ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρακρατική δολοφονική επίθεση

Σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλεύεται ένας φοιτητής, που, μαζί με άλλον ένα φοιτητή και έναν αδιόριστο καθηγητή, δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από ομάδα δολοφόνων σε καφετερία έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, το απόγευμα της Τρίτης

Μετά τον χωρίς έλεος ξυλοδαρμό αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών κατά τις μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, την προβοκατόρικη επίθεση ενάντια στον πρόεδρο της ΟΛΜΕ στη διάρκεια του παλλαϊκού συλλαλητηρίου ενάντια στον αυταρχισμό, δύο φοιτητές και ένας αδιόριστος φιλόλογος δέχτηκαν προχτές απρόκλητη δολοφονική επίθεση από συμμορία παρακρατικών, με αποτέλεσμα ο ένας να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιατρικό Κέντρο. Πρόκειται για τον 23χρονο Δημ. Κουσουρή,φοιτητή της Φιλοσοφικής και μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ, ο οποίος φέρει εκτεταμένο αιμάτωμα στην κροταφική και βρεγματική χώρα και υποβλήθηκε σε πολύωρη νευροχειρουργική επέμβαση. Τον Δ. Κουσουρή επισκέφθηκε χτες, μεταξύ άλλων, και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός.

Ο τρόπος που έδρασαν οι παρακρατικοί δολοφόνοι δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την ταυτότητά τους και το σκοπό τους: Επεδίωκαν να αφαιρέσουν ζωές. Ηταν λίγο μετά τις 5 μ.μ. της Τρίτης, όταν ο Δημ. Κουτσουρής μαζί τονΗλία Φωτιάδη,φοιτητή του Πολυτεχνείου και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων και τον Γιάννη Καραμπατσόλη,αδιόριστο φιλόλογο, κάθονταν σε μια καφετερία έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Λίγο πριν είχαν αποχωρήσει από τα δικαστήρια, όπου είχαν συμπαρασταθεί στους 9 συλληφθέντες στο εξεταστικό κέντρο Ανω Πατησίων που δικάζονταν. Εκεί ακριβώς δέχτηκαν την επίθεση από μια ομάδα 8 - 10 ατόμων, οι οποίοι με καδρόνια χτυπούσαν στα κεφάλια. Αποτέλεσμα ήταν ο σοβαρότατος τραυματισμός του Δημ. Κουσουρή, ο σοβαρός τραυματισμός, επίσης στο κεφάλι, του Ηλ. Φωτιάδη, και ένα σπασμένο χέρι για τον Γ. Καραμπατσόλη, αυτό με το οποίο προφύλαξε το κεφάλι του. Τη σκηνή της επίθεσης περιέγραψε χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο τελευταίος. "Δεν ξέρω αν ήταν κρατικός ή παρακρατικός μηχανισμός ή μεικτή επιχείρηση. Πάντως, ήταν αποκορύφωμα ενός οργίου τρομοκρατίας", είπε χαρακτηριστικά.

Στη χτεσινή συνέντευξη που διοργάνωσε η λεγόμενη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και πολιτικών οργανώσεων, καταδικάζοντας τη δολοφονική επίθεση, αλλά και το όργιο βίας και τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση, ενάντια στους αγωνιζόμενους έξω από τα εξεταστικά κέντρα, όπου διεξαγόταν, υπό το κράτος των ΜΑΤ, ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Ολοι τους συνέδεσαν την προχτεσινή επίθεση με το κλίμα βίας και αυταρχισμού, με τις συλλήψεις, τα εκατοντάδες χημικά, τις προσαγωγές και τους ξυλοδαρμούς των τελευταίων ημερών. Ο φοιτητής του Πολυτεχνείου Αλ. Παπασπυρίδης κατήγγειλε ότι τη στιγμή της επίθεσης, σε απόσταση 30 μέτρων, βρίσκονταν δυνάμεις των ΜΑΤ. Τόσο η συνήγορος της οικογένειας του Δημ. Κουσουρή, που, όπως είπε, θα καταθέσει μήνυση, όσο και η πλειοψηφία εκείνων που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη κατήγγειλαν ότι η επίθεση είχε στόχο τη δολοφονία. Σ' αυτό, άλλωστε, συμφωνούν οι γιατροί που εξέτασαν τους τραυματίες. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του γιατρού Σ. Μιχαήλ, ο οποίος είπε πως ήταν θέμα τύχης που δεν πέθανε ακαριαία ο Δημ. Κουσουρής.

Μιλώντας εκ μέρους των "Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας,ο Γιάννης Παπαδόπουλος κατήγγειλε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για κλίμα τρομοκρατίας με τα ΜΑΤ, όχι μόνο σε εξεταστικά κέντρα, αλλά σε όλη την κοινωνία. Επαναφέρει, τόνισε, το μετεμφυλιακό κλίμα ενάντια σε συνδικαλιστές και βουλευτές. Η κυβέρνηση, τόνισε, ξέρει ότι για να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να τα περάσει με αυταρχισμό. Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση θα πάρουν την απάντηση από τους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος.

Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος διοργανώνεται συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος για την καταδίκη της προχτεσινής επίθεσης.

Η Αστυνομία

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι τρεις δέχτηκαν αναίτια επίθεση από ομάδα 5 - 10 νεαρών, ηλικίας 20 - 25 χρόνων, που εμφανίστηκαν ξαφνικά στο χώρο της καφετερίας κρατώντας ξύλα και εξαφανίστηκαν ανεμπόδιστα.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση δεν υπήρχαν αστυνομικοί αυτόπτες μάρτυρες, μόλις, όμως, ενημερώθηκε η Αμεση Δράση, έστειλε περιπολικά και ενημερώθηκε το ΑΤ Κυψέλης. Οταν ρωτήθηκε αν πρόκειται για άτομα της "Χρυσής Αυγής", απάντησε αόριστα ότι προέρχονται από "ακροκινούμενες ομάδες".

Από την Αστυνομία πάντως, διαρρεόταν χτες ότι οι δράστες τοποθετούνται στο χώρο της "Χρυσής Αυγής". Η άποψη αυτή συνοδευόταν από το σκεπτικό ότι τα θύματα της επίθεσης λίγα λεπτά νωρίτερα φέρεται να ήταν στο προαύλιο των δικαστηρίων, και συγκεκριμένα στο χώρο όπου αποδοκιμάστηκαν έξι "χρυσαυγίτες" με την παρέα τους, κατά την αποχώρησή τους από το δικαστήριο, μετά την αναβολή της εκδίκασης υπόθεσης για την οποία ήταν κατηγορούμενοι. Μια διμοιρία των ΜΑΤ συνόδευσε την ομάδα των "χρυσαυγιτών" μέχρι την οδό Μουστοξύδη και αμέσως μετά αποδεσμεύτηκε από τα "μέτρα ασφαλείας" που είχαν ληφθεί στο χώρο των δικαστηρίων. Ομως, κάποιοι από τους "χρυσαυγίτες" επέστρεψαν για να εκδικηθούν.

Καθολική καταδίκη

Κόμματα, πολιτικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους την προχτεσινή δολοφονική επίθεση και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Γερ. Αρσένης,ο οποίος καταδίκασε το γεγονός και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του φοιτητή, εκφράζοντας την "ελπίδα" οι δράστες αυτού του εγκλήματος να εντοπιστούν, να συλληφθούν, να καταδικαστούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

  • Το ΔΣ της ΟΛΜΕ επισημαίνει: "Η δολοφονική επίθεση έρχεται αμέσως μετά το όργιο καταστολής και τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση απέναντι στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς, σε όλη την Ελλάδα. Είναι φανερό, ότι πρόκειται για έργο των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών που η κυβέρνηση ενεργοποίησε ασύστολα αυτές τις μέρες, για να αντιμετωπίσει την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση". Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και την κυβέρνηση να πάρουν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα διαλεύκανσης της δολοφονικής επίθεσης και απαιτεί να σταματήσουν όλες οι διώξεις των εκπαιδευτικών και φοιτητών.
  • Σε αναστολή των εκπαιδευτικών διαδικασιών προχώρησε χτες το ΔΣ του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, αφού "εξέφρασε ομόφωνα τον αποτροπιασμό του για τα βίαια επεισόδια που οδήγησαν στον βαρύτατο τραυματισμό ενός φοιτητή".
  • Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθήνας, που χτες συνεδρίασε έκτακτα, "αποδοκιμάζει έντονα και καταδικάζει κατηγορηματικά τις βάρβαρες και αποτρόπαιες πράξεις κακοποίησης του φοιτητή" και "απαιτεί επιτακτικά να εντοπιστούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι του βαρύτατου τραυματισμού του φοιτητή μας, επιφυλάσσεται δε να φέρει το θέμα στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην προσεχή Σύνοδο των Πρυτάνεων". Ο πρύτανης του Ιδρύματος επισκέφτηκε τον τραυματία στο νοσοκομείο.
  • Το ΔΣ των φοιτητών Παντείου τονίζει ότι "το κλίμα τρομοκρατίας δε θα περάσει και θα πάρει απάντηση από τους μαζικούς αγώνες του εκπαιδευτικού κόσμου και του ευρύτερου λαϊκού κινήματος" και καλεί τις πρυτανικές αρχές να κλείσουν το Πανεπιστήμιο σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Κλειστή θα παραμείνει σήμερα και αύριο και η Φιλοσοφική Σχολή, καθώς φοιτητές και διδακτικό προσωπικό καταδικάζουν την επίθεση ενάντια στο φοιτητή της σχολής.
  • Η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι "η επίθεση έχει όλα τα στοιχεία πράξης δολοφονικής και τρομοκρατικής και έχει προκαλέσει σε όλους ανησυχία, αγανάκτηση και αποτροπιασμό".
  • Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) ζητά την άμεση διενέργεια ανακρίσεων, τη σύλληψη των ενόχων και την παραδειγματική τιμωρία τους.
  • Το "Νέο Αριστερό Ρεύμα" και η "Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση", μέλη της οποίας είναι οι φοιτητές και ο εκπαιδευτικός που δέχτηκαν την επίθεση, επισημαίνουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης "της βίας και των ΜΑΤ" και τονίζει ότι η δολοφονική επίθεση αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση της γενικότερης κατασταλτικής επίθεσης, της κρατικής βίας και της βιομηχανίας των συλλήψεων και διώξεων ενάντια στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς.
  • Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά τονίζει ότι "το νέο κατασταλτικό χτύπημα εντάσσεται σε μια συνολική ενεργοποίηση κρατικών και παρακρατικών δικτύων, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων κοινωνικών κινημάτων και την υποστολή του ογκούμενου κύματος διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική".
  • Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας σε ψήφισμά του τονίζει ότι "το δικηγορικό Σώμα καταδικάζει την έξαρση του κρατικού αυταρχισμού, δηλώνει ότι θα σταθεί αλληλέγγυο σε όσους αντιμετωπίζουν την πολύμορφη κρατική βία και καταστολή και ζητά να σταματήσουν οι διώξεις κατά των απεργών εκπαιδευτικών, να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι του κατασταλτικού παροξυσμού".
Συντόνιζαν τους εαυτούς τους;

O πρόσφατος αγώνας του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στο νόμο 2525 και το διαγωνισμό της ντροπής απαιτούσε την πιο πλατιά συσπείρωση του εκπαιδευτικού κόσμου, τη συμπαράσταση ευρύτερα των εργαζόμενων και βέβαια την καλύτερη οργάνωση και καθοδήγηση του αγώνα. Είναι γνωστό πως οι σημερινοί συσχετισμοί στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ δεν αφήνουν περιθώρια για αποφασιστική παρέμβαση αυτών των οργάνων.

Η ΔΕΕ προσπάθησε έγκαιρα (όπως πάντα), μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία και, όπου αυτό δεν ήταν δυνατό, μέσα από τοπικές επιτροπές αγώνα, με μαζικές διαδικασίες να ενημερώσει και να κινητοποιήσει το σύνολο του κλάδου, απευθυνόμενη στη βάση.

***

H παράταξη της "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ" αυτοαναγορεύτηκε σε "Συντονιστικό των Τοπικών Επιτροπών Αγώνα", υποκαθιστώντας τη βάση, έξω από κάθε δημοκρατική διαδικασία, χωρίς μαζικές διαδικασίες και μακριά από τον κλάδο. Με τον ψευδεπίγραφο αυτό τίτλο, μέλη των "Παρεμβάσεων", εκπαιδευτικοί, αδιόριστοι, φοιτητές συνεδρίαζαν, εξέδιδαν καθημερινά δελτία Τύπου, συντόνιζαν την παράταξή τους και με τις ενέργειές τους δημιουργούσαν συγχύσεις στα εξεταστικά κέντρα, όπως για παράδειγμα όταν ανακοίνωσαν, λέγοντας συνειδητά ψέματα, ότι το 18ο στα Πατήσια δε θα ήταν εξεταστικό κέντρο το Σάββατο και καλούσαν τον κόσμο στην Πεύκη, με αποτέλεσμα πολλοί να μπερδευτούν.

Αποκαλύφτηκε ο πραγματικός χαρακτήρας του δήθεν Συντονιστικού των τοπικών επιτροπών αγώνα με την τελευταία ανακοίνωση των "Παρεμβάσεων", όπου καταδικάζει την επίθεση κατά του προέδρου της ΟΛΜΕ και υπογράφουν οι ίδιοι άνθρωποι ως Συντονιστικό των "Παρεμβάσεων".

***

H παράταξη αυτή διακατέχεται μονίμως από το σύνδρομο και το άγχος να αναγορευτεί σε επαναστατική πρωτοπορία του κινήματος. Οπως όμως απέδειξε η φετινή τους πορεία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ (συμβιβάστηκαν και ψήφισαν όλες τις εισηγήσεις της ΟΛΜΕ μαζί με τη ΔΑΚΕ και τη "Συνεργασία") δρουν καιροσκοπικά, κοντόφθαλμα, ψηφοθηρικά και είναι η άλλη όψη των συναινετικών παρατάξεων, που αδρανούν τα συνδικαλιστικά όργανα και αποφεύγουν τις διαδικασίες βάσης. Ο πραγματικός συντονισμός των αγώνων δεν είναι υπόθεση ορισμένων "πεφωτισμένων" στην κορυφή, αλλά είναι υπόθεση της βάσης με όρους μαζικού κινήματος και με ταξικό πλαίσιο. Η ηγεσία της "Παρέμβασης" απέδειξε πολλές φορές ότι φοβάται τις μαζικές διαδικασίες από τα κάτω και συγκροτεί συχνά βραχύχρονα "Συντονιστικά", με αποσπασματικούς επιμέρους στόχους π. χ. Συντονιστικό κατά του διαγωνισμού, Συντονιστικό καταλήψεων κτλ., χωρίς πολιτικό πλαίσιο και στόχους, χωρίς προσπάθεια για συσπείρωση των εργαζόμενων στη βάση της ανάγκης για μια άλλη ταξική πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος και ανατροπής της ευρωκυβερνητικής πολιτικής.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Π. χ. το Μάρτη όταν οι ΕΛΜΕ έπαιρναν πρωτοβουλίες και συντονίζονταν, η "Παρέμβαση" ψήφισε την εισήγηση της ΟΛΜΕ "αδειάζοντας" τις πρωτοβουλίες αυτές. Στο δε Λεκανοπέδιο ενώ προχωρούσε ο συντονισμός των ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου, ταυτόχρονα προχώρησαν ορισμένες ΕΛΜΕ, με πρωτοβουλία δικιά τους, σε άλλο "συντονισμό" και πραγματοποίηση εκδηλώσεων με τη συνεργασία του Αβραμόπουλου.

Ρωτάμε. Πού, πότε, σε ποια ΓΣ ή σε ποιες μαζικές συγκεντρώσεις της βάσης εκλέχτηκαν οι δήθεν Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα; Ποια πρωτοβάθμια σωματεία (ΕΛΜΕ ή διδασκαλικοί σύλλογοι) πήραν αποφάσεις και έστειλαν εκπρόσωπό τους στο δήθεν Συντονιστικό; Δυστυχώς, τίποτε απ' όλα αυτά δεν έχει γίνει.

Σ.

ΚΝΕ
Στην κυβέρνηση η ευθύνη για τη δράση του παρακράτους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Την τραμπούκικη επίθεση εναντίον δύο φοιτητών και ενός καθηγητή, από συμμορία δολοφόνων έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι το μόνο που εξυπηρετούν με την προβοκατόρικη δράση τους κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμού είναι η κυβερνητική πολιτική, η οποία για να υλοποιηθεί "συκοφαντεί τους αγώνες των εργαζομένων, επιστρατεύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς για να τσακίσει το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα".

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Η συγκεκριμένη δολοφονική ενέργεια έρχεται ως συνέχεια της προβοκατόρικης επίθεσης σε βάρος του προέδρου της ΟΛΜΕ, την ώρα της πραγματοποίησης του μεγαλειώδους παλλαϊκού συλλαλητηρίου καταγγελίας της κυβερνητικής τρομοκρατίας. Συνδέεται με τη δράση των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών κατά τη διάρκεια της απεργίας της ΙΟΝΙΚΗΣ, δεν είναι άσχετη με τη στάση των διαφόρων κουκουλοφόρων, όταν εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι όλης της χώρας έδιναν τη μάχη της αξιοπρέπειας, ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525/97.

Το μόνο που εξυπηρετούν όλοι αυτοί με την προβοκατόρικη δράση τους, είναι η κυβερνητική πολιτική, η οποία για να υλοποιηθεί συκοφαντεί τους αγώνες των εργαζομένων, επιστρατεύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς για να τσακίσει το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Γιατί ανέχεται και υποθάλπει τους παρακρατικούς μηχανισμούς. Γιατί δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας και προβοκάτσιας. Γιατί, με τη στάση της, υπονομεύει και αυτή ακόμη την περιορισμένη δημοκρατία, μας γυρίζει σε άλλες εποχές για το λαό και τον τόπο.

Ακόμη ακούγονται στα αυτιά μας οι θρασύτατες αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου, στην προσπάθειά του να προβοκάρει τους αγώνες των εργαζομένων και να δικαιολογήσει το κράτος της βίας και της τρομοκρατίας, το οποίο επέβαλαν σε βάρος του "εχθρού λαού". Η κυβέρνηση είναι ο φυσικός και ηθικός αυτουργός της κάθε είδους τρομοκρατίας και φέρνει ολόκληρη την ευθύνη.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στα θύματα της χθεσινής δολοφονικής επίθεσης, καλούμε τη νεολαία να δυναμώσει την επαγρύπνησή της, περιφρουρώντας τους αγώνες της.

Η ανάπτυξη του νεολαιίστικου και του λαϊκού κινήματος, αποτελεί το μοναδικό δρόμο για την απόκρουση της κρατικής βίας και τρομοκρατίας, είναι εγγύηση για το τσάκισμα των παρακρατικών και προβοκατόρικων μηχανισμών".

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Πρακτικές περασμένων δεκαετιών

Τον πρωτοφανή αυταρχισμό και την αστυνομική βία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να κάμψει την αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών",επισημαίνοντας ότι η κατάληψη των εξεταστικών κέντρων από τα ΜΑΤ, ο αποκλεισμός ολόκληρων περιοχών από την Αστυνομία, οι δεκάδες τραυματισμοί και συλλήψεις, η χρήση χημικών, οι συκοφαντίες και οι προβοκάτσιες της κυβέρνησης "φέρνουν στη μνήμη μας μεθόδους και πρακτικές περασμένων δεκαετιών και αποκαλύπτουν το αντιλαϊκό και αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης".

Η ΔΕΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς (μόνιμους - αδιόριστους), τους εργάτες, φοιτητές, μαθητές, γονείς που έδωσαν το αγωνιστικό τους "παρών" στα εξεταστικά κέντρα ενάντια στην εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση και για να μη γίνει ο διαγωνισμός της ντροπής. "Ο μεγαλειώδης αγώνας του εκπαιδευτικού κινήματος, που είχε τη συμπαράσταση ευρύτερα των εργαζομένων, αποκάλυψε τον αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα του Ν. 2525, τις τραγικές επιπτώσεις στα μορφωτικά δικαιώματα των νέων και τους στόχους του διαγωνισμού, που είναι η κατάργηση της επετηρίδας, η αποσύνδεση πτυχίου - επαγγελματικών δικαιωμάτων, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων", σημειώνει η ΔΕΕ.

Οσον αφορά την επίθεση κατά του προέδρου της ΟΛΜΕ, η ΔΕΕ, αφού τη χαρακτηρίζει τραμπούκικη, βάρβαρη και προβοκατόρικη, τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις πρακτικές, τις δημοκρατικές λειτουργίες και κατακτήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και ότι η δράση των γνωστών - άγνωστων και των μηχανισμών προβοκάτσιας έχουν ως στόχο το χτύπημα και τη συκοφάντηση του αγώνα και των στόχων του εκπαιδευτικού κινήματος. "Η καλύτερη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, στον κυβερνητικό αυταρχισμό και στις κάθε είδους προβοκάτσιες είναι η ανάπτυξη ενωμένων αγώνων, η δημιουργία παλλαϊκού κινήματος με την πιο πλατιά συσπείρωση", καταλήγει η ΔΕΕ.

Η ΔΟΕ

Το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας καταδικάζει την επίθεση κατά του προέδρου της ΟΛΜΕ, επισημαίνοντας ότι η ενέργεια αυτή, που εκθέτει και διασύρει ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα στην κοινή γνώμη, κάθε άλλο παρά βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων της εκπαίδευσης και δε συνάδει ούτε με την ιστορία του εκπαιδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος ούτε με την εκπαιδευτική ιδιότητα. "Τα απαράδεκτα και φασιστικά αυτά φαινόμενα που καταρρακώνουν προσωπικότητες, απαξιώνουν θεσμούς και δρουν καταλυτικά για τη δημοκρατία", καταγγέλλει ομόφωνα το ΔΣ, επισημαίνοντας ότι οι υποκινητές, οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί αυτού του γεγονότος, οι γνωστοί τραμπούκοι, που προσπαθούν με κάθε τρόπο και μέσο να επιβάλουν τον τρόμο και την άναρχη λειτουργία, πρέπει να γνωρίζουν ότι το συνδικαλιστικό εκπαιδευτικό κίνημα θα τους απομονώσει και θα τους εκβράσει.

  • Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ καταδικάζει την επίθεση και τις βιαιοπραγίες εναντίον του προέδρου της ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι η επίθεση αυτή είναι πράξη αντιδημοκρατική και αντικοινωνική και παραπέμπει σε άλλες εποχές.
ΚΚΕ
Εξυπηρετούν τους στόχους της κυβέρνησης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ τονίζει τα παρακάτω: "Το ΚΚΕ καταγγέλλει το χτεσινό (σ.σ. προχτεσινό) άγριο ξυλοδαρμό δύο φοιτητών και ενός καθηγητή από συμμορία δολοφόνων τύπου "Καρφίτσας", την τραμπούκικη επίθεση κατά του προέδρου της ΟΛΜΕ, τη δράση προβοκατόρων - μασκοφόρων τις ημέρες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, καθώς και τη δράση κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών και μπράβων στην απεργία της Ιονικής. Τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ενα πράγμα εξυπηρετούν: Το στόχο της κυβέρνησης, της ηγεσίας και των διάφορων μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ να συκοφαντήσουν, να αποδυναμώσουν και τελικά να τσακίσουν το ανερχόμενο λαϊκό κίνημα και να περάσουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική διά πυρός και σιδήρου. Αυτοί είναι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του αυταρχικού οργίου και της ογκούμενης τρομοκρατίας κατά των εργαζομένων.Το ΚΚΕ καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει στο ίδιο τσουβάλι τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και τους προβοκάτορες, τους λεγόμενους "γνωστούς - αγνώστους", που καθοδηγούνται από διάφορες σκοτεινές υπηρεσίες του κράτους και του παρακράτους. Επικρίνει τη στάση του υπουργού Παιδείας Γερ. Αρσένη έναντι του ξυλοδαρμού του προέδρου της ΟΛΜΕ. Αυτή η τακτική υπονομεύει και την κουτσουρεμένη δημοκρατία και επαναφέρει τον τόπο στις καταδικασμένες μεθόδους της μετεμφυλιακής περιόδου.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη συμπάθειά του στα θύματα των μηχανισμών βίας. Υπογραμμίζει την ανάγκη μεγαλύτερης επαγρύπνησης και περιφρούρησης των αγώνων από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να το κάνουν.

Η ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος είναι ο όρος που θα βάλει στην άκρη κάθε υπονομευτή του".

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Φραγμός στον αντιδημοκρατικό κατήφορο

Με οργή και αγανάκτηση οι ,Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας" καταγγέλλουν στους φοιτητές - σπουδαστές και στον ελληνικό λαό τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν προχτές το απόγευμα, συνάδελφοί τους συνδικαλιστές φοιτητές. Με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία των ΠΚΣ τονίζει ότι η δολοφονική επίθεση είναι συνέχεια μιας σειράς προβοκατόρικων ενεργειών (επίθεση κατά του προέδρου της ΟΛΜΕ, δράση μασκοφόρων τις ημέρες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ) και αρμονικά δεμένη με το κλίμα τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας που ζήσαμε αυτές τις ημέρες.

Οι ΠΚΣ καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρνει σοβαρή ευθύνη για τη δράση αυτή των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών. "Ο στόχος που εξυπηρετούν αυτά τα γεγονότα είναι σαφής: Να τρομοκρατηθεί, να συκοφαντηθεί και σε τελική ανάλυση να αποδυναμωθεί το λαϊκό κίνημα, που βρίσκεται σε άνοδο, προκειμένου να περάσει η νεοφιλελεύθερη πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση", τονίζουν οι ΠΚΣ, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια να αναβιώσουν μηχανισμοί και μέθοδοι χτυπήματος του λαϊκού κινήματος, σαν αυτές που γνώρισε ο τόπος μας τις δεκαετίες του '50 και του '60, θα συναντήσουν την αποφασιστική απάντηση του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος.

"Το μαζικό λαϊκό κίνημα, κομμάτι του οποίου είναι και οι φοιτητές, είναι οι μόνοι που μπορούν να φράξουν το δρόμο σε αυτόν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο", καταλήγει η ανακοίνωση των ΠΚΣ.

ΑΡΤΑ
Συλλαλητήριο καταδίκης αντικομμουνιστικής επίθεσης

Αύριο, στις 8.30 μ.μ., με αφορμή την προσαγωγή για εξακρίβωση στοιχείων μαθητών, μεταξύ των οποίων μελών και στελεχών της ΚΝΕ

Σε συλλαλητήριο καταδίκης της κυβερνητικής αντικομμουνιστικής επίθεσης καλεί το λαό της Αρτας η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ, αύριο Παρασκευή και ώρα 8.30 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς. Αφορμή αποτελεί η προσαγωγή για εξακρίβωση στοιχείων 7 - 8 μαθητών μεταξύ των οποίων μελών και στελεχών της ΚΝΕ Αρτας. Η ΝΕ Αρτας εντάσσει το γεγονός στην εφαρμογή "των τελευταίων κατευθύνσεων της κυβέρνησης που προλειαίνει το έδαφος και για διώξεις με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις και με βάση τη στάση κομμάτων, παρατάξεων, οργανωμένων τμημάτων του λαού μας, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και στα λαϊκά προβλήματα".

Οπως καταγγέλλει η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ, οι παραπάνω μαθητές "ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρήθηκαν ως "ύποπτοι δολιοφθοράς". "Δοθείσης της ευκαιρίας", προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τους φορτώσουν και ευθύνες για "παλιές δολιοφθορές"", και επισημαίνει το γεγονός ότι στους ανήλικους μαθητές δεν επιτράπηκε να πάρουν ούτε ένα τηλέφωνο να ενημερώσουν τους γονείς τους.

"Ολα αυτά τη στιγμή που τα ναρκωτικά αλωνίζουν ελεύθερα, μέχρι και μικρά παιδιά, τη στιγμή που οι έμποροι του λευκού θανάτου κοντεύουν να ανοίξουν ελεύθερα νόμιμο μαγαζί. Δεν πέρασε άλλωστε καιρός που οι μεγαλέμποροι των ναρκωτικών αποφυλακίστηκαν με δόξα και τιμές από τα παράθυρα", τονίζει η ΝΕ του ΚΚΕ και συνεχίζει: "Δεν έγινε καμιά εξακρίβωση στοιχείων σε αυτούς που δημοσιεύουν αγγελίες παιδεραστών, που έχουν αναγάγει την παιδική πορνεία σε νόμιμη εταιρία, με φάκελο στην Εφορία. Δεν έγινε καμία εξακρίβωση στοιχείων στον υπουργό που διαφήμιζε γλάστρες με χασίς προς ατομική χρήση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ