ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Καμπή για την ανθρωπότητα
  • Καμιά χώρα δεν είναι προφυλαγμένη απ' τη μάστιγα
  • Στις 8 - 10 Ιούνη 1998 θα γίνει η Ειδική Σύνοδος του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Ξεπερνούν τα 190 εκατομμύρια οι χρήστες ναρκωτικών σ' όλο τον κόσμο - σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ - ενώ η παράνομη βιομηχανία ναρκωτικών υπολογίζεται ότι αποφέρει έσοδα ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο! Το ποσό αυτό είναι το διπλάσιο των εσόδων της παγκόσμιας βιομηχανίας φαρμάκων και περίπου το δεκαπλάσιο του ποσού που διατίθεται για αναπτυξιακή βοήθεια σε όλον τον κόσμο...

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου του Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας,ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής, Κ. Στεφανής,και η υπεύθυνη των προγραμμάτων του ΟΗΕ, Μ. Γόντικα."Η κατάχρηση των ναρκωτικών, είπε η Μ. Γόντικα, δεν είναι ένα φαινόμενο που συναντάται μόνο σε ανεπτυγμένες χώρες αλλά σε όλον τον κόσμο, και σε παντός είδους κοινωνικές ομάδες, θρησκείες και φυλές. Το πρόβλημα των ναρκωτικών θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα της εποχής μας, όπου οι τάσεις κάθε άλλο παρά φαίνονται να αναστρέφονται και όπου καμία χώρα στον κόσμο δεν είναι προφυλαγμένη από αυτή τη μάστιγα".

Στις 8 - 10 Ιούνη 1998 γίνεται στη Νέα Υόρκη η Ειδική Σύνοδος του Οργανισμού για το πρόβλημα των ναρκωτικών και συμπίπτει με τη δέκατη επέτειο απ' την ψήφιση της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά της παράνομης Διακίνησης των Ναρκωτικών και των Ψυχοτρόπων Ουσιών. Εκπρόσωποι 130 κυβερνήσεων πήραν μέρος στην προπαρασκευαστική σύνοδο στη Βιέννη (16 - 21 Μάρτη 1998) και κατέληξαν στο προσχέδιο της Πολιτικής Διακήρυξης, που θα υποβληθεί για ψήφιση στην Ειδική Σύνοδο.

Ανάμεσα στους στόχους που θέτει η Διακήρυξη είναι η διαμόρφωση μέχρι το 2003 "νέων στρατηγικών και προγραμμάτων μείωσης των ναρκωτικών, σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και τις αρχές επιβολής του νόμου". Ο άλλος σημαντικός στόχος είναι η "εξάλειψη ή η σημαντική μείωση της παράνομης καλλιέργειας κόκας, κάνναβης και οπιοπαπαρούνας μέχρι το 2008".

Γνώσεις για τα ναρκωτικά υπάρχουν πια πολλές, είπε η Μ. Γόντικα, και τόνισε: "Το θέμα είναι η βούληση και η εμμονή των κυβερνήσεων για να καθαρίσει ο πλανήτης μας απ' τα ναρκωτικά".

Θα υπερψηφίσει η Ελλάδα

Ο Κ. Γείτονας - που θα είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ - δήλωσε ότι η Ελλάδα θα υπερψηφίσει τη Διακήρυξη. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, θα αναλάβει τις δεσμεύσεις που της αντιστοιχούν για τις προσαρμογές της νομοθεσίας της, καθώς και για την κινητοποίηση της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός "Εθνικού σχεδίου με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση" για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Πρόσθεσε ότι η δημιουργία των κέντρων πρόληψης σκοπεύει στη δημιουργία θεσμών με διάρκεια και τη διεύρυνση της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας.

Ο υπουργός είπε ότι και στην Ελλάδα το όριο ηλικίας των χρηστών πέφτει, ενώ η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αντισταθεί στην επέκταση του προβλήματος και ως ένα μέσο αντίστασης παρουσίασε την ενίσχυση της οικογένειας. Βέβαια, η ελληνική οικογένεια δεινοπαθεί απ' τη συνολικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στη θεραπεία ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τις νέες θεραπευτικές μεθόδους. "Δεν καθυστερούμε αλλά ούτε και σπεύδουμε", είπε, ενώ αναφερόμενος στην επανένταξη των αποθεραπευμένων αναγνώρισε ότι είναι το πιο δύσκολο πρόβλημα και εναπέθεσε τις ελπίδες για επανένταξη μέσα απ' τα προγράμματα κατάρτισης.

Κάπου δειλά ο υπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι κοινωνικό και ότι η αντιμετώπισή του προϋποθέτει και τη θεραπεία κοινωνικοοικονομικών δεινών, όπως η φτώχεια.

Καταπέλτης ήταν η καθηγήτρια Αλ. Μαραγκοπούλου στη σύντομη παρέμβασή της: Το κυριότερο ερώτημα, είπε η Αλ. Μαραγκοπούλου, είναι γιατί, παρά τα τόσα μέτρα, το φαινόμενο εξαπλώνεται.

Στη συνέχεια η Αλ. Μαραγκοπούλου τόνισε ότι τα αίτια της εξάπλωσης των ναρκωτικών είναι πρωτίστως κοινωνικά. Δεν υπάρχουν αξίες, είπε, και η μόνη ψευδο-αξία είναι εκείνη του πλουτισμού. Οι νέοι δεν έχουν πυξίδα ζωής και οδηγούνται στην απονενοημένη φυγή.

Η άλλη πλευρά που έθιξε η Αλ. Μαραγκοπούλου ήταν η υποκριτική στάση ορισμένων πλούσιων χωρών. Κάνουν πως πολεμούν τα ναρκωτικά, είπε, και ανέφερε το παράδειγμα των ΗΠΑ με το κυνηγητό του καρτέλ της κοκαϊνης. "Τολμώ, είπε, να πω πως ήταν πόλεμος κοκαϊνης - ηρωίνης καθώς η κοκαϊνη εισέβαλε στην Αμερική".

Σύντομη παρέμβαση έκανε και η εθνική συντονίστρια Μ. Γιαννάκου,τονίζοντας ότι τα ναρκωτικά είναι ένα θέμα πολιτικής που αφορά όλη την κοινωνία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Αντεπίθεση Τώρα" στην... "Ιθάκη"

Τη Θεραπευτική Κοινότητα επισκέφτηκε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Σαχίνης

Τη Θεραπευτική Κοινότητα "Ιθάκη" στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, εκεί όπου δεκάδες παιδιά δίνουν τη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, μακριά από τους ψεύτικους παραδείσους των εξαρτησιογόνων ουσιών, που απλόχερα τους προσφέρθηκαν, επισκέφθηκε χτες το πρωί αντιπροσωπεία του Συνδυασμού "Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα", με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Αγάπιο Σαχίνη και τον δημοτικό σύμβουλο Χάρη Παπαγεωργίου.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η αντιπροσωπεία περιόδευσε στους χώρους της Κοινότητας, ενημερώθηκε για το πρόγραμμα απεξάρτησης και τα διάφορα στάδιά του, για τη ζωή και τα προβλήματα των μελών της.

Το μήνυμα που έστειλαν τα παιδιά εκφράστηκε μέσα από τα λόγια του Μιχάλη: "Δε θέλουμε να μας συμπονάνε και να μας δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις. Θέλουμε να αναγνωρίζουν την προσπάθειά μας και να αποδεχτούν ότι είμαστε ισότιμοι απέναντί τους. Θέλουμε με έργα να δώσουν διεξόδους στη νεολαία. Να μη χρειάζεται να πληρώνεις για να μορφωθείς, για να μάθεις μουσική ή να αθληθείς".

Ο Αγ. Σαχίνης, αφού επισήμανε το τεράστιας σημασίας έργο της Θεραπευτικής Κοινότητας, παρουσίασε τις θέσεις της παράταξης για το ρόλο που μπορεί να παίξει η ΤΑ και ιδιαίτερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην αντιμετώπιση του πολυδιάστατου θέματος των ναρκωτικών. Ο ρόλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, σημείωσε ο Αγ. Σαχίνης, είναι αυτός που, με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του, πρέπει να διαμορφώσει εναλλακτικές λύσεις για τους νέους και να αντιπαλέψει την πολιτική που οδηγεί στην παραίτηση από τη ζωή. "Πρέπει ο δήμος να παλέψει για τη δημιουργία χώρων άθλησης, τέχνης, ψυχαγωγίας κλπ., να προσφέρει τη στήριξή του στα προγράμματα πρόληψης και να βοηθά την επαγγελματική αποκατάσταση όσων ολοκληρώνουν τα προγράμματα απεξάρτησης και εντάσσονται στο πρόγραμμα της επανένταξης".

ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Εσπευσμένη υπογραφή συμβάσεων

Δημιουργούνται τέσσερα κέντρα στην Αθήνα

Εσπευσμένα χτες η κυβέρνηση - λόγω των ανακοινώσεων του ΟΗΕ - και με τη συνδρομή του δημάρχου Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλου, επιχείρησε να εμφανίσει ως ολοκληρωμένη τη δημιουργία των κέντρων πρόληψης και να εμφανιστεί συνεπής με τις εξαγγελίες της, που έκανε πριν ένα χρόνο (9.4.1997). Ετσι χτες ο Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και Αστική εταιρία που ίδρυσε ο Δήμος Αθηναίων υπέγραψαν τη σύμβαση για τη λειτουργία Δημοτικών Κέντρων Πρόληψης στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα έχει τριετή διάρκεια και η χρηματοδότησή του (400 εκατ. δραχμές) γίνεται από τον Οργανισμό Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και την Αστική Εταιρία, που δημιουργήθηκε από το Δήμο Αθηναίων και τρεις Συλλόγους της Αθήνας: τον Ιατρικό, το Δικηγορικό και τον Οδοντιατρικό. Υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος κάθε Κέντρου θα είναι περίπου 33 εκατ. δραχμές.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος, και οι πρόεδροι των τεσσάρων φορέων (ΟΚΑΝΑ, ΙΣΑ, ΔΣΑ, ΟΣΑ) ανακοίνωσαν χτες ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε περιοχές κοινωνικά και οικονομικά ευαίσθητες. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στα σχολεία και θα ξεκινήσει από το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα στην Αθήνα, αυτό της Γκράβας.

Το πρόγραμμα αφορά τέσσερα Δημοτικά Διαμερίσματα: 1ο, 2ο, 3ο και 4ο Διαμέρισμα. Στο 1ο Διαμέρισμα είναι οι περιοχές Ομόνοια, Βάθη, Μεταξουργείο, Ψυρρή, Μοναστηράκι, Πλάκα, Μακρυγιάννη, Κουκάκι, Φιλοπάππου, Σύνταγμα, Κολωνάκι και Εξάρχεια. Στο 2ο Διαμέρισμα είναι οι περιοχές Δουργούτι, Ν. Κόσμος, Γούβα, Προφ. Ηλίας, Α Νεκροταφείο, Μετς και Παγκράτι. Στο 3ο Διαμέρισμα είναι οι περιοχές Κεραμεικός, Γκαζοχώρι, Θησείο, Ρουφ, Χαμοστέρνας, Κάτω και Ανω Πετράλωνα και Ακρόπολη. Στο 5ο Διαμέρισμα είναι οι περιοχές Κολιάτσου, Ανω Πατήσια, Κυπριάδου, Αλυσίδα, Νέα Πατήσια, Προμπονά, Ριζούπολη και Γκράβα.

Ο Κ. Γείτονας, ερωτηθείς σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος, είπε ότι όλα πάνε καλά και ανέφερε την υπογραφή των συμβάσεων για τα 26 κέντρα πρόληψης, τη δημιουργία της Κινητής Μονάδας του ΟΚΑΝΑ και την επέκταση των προγραμμάτων μεθαδόνης.

Τα προγράμματα μεθαδόνης, είπε ο υπουργός, έχουν ως τελικό στόχο την απεξάρτηση, ενώ δεν έχουν αποφασιστεί προγράμματα συντήρησης.

Ο υπουργός είπε ότι και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) αναπτύσσεται καλά, τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση τού στέρησε αυτή τη δυνατότητα. Μάλιστα προχτές ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γ. Νοταράς - που ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ - μιλώντας στη Διακομματική Επιτροπή ανέφερε ότι η κυβέρνηση περιέκοψε κατά δύο δισ. δραχμές τον προϋπολογισμό του Κέντρου, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν σημαντικές νέες δραστηριότητες.

Ο εθισμός στη ναρκο - κουλτούρα

Στη "μύηση" της νεολαίας στη ναρκο - κουλτούρα οδηγεί η μόδα των καταστημάτων "Kannabishop", που εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα.

Η ακριβής μετάφραση της επωνυμίας είναι "Κανναβομαγαζιά", καθώς στα καταστήματα αυτά πουλιούνται προϊόντα (από ρούχα και είδη σπιτιού, μέχρι τρόφιμα και καλλυντικά), που περιέχουν βιομηχανική κάνναβη - κοινώς χασίς. Τα προϊόντα που διακινούνται στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, είναι εισαγόμενα.Η κυβέρνηση συνηθίζει να αντιγράφει με το χειρότερο τρόπο τις επιλογές κάποιων ευρωπαϊκών κρατών. Ετσι ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας έχει δηλώσει στο περιοδικό "Kannabistreet" ότι σύντομα και στην Ελλάδα θα επιτραπεί η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης εκτιμώντας ότι είναι κερδοφόρος καλλιέργεια σε αντίθεση με τις τριτοκοσμικές - όπως τις χαρακτηρίζει ο υπουργός - μονοκαλλιέργειες του βαμβακιού.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με αφορμή το άνοιγμα καταστήματος και στην Καλαμάτα, έχει αρχίσει μια εκστρατεία ενημέρωσης με ανακοινώσεις της για τη ναρκο - κουλτούρα που προωθείται από διάφορα κανάλια. Στην εφημερίδα "Ελευθερία" της Καλαμάτας δημοσιεύτηκε (27.5.1998) επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου των "Κανναβομαγαζιών" Γ. Γκανιάτσο, στην οποία υποστηρίζει ότι "δεν είναι ναρκωτικό η βιομηχανική κάνναβη" και ότι η"πραγματική ανησυχία του είναι στην κατεύθυνση του πώς θα μπορέσει και η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει και να πάρει το μερίδιο της αγροτικής παραγωγής που δικαιωματικά της ανήκει". Μάλιστα, κατηγόρησε για άγνοια τόσο τη ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, όσο και τον βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Λ. Παπανικολάου, που εξέφρασαν μέσω της εφημερίδας τις ανησυχίες τους.

Πέρα απ' τις περιεκτικότητες σε τετραϋδοκανναβινόλη - δηλαδή τη ναρκωτική ουσία - ή την παραγωγική δραστηριότητα, η ουσία της καταγγελίας του ΚΚΕ, όπως τονίζει η ΝΕ Μεσσηνίας είναι τούτη: "Ενώ σε όλη τη χώρα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με τα ναρκωτικά, υπάρχει μεθοδευμένη προσπάθεια να"μαστουρώσει" η νεολαία, για να μην αμφισβητήσει συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης. Δεν είναι, δηλαδή, μόνο το γεγονός ότι υπάρχει, αντικειμενικά έδαφος για την εξάπλωση των ναρκωτικών (φυγή από την ανελέητη πραγματικότητα προς ψεύτικους παραδείσους) αλλά το γεγονός ότι μία σειρά από παράγοντες με τις ναρκοθεωρίες τους για "νόμιμο χασίς" και "διαχωρισμό" των ναρκωτικών σε "σκληρά - μαλακά", προωθούν τον συμβιβασμό με το πρόβλημα, παρά την αντίθετη γνώμη που υπάρχει στο λαό μας για το ρόλο του χασίς".

Πρόκειται δηλαδή για πλευρές μιας κουλτούρας φιλικής προς τα ναρκωτικά που κάνει πιο ευάλωτους τους νέους. Μάλιστα η Επιτροπή του ΟΗΕ στη φετινή έκθεσή της για τα ναρκωτικά (δόθηκε στη δημοσιότητα στις 25.2.1998) επισημαίνει αυτή την πλευρά υπογραμμίζοντας ότι η ανοχή αυτής της κουλτούρας υπονομεύει τις προσπάθειες της πρόληψης και τονίζει: "Αν οι κυβερνήσεις επιθυμούν να ευοδωθούν οι εθνικές και οι διεθνείς προσπάθειες για την πρόληψη της χρήσης των ναρκωτικών, οφείλουν να είναι έτοιμες να αντιπαρατεθούν σε όσους έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν "πολιτιστικές" τάσεις, συμβάλλοντας ενεργά στη δημιουργία φιλικού προς τα ναρκωτικά κλίματος".

Η ΝΕ Μεσσηνίας θυμίζει ότι το ΚΚΕ στην 80χρονη ιστορία του συνοδεύεται απ' την ανειρήνευτη πάλη του ενάντια στα κάθε είδους ναρκωτικά. "Από τότε που η ΕΠΟΝ - συνεχίζει η ΝΕ Μεσσηνίας - έσπαγε τους τεκέδες και καλούσε τη νεολαία της Καλαμάτας να πετάξει στα μούτρα των Εγγλέζων, τα τσουβάλια το χασίσι που αφειδώς προσέφεραν στις συνοικίες, προπύργια της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας".

ΠΡΟΝΟΙΑ
Απαίτησαν απόσυρση του νομοσχεδίου

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία χτες βράδυ στο κέντρο της Αθήνας

Την απόσυρση του νομοσχεδίου, που οδηγεί στη συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση της Πρόνοιας, διεκδίκησαν χτες το βράδυ εργαζόμενοι και χρήστες των υπηρεσιών της, που έκαναν συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία που κατέληξε στη Βουλή. Ζήτησαν γενναία αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την κοινωνική πρόνοια, την υγεία, την παιδεία και την προσχολική αγωγή.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών για την Κοινωνική Πρόνοια. Στην ομιλία του ο Ν. Ορφανός,εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΙΚΠΑ (σ. σ. ένας από τους τρεις μεγάλους φορείς Προνοίας που "διαλύει" το νομοσχέδιο), επισήμανε ότι μολονότι η οικονομική και η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται, εντούτοις η κυβέρνηση προχωράει σε παραπέρα υποβάθμιση της κοινωνικής πρόνοιας. Ο Μ. Καμακάρης,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, τάχθηκε κατά της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου "και κάθε άλλου σχεδίου που θα έχει την ίδια λογική" - όπως είπε - διότι μετατρέπει την πρόνοια σε εμπόρευμα, γίνεται αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,ο οποίος δήλωσε: "Η ευρεία συμπαράσταση των φορέων στη συγκέντρωση δείχνει ότι και αυτή είναι ένα ακόμη βήμα που συντελεί στην ανάπτυξη του μετώπου πάλης όλων των εργαζομένων". Επίσης, παραβρέθηκαν η Φ. Κορτζίδου,από τη "Νομαρχιακή Συνεργασία για την Αθήνα", ο Δ. Βασιλακάκης,δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ και της Ομοσπονδίας Γονέων ΙΒΣΑ.

Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν είναι: "Δώστε λεφτά για πρόνοια, παιδεία και όχι παροχές στην ολιγαρχία", "Ο εκσυγχρονισμός σας είναι μια απάτη, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη" και "Τα νομοσχέδιά σας τα αντιλαϊκά, μ' αγώνες μαζικούς θα μείνουν στα χαρτιά".

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διορθώσεις στο επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης

Νέα ερμηνευτική εγκύκλιο, διορθωτική άλλης εγκυκλίου για το ιατρικό μισθολόγιο, έστειλε χτες το υπουργείο Υγείας προς τα νοσοκομεία. Η εγκύκλιος είναι διορθωτική για τους επιμελητές και τους ειδικευόμενους γιατρούς, αλλά όχι για τους διευθυντές. Οι γιατροί των νοσοκομείων της Αθήνας και του Πειραιά στη χτεσινή συνέλευση αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων, αλλά βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη διεκδίκηση αξιοπρεπών μισθών και την κάλυψη των εφημεριών σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, καθώς η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του νόμου.

Η νέα εγκύκλιος προβλέπει ότι "η χορήγηση του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης, απόδοσης και ειδικών συνθηκών ιατρικού έργου, διακόπτεται σε περίπτωση απομάκρυνσης των δικαιούχων από τις εργασίες και τους χώρους για τους οποίους δικαιολογείται η καταβολή του, π.χ. απόσπαση σε άλλο χώρο (μη νοσοκομειακό), εκπαιδευτική άδεια στο εξωτερικό, διαθεσιμότητα, αργία κλπ.". Η παράγραφος που προστέθηκε έχει ως εξής: "Η απουσία λόγω υποχρεωτικής εκ του νόμου κανονικής άδειας και αναρρωτικής άδειας που χορηγείται από Δημόσια Νοσοκομεία, ή ιδιωτικές κλινικές, εφόσον έχει προηγηθεί η νοσηλεία του γιατρού σ' αυτές, ή άδεια κύησης και λοχείας, καθώς και η απουσία για παρακολούθηση σεμιναρίων, δε συνιστούν απομάκρυνση από τη θέση και συνεπώς δεν αποτελούν λόγο περικοπής του επιδόματος".

Σημειώνεται ότι το επίδομα είναι 170.000 δραχμές το μήνα για τον Διευθυντή, 150.000 δραχμές για τον Επιμελητή Α', 130.000 δραχμές για τους Επιμελητές Β' και 110.000 δραχμές για τους ειδικευόμενους.

Οσον αφορά την πάγια μηνιαία αποζημίωση, ύψους 250.000 δραχμών, που θα λαμβάνουν οι Διευθυντές στα νοσοκομεία Α' Ζώνης, στη διορθωτική εγκύκλιο αναφέρεται ότι "σε περιπτώσεις απουσίας θα καταβάλλεται τμήμα της". Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το ποσό αυτό θα είναι "ανάλογο της παρουσίας τους και της προσφοράς υπηρεσίας στο Νοσοκομείο". Η πάγια μηνιαία αποζημίωση θα καταβάλλεται στους Διευθυντές, αντί της αποζημίωσης των εφημεριών (ενεργείς και ετοιμότητας), για την ευθύνη εισήγησης, κατάρτισης του προγράμματος των εφημεριών και την πρόσθετη απασχόλησή τους, για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των τμημάτων τους, κατά τη διάρκεια της εφημερίας.

Οι αριθμοί της απελπισίας

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι χρήστες ναρκωτικών είναι πιθανόν να φτάνουν το 3,3% - 4,1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Παρόλο που οι χρήστες ηρωίνης, του πιο επικίνδυνου ναρκωτικού, είναι ακόμα σχετικά λίγοι - 8.000.000 χρήστες ή το 0,14% του παγκόσμιου πληθυσμού - το πρόβλημα είναι ότι το ποσοστό συνεχώς αυξάνεται. Η κοκαϊνη είναι η πιο διαδεδομένη σε σχέση με το συνολικό αριθμό χρηστών - 13.000.000 χρήστες ή το 0,23% του παγκόσμιου πληθυσμού - αλλά είναι διαδεδομένη σε λιγότερες χώρες. Η κάνναβη είναι το πιο διαδεδομένο σε χρήση ναρκωτικό και καταναλώνεται από το 2,5% του παγκόσμιου πληθυσμού - περίπου 140.000.000 χρήστες. Τέλος, παρατηρείται συνεχής αύξηση στην κατανάλωση της λεγόμενης "νέας γενιάς ναρκωτικών", ιδίως των διεγερτικών τύπου αμφεταμίνης. Υπολογίζεται πως σήμερα έχουμε περίπου 30.000.000 χρήστες διεγερτικών και ο αριθμός αυτός αυξάνεται ραγδαία.

Ενα άλλο στοιχείο, που αποδεικνύει πως το πρόβλημα των ναρκωτικών σήμερα γίνεται όλο και πιο περίπλοκο, είναι το γεγονός πως κάθε χρόνος που περνά κατεβαίνει η ηλικία μύησης. Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στα άτομα που ζητούν θεραπεία για κατάχρηση οπίου, αφού κατά τη διάρκεια του 1995 άρχισαν θεραπεία περισσότερα άτομα ηλικίας 15 - 19 απ' ό,τι την τριετή περίοδο 1992 - 1994.

Η περίπτωση πτητικών ουσιών πρέπει επίσης να εξεταστεί - αναφέρει ο ΟΗΕ - αφού δεν υπάγονται σε κανόνες διεθνούς ελέγχου. Αυτές οι ουσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως "πύλη εισόδου" στα ναρκωτικά και τις ψυχοτρόπους ουσίες, ιδιαίτερα για τους νέους που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Για εκατομμύρια παιδιά που ζουν στους δρόμους η εισπνοή πτητικών ουσιών είναι ένας τρόπος πνευματικής και σωματικής φυγής... "Πάντως, κανείς πλέον δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η χρήση ναρκωτικών γίνεται μόνο από περιθωριακές ομάδες ή κυρίως από το δυτικό βιομηχανοποιημένο κόσμο", επισημαίνει ο ΟΗΕ.

"Τα νομοσχέδιά σας τα αντιλαϊκά, μ' αγώνες μαζικούς θα μείνουν στα χαρτιά", ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη χτεσινή πορεία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ