου

Σε πλήρη αποθράσυνση οδηγούνται οι κυβερνώντες στο θέμα του σκανδάλου της Φλώρινας, μετά την απροσδόκητη τροπή της παραπομπής του θέματος στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ετσι μετά τις επίσημες δηλώσεις, τόσο του πρωθυπουργού όσο και των υπουργών Τύπου και Ανάπτυξης, περί σκανδαλολογίας που εκπορεύεται από επιχειρηματικά συμφέροντα, και ενώ σήμερα συνεδριάζει η παραπάνω επιτροπή, η κυβέρνηση με διάφορα προσχήματα και προκειμένου να υπερασπιστεί μέχρι τέλους την αντεθνική πολιτική της καταφεύγει ακόμη και σε φιέστες. Την ίδια στιγμή σύσσωμοι οι διάφοροι σύλλογοι και οργανώσεις της ευρύτερης περιοχής της Φλωρίνης, που παρεμπιπτόντως είναι και ένθερμοι υποστηριχτές της εν γένει κυβερνητικής πολιτικής, έχουν αναγάγει την κατασκευή της μονάδας της ΔΕΗ σε μείζον εθνικό ζήτημα και προτρέπουν με διάφορους τρόπους για την επίσπευση της υλοποίησης της κυβερνητικής απόφασης για κατασκευή της μονάδας με το σκανδαλώδες τίμημα των 179,5 δισ. δρχ.

Οπως ενημερώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας, μετά από πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (για την υλοποίηση της μονάδας), την προσεχή Πέμπτη αναμένεται στην Κ\κοινότητα Μελίτης (περιοχή χωροθέτησης της μονάδας), η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, συνοδευόμενη από υφυπουργούς γ. γραμματείς, συμβούλους και δημοσιογράφους. Πρόκειται σαφώς για μία καλοστημένη φιέστα, από την οποία η κυβέρνηση αναμένει ένα πολύ καλό άλλοθι για την πολιτική που φέρεται αποφασισμένη να εφαρμόσει, παρά τις τεράστιες αντιδράσεις. Η όλη αυτή φιέστα παρουσιάζεται ως κυβερνητική ευθιξία προς τις δεσμεύσεις της απέναντι στο λαό της Φλώρινας, ο οποίος απαιτεί εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις. Βεβαίως, η κυβέρνηση θα είχε μία πιθανότητα να πείσει για την ευθιξία της και τη διαφάνεια που επιθυμεί, εάν είχε φέρει τη σύμβαση για έλεγχο στη Βουλή, κάτι που δεν έπραξε, αλλά, απεναντίας, ο κίνδυνος αυτό να συμβεί μετά την παραπομπή του θέματος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, έχει θορυβήσει άπαντες τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι και για τις εντυπώσεις καταφεύγουν σε κάθε είδους άμυνα.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να προσέλθουν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, η Β. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μπιρδιμίρης, καθώς και άλλοι αρμόδιοι της ΔΕΗ που εμπλέκονται στο θέμα.

ΑΛΛΗΛΟΧΡΕΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Τακτοποιούνται αλλά με "ρυθμούς χελώνας"!

Από τα 450 δισ. δραχμές που υπολογιζόταν το ύψος των αλληλόχρεων λογαριασμών, μέχρι τέλη 1997, είχαν τακτοποιηθεί μόλις 60 δισ. δραχμές

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων και οφειλών μεταξύ φορέων του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για το κομφούζιο που επικρατούσε - με τη ΔΕΗ να χρωστά στο ΙΚΑ, το ΙΚΑ στον ΟΤΕ, ο ΟΤΕ στη ΔΕΗ κλπ - και η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να τακτοποιήσει μέχρι το τέλος του 1997, με τους αλληλόχρεους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ που είχαν δημιουργηθεί στο διάστημα μέχρι το Δεκέμβρη του 1996. Ωστόσο από σχετική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι ένα μικρό μέρος μόνο των χρεαπαιτήσεων αυτών έχουν ήδη τακτοποιηθεί (γύρω στα 60 δισ. δρχ.), όταν οι περιπτώσεις που εκκρεμούσαν στο τέλος του 1997 υπολογίζονταν γύρω στα 450 δισ. δρχ.

Σε εγκύκλιο που απέστειλε πριν λίγες μέρες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να το ενημερώσουν για τα εξής:

  • Αν οι ληξιπρόθεσμες έως 31-12-1996 οφειλές και απαιτήσεις τους προς τις ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του δημοσίου (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΙΚΑ, ΟΑ, Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ.) έχουν τακτοποιηθεί εντός του 1997 και αν όχι τι μέρος έχει τακτοποιηθεί.
  • Να ενημερώσουν για τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις και απαιτήσεις τους που δημιουργήθηκαν εντός του οικονομικού έτους 1997 προς ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του δημοσίου, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο προτίθενται ή έχουν ήδη προγραμματίσει να τακτοποιήσουν τις εν λόγω υποχρεώσεις τους.

Τέλος, με την εγκύκλιο καλούνται όλοι οι φορείς να φροντίσουν το συντομότερο δυνατό, για την κατά προτεραιότητα (έστω και τμηματικά) τακτοποίηση του συνόλου των υποχρεώσεών τους, εντός του συνολικού ύψους του προϋπολογισμού τους, περιορίζοντας ή συμπιέζοντας άλλες ελαστικού χαρακτήρα δαπάνες τους.

Η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι μέχρι το Νοέμβρη του 1997 το συνολικό ύψος των αλληλόχρεων λογαριασμών ΔΕΚΟ υπολογιζόταν γύρω στα 450 δισ. δρχ. περίπου. Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα έχουν τακτοποιηθεί εκκρεμότητες ύψους περίπου 60 δισ. δρχ, είναι φανερό πως ελάχιστα έχουν γίνει σ' αυτή την κατεύθυνση, αν αναλογιστούμε ότι ο νόμος για τις κρατικές δαπάνες όριζε ότι τέτοιες εκκρεμότητες έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί μέχρι το τέλος του 1997. Ο νόμος για τον "περιορισμό και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών", προέβλεπε επίσης ότι οι οφειλές και υποχρεώσεις που θα δημιουργούνταν από 1.1.1997 και μετά, τακτοποιούνται το αργότερο μέσα στο επόμενο έτος από την οριστικοποίησή τους, μέσω της σταδιακής παρακράτησης αποδόσεων εσόδων, πόρων που έχουν θεσμοθετηθεί υπέρ των οφειλετών, καθώς και επιχορηγήσεων με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών.

Β. Μπ.

Οδηγούνται στον αφανισμό ΣΟΦΤΕΞ - ΜΕΛ και ΚΕΡΑΦΙΝΑ

Την ώρα που η κυβέρνηση πασχίζει να ξεπουλήσει τις προβληματικές του ΟΑΕ και να δείξει έργο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, κυβερνητικά στελέχη αναζητούν λύσεις για νέες προβληματικές

Ολο και πιο ορατός γίνεται ο κίνδυνος του αφανισμού των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων του ΟΑΕ, αποδεικνύοντας ότι ο πραγματικός στόχος της κυβερνητικής επιλογής των ιδιωτικοποιήσεων είναι η συρρίκνωση της παραγωγής, προς ενίσχυση μονοπωλιακών ιδιωτικών συμφερόντων. Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί με γοργούς ρυθμούς την εκποίηση της περιουσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), με βάση όσα δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο.

Σε ό,τι αφορά την εκποίηση επιχειρήσεων του ΟΑΕ, η περίπτωση της ΣΟΦΤΕΞ, της ΜΕΛ και της ΚΕΡΑΦΙΝΑ και οι εξελίξεις που μέχρι τώρα έχουν δρομολογηθεί γύρω από την ιδιωτικοποίησή τους, είναι ενδεικτικές. Λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία της παράτασης για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη ΣΟΦΤΕΞ και ενώ ο μοναδικός υποψήφιος αγοραστής είναι ο ιδιοκτήτης της αιματοβαμμένης ΔΙΑΝΑ Π. Ζερίτης, ο οποίος - όπως προσφάτως αποκάλυψε ο "Ρ" - υπόσχεται τη διάλυση της εταιρίας, η επιχείρηση φέρεται να βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο οικονομικό κλοιό. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Εφορία "ξαναχτύπησε" για την είσπραξη των οφειλών της, γεγονός που έχει ανησυχήσει τη διοίκηση της εταιρίας, η οποία ομολογεί στους αρμόδιους του υπουργείου Ανάπτυξης ότι πρόκειται για υπέρογκο ποσό που αδυνατεί να καταβάλει. Πρόκειται για ενέργεια της Εφορίας, η οποία δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τις προθέσεις της, καθώς με την έναρξη της ιδιωτικοποίησης είχε επέλθει συμφωνία για πάγωμα των χρεών. Μετά την απαίτηση αυτή της Εφορίας, η εταιρία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει πρόβλημα προμήθειας πρώτων υλών και κατ' επέκταση λειτουργίας, εάν δεν της παραχωρείται φορολογική ενημερότητα.

Στο μεταξύ, οι αγοραστές των ΜΕΛ και ΚΕΡΑΦΙΝΑ, ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΑΕ και ΝΕΟΚΑΤ αντίστοιχα, αρνούνται να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις προβάλλοντας νέα αιτήματα, που σχετίζονται με παροχές εγγυήσεων από πλευράς του δημοσίου για το καταβαλλόμενο τίμημα, αλλά και ρυθμίσεις για το φόρο μεταβίβασης από τον οποίο επιθυμούν να απαλλαγούν. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι ο ΟΑΕ, αναγκάστηκε να ενημερώσει τη ΝΕΟΚΑΤ, ότι εάν δεν προσέλθει για την υπογραφή της σύμβασης, θα προχωρήσει στην κήρυξη του διαγωνισμού σε άγονο.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της να δείξει έργο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και να πείσει εκείνους που ανησυχούν, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα νέων προβληματικών ιδιωτικών επιχειρήσεων που αναζητούν επειγόντως "λύσεις". Χθες για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή των υφυπουργών Α. Διαμαντοπούλου και Χρ. Πρωτόπαππα και του συμβούλου του πρωθυπουργού Τ. Γιανίτση.

Υποπτες φλυαρίες

"Αλαλία" του ΚΚΕ για το σκάνδαλο της ΔΕΗ στη Φλώρινα, διαπιστώνει ο Κ. Που. της "Αυγής", γεμίζοντάς μας νέα ερωτηματικά για το ...τι ρόλο παίζουν, τελικά, ορισμένοι τύποι.

Τα ερωτηματικά μας - και όχι μόνο - είναι κάτι παραπάνω από εύλογα, αφού εμείς ξέρουμε πολύ καλά, αυτό που η "Αυγή" παριστάνει πως ξεχνά, ότι δηλαδή:

Το ΚΚΕ ήταν το πρώτο κόμμα, που έκανε λόγο για το σκάνδαλο της Φλώρινας. Ο"Ριζοσπάστης", η πρώτη εφημερίδα, που αποκάλυψε άγνωστες και εν πολλοίς ύποπτες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Οι κομμουνιστές βουλευτές, οι πρώτοι βουλευτές Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έφεραν το θέμα στη Βουλή. Η εφημερίδα μας, η πρώτη που συνέδεσε το όλο σκάνδαλο με τις υπόγειες διεργασίες κυβέρνησης και ομίλου Κοπελούζου. Ο "Ρ" πρώτος έφερε στη δημοσιότητα, στις 26 του περασμένου Οκτώβρη, τις διεθνείς τιμές κατασκευής αντίστοιχων μονάδων, αποδεικνύοντας ότι το τίμημα της μονάδας της Φλώρινας είναι σκανδαλωδώς πολλαπλάσιο. Επίσης, πέρα από αμέτρητα πρωτοσέλιδα και όχι μόνο ρεπορτάζ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μόλις την προηγούμενη βδομάδα, έκανε λόγο για "διπλό σκάνδαλο", καταγγέλλοντας τις τελευταίες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, να μη φέρει στη Βουλή τη σχετική σύμβαση.

Αν μετά από όλα αυτά ο κάθε Πουλακίδας διαπιστώνει "αλαλία", τότε καλό είναι να ξέρει ότι ορισμένες φορές είναι καλύτερα για κάποιον να παραμένει άλαλος, αντί, στην προσπάθειά του να αποδείξει τα αναπόδεικτα, να γίνεται ...λάλος (σ.σ. φλύαρος)!

ΥΣ: Α, ...μην το ξεχάσουμε. Ο σχολιογράφος της "Αυγής" κοντά σ' όλα τ' άλλα, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι κάθε φορά που οι βουλευτές του ΣΥΝ κλήθηκαν να μιλήσουν για την περίπτωση της Φλώρινας, πάντα αναζήτησαν αγωνιωδώς το "Ρ", για να βρουν τα σχετικά στοιχεία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
"Ηξεις αφήξεις" για τις φοροεκκρεμότητες

"Ναι μεν, αλλά", ήταν στην ουσία η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών σε σχετικά δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για επικείμενο κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων με συνοπτικές διαδικασίες. Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, το υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε χτες ότι:

  • Δεν πρόκειται να επαναληφθεί η ΠΟΛ 1099, με την οποία περαιώνονταν οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με μαθηματικούς υπολογισμούς.
  • Πρόκειται εντός του έτους να ξεκινήσει η λειτουργία τόσο του Εθνικού όσο και των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων, με τα οποία θα ενταθούν οι ουσιαστικοί έλεγχοι των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Με αφορμή, αφ' ενός μεν τη λειτουργία του προγράμματος ESKORT, αφ' ετέρου δε τα αποτελέσματα της μελέτης του IRS για τους ελέγχους και τις εισπράξεις, θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες ελεγκτικών διαδικασιών με στόχο την τυποποίηση και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των ελέγχων.

Από τα παραπάνω, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δε διαψεύδει το περιεχόμενο του σχετικού δημοσιεύματος, αλλά και παλαιότερων σχετικών δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στο κλείσιμο 6 εκατομ. εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων πάσης φύσεως εντός του 1998. Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα, αμέσως μετά τη λήξη των προθεσμιών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα εκδοθεί υπουργική απόφαση,με την οποία θα καθοριστούν νέες διαδικασίες ελέγχου των δηλώσεων για όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων καθώς και ειδικός τρόπος επίλυσης των διαφορών που θα προκύπτουν από αυτόν τον έλεγχο.

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
"Τσίμπησε" το επιτόκιο των εντόκων ετήσιας διάρκειας

Με "τσιμπημένο" το επιτόκιο πουλήθηκαν στη χτεσινή δημοπρασία τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου ετήσιας διάρκειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στη χτεσινή δημοπρασία, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 172 δισ. δρχ. για τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας και 100 δισ. δρχ. για τα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας. Επίσης, έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού για κάθε κατηγορία τίτλων.

Το μέσο σταθμικό επιτόκιο που προέκυψε από τη δημοπρασία ανήλθε σε:

  • 12,8% για τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας (μικρή πτώση σε σύγκριση με το επιτόκιο 13,10% της προηγούμενης δημοπρασίας).
  • 12,9% για τα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας (μικρή άνοδο σε σύγκριση με το 12,7% της προηγούμενης δημοπρασίας).

Σημειωτέον ότι και η χτεσινή δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω του περίφημου θεσμού των Βασικών Διαπραγματευτών. Μέσω του θεσμού αυτού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστούσε να επιτύχει ...συγκράτηση και σταδιακή πτώση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων και ιδιαίτερα των εντόκων ετήσιας διάρκειας, που δίνουν το "στίγμα" των διακυμάνσεων των επιτοκίων του δημοσίου! Αντίθετα, τα επιτόκια των συγκεκριμένων τίτλων εξακολουθούν να εμφανίζουν ανοδική πορεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ