ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Από τον Πειραιά αρχίζουν οι κινητοποιήσεις

Παμπειραϊκό, πανεργατικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Τρίτη. Στα δικά τους χέρια παίρνουν οι εργαζόμενοι την προετοιμασία και το περιεχόμενο της πανεργατικής απεργίας στις 23 Ιούλη

Ο Πειραιάς ανοίγει την αυλαία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου, που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και βάζει τορπίλη στην ίδια την υπόσταση του συνδικαλιστικού κινήματος, με πανεργατική συγκέντρωση που οργανώνουν την ερχόμενη Τρίτη στις 7μμ, στην πλατεία Κοραή, 21 πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης.Στην ίδια κατεύθυνση και με αίτημα να αποσυρθεί το νομοθετικό τερατούργημα, κινούνται πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, παίρνοντας ταυτόχρονα στα δικά τους χέρια την υπόθεση της προετοιμασίας και του περιεχομένου της 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας που υποχρεώθηκε να κηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 23 Ιούλη,μπροστά στην πανεργατική κατακραυγή.

Τα σωματεία του Πειραιά, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει ενημερωτικές περιοδείες στους εργασιακούς χώρους, καλούν τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση και υπογραμμίζουν τις ιστορικές ευθύνες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, που με τη συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο" και την υπογραφή του κατάπτυστου "Συμφώνου Εμπιστοσύνης προς το 2000" έγιναν συνένοχοι και προπομποί του νομοθετικού εκτρώματος.

Να πάρουν μέρος μαζικά στην πανεργατική συγκέντρωση της Τρίτης καλεί όλους τους συνταξιούχους η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά.Η ψήφιση του νομοσχεδίου, σημειώνεται μεταξύ άλλων, θα έχει μεγάλες και καταστροφικές συνέπειες σε όλο το εργασιακό και ασφαλιστικό σύστημα. Θα καλείται ο εργαζόμενος να προσφέρει τις υπηρεσίες του σύμφωνα με τις εντολές του κάθε εργοδότη, που θα απασχολεί τον εργαζόμενο ανάλογα με τα συμφέροντά του. "Δεν πρέπει να λείψει κανείς από τη συγκέντρωση - τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση - πρέπει να απαιτήσουμε να αποσυρθεί και να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Γιατί έχουμε δικαίωμα στη σύνταξη, στην περίθαλψη, στη ζωή".

"Η κυβέρνηση, πιστή "λογίστρια" των πολυεθνικών, στην προσπάθεια υλοποίησης όλων τους των εντολών, στήνει στο απόσπασμα το 8ωρο, την πλήρη απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά "Η ΕΝΟΤΗΤΑ" και απαιτεί την απόσυρση τώρα του κατάπτυστου νομοσχεδίου.

"Το ταξικό προσκλητήριο - υπογραμμίζεται - σήμερα μπροστά στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, πρέπει να συνοδεύεται από την απόφασή μας: "Οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα που επιβάλλαμε, βήμα το βήμα, κάτω από πολύχρονους και επίμονους αγώνες, δε θα αφήσουμε να μπουν κάτω από τη σιδερένια φτέρνα των πολυεθνικών". Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα όλων των εργαζομένων προς την κυβέρνηση, καθώς και στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ".

Σύσκεψη των σωματείων της Αθήνας

Ο συντονισμός της δράσης για τη συνολική απόρριψη του αντιδραστικού νομοσχεδίου για τα εργασιακά, αλλά και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, είναι ο στόχος πλατιάς σύσκεψης που διοργανώνει τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, στις 7μμ, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Πάρτε πίσω το τερατούργημα!

Το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας απορρίπτει στο σύνολό του το αντεργατικό νομοσχέδιο και οργανώνει συλλαλητήριο στις 16 Ιούλη. Πλατιά ενημερωτική καμπάνια και δραστηριοποίηση των σωματείων. ΔΑΣ: Να σημάνει πανεργατικός ξεσηκωμός

Να καταδικαστεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης, με το οποίο προωθείται η πλήρης απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και να απαιτηθεί η απόσυρσή του τώρα,αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.Η απόφαση αυτή υπερψηφίστηκε από τη "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" (ΔΑΣ) που κάλεσε σε γενική αντεπίθεση τους εργαζόμενους για να μην περάσει το νομοσχέδιο. Επίσης ψηφίστηκε από την "Αυτόνομη Παρέμβαση" (ΑΠ) και από την "Παναθηναϊκή Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση" (ΠΑΣΚ). Κατά της απόφασης ψήφισαν οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που για άλλη μια φορά λειτούργησαν σαν το "μακρύ χέρι" της κυβέρνησης, αποδεχόμενες την ουσία του τερατουργήματος και προβάλλοντας σημεία... διαφωνίας.

Σύμφωνα με την απόφαση - που αποκτά βαρύνουσα σημασία, μιας και προέρχεται από το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας - με το νομοσχέδιο επιχειρείται η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η παραπέρα συρρίκνωση των εισοδημάτων, η καταπάτηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ενώ οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι εργοδότες που το επέβαλλαν στην κυβέρνηση. Καλούνται οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 23 Ιούλη, με κύριο αίτημα την απόσυρση του τερατουργήματος,ενώ το ΕΚΑ διοργανώνει πανεργατικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 16 Ιούλη, στις 7.30μμ στην πλατεία Κάνιγγος.

Παράλληλα το ΕΚΑ αποφάσισε να καλέσει τη ΓΣΕΕ να αποχωρήσει άμεσα από κάθε διαδικασία "κοινωνικού διαλόγου". Επίσης, να καλέσει τα ΔΣ των σωματείων - μελών του, να εκδώσουν καταδικαστικές αποφάσεις για την κυβερνητική πολιτική και το αντεργατικό νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα να προχωρήσει σε εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων στους τόπους δουλιάς και κατοικίας με ευρύ πρόγραμμα περιοδειών σε επιχειρήσεις και συγκεντρώσεις κατά Δήμους και με κεντρικά συνθήματα: "Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Οχι στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Οχι στον εργασιακό μεσαίωνα. Σταθερή δουλιά και όχι υποαπασχόληση. Μείωση και όχι συγκάλυψη της ανεργίας".

Να υποβαθμίσει τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου επιχείρησε ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γ. Φελώνης,λέγοντας ότι "έχει θετικά και αρνητικά" και προχωρώντας παραπέρα ισχυρίστηκε πως ναι μεν δεν αποτυπώνονται οι προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, όμως ούτε και των εργοδοτών (!) αλλά οι απόψεις μόνο της κυβέρνησης! Αποδέχτηκε τη μερική απασχόληση, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την προώθηση των "τοπικών συμφώνων απασχόλησης" και όλα τα αντεργατικά μέτρα, θέτοντας σαν... αίτημα να μπουν κάποια... πλαφόν και προϋποθέσεις.

Το πιο ολοκληρωμένο αντιδραστικό νομοσχέδιο των τελευταίων δεκαετιών, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Γ. Σκιαδιώτης,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ και στέλεχος της ΔΑΣ,και τόνισε πως η απόφαση του ΕΚΑ πρέπει να είναι ξεκάθαρη και να απαιτεί τη συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου. Ανέφερε πως το νομοσχέδιο εκφράζει το σύνολο των απαιτήσεων του κεφαλαίου και χτυπά όλες τις εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα για τα οποία χύθηκαν ποταμοί αίματος εργατών. Υπογράμμισε πως "η τοποθέτηση απέναντι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι καθοριστικό κριτήριο για τη στάση των παρατάξεων, των ομάδων και των προσώπων". Σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία", κάλεσε όλες τις παρατάξεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί με τη συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο" την υιοθέτηση της Λευκής Βίβλου, της ΟΝΕ, του Μάαστριχτ και τη συμβιβαστική στάση που κράτησαν, συνέβαλαν στο να φτάσουν τα πράγματα εδώ. Αναφερόμενος στη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είπε πως "με τοποθετήσεις για θετικά στο νομοσχέδιο και για κάποιες βελτιώσεις σε αυτό, εξελίσσεται σε πολιορκητικό κριό στο συνδικαλιστικό κίνημα για λογαριασμό του κεφαλαίου". Πρότεινε το ΕΚΑ να ζητήσει συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου. Να καλέσει τα σωματεία - μέλη του να το καταδικάσουν και να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων και να αποφασίσει πολύμορφες εκδηλώσεις.

Ο Λ. Καρύγιαννης παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΠΑΣΚ ζήτησε τη συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας πως "πρέπει να δούμε τους σκοπούς που υπηρετεί και όχι να το κομματιάζουμε σε σημεία και να ψάχνουμε θετικά, γιατί τότε διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο". Ανέφερε πως με αυτό γενικεύεται η μερική απασχόληση, διαλύεται το 8ωρο και διαλύεται το συνδικαλιστικό κίνημα και τόνισε πως η στάση του ΕΚΑ πρέπει να είναι αποφασιστική.

Την απόρριψη του νομοσχεδίου ζήτησε και ο Κ. Γκουτζαμάνης παρουσιάζοντας τις θέσεις της "Αυτόνομης Παρέμβασης", εκφράζοντας, σαν "προσωπική άποψη", επιφυλάξεις για την 24ωρη απεργία στις 23 Ιούλη. Πρότεινε να κληθούν σε σύσκεψη τα σωματεία - μέλη του ΕΚΑ για ενημέρωση σχετικά με το νομοσχέδιο.

Η ΔΑΚΕ συνταυτίστηκε πλήρως με την ΠΑΣΚΕ και μάλιστα ο Φ. Ταυρής παρουσιάζοντας τις θέσεις της παράταξης είπε πως υπάρχουν προβλήματα και έπρεπε να ρυθμιστούν με το νομοσχέδιο και ότι ορισμένα σημεία του είναι επικίνδυνα, αλλά με κανένα τρόπο δε ζητούν απόσυρση παρά μόνο να γίνουν τροποποιήσεις.

Σε αναμονή απόφασης για το ΜΙΝΙΟΝ

Μετά από πολλές αναβολές και κωλυσιεργία, συζητήθηκε τελικά χθες στο Εφετείο Αθηνών η αίτηση για την υπαγωγή του ΜΙΝΙΟΝ στις διατάξεις του άρθρου 44 του νόμου 1892 περί ρύθμισης των χρεών του και εντός των επομένων ημερών αναμένεται να βγει η απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικαστική "Οδύσσεια" για την υπαγωγή της εταιρίας σ' αυτό το άρθρο έχει αρχίσει πολλούς μήνες πριν. Ομως, πότε τα συμφέροντα και η κωλυσιεργία της Εθνικής Τράπεζας, πότε οι ενστάσεις των πιστωτών και πότε των ασφαλιστικών ταμείων, είχαν αποτέλεσμα να μην έχει ξεδιαλύνει ακόμα η υπόθεση, με συνέπεια να παρατείνεται η αβεβαιότητα για το μέλλον της εργασίας των 400 εργαζομένων του ιστορικού πολυκαταστήματος.

Χθες οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ έδωσαν και πάλι το "παρών" στο Εφετείο. Αυτή τη φορά οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που ήταν εκεί, δεν επιχείρησαν να εμποδίσουν τους εργαζόμενους να μπουν στο χώρο του Εφετείου.

Ενόψει της αναμονής της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, ο Γ. Πέρος, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ, δήλωσε: "Καλούμε την κυβέρνηση και τους εργοδότες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να μην οδηγηθούν οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ στην ανεργία".

ΠΟΕΜ, όπως ΓΣΕΕ...

Την υπογραφή διετούς σύμβασης στη σιδηροβιομηχανία με αυξήσεις 4,7%, αποφάσισε η πλειοψηφία της ΠΟΕΜ, ενώ αγνόησε τη φωνή των σωματείων, που, με διάβημά τους, απαίτησαν την αγωνιστική δραστηριοποίηση του κλάδου μπροστά στα σοβαρότατα προβλήματα

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί συνδικαλιστές από τα Σωματεία Μετάλλου της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς και εκπρόσωποι εργοστασιακών σωματείων, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΜ που συνεδρίαζε, όπου και απαίτησαν η ΠΟΕΜ να αναλάβει τις ευθύνες της και να συντονίσει τον κλάδο για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς και να απαιτήσει την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις. Η απάντηση στα σοβαρά ζητήματα που έθεσαν οι συνδικαλιστές ήρθε λίγο αργότερα από την ΠΟΕΜ, όταν η πλειοψηφία της Διοίκησης αποφάσισε την υπογραφή διετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη Σιδηροβιομηχανία με αύξηση 4,7%!

Κατά τα άλλα, στη συνεδρίασή της, η διοίκηση της ΠΟΕΜ πήρε απόφαση για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 23 Ιούλη που κήρυξε η ΓΣΕΕ. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, όπως και στη ΓΣΕΕ, δεν απέρριψαν συνολικά το νομοσχέδιο, αλλά εξέφρασαν τις διαφωνίες τους σε κάποια ζητήματα... Οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ, της οποίας η πρόταση ήταν για μονοετή σύμβαση και αύξηση 17%, κατήγγειλαν την απαράδεκτη απόφαση για διετή σύμβαση και αυξήσεις - "ψίχουλα" που πήρε η πλειοψηφία της ΠΟΕΜ. Αξίωσαν, επίσης, τη συνολική απόρριψη του αντεργατικού νομοσχεδίου και την οργάνωση της πάλης για την απόσυρσή του. Για το Ταμείο Μετάλλου, την κατάσταση στις αμυντικές βιομηχανίες και γενικότερα τα προβλήματα στον κλάδο, η πλειοψηφία της Διοίκησης αρκέστηκε απλά σε διαπιστώσεις....

Νωρίτερα, οι συνδικαλιστές των πρωτοβάθμιων σωματείων είχαν απαιτήσει από την ΠΟΕΜ να πάρει θέση και να απαιτήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου και, παράλληλα, να οργανώσει την αντίδραση των μεταλλεργατών σ' αυτήν την πολιτική. Για το Ταμείο Μετάλλου, οι συνδικαλιστές τόνισαν ότι ενώ η κυβέρνηση έχει πάρει ξεκάθαρη θέση και προωθεί τη συγχώνευση του Ταμείου με το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, η Ομοσπονδία δεν έχει κάνει τίποτα. Τέθηκε επίσης το σοβαρό ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ απαιτήθηκε από την Ομοσπονδία να πάρει θέση στο σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται με τη μη χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων σωματείων από την Εργατική Εστία, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΜ Γ. Κοντάκης δεν είπε τίποτα κατά τη διάρκεια της παράστασης, εκτός του ότι τα αιτήματα των σωματείων θα συζητηθούν στο ΔΣ.

Αντιπαροχή..!

Αναφέρουμε δυο - τρία απτά παραδείγματα από τη γραπτή εισήγηση του προέδρου της ΓΣΕΕ κατά την προχτεσινή Ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, για να πάρουμε μια γεύση των βαθύτατων... διαφωνιών του ίδιου και της ηγετικής ομάδας της παράταξής του, με το νομοσχέδιο - βόμβα για τις εργασιακές σχέσεις.

Πρώτο δείγμα, σχετικά με τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας": Εντάξει - λέει - να καταργηθεί το οχτάωρο και το κανονικό ωράριο, να δουλεύει ο εργαζόμενος 9ωρα και 10ωρα, αλλά... Αλλά "δεν είναι δυνατόν η αντιπαροχή ελεύθερου χρόνου να είναι ίση με το χρόνο που εργάστηκε επιπλέον, εξαιτίας της διευθέτησης, διότι στην περίοδο της παραγωγικής αιχμής και εντατικοποίησης της εργασίας το εργατικό κόστος ανά μονάδα παραγομένου προϊόντος είναι μικρότερο από ό,τι στην περίοδο ύφεσης της παραγωγής...". Επομένως, καταλήγει, "η αντιπαροχή χρόνου που θα δοθεί κατά την περίοδο του μειωμένου ωραρίου θα πρέπει να είναι προσαυξημένη"..! Αντιπαροχή για το οχτάωρο!

***

Δεύτερο δείγμα, σχετικά με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ) και τη δυνατότητα που παρέχεται στους εργοδότες να αμείβουν τους εργαζόμενους σε "ευπαθείς" περιοχές (σ.σ. λες και υπάρχουν και μη ευπαθείς) κάτω από τα όρια των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας: Αφού παρατηρεί ότι "υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα από άποψη της αρχής της ισότητας της αμοιβής για εργασία ίσης αξίας"..., καταλήγει λέγοντας ότι, "κατά τη γνώμη μας, θα έπρεπε να ισχύσουν και στην περίπτωση των ΤΣΑ οι όροι των κλαδικών συμβάσεων, που προβλέπουν την παροχή επιδόματος ανθυγιεινής ή επικίνδυνης εργασίας..."! Μ' άλλα λόγια, καταργήστε τις συμβάσεις, αλλά αφήστε κανένα επιδοματάκι για να "γλυκάνει" το χάπι!

Τρίτο δείγμα, σχετικά με τη μερική απασχόληση: Εδώ βασικά θεωρούνται "θετικές" (!) οι περισσότερες διατάξεις, αλλά "παρά τις θετικές ρυθμίσεις" (!), εδέησε ο πρόεδρος να βρει και ορισμένα... ψεγάδια, όπως ότι δεν περιλαμβάνονται ανώτατα όρια εφαρμογής της μερικής απασχόλησης ανά επιχείρηση, ούτε προσαύξηση του ωρομισθίου των μερικώς απασχολουμένων κλπ.!

***

Δηλαδή, εδώ τι να πει κανείς; Τι να πει κανείς, όταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εμφανίζεται να διαπραγματεύεται το οχτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, την πλήρη απασχόληση σαν να ήταν οικοπεδούχος που ζητά να αυξηθούν τα ποσοστά της αντιπαροχής για να δώσει το οικόπεδο στον εργολάβο! Οτι είναι απλά ανιστόρητος;

Ε.

Εν κρυπτώ συνάντηση για τα λιμάνια

Μια "εν κρυπτώ" συνάντηση, όπου συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά ζητήματα των εργαζομένων στα λιμάνια, ενόψει της ιδιωτικοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μεταξύ των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χτεσινή ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών, όπου συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά ζητήματα, ενώ δεν πάρθηκε κάποια απόφαση. Πάντως, μετά το τέλος της συνάντησης, σε ερώτηση προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Σ. Σουμάκη αν συζητήθηκε το ζήτημα των λιμανιών, απάντησε ότι "κουβεντιάστηκαν άσχετα πράγματα"! Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους προκειμένου να λύσει το ασφαλιστικό, που, όπως λέγεται, είναι και το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, προκειμένου να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.

Υπολογίζεται ότι σε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση των λιμανιών θα επιβαρυνθεί το δημόσιο με τη συνταξιοδότηση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων. Από μια αποτίμηση που έχει γίνει, η επιβάρυνση στο Δημόσιο μόνο για τον ΟΛΠ ανέρχεται σε 100 δισεκατομμύρια δραχμές.

Πάντως χτες το μεσημέρι σε συνάντηση που είχε η Ενωση των λιμενεργατών του ΟΛΠ με τον ΥΕΝ Σ. Σουμάκη,ο δεύτερος δεν τους είπε κάτι καινούριο, αλλά να περιμένουν τις προτάσεις τις κυβέρνησης. Το ΔΣ της ΟΜΥΛΕ σε συνεδρίασή του αποφάσισε την έναρξη νέων κινητοποιήσεων, αν η κυβέρνηση πριν δώσει τις προτάσεις της στους εργαζόμενους προχωρήσει αιφνιδιαστικά στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.

"ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ"
ΟΧΙ στο νομοσχέδιο - λαιμητόμο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Ο συνδυασμός ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την κυβέρνηση για το αντεργατικό τερατούργημα που προωθεί, στοχεύοντας στην ανατροπή του 8ωρου, της πλήρους απασχόλησης και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

"Η κυβέρνηση, υπηρετώντας πιστά τις εντολές του κεφαλαίου, ταυτίζεται πλήρως με τις πολιτικές του επιδιώξεις, για την υποταγή της εργατικής τάξης και του κινήματός της, με την καρατόμηση των θεμελιωδών κατακτήσεών της", τονίζεται σε ανακοίνωση της παράταξης.

"Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - συνεχίζει - στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ, πρότεινε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Διοίκησης του ΕΚΘ, με στόχο την υλοποίηση αγωνιστικού προγράμματος, με άξονες την απόφαση για 24ωρη και 48ωρη απεργία αυτόν τον μήνα, το συντονισμό των Εργατικών Κέντρων Μακεδονίας και Θράκης, τον αποκλεισμό των εισόδων της πόλης, τον αποκλεισμό του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

Η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "Αυτόνομη Παρέμβαση"), που αρκέστηκε στη φραστική καταδίκη του νομοσχεδίου και στην απαίτηση προς τη ΓΣΣΕ, να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο "διαλόγου" με την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο, από "μηδενική βάση"!

Ας βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους, αν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους η αδράνεια και η κωλυσιεργία τούτες τις κρίσιμες ώρες, που το νομοσχέδιο - λαιμητόμος έχει δημοσιευτεί. Η αγωνιστική συσπείρωση της εργατικής τάξης για την απόσυρση αυτού του τερατουργήματος είναι μονόδρομος και οποιαδήποτε άλλη στάση, αποτελεί δεκανίκι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των βιομηχάνων".

Απόσυρση και μερική απόσυρση

Επειδή σε Δελτίο Τύπου της "Αυτόνομης Παρέμβασης" για την προχτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ και την τοποθέτηση της κάθε παράταξης απέναντι στην ουσία του αντεργατικού νομοσχεδίου και την απεργιακή κινητοποίηση που αποφασίστηκε δε γράφεται η αλήθεια, είμαστε υποχρεωμένοι να τη θυμίσουμε εμείς. Λοιπόν πράγματι εισηγητικά η Α. Π. πρότεινε και αυτή ΑΠΟΣΥΡΣΗ συνολικά του νομοσχεδίου - τερατουργήματος. Στη φάση όμως των τελικών προτάσεων διαφοροποίησε τη θέση για απόσυρση και πρότεινε "απόσυρση των άρθρων 2, 3, 4 και συζήτηση για τα άρθρα 1, 5 και έως 21". Ολοι βέβαια ξέρουν ότι άλλο είναι απόσυρση και άλλο μερική απόσυρση. Η ΕΣΑΚ δεν μπήκε και σωστά σε παρόμοιες λογικές και επέμεινε μέχρι τέλους στο δικό της αρχικό πλαίσιο - περιεχόμενο που συμπυκνώνεται στη θέση: Συνολικά απαράδεκτο - Απόσυρση ολόκληρου του τερατουργήματος. Αυτό ακριβώς το περιεχόμενο θα φροντίσει, όσο της περνά από το χέρι, να πάρει η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 23 Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ