ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Σε πανεργατικό συναγερμό καλεί το ΕΚΑ

Με προκήρυξή του, το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο απευθύνεται στους εργαζομένους, στους νέους, στους συνταξιούχους, στους άνεργους και τους καλεί να πάρουν μαζικά μέρος στο Παναθηναϊκό συλλαλητήριο στις 16 Ιούλη, να κάνουν δική τους υπόθεση την πανεργατική απεργία στις 23 του μήνα, με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου

Σε πανεργατικό συναγερμό, με στόχο την καταδίκη και άμεση απόσυρσητου νομοθετικού τερατουργήματος, που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, καλεί τοΕργατικό Κέντρο Αθήνας,με προκήρυξή του προς τους εργαζόμενους της Αθήνας. Συνθήματά του:

- Ολοι στο Παναθηναϊκό συλλαλητήριο στις 16 Ιούλη

- Ολοι στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 23 Ιούλη

- Κάτω τα χέρια από το οχτάωρο. ΟΧΙ στον εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα. Σταθερή δουλιά και όχι υποαπασχόληση. Μείωση και όχι ανακύκλωση και συγκάλυψη της ανεργίας.

Το μαχητικό προσκλητήριο του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας απευθύνεται "στους εργαζόμενους,που δίνουν καθημερινά τη μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες για την αντιμετώπιση των συνεχών προκλήσεων της εργοδοσίας". Απευθύνεται "στους συνταξιούχους,που με τους αγώνες τους έχουν συντελέσει στο να υπάρχουν αυτά τα δικαιώματα που σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο". Απευθύνεται "στους νέους,που τους περιμένει ο εργασιακός Μεσαίωνας και η ανεργία, αν υλοποιηθούν αυτές οι επιλογές". Απευθύνεται "στους άνεργους,που χωρίς κοινωνική προστασία και διασφάλιση ενός επιπέδου διαβίωσης γίνονται αντικείμενο της πιο μαύρης εκμετάλλευσης προς όφελος του κέρδους και της αγοράς". Ολοι τους καλούνται σ' ένα πανίσχυρο μέτωπο πάλης.

"Με το νομοσχέδιο αυτό - τονίζει το ΕΚΑ - γίνονται παρεμβάσεις σε κάθε εργατικό δικαίωμα, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται το 8ωρο και η πλήρης απασχόληση. Αν περάσει, μετατρέπονται οι εργαζόμενοι σε μισοάνεργοι, δηλαδή απασχολήσιμοι, με στόχο το φτηνότερο κόστος εργασίας και τα ολοένα μεγαλύτερα κέρδη των εργοδοτών. Το νομοσχέδιο επεκτείνει δυσμενώς τις αντεργατικές διατάξεις του "πολυνόμου Μητσοτάκη". Οδηγεί σε συνολική απορύθμιση τις εργασιακές σχέσεις, καταργεί το οχτάωρο και κάθε μικρότερο ωράριο που έχει κατακτηθεί, ακυρώνοντας έτσι την κεντρική κατάκτηση του εργατικού κινήματος στον αιώνα μας. Νομιμοποιεί και επεκτείνει ό,τι παράνομο υπάρχει στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Προσβάλλει συνταγματικά δικαιώματα και διαμορφώνει περιοριστικές συνθήκες άσκησης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Γίνεται καθαρό και στον πλέον δύσπιστο ότι η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας, δέχονται μια σαφή ταξική επίθεση με το στρατηγικής σημασίας νομοσχέδιο, που στόχο έχει να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις για τις επόμενες δεκαετίες κατ' εντολή εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών διευθυντηρίων".

Δυστυχώς - επισημαίνει σε άλλο σημείο η προκήρυξη του ΕΚΑ - "πολλά από αυτά γίνονται με τη σφραγίδα του "κοινωνικού διαλόγου" και με την ανοχή τμήματος της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, η οποία συναινεί και στην επέκταση της μερικής απασχόλησης και στον συμψηφισμό. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της ζητά με προκλητικό τρόπο, να μην ξεπεραστούν οι 48 ώρες τη βδομάδα κατά τον συμψηφισμό! Δηλαδή, ζητά από τους εργαζόμενους να δουλεύουν 32 ώρες παραπάνω τους μήνες αιχμής, χωρίς πληρωμή, και για να αποδοθεί ο πρόσθετος χρόνος σε ρεπό ο εργαζόμενος πρέπει να προσλάβει λογιστή!!!".

Το ΕΚΑ καταλήγει επισημαίνοντας την ανάγκη να ενημερωθεί ο κάθε εργαζόμενος με κάθε τρόπο, πράγμα για το οποίο θα αναλάβει - όπως αναφέρει - πρωτοβουλίες κοινής δράσης με φορείς της νεολαίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους, ενώ καλείται για μια ακόμα φορά η ΓΣΕΕ "να απέχει από κάθε μορφή ψευδεπίγραφου κοινωνικού διαλόγου, που δίνει άλλοθι νομιμοποίησης και συναίνεσης στις αντεργατικές, αντιλαϊκές επιλογές".

- "Αν το νομοσχέδιο αυτό γίνει νόμος, θα δημιουργήσει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων υπουργείου Εμπορίου,καλεί την κυβέρνηση να το αποσύρει και τα μέλη του να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας.

- "Το οχτάωρο κατακτήθηκε με αίμα. Δεν καταργείται. Δε συζητείται σε κανέναν διάλογο", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και συγχωνευθέντων ασφαλιστικών ταμείων Ν. Λάρισας,συμπληρώνοντας ότι το οχτάωρο είναι βαριά κληρονομιά και θα είναι βαρύ το κρίμα και η ευθύνη για όσους τολμήσουν ή συναινέσουν σε κάτι τέτοιο, που "δεν τόλμησαν ούτε δικτατορικές κυβερνήσεις. Εμείς οι απόμαχοι συνταξιούχοι - καταλήγει - έχουμε δώσει όρκο τιμής ότι θα διαφυλάξουμε τις κατακτήσεις, ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες με τους εργαζόμενους για 7ωρο και πενθήμερη βδομάδα, για ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις, για κοινωνική ασφάλιση σύμφωνη με τις απαιτήσεις των καιρών".

- Την πλήρη απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου ζητεί με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων και Ανέργων στις Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις της Βορειοκεντρικής Εύβοιας και καλεί όλους τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τους νέους και τους αγρότες της περιοχής να παλέψουν αποφασιστικά γι' αυτό.

Ο ΟΛΠ διώχνει πλοία από τη Ζώνη!

Αποκαλυπτική επιστολή διαχειρίστριας εταιρίας επιβεβαιώνει βαρύτατες καταγγελίες του Συνδικάτου Μετάλλου

Επιστολή - "καταπέλτη", με την οποία επιβεβαιώνεται η καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά ότι ο ΟΛΠ εμπόδισε το πλοίο "U B LION" να επισκευαστεί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με αποτέλεσμα να πάει σε λιμάνι του εξωτερικού, έστειλε προς τον Οργανισμό η εταιρία "Unimed Maritime Services LTD",εκπρόσωπος του παραπάνω πλοίου. Στην επιστολή - που στάλθηκε και στο συνδικάτο - τονίζεται μεταξύ άλλων: "Στις 18 μέρες που εμείς αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα της εκφόρτωσης και επισκευής του πλοίου, δεν ανταποκριθήκατε στις επανειλημμένες αιτήσεις για ακρόαση"!

Το πλοίο "U B LION", όπως αναφερόταν στην καταγγελία του συνδικάτου, είχε φορτώσει στον Πειραιά, όμως κατά την αναχώρησή του έπαθε ζημιά στην κεντρική μηχανή και δεν του επιτράπηκε να ξεφορτώσει για να επισκευαστεί. Με επιστολή του στο σωματείο, ο ΟΛΠ απάντησε ότι οι "αιτιάσεις για αδιαφορία του Οργανισμού δεν ευσταθούν, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία έκανε το παν προκειμένου στα πλοία να παρασχεθεί κάθε δυνατή διευκόλυνση".

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας αναφέρει στην επιστολή του ότι για την απομάκρυνση του φορτίου από το πλοίο έφτασαν στον Πειραιά δυο άλλα πλοία, τα οποία όμως αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω των παράλογων απαιτήσεων του αρμόδιου διευθυντή του Οργανισμού. "Για το πρώτο πλοίο - τονίζεται - ζητήθηκε εγγυητική τραπέζης αρχικά 70.000.000 δραχμές, η οποία αναπροσαρμόστηκε στα 40.000.000 με όρους που χαρακτηρίστηκαν παράλογοι. Το δεύτερο πλοίο αναγκάστηκε να αποπλεύσει χωρίς να παραλάβει το φορτίο, διότι παρενέβη την τελευταία στιγμή ο διευθυντής και απαγόρευσε την απόθεση και ευθέτιση των μη επικίνδυνων εμπορευματοκιβωτίων στην προβλήτα".

Οπως τονίζεται στην επιστολή, η απαίτηση του Οργανισμού να γίνει κατευθείαν η μεταφορά του φορτίου από το ένα πλοίο στο άλλο θα είχε αποτέλεσμα την απώλεια ευστάθειας του πλοίου και ανατροπής του μέσα στο λιμάνι. Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της εταιρίας υπογραμμίζει: "Το μόνο που έχω να πω είναι ότι λυπάμαι σαν Ελληνας βλέποντας ότι σε οποιοδήποτε λιμάνι αν είχε καταφύγει το πλοίο εκτός Πειραιά, θα είχε εξυπηρετηθεί όπως και τελικά έγινε".

Συνδικαλιστές της Ζώνης για ακόμα μια φορά καταγγέλλουν ότι από αυτές τις ενέργειες το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τη Ζώνη κινούνται προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσής της, γι' αυτό το λόγο πρέπει οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι με την πάλη τους να επιβάλλουν μια πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ζώνης.

Δράση τώρα!

Πυκνώνουν οι περιοδείες των συνδικαλιστών στους εργασιακούς χώρους

"Τώρα χρειάζεται η πιο αποφασιστική δράση",τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Τραπεζών,καλώντας τους εργαζόμενους στις τράπεζες να απαιτήσουν απόσυρση του νομοσχεδίου "που τινάζει στον αέρα τις εργασιακές σχέσεις". Με την ανακοίνωση στο χέρι τα στελέχη και τα μέλη της παράταξης πραγματοποιούν καθημερινά εξορμήσεις στους εργασιακούς χώρους, με στόχο να δυναμώσει και να διευρυνθεί το μέτωπο αντίστασης και ο συντονισμός της πάλης. Να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων και να καταδικαστεί αυτή η πολιτική.

Η ανακοίνωση της ΕΣΑΚ έχει ήδη διακινηθεί στις τράπεζες: Ελλάδος, Εθνική, Γενική, Εμπορική, Πίστεως, Αγροτική. Επίσης στελέχη της παράταξης έχουν περιοδεύσει στο Μηχανογραφικό Κέντρο της Ιονικής, στα υποκαταστήματα των τραπεζών που βρίσκονται στα βόρεια προάστια, ενώ για την ερχόμενη βδομάδα έχουν προγραμματιστεί περιοδείες στο Νομισματοκοπείο, στο Μηχανογραφικό της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και σε υποκαταστήματα σε Χολαργό, Γλυφάδα, Ν. Ιωνία, Πατήσια κ. α.

Τέλος, η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους στις τράπεζες να πάρουν μαζικά μέρος στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο στις 16 Ιούλη.

"Οργωσαν" το εργοτάξιο της ΧΟΧΤΙΦ

Το εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα επισκέφτηκαν χτες στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας,στα πλαίσια της προσπάθειας που έχουν ξεκινήσει για ενημέρωση των εργαζομένων αναφορικά με τις ρυθμίσεις που προωθούνται με το αντεργατικό νομοσχέδιο. Στα πλαίσια της περιοδείας, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε εργοτάξια της ΧΟΧΤΙΦ. Οι εργαζόμενοι εμφανίστηκαν αναστατωμένοι και αγανακτισμένοι για τα αντεργατικά μέτρα που προωθούνται και όλοι καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική. Οι συνδικαλιστές τόνισαν την ανάγκη η οργή και η αγανάκτηση να μετατραπεί σε αποφασιστικό αγώνα και κάλεσαν σε καθολική συμμετοχή στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο και στην απεργία στις 23 Ιούλη. Σήμερα προγραμματίζονται συγκεντρώσεις στα εργοτάξια και των άλλων εταιριών που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο.

Αλλες περιοδείες

Στις επιχειρήσεις μετάλλου ΚΑΖΗΣ, "Φυρογένης", "Δράκος Πολέμης",καθώς και σε βιοτεχνίες του Πειραιά, του Βοτανικού, του Αιγάλεω περιόδευσαν τις τελευταίες μέρες στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου. Επίσης, στελέχη του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης βρέθηκαν κοντά στις εργαζόμενες της "Σίσσερ Πάλκο",του "Φειδά",της "Σεξ Φορμ" κ. ά. Συνεχείς περιοδείες γίνονται επίσης σε ξενοδοχεία και σε άλλους εργασιακούς χώρους.

Διευθέτηση και κόστος εργασίας

Η κυβέρνηση δεν κρύβει καθόλου ότι ένας από τους βασικούς στόχους του νομοσχεδίου είναι η μείωση του κόστους εργασίας, μέσα και από τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας - δηλαδή, μέσα από την κατάργηση του οχτάωρου και τη μετατροπή του σε περιόδους παραγωγικής αιχμής σε 9ωρα και 10ωρα - ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Μ' άλλα λόγια, έρχεται να πριμοδοτήσει την αύξηση των κερδών, ή και των υπερκερδών του κεφαλαίου, με τη γνώριμη και πεπατημένη οδό, κάνοντας πιο φτηνή την εργατική δύναμη, πιο "ελαστική" την προσφορά της και αίροντας όλα τα λεγόμενα "αντικίνητρα", όπως έχουν χαρακτηριστεί οι βασικές εργατικές κατακτήσεις. Η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι πιέσεις του ΣΕΒ για ρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι επίμονες, συνεχείς και πολύπλευρες.

***

Στην πράξη, οι εργοδότες επιδιώκουν - και σε ένα βαθμό το κατορθώνουν - να μειώσουν το κόστος εργασίας, μειώνοντας απευθείας τις αποδοχές των εργαζομένων, αυτό που αποκαλούμε μισθολογικό κόστος. Αυτό γίνεται, είτε μέσα από περικοπή επιδομάτων, είτε μέσα από αυξήσεις στα όρια ή και κάτω του πραγματικού πληθωρισμού, στα πλαίσια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών συμβάσεων, πράγμα στο οποίο βοηθά τα μέγιστα η επίσημη εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

Η "Λευκή Βίβλος" δίνει, ωστόσο, σαφέστατες κατευθύνσεις για μείωση του κόστους εργασίας και με άλλες μορφές, που αναφέρονται και στο μη μισθολογικό κόστος εργασίας, αναφέροντας την ανάγκη "μείωσης του σχετικού κόστους της εργασίας σε σχέση με τους άλλους συντελεστές της παραγωγής... με μείωση, π.χ., των εισφορών των εργοδοτών για την κοινωνική ασφάλιση και αύξηση των φορολογικών εσόδων με άλλα μέσα". Αυτές τις ειδικότερες κατευθύνσεις τις διακρίνουμε στις ρυθμίσεις για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και θα τις συναντήσουμε ακόμα πιο θεαματικά στις επεξεργασίες για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Ετσι, παρόλο που η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο κόστος εργασίας στα πλαίσια της ΕΕ, που σημαίνει ότι και οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους, η κυβέρνηση δε διστάζει να προωθεί ακόμα δυσμενέστερες ρυθμίσεις.

***

Η ευχέρεια που θα έχει ο εργοδότης να χρησιμοποιεί όπως και όποτε θέλει το προσωπικό του με 9ωρα και 10ωρα, με 6ωρα ή ρεπό και κανονική άδεια, χωρίς πληρωμή υπερωριών, υπερεργασίας, χωρίς να αναγκάζεται να θέσει τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα, καταβάλλοντάς τους το μισό μεροκάματο, έχει άμεση επίπτωση σε αυτό που ονομάζεται εργασιακό κόστος. Αποτελεί έναν ακόμα θρίαμβο του κεφαλαίου, στο βαθμό που αυτό το νομοσχέδιο ψηφιστεί και εφαρμοστεί στην πράξη.

Γ. Φ.

"Μπορούμε να τους σταματήσουμε"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Ευθύνες στις ηγετικές ομάδες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που δημιουργούν κλίμα ηττοπάθειας, έριξαν οι εργαζόμενοι του κεντρικού καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχαν με συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ που περιόδευσαν εκεί, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για το αντεργατικό νομοσχέδιο.

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΑΚ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΕΚΘ, Θ. Κυριακίδη,κάλεσε τους εργαζόμενους σε γενικευμένη πάλη, προκειμένου να αποσυρθεί άμεσα το "τερατούργημα" που προωθεί η κυβέρνηση και χτυπάει όλες τις θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης, χωρίς διάκριση. Τους κάλεσε, επίσης, να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης στις 16 του μήνα και θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου,αλλά και στην απεργιακή κινητοποίηση που αποφάσισε η ΓΣΕΕ στις 23 του Ιούλη.

"Εχουμε τη δύναμη να αποτρέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ. Πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε κοινό και συντονισμένο αγώνα ενάντια συνολικά στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και του μονόδρομου της ΟΝΕ", τόνισε ο συνδικαλιστής.

Το ΕΚ Νάουσας

Νομοσχέδιο - "εκτελεστικό απόσπασμα" χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας το αντεργατικό νομοσχέδιο και καταγγέλλει τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι με τη στάση τους διευκόλυναν την κυβέρνηση, συμμετέχοντας στον "κοινωνικό διάλογο" και υπογράφοντας το "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000".

Το ΕΚΝ καλεί τους εργαζόμενους - άνεργους, τους νέους και τις νέες να πάρουν ενεργά μέρος στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 23 Ιούλη, και στη συγκέντρωση που θα γίνει έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, στις 9 το πρωί. Επισημαίνει στους εργαζόμενους την ανάγκη οργάνωσης ενός μετώπου ενωτικού, μαζικού, αγωνιστικού, για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - λαιμητόμος που χτυπάει το ίδιο το εργατικό κίνημα, υποβαθμίζει το ρόλο των σωματείων, αλλά κυρίως με την απορύθμιση που προωθεί σε όλους τους τομείς των εργασιακών σχέσεων, μετατρέπει τους χώρους δουλιάς σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα.

Ο Ταβουλάρης κλείνει την "πόρτα" στα σωματεία

Με 24ωρη απεργία απάντησαν χτες εκατοντάδες έκτακτοι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην παράνομη και αυθαίρετη συμπεριφορά της Διοίκησης Ταβουλάρη, η οποία επί δυο βδομάδες απαγορεύει την είσοδο συνδικαλιστών των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο χώρο και την επικοινωνία τους με τους εργαζόμενους - μέλη των σωματείων!

Με κοινή τους καταγγελία προς τους υπουργούς Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, την Επιθεώρηση Εργασίας και το Λιμεναρχείο Ελευσίνας τα σωματεία της Ζώνης, τονίζουν ότι σκοπός και επιδίωξη της εργοδοσίας του ναυπηγείου και των υπεργολάβων που χρησιμοποιούν, είναι η καταστρατήγηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφάλειας, η ανεμπόδιστη απασχόληση ανασφάλιστων αλλοδαπών, η καταστρατήγηση των προβλεπόμενων από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ημερομισθίων.

"Τεράστια - τονίζεται - είναι η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, καθώς και των Λιμενικών Αρχών, που με τη στάση τους καλύπτουν την παρανομία και την αυθαιρεσία των μεγαλοεργοδοτών (Ταβουλάρη, Κοκάλα, Στεφάνου)".

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Βασικά, "ναι" στο τερατούργημα!

Με στόχο τον εξωραϊσμό του νομοσχεδίου, η "πρασινογάλαζη" πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έστειλε τις... προτάσεις της στον υπουργό Εργασίας

Μ' ένα κατάπτυστο, για εργατικό συνδικάτο, κείμενο η "πρασινογάλαζη" πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απευθύνεται στον υπουργό Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,και επισημοποιεί το ουσιαστικό "ναι" στις κεντρικές σαρωτικές κατευθύνσεις του αντεργατικού νομοσχεδίου, αναφερόμενη απλώς σε παρατηρήσεις και... προτάσεις, που στόχο έχουν τον εξωραϊσμό του τερατουργήματος!

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη πλειοψηφία λέει "ναι" στις άτυπες μορφές απασχόλησης,με την τραγελαφική προσθήκη περί "ισότητας μεταχείρισης με τους συμβασιούχους εξαρτημένης εργασίας" σε ορισμένους τομείς (δικαίωμα συλλογικής οργάνωσης, θέματα υγιεινής και ασφάλειας, πρόσβαση στα εθνικά ασφαλιστικά συστήματα και στα συστήματα εκπαίδευσης, προστασία μητρότητας... ).

Λέει "ναι" στη μερική απασχόληση,με πλαφόν 10%, ελάχιστο χρόνο απασχόλησης τις 4 ώρες και προσαυξημένο ωρομίσθιο...

Λέει "ναι" στην κατάργηση του οχτάωρου και στη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας,με κάποια μεγαλύτερη "αντιπαροχή" (!) χρόνου κατά την περίοδο του μειωμένου ωραρίου, με την ανάθεση του ελέγχου στις Επιθεωρήσεις Εργασίας και απάλειψη του διευθυντικού δικαιώματος για το ζήτημα αυτό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα...

Λέει "ναι" στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας,αν και αναγνωρίζει συνταγματικό πρόβλημα, αρκεί να "ισχύσουν οι όροι των κλαδικών συμβάσεων, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων", καθώς και οι συμφωνίες να συνάπτονται από τα Εργατικά Κέντρα της περιφέρειας ή να παραπέμπονται στις διαδικασίες διαιτησίας του Ν.1876/90...

Σύσκεψη στην Πάτρα

Την απαίτησή τους να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο, εξέφρασαν πολλά εργατικά σωματεία της Πάτρας σε σύσκεψη στο ΕΚ Πάτρας. Τα σωματεία Οικοδόμων, "Φριγκοκλάς", "Αλουκάνκο", 3Ε ("Κόκα - Κόλα"), ΚΕΑ Αράξου, Μετάλλου, Ιματισμού, "Δούρου", Τσαγκαράδων, "Κρητικού", Πλεκτηρίων, "Βοσινάκη", "Χαρτελλάς", ΕΤΕ - ΔΕΗ, Ηλεκτροτεχνιτών, Θερμαστών, Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, Δέρματος, Μουσικών Δήμου και Υπαλλήλων Εστιατορίων καλούν κάθε τίμιο συνδικαλιστή να συστρατευτεί μαζί τους στον αγώνα. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν την προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης στην περιοχή και καλούν το ΕΚ Πάτρας να αποχωρήσει από κάθε μορφής διάλογο για τα ΤΣΑ. Σ' αυτή την κατεύθυνση, θα κάνουν τις επόμενες μέρες παραστάσεις στον νομάρχη Αχαϊας, στον δήμαρχο Πάτρας και στον γγ της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, καλώντας τους να πάρουν θέση. Μάλιστα, τα σωματεία θα καλέσουν το ΕΚ Πάτρας να διοργανώσει συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο για την Πέμπτη 16 Ιούλη και αν δεν το κάνει, θα καθορίσουν τη στάση τους τις επόμενες μέρες.

Παραλίγο έξωση ανέργων ναυτικών!

Παραλίγο να βρεθούν σήμερα στο δρόμο πάνω από 250 άνεργοι ναυτεργάτες που στεγάζονται στην Εστία Ναυτικών,καθώς η διοίκηση του ιδρύματος, του οποίου πρόεδρος είναι ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς,είχε ανακοινώσει την περασμένη Δευτέρα ότι όσοι άνεργοι ναυτεργάτες οφείλουν στην Εστία, θα πρέπει να φύγουν μέχρι την Παρασκευή! Η απόφαση της ντροπής αναστάλθηκε την τελευταία στιγμή από την άμεση παρέμβαση των άνεργων.

Προχτές Τετάρτη, το βράδυ έγινε σύσκεψη των ναυτεργατών στο εστιατόριο της Εστίας με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Στα πλαίσια των αποφάσεων που πάρθηκαν, χτες το πρωί αντιπροσωπεία των ανέργων και των δύο σωματείων έκανε παράσταση στον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ, ο οποίος αναγκάστηκε να αναστείλει την απόφαση. Παράλληλα, οι άνεργοι κατέθεσαν στον γραμματέα της Ομοσπονδίας λίστα με τα ονόματα όλων των ανέργων που στεγάζονται στην Εστία, απαιτώντας να βρεθεί μπάρκο και η Ομοσπονδία να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις για την προστασία του δικαιώματος της εργασίας.

Ο γγ της ΠΝΟ αναγκάστηκε να αναστείλει την απόφαση για την έξωση και δεσμεύτηκε να παραβρεθεί σήμερα στις 10 το πρωί στο ΓΕΝΕ, σε συγκέντρωση που έχουν προγραμματίσει οι άνεργοι, οι οποίοι θα καταθέσουν την ίδια λίστα και στον διευθυντή του ΓΕΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ