ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΖΕΥΞΗ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
Γεφυρώνουν το σκάνδαλο με φιέστες δημαγωγίας

Η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου αποτέλεσε έναν ακόμη σταθμό στο μπαράζ της "περιοδεύουσας δημαγωγίας" της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να πείσει - την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός στενάζει από την αντιλαϊκή της πολιτική - ότι συντελείται επί των ημερών της αναπτυξιακή ..."κοσμογονία". Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και το πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνόδευε ατύχησαν, όμως, διπλά, καθώς:

  • Η ζεύξη του Ρίου - Αντιρρίου ούτε καν βρίσκεται στο στάδιο κατασκευής, αλλά των μελετών. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει του χρόνου, ενώ τώρα το πολύ - πολύ να αρχίσουν να στήνονται τα εργοτάξια.
  • Η σύμβαση για το έργο αυτό με τη γαλλοελληνική κοινοπραξία "Γέφυρα", αποτελεί ένα από τα πιο οφθαλμοφανή σκάνδαλα όλων των εποχών στη χώρα μας. Αρκεί να σημειώσουμε ότι οι εργολάβοι θα εκμεταλλεύονται το έργο για 42 ολόκληρα χρόνια, χωρίς να βάλουν ούτε δραχμή από την τσέπη τους. Οπως έχει καταγγείλει το ΤΕΕ, η προκαταβολή που θα πάρουν από το δημόσιο υπερκαλύπτει τη δική τους χρηματοδότηση στο έργο, που θα στοιχίσει συνολικά 226 δισ. δρχ. Μάλιστα, το ελληνικό δημόσιο που εγγυάται τα τεράστια δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κατόπιν πίεσης της τράπεζας αυτής ανέλαβε να κατασκευάσει το δυτικό άξονα (Καλαμάτα - Ρίο - Αντίρριο - Γιάννενα), μόνο και μόνο για να ενισχυθεί η αποδοτικότητα του έργου και να θησαυρίζουν οι εργολάβοι. Αντίθετα, δεσμεύτηκε να μην αναβαθμίσει τον άξονα Ναύπακτος - Δελφοί. Το ΤΕΕ όμως είχε καταγγείλει ως αποικιοκρατική τη σύμβαση και για άλλους λόγους, όπως τον πρωτοφανή όρο να διορίζει ο ίδιος ο εργολάβος το φορέα που θα κάνει τον έλεγχο των μελετών και τον έλεγχο της ποιότητας του έργου, υποκαθιστώντας το Δημόσιο. Ακόμη, η σύμβαση περιέχει τόσες ασάφειες, που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερκοστολογήσεις και υπερβάσεις, όπως ακριβώς και στο μετρό της Αθήνας. Να σημειώσουμε ακόμη ότι οι εργολάβοι, με βάση τη σύμβαση, αποκτούν το δικαίωμα να ανεβάζουν το ύψος της τιμής των διοδίων όσο θέλουν, τις περιόδους που η ζεύξη θα έχει μεγαλύτερη κίνηση!

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά την προχτεσινή τελετή, χαρακτήρισε τη ζεύξη"έργο πνοής που ενώνει την Πελοπόννησο με τη Δυτική Ελλάδα και την Ηπειρο και σηματοδοτεί την Ελλάδα του 21ου αιώνα", ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης δε δίστασε να φτάσει μέχρι και στην εποχή του Χ. Τρικούπη για να πείσει για την αναγκαιότητα του έργου! Στη φιέστα, παρίστατο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος.

Αίσθηση και αμηχανία προκάλεσε ο μητροπολίτης Ελβετίας Δαμασκηνός, ο οποίος έψαλε το σκοταδιστικό ύμνο "νίκας τοις βασιλεύσει"! Μάλιστα, αργότερα με δηλώσεις του τον κάλυψε πλήρως ο εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Ιγνάτιος, με το αστείο επιχείρημα ότι ο ύμνος αναφέρεται στο ...Βυζάντιο.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
Ζήτω οι "σωστοί" και "δίκαιοι" φόροι της ΟΝΕ!

Δεν αρκεί να μπούμε, αλλά πρέπει και να διατηρηθούμε εντός της ΟΝΕ, είπε ο πρωθυπουργός στη σαββατιάτικη, προεκλογικού τύπου ομιλία του, όπου, αμέσως μετά την "προειδοποίηση" για αιώνια συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, επιδόθηκε σε μια ακατάσχετη δημαγωγία

Τελευταίο σταθμό του περιοδεύοντος κυβερνητικού θιάσου με μοναδικό ρεπερτόριο το έργο... "Ζήτω η ΟΝΕ", αποτέλεσαν το Σαββατοκύριακο η Λευκάδα και το Αντίρριο, όπου ο πρωθυπουργός επιδόθηκε, αφ' ενός, σε μια προεκλογικού τύπου ομιλία, και, αφ' ετέρου, εγκαινίασε... τα σχέδια για το έργο της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου.

Ο Κ. Σημίτης,μιλώντας το Σάββατο βράδυ σ' ένα σχετικά ολιγάριθμο ακροατήριο, από ένα βάθρο στημένο στην πλατεία της πόλης, διακοσμημένο με το σύνθημα "Συμβαίνει στη Λευκάδα, τώρα"..., επιδόθηκε στην επανάληψη της γνώριμης εμμονής του: στη διαφήμιση του "μονόδρομου" της ΟΝΕ και στην εκτόξευση μιας ακατάσχετης καταστροφολογίας που θα επιφέρει τυχόν μη υλοποίηση του "εθνικού στόχου", όπως αποκάλεσε ο Κ. Σημίτης τη νέα "μεγάλη ιδέα" της ολιγαρχίας.

Πάντως, όσο θα πλησιάζει ο καιρός για να γίνουν απολύτως ορατά στο λαό τα"καλά" της ΟΝΕ, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να ψελλίζει και κάποιες αλήθειες για να προκαταλάβει την επερχόμενη κοινωνική έκρηξη: "Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, είπε ο πρωθυπουργός στους συγκεντρωμένους. Η ΟΝΕ δεν αποτελεί το μαγικό ραβδί που θα εμφανίσει τα προβλήματα, που θα εξουδετερώσει τις δυσκολίες, που θα απαντά αυτόματα στα μεγάλα ζητήματα, σαν κι αυτό της ανεργίας"... Αλλωστε, όπως ομολόγησε ο πρωθυπουργός, το θέμα δεν είναι μόνο η συμμετοχή στην ΟΝΕ, αλλά και "η διατήρηση" της χώρας εντός της αυτής. Το μήνυμα της αιώνιας λιτότητας είναι σαφές...

Παρ' όλα αυτά, ο Κ. Σημίτης δε δίστασε για μια ακόμα φορά να πει πως "αν δεν κατορθώσουμε" να μπούμε στην ΟΝΕ, που "δεν είναι μόνο στόχος οικονομικός, είναι στόχος εθνικός", τότε "η θέση της Ελλάδας μπορεί να κλονιστεί", αφού "έξω από την ΟΝΕ θα αποδυναμωθεί η θέση μας σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων"!

Φυσικά μετά την επιχειρηματολογία της... τρομολαγνίας, ο πρωθυπουργός πέρασε στην τακτική του "θα φάτε με χρυσά κουτάλια": "Η συμμετοχή μας στην ΟΝΕ σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια κάθε Ελληνας πολίτης θα κάνει τις συναλλαγές του με ΕΥΡΩ, θα έχει στα χέρια του ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα του κόσμου"..., είπε στους ακροατές του.

Συνεπής στο δίπτυχο που έχει καθιερώσει το τελευταίο διάστημα ο Κ. Σημίτης- προεκλογικού τύπου φαμφαρολογία, από τη μια, επίδειξη αντιλαϊκής"αποφασιστικότητας", από την άλλη - αμέσως μετά επιδόθηκε σε αναφορές υπέρ της "αναγκαιότητας" υλοποίησης των λεγόμενων "διαρθρωτικών αλλαγών": "Η δημοσιονομική προσαρμογή, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών, οι μετοχοποιήσεις του ΟΤΕ, των Ελληνικών Πετρελαίων και των άλλων δημόσιων επιχειρήσεων που ακολουθούν, η μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης... είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση", δήλωσε ο Κ. Σημίτης.

Αυτού του τύπου η προπαγάνδιση μιας πλέον αντιδραστικής πολιτικής δε θα μπορούσε παρά να συνοδευτεί και από ένα ανέξοδο "φιλολαϊκό" πολιτικαντισμό:"Οι πιο βαριές αναλογικά φορολογίες που επιβλήθηκαν είναι στις τράπεζες, τα μεγάλα εισοδήματα, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία" (!), ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού. Εκεί, όμως, που η δημαγωγία άγγιζε τα όρια της ευθείας πρόκλησης ήταν όταν ο Κ. Σημίτης ισχυρίστηκε ότι "αυτοί που διαμαρτύρονται για τους σωστούς (!) και δίκαιους (!) φόρους είναι όσοι καλομάθανε στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή"!

Στο πλαίσιο του παραπάνω δημαγωγικού οίστρου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του "στέκεται στο πλευρό των αγροτών", μίλησε για "αύξηση των αγροτικών συντάξεων και τιμαριθμοποίησή τους από φέτος", ισχυρίστηκε ότι επί κυβερνήσεώς του "προστατεύσαμε τα εισοδήματα των εργαζομένων" και "διατηρήσαμε σε υψηλό επίπεδο τις κοινωνικές δαπάνες"! Κατόπιν όλων αυτών, δήλωσε ευτυχής γιατί "οι θυσίες του Ελληνα πολίτη αποδίδουν"...

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν παρέλειψε να κάνει και πάλι μνεία των χρημάτων από το ΚΠΣ, που φαίνεται ότι θα γίνουν σε κατάλληλη στιγμή το ταμείο για τις... εκταμιεύσεις εξαπάτησης του λαού, υπερηφανεύτηκε για το νόμο "Καποδίστρια" και ενημέρωσε τους πολίτες ότι η κυβέρνησή του δίνει έμφαση "στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού"...

Τέλος, καταλήγοντας την ομιλία του, ο Κ. Σημίτης σε μια υψίτονη κορόνα του, είπε στους ακροατές του: "Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Ελληνες ότι η πορεία που ακολουθούμε είναι η μονή ρεαλιστική λύση...".

Κέντρο προπαγάνδισης της ΟΝΕ το Ζάππειο

Σε κέντρο προπαγάνδισης και εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, που εφαρμόζει με ευλαβική συνέπεια η κυβέρνηση, μετατράπηκε από χτες και το Ζάππειο Μέγαρο. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η χτεσινή φιέστα των εγκαινίων του Πολυθεματικού Κέντρου Ενημέρωσης για το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, που έγινε χτες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΕΘνικής Οικονομίας. Στην ουσία, το Πολυθεματικό Κέντρο στο Ζάππειο δεν είναι τίποτ' άλλο παρά ένα κέντρο που θα παράγει επιχειρήματα για να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη πόσο καλή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Μάαστριχτ, απ' όπου η Ελλάδα εισπράττει και θα εισπράττει πακτωλό χρημάτων!

Εγκαινιάζοντας τη λειτουργία του Πολυθεματικού Κέντρου Ενημέρωσης για το ΚΠΣ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, δήλωσε "ευτυχής" που σ' αυτόν... έλαχε ο κλήρος να εγκαινιάσει τη "σημαντική έκθεση για την πορεία του ΚΠΣ και την ενημέρωση της κοινής γνώμης, των Ελλήνων πολιτών, για το τι σημαίνει το ΚΠΣ". Από το ίδιο βήμα, επανέλαβε τους τρεις άξονες της κυβερνητικής πολιτικής (δηλαδή τη συνέχιση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας για να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ το 2001), τον εκσυγχρονισμό των υποδομών (με την ανάθεση για ληστρική εκμετάλλευση των μεγάλων έργων σε ιδιώτες) και τρίτον, την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών (με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, την επιβολή εργασιακού μεσαίωνα με τις νέες εργασιακές σχέσεις και την ανατροπή του ισχύοντος κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος).

Προσφέροντας ένα δείγμα γραφής, για τον τύπο της "ενημέρωσης" που θα προσφέρει το Πολυθεαματικό Κέντρο στο Ζάππειο, ο Γ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που έγιναν ή γίνονται (αεροδρόμιο Σπάτων, ΜΕΤΡΟ κλπ.), καθώς και αυτά που "θα" γίνουν με την οικονομική στήριξη της Κοινότητας, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι στόχοι της ΟΝΕ είναι και "εθνικοί στόχοι"! Αναδιανομή κοινοτικών κονδυλίων

Με το βλέμμα στραμμένο στους κοινοτικούς αξιωματούχους - τους επιτρόπους Φλιν και Ματίες που φτάνουν αυτή τη βδομάδα στη χώρα για να ελέγξουν την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τους τομείς των μεγάλων έργων και των κονδυλίων του ΚΠΣ - εμφανίστηκε χτες ο Δ. Ρέππας, ο οποίος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την "κόντρα" εντός του Υπουργικού Συμβουλίου, με αφορμή την έκθεση αξιολόγησης των υπουργείων σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, την οποία είχε παραγγείλει το ΥΠΕΘΟ και η οποία αποδίδει "αποτυχία" σε υπουργούς, όπως ο Κ. Λαλιώτης, η Β. Παπανδρέου, ο Γερ. Αρσένης, ο Α. Μαντέλης κ.ά.

Ο Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε ότι το θέμα δεν είχε τη διάσταση που δόθηκε στα δημοσιεύματα και πως θα υπάρξει μελέτη που θα δίνει ολοκληρωμένα την εικόνα για την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων... Πάντως κάποιες φήμες ήθελαν χτες, κατά τη συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον Γ. Παπαντωνίου, ο πρώτος να "παρατηρεί" τον υπουργό για την έκθεση που παρήγγειλε η οποία προκαλεί προβλήματα στις "εσωκομματικές ισορροπίες". Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός και ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας συζήτησαν το θέμα της αναδιανομής των κονδυλίων του Β ΚΠΣ,ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής παρακολούθησης του ΚΠΣ, στην οποία θα μετάσχει και ο κοινοτικός επίτροπος κ. Φλιν, και της άφιξης της κοινοτικής επιτρόπου Μ. Ματίες (που θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Κ. Σημίτη).

Σήμερα, δε, ο Κ. Σημίτης θα έχει συνάντηση με τον Α. Τσοχατζόπουλο και τον Κ. Σκανδαλίδη. Οι δυο είχαν συμμετάσχει σε πρόσφατη εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με θέμα το "κοινωνικό πρόσωπο" της κυβέρνησης με... κριτική διάθεση, ενώ ας σημειωθεί ότι Σημίτης - Τσοχατζόπουλος είχαν συμφωνήσει για ένα μεταξύ τους τετ - α - τετ, με αντικείμενο την προώθηση μιας "εφ' όλης της ύλης συμφωνία κυρίων" μεταξύ τους, ενόψει του επικείμενου συνεδρίου.

Δηλώσεις Παπαντωνίου

Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό συζήτησαν για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, καθώς και για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τραπεζών και ΔΕΚΟ, που βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης το τρέχον διάστημα. Ο Γ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στις υπό ιδιωτικοποίηση τράπεζες Κεντρικής Ελλάδος και Ιονική, για τις οποίες οι προθεσμίες υποβολής προσφορών λήγουν αντίστοιχα στις 31 Ιούλη και στις 24 Αυγούστου, καθώς και στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, για τα οποία η προθεσμία λήγει στις 27 του μήνα. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν συζητήθηκε το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι αν και είναι πρόωρο να γίνει συγκεκριμένη αναφορά, ωστόσο έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις καθώς η οικονομική πολιτική σχεδιάζεται με την προοπτική του 2001 και της ένταξης της χώρας της ΟΝΕ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ
Στόχος, η γενικευμένη φορολογική επιβάρυνση

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Θεωνά, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αποκαλύπτει την προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής αρμοδιότητας της ΕΕ, με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος

Τον κίνδυνο της επιπρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης με σκοπό την αύξηση των φορολογικών εσόδων επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς,κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκθεσης σχετικά με τους περιβαλλοντολογικούς φόρους και επιβαρύνσεις.

Ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "το θέμα της επιβολής των λεγόμενων περιβαλλοντολογικών φόρων και επιβαρύνσεων ή αλλιώς οικολογικών φόρων, δεν είναι καινούριο και εδώ και χρόνια εκκρεμεί στα κοινοτικά όργανα. Τώρα όμως επανέρχεται με μεγαλύτερη ένταση, με σειρά προτάσεων, όπως μεταξύ άλλων με την πρόταση οδηγίας για την επιβολή φόρου επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και επί της ενέργειας, την πρόταση για τη φορολογία των ενεργειακών προϊόντων, την Πράσινη Βίβλο για τις τιμές στις μεταφορές στα πλαίσια και της γενικότερης προσπάθειας διεύρυνσης της φορολογικής αρμοδιότητας της ΕΕ".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφερόμενος στον παράγοντα περιβάλλον υπογράμμισε ότι "πρέπει να αποτελεί βασική παράμετρο όλων των πολιτικών και δράσεων, ότι μια βιώσιμη και μακρόπνοη ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος. Οτι η περιβαλλοντολογική πολιτική πρέπει να στηρίζεται στην πρόληψη, στον καταλογισμό ευθυνών σε όσους ενέχονται στην καταστροφή του, στη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών. Πρωταρχικό ρόλο παίζει εξάλλου η συμπλήρωση και η εφαρμογή του υφιστάμενου - σε εθνικό και διεθνές επίπεδο - νομικού πλαισίου, η ανάληψη συντονισμένης δράσης για την εφαρμογή διακηρύξεων που κατά καιρούς γίνονται, όπως τα μέτρα που αναγγέλθηκαν στο Ρίο και το Κιότο, που αγνοούνται σκανδαλωδώς στο όνομα της αύξησης των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου".

Σε σχέση με την πρόταση για τη θέσπιση περιβαλλοντολογικών φόρων, ο Γ. Θεωνάς είπε ότι "δεν εγγυάται καν ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος, για δράσεις βιώσιμων προτύπων παραγωγής, για την τόνωση της χρησιμοποίησης και της παραγωγής τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον". Ο τομέας του περιβάλλοντος συνέχισε "θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να συμβάλει έτσι στην αύξηση της απασχόλησης, πρέπει όμως να εξασφαλιστεί ότι όποια μέτρα λαμβάνονται για την προστασία του δε θα οδηγήσουν σε νέα έμμεση επιδότηση της εργοδοσίας, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καταχρήσεων, κατακράτησης πόρων και μη καταβολής τους (όπως αποδεικνύουν και τα αντίστοιχα προβλήματα απόδοσης ΦΠΑ ή, όπως στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, οι μη καταβαλλόμενες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης). Εξάλλου, οι όποιες χρηματοδοτήσεις για δράσεις προστασίας του μπορεί να οδηγήσουν σε χαριστικές επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμιά εγγύηση για την επίπτωσή τους στη δημιουργία σταθερών θέσεων πλήρους απασχόλησης, όπως αποδεικνύεται και από, τη μέχρι σήμερα αναξιοπιστία των περιβαλλοντολογικών μελετών που υποχρεωτικά συνοδεύουν τα μεγάλα έργα".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η θέσπιση των "οικολογικών" έμμεσων φόρων τόνισε ότι: "διαφωνούμε με κάθε προσπάθεια σύνδεσης των περιβαλλοντολογικών φόρων με τη λογική της Λευκής Βίβλου για αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας, και συνακόλουθα των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην παραπέρα συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και στη στήριξη της ιδιωτικής ασφάλισης. Και αυτό γιατί η θέσπισή τους, αν συνδυαστεί με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων των οργανισμών ασφάλισης. Εξάλλου η μέχρι σήμερα πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών δεν οδηγεί σε ουσιώδη αύξηση της απασχόλησης αλλά στην αύξηση των κερδών. Μας προξενεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι το εύρος των υποψηφίων για φορολόγηση προϊόντων διευρύνεται επικίνδυνα, καλύπτοντας σειρά αγαθών πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης, όπως το νερό, οι μεταφορές, τα δομικά έργα, τα χημικά φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα. Φοβούμαστε ότι ο απώτερος στόχος είναι μια επιπρόσθετη γενικευμένη φορολογική επιβάρυνση με σκοπό την αύξηση των φορολογικών εσόδων".

ΣΠ. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Το επέβαλαν ΕΕ και πολυεθνικές

"O τρόπος που παρουσιάστηκε έχει όλα τα στοιχεία της προεκλογικής φιέστας", δήλωσε στο ραδιοσταθμό "COOL FM", ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για την τελετή "θεμελίωσης" του έργου από την πολυπληθή κυβερνητική κουστωδία. Ωστόσο όμως, συνέχισε, εμείς θέλουμε να σημειώσουμε ορισμένα πράγματα:

Το πρώτον,είναι ότι το έργο αυτό όπως και άλλα έργα είναι από τα επιβαλλόμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενισχύουν την ανάπτυξη χρησιμοποίησης του ΙΧ και δεν ικανοποιούν τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Γι' αυτό και από τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου αποδεσμεύτηκε η χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής. Περιορίζεται μ' αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα φτηνής και σίγουρης μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων. Και βεβαίως κινείται στη λογική της συρρίκνωσης του ΟΣΕ.

Δεύτερον,που θέλουμε να σημειώσουμε - επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής - είναι ότι, όπως σχεδιάστηκε δε βρισκόταν στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας, αλλά στην επιλεξιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και να σας θυμίσω ότι για την Ελλάδα το παραδέχτηκε εμμέσως, πλην σαφώς ο Ανδρέας Παπανδρέου με την επιστολή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την άνοιξη του 1994, όπου αναφέρονταν στα έργα των Σπάτων και στο Ρίο - Αντίρριο. Είναι το μοίρασμα στις πολυεθνικές των κυρίαρχων κρατών των μεγάλων έργων των μικρών χωρών. Επίσης είναι γνωστά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν για τον τρόπο μελέτης και επιλογής του τρόπου κατασκευής. Βεβαίως εμείς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα πολιτικά. Τα κρίνουμε με αυτόν τον τρόπο. Δεν τα κρίνουμε τεχνικά. Αλλά ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι υπήρξε και άλλη πρόταση, με το 1/3 περίπου της δαπάνης για υπόγεια κατασκευή. Η οποία δεν εξετάστηκε.

Τρίτον - υπογράμμισε ο Σ. Χαλβατζής - ο τρόπος που διαχειρίζονται αυτά τα έργα, όπως δίνονται άλλωστε όλα τα μεγάλα έργα στη χώρα μας, με την πρακτική της λεγόμενης αυτοχρηματοδότησης, το κόστος για τον ελληνικό λαό είναι τεράστιο. Είναι γνωστό σε όλους ότι ονομαστικά αυτές οι κατασκευαστικές εταιρίες εισφέρουν το 9% της δαπάνης, που κι αυτό καλύπτεται από τις προκαταβολές, και διαχειρίζονται το 50% του έργου για δεκαετίες.

Πιστεύω, να θυμάστε ότι από το ΤΕΕ καταγγέλθηκε επίσημα ότι οι όροι της σύμβασης είναι αποικιοκρατικοί. Αφού δεσμεύεται το ελληνικό κράτος για την κίνηση των διερχόμενων οχημάτων και περιορισμό άλλων έργων που προφανώς ή ενδεχομένως ήθελε να κατασκευάσει στην ίδια περιοχή.

Το τελευταίο που ήθελα να σημειώσω - ανέφερε ο Σπ. Χαλβατζής - είναι ότι αυτοί που αγωνίζονται για τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων του λαού και της χώρας. Αυτοί που αγωνίζονται για τη διασφάλιση των ελάχιστων όρων και προϋποθέσεων, διαφάνειας και δεσμεύσεων, αυτοί που παλεύουν για τον περιορισμό της εξάρτησης από το μεγάλο κεφάλαιο, χαρακτηρίζονται τώρα μεμψίμοιροι. Είναι πιο κομψή η έκφραση από τους παλιότερους χαρακτηρισμούς για όσους πάλευαν για την οικονομική, κοινωνική, βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, για όλους όσοι αρνούνταν να αποδεχτούν τη λογική της "ψωροκώσταινας".

ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός θα δώσει απάντηση

Η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ καταγγέλλει τις φιέστες που οργάνωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου σαν προσπάθεια να καλλιεργήσει ψευδαισθήσεις στο λαό και ενόψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών να κλέψει την ψήφο του.

"Τα όνειρα και οι πόθοι δεκαετιών του λαού μας για τη ζεύξη - τονίζει - δεν περνάνε μέσα από αυτά που εξάγγειλε ο κύριος Σημίτης, δεν περνάνε μέσα από τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Το έργο της Γέφυρας παραδίδεται βορά στις ορέξεις των πολυεθνικών, που έχουν αναλάβει την κατασκευή του με χρήματα του Δημοσίου, με χρήματα του ελληνικού λαού. Εργο, το οποίο θα το εκμεταλλεύεται για 42 χρόνια, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της πολυεθνικής κοινοπραξίας στη φιέστα.

Με φιέστες, τυμπανοκρουσίες και τις ευχές της Εκκλησίας για τον Γλύξμπουργκ, δεν μπορεί να συγκαλυφτεί η αντιλαϊκή αντιδημοκρατική κυβερνητική πολιτική.

Ο λαός θα δώσει την κατάλληλη απάντηση στους νέους μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση του 8ωρου, ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας, υγείας και πρόνοιας.

Καλούμε το λαό της Αχαϊας στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές να στηρίξει με την ψήφο του τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που υποστηρίζει το ΚΚΕ και να καταδικάσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων δυνάμεων που στηρίζουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ