ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πεντέλη ΤΕΛΟΣ!

ΣΤΑΧΤΗ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΣ.Μόνο αυτές οι δυο λέξεις μπορούν να δώσουν την εικόνα της Πεντέλης, χτες. Οι κάτοικοι για ακόμα μια ημέρα θρηνούν το χαμένο δάσος, το ιερό βουνό του Διονύσου, που άλλοτε το καμάρωναν, γιατί τους έδινε ζωή. Τώρα τους απειλεί "πυρπολημένο". Θρηνούν ακόμα για εκείνον που κάηκε ζωντανός μέσα στις φλόγες. Κι αναθεματίζουν κάθε αρμόδιο, κάθε υπεύθυνο για το κακό. Την καταστροφή!

Για ακόμα μια φορά η Πεντέλη έγινε στόχος εμπρηστών. Οι υποθέσεις ότι η χτεσινή φωτιά ήταν αναζωπύρωση κάποιας παλιότερης εστίας, καταρρίπτονται από μαρτυρίες κατοίκων, που γύρω στις 9 το πρωί είδαν σε τέσσερα διαφορετικά σημεία να ξεκινούν νέες φωτιές, πίσω από το Αστεροσκοπείο,πάνω από τηΜονή Πεντέλης,πίσω από το νοσοκομείο του ΠΙΚΠΑ και ακόμα μία δυτικά του ΠΙΚΠΑ προς την περιοχή του Γέρακα.

Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν 350 πυροσβέστες, 55 οχήματα της Πυροσβεστικής, δύο αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα τύπου Σινούκ, 500 στρατιώτες και αρκετές υδροφόρες δήμων της Αττικής.

Ωρα 11 - πλατεία της Πεντέλης.Η φωτιά ήταν στην κορύφωσή της. Ο άνεμος φυσούσε από κάθε κατεύθυνση. Απέναντι από το κτίριο της Κοινότητας, καίγονταν δύο βιοτεχνίες, ενώ ένα ακόμα μέτωπο υπήρχε στο πλάι της. Η ατμόσφαιρα ήταν εφιαλτική, καθώς δε γνώριζε κανείς από πού "ερχόταν" η φωτιά, ενώ οι καπνοί έκαναν αδύνατη, ακόμα και την παραμονή μέσα στα γραφεία της κοινότητας. Σε κόλαση μετέτρεπαν την περιοχή, οι μικροεκρήξεις από τις αδειασμένες φιάλες γκαζιού, που έσκαγαν η μία μετά την άλλη, γιατί όλες οι βιοτεχνίες και τα μαγαζιά της περιοχής χρησιμοποιούν υγραέριο.

Μισή ώρα αργότερα, η φωτιά ξεπηδούσε μπροστά από το Αστεροσκοπείο. Πολλοί έτρεχαν προς τα πάνω, προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορέσουν. Λίγο αργότερα ήρθε το τραγικό μαντάτο. Κοντά στο Αστεροσκοπείο, μέσα στο αυτοκίνητό του και ενώ προσπαθούσε να φύγει, επειδή είχε αναπνευστικά προβλήματα, κάηκε ζωντανός ο 60χρονος γιατρός Κ. Μιχαηλίδης...

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της Παλιάς Πεντέλης ζούσαν τη δική τους κόλαση. Η φωτιά κατέβαινε απειλητική από το ΠΙΚΠΑ και στο πέρασμά της σάρωνε ό,τι της είχε "ξεφύγει" τις προηγούμενες μέρες. Δέντρα, άνθρωποι, ζώα, αλλά και σπίτια, μαγαζιά, βιοτεχνίες, στάβλοι όλα είχαν παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα.

Μια ώρα μετά δεν είχε μείνει τίποτα. Από όπου πέρασε η φωτιά έμεινε μόνο στάχτη και ερείπια. Το τοπίο γύρω από την πλατεία της Παλιάς Πεντέλης, έμοιαζε με βομβαρδισμένη περιοχή. Πάνω από δέκα μαγαζιά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και ήδη λίγο μετά την κατάσβεση είχε ξεκινήσει το γκρέμισμα.

Στην είσοδο μιας άμορφης μάζας που πριν λίγα λεπτά ήταν σπίτι η Κ. Στεργίου κοίταζε το δάσος. Μας βλέπει. Ξεσπά. "Μη μου πει κανείς ότι υπήρχε βοήθεια, ότι υπάρχει κράτος... Καήκαμε, καταστραφήκαμε και δεν υπάρχει κανένας να κάνει κάτι". Το σπίτι της έπεσε σαν χαρτί. Ολα γκρεμίστηκαν."Εχουμε γεράσει σε μια μέρα να βλέπουμε τα πάντα να καίγονται και οι άλλοι να κάνουν... μπάνια", φωνάζει και δείχνει τα καμένα. Το σπίτι της ήταν το πρώτο που πήρε φωτιά στην περιοχή. "Μια ζωή εδώ, ζούσαμε με το δάσος", λέει και την παίρνουν τα κλάματα. "Δε με νοιάζει για το σπίτι, θα ζήσουμε θα το ξαναφτιάξουμε. Για τούτο με νοιάζει που δε θα ξαναγίνει". Δείχνει στο δάσος...

"Αυτή είναι η αιτία που βάζουνε φωτιές"
  • Οι κομμουνιστές της Αθήνας, με μια δυναμική διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, έδειξαν τον ένοχο
  • "Η λαϊκή αντίσταση πρέπει να επιβάλει αλλαγή της δασικής πολιτικής και ανάκτησης του δημοσίου χώρου", σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", Λεων. Αυδής

"Κέρδη μεγάλα και καταπατητές. Αυτοί είναι η αιτία, που βάζουνε φωτιές". "Η πολιτική σας είναι εμπρηστική, με αγώνες λαϊκούς θ' ανατραπεί".

Τα συνθήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, ασταμάτητα, ξανά και ξανά, οργισμένα: "Να ποιοι είναι οι εμπρηστές: Κυβέρνηση, συμφέροντα και καταπατητές",έγραφε το πανό. Υπογραφή: Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ.

Τα πράγματα ειπώθηκαν, τελικά, με τ' όνομά τους. Ηταν μία πρώτη δυναμική απάντηση, όχι κλάμα, όχι μια "πρασινούλικη" ευαισθησία της στιγμής, έτσι για να καταγράψουν κάποιοι και ως "οικολόγοι" μια κάποια παρέμβασή, μα απάντηση αποφασιστικού αγώνα, απάντηση ανθρώπων που δεν πιπιλάνε δάχτυλο, όταν γύρω τους καίγεται ο τόπος, όχι από "θεία τιμωρία", αλλά γιατί νομοτελειακά αυτό το κοινωνικό - οικονομικό σύστημα είναι υποχρεωμένο να κάψει τα πάντα, προκειμένου να εξασφαλίσει τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών, οι οποίοι ήδη πάνω στα καμένα σχεδιάζουν το πώς θα υλοποιηθούν οι "επενδύσεις" τους, δηλαδή το ξεκοκάλισμα των τρισεκατομμυρίων του πακέτου Σαντέρ και του συνοδευτικού της Ολυμπιάδας 2004.

Τα συνθήματα των διαδηλωτών, που ξεκίνησαν από την Ομόνοια και έφτασαν στο Σύνταγμα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αυταπάτες. Αυτοί που βγήκαν στο δρόμο ξέρουν τι έχουν απέναντί τους: "Να αποσυρθεί το δασοκτόνο νομοσχέδιο Τζουμάκα, να μην κατατεθεί το νομοσχεδίου Παπαντωνίου που ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και να παραιτηθεί ο υπουργός Γεωργίας", είναι η απαίτησή τους.

"Πρέπει η λαϊκή αντίσταση να επιβάλει αλλαγή της δασικής πολιτικής και ανάκτησης του δημοσίου χώρου", σημείωσε χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους ο υποψήφιος δήμαρχος της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", Λεων. Αυδής."Η κυβέρνηση - συνέχισε - έχει βαρύτατες ευθύνες με τα νομοσχέδια του υπουργείου Γεωργίας και τη μεταφορά της κατάσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η σημερινή συγκέντρωση αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για το σταμάτημα αυτής της πολιτικής που οδηγεί στους εμπρησμούς. Ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση της δασοπροστασίας στα χέρια του. Να μπει ένα φρένο στην ιδιοποίηση του δημόσιου χώρου από το κεφάλαιο. Μεγάλα συμφέροντα ενδιαφέρονται για τις εκτάσεις στην Αττική και λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων".

Από τη μεριά της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", ένας κατ' εξοχήν αρμόδιος, ο δασολόγος Αντώνης Ραλάτος σημειώνει: "Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που δωρίζει 400.000 στρέμματα καταπατημένης δημόσιας γης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, που νομιμοποιεί την καταπάτηση των δασικών εκτάσεων και η μεταφορά της αρμοδιότητας δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι οι καταστροφικές αντιδασικές επιλογές, που μαζί με τη χρόνια λιτότητα στις δαπάνες για τα δάση αποτελούν το μακρύ χέρι των μεγάλων συμφερόντων, οπλίζουν τους εμπρηστές, τους καταπατητές και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Τι άλλη χρείαν έχουμε αποδείξεων για τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν; Οι επιλογές αυτές δείχνουν την ανάγκη να αναπτυχθεί η πάλη του λαού για την ανατροπή της αντιδασικής αυτής πολιτικής. Ο λαός και με τον αγώνα, αλλά και με την ψήφο του στις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές πρέπει να καταδικάσει την κυβερνητική πολιτική".

Η διαδήλωση της ΚΟΑ ενώθηκε στο Σύνταγμα με αντιπροσωπείες οικολογικών οργανώσεων, που έκαναν συμβολική παράσταση έξω από τη Βουλή.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής της εκδήλωσης των οικολογικών οργανώσεων, ο Κ. Διάκος καταδίκασε την εμπρηστική πολιτική της κυβέρνησης. Από το Σύλλογο Δασολόγων, ο Γ. Στάμου έκανε λόγο για πολιτικά και οικονομικά κίνητρα, που ευθύνονται για την οικολογική καταστροφή του συντελείται.

Η μια φωτιά διαδέχεται την άλλη

Παραδομένη στις φλόγες είναι για ακόμη μια μέρα ολόκληρη η χώρα, στο έλεος των πυρκαγιών και της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης. Από τον Ολυμπο μέχρι την Κεφαλλονιά η πύρινη λαίλαπα σαρώνει δάση και καλλιέργειες, ενώ εκατοντάδες οικισμοί κινδυνεύουν. Μέχρι αργά χτες το βράδυ εκατοντάδες ήταν οι εστίες της φωτιάς που μαίνονταν, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

Αρκαδία - Μεσσηνία

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στα σύνορα των Νομών Αρκαδίας και Μεσσηνίας, κοντά στα χωριά Δερβένι και Τσάκωνα, η οποία κατακαίει δασικές εκτάσεις, καθώς και στην περιοχή Μαυρομάτι Μελιγαλά. Από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις απειλούνται άμεσα κατοικημένες περιοχές, ενώ ήδη έχουν καεί αγροικίες και αποθήκες. Στην περιοχή έχουν σπεύσει οχήματα της πυροσβεστικής και δύο αεροσκάφη τύπου "Πεντετέλ", ωστόσο το έργο τους δυσχεραίνεται λόγω του δύσβατου της περιοχής. Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται ο Ταϋγετος για δεύτερη εβδομάδα. Η φωτιά, που έχει κάψει μεγάλες δασικές εκτάσεις με έλατα και πεύκα, απείλησε πέντε κοινότητες, τρεις εκ των οποίων έχουν ήδη εκκενωθεί. Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της πυροσβεστικής, ωστόσο ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μεγάλος, καθώς γίνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Θεσπρωτία

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται και η Θεσπρωτία, καθώς μαίνονται πυρκαγιές σε οχτώ περιοχές. Στις περιοχές Παραπόταμος και Παλιοχώρι έχουν καεί πολλά στρέμματα δάσους, ενώ η φωτιά βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Στο χωριό Φασκομηλιά κάηκαν δύο αποθήκες.

Ολυμπος

Σε σχετική ύφεση βρίσκεται η φωτιά που καίει τον Ολυμπο για δέκατη πέμπτη μέρα, καθώς έχουν περιοριστεί και τα δύο μέτωπά της (στις περιοχές Οργιά και Αραπόλακκος). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πυροσβεστικής, η φωτιά υπολογίζεται πως έκαψε 6 - 7.000 στρέμματα δάσους.

Λακωνία

Υπό μερικό έλεγχο είναι η φωτιά που καίει δασοαγροτικές εκτάσεις και απειλεί παράλληλα τα σπίτια των κατοίκων στα χωριά Σκουτάρι, Κότρωνα, Χειμάρα και Νεοχώρι. Σε ύφεση ήταν μέχρι χτες το βράδυ η πυρκαγιά που έκαψε μεγάλες εκτάσεις και ένα σπίτι στον Πύργο της Μάνης.

Αχαϊα

Παραδομένες στις φλόγες είναι οι περιοχές Μαστραντώνι και Σταυροδρόμι από χτες το πρωί. Η φωτιά, που λόγω των ισχυρών ανέμων αναζωπυρώνεται συνεχώς, έχει κάψει μεγάλες εκτάσεις, ενώ απειλεί άμεσα και κατοικημένες περιοχές.

Καβάλα

Πυρκαγιά σε δασική περιοχή του Πολύνερου στις Κορυφές Καβάλας ξέσπασε στις 10.30 χτες το πρωί και ως αργά το απόγευμα βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, ευτυχώς χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Καστοριά

Σε εξέλιξη ήταν ως αργά χτες το βράδυ και η φωτιά που καίει δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις για τρεις συνεχείς μέρες στο Μαλιμάδι Καστοριάς, ενώ στη δύσβατη περιοχή βρισκόταν ένα όχημα της πυροσβεστικής. Πυρκαγιά ξέσπασε και στην Κλεισούρα στις 3.15 χτες το μεσημέρι και πλησίασε κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Για δεύτερη μέρα χτες έκαιγε η φωτιά στη δασική περιοχή του Αργους Ορεστικού.

ΚΚΕ
Εκθετη η κυβέρνηση

"Πρέπει να πληρώσει για την εμπρηστική πολιτική της", επισήμανε ο Ορέστης Κολοζώφ, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ που περιόδευσε στην Παλιά Πεντέλη

"Η εικόνα που συναντήσαμε είναι τρομακτική, έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος των δασών της περιοχής. Η κυβέρνηση είναι έκθετη απέναντι στον ελληνικό λαό, γιατί δεν μπόρεσε να προστατεύσει την περιουσία του, αλλά και τη ζωή του".

Αυτό επισήμανε ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ, επισκέφτηκε χτες την Παλιά Πεντέλη.

Η απογοήτευση, η αγωνία και η οργή για την εμπρηστική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, χαρακτήριζε τις δηλώσεις δεκάδων απλών ανθρώπων, που συνάντησαν και συζήτησαν με την αντιπροσωπεία του Κόμματος, την οποία αποτελούσαν ο Ορέστης Κολοζώφ μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος,ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντώνης Σκυλλάκος και από την οργάνωση του Κόμματος στην περιοχή η Αθηνά Διαμαντή.

"Αν υπήρχε ένα βυτιοφόρο παραπάνω, θα είχε γλιτώσει το κατάστημά μου. Αν υπήρχαν δυο κυβικά νερό, 14 άτομα δε θα είχαν μείνει άνεργα. Αν...", έλεγε συνέχεια ο Οδυσσέας Σερίφης,ο οποίος είδε τους κόπους 34 χρόνων να γίνονται στάχτη σε μερικά λεπτά.

Μετά από συζητήσεις με κατοίκους που έχασαν τις περιουσίες τους από την πυρκαγιά, το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Γυμνάσιο - Λύκειο της περιοχής - του οποίου ένα κομμάτι της στέγης κάηκε - και την Κοινότητα Πεντέλης, όπου συζήτησαν με το νομάρχη Αθηνών Δημ. Ευσταθιάδη.

Ο Ορ. Κολοζώφ, στη συζήτηση με το νομάρχη, επισήμανε: "Αυτή τη στιγμή της επίσκεψής μας, ο μηχανισμός που παίρνει μέρος στην κατάσβεση των πυρκαγιών και τα επιτελεία του συναντούν πάρα πολλές δυσκολίες συντονισμού της όλης προσπάθειας".

"Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει έκτακτα μέτρα, έστω και τώρα. Είναι αναγκαίο να επανεξεταστεί το νομοσχέδιο σχετικά με τη δασοπροστασία. Πρέπει να ξεφύγουμε από την εγκληματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση", τόνισε ο Μήτσος Κωστόπουλος, απαντώντας σε κατοίκους που κατήγγειλαν "την ανευθυνότητα και την κοροϊδία της κυβέρνησης".

Είχαμε προειδοποιήσει...

Μετά την περιοδεία, ο Ορέστης Κολοζώφ δήλωσε: Η κυβέρνηση είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό, γιατί είχε προειδοποιηθεί και όταν συζητούσαμε το νομοσχέδιο "πυροπροστασία από τη δασική υπηρεσία", είχαμε επισημάνει τους κινδύνους, που θα προέρχονταν από μια τέτοια αλλαγή μπροστά στο καλοκαίρι και είχαμε τις διαβεβαιώσεις ότι όλες οι κρατικές υπηρεσίες ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση. Τη διαβεβαίωση ότι οι κρατικές υπηρεσίες ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση είχαμε αμέσως μετά τις πρώτες πυρκαγιές που εμφανίστηκαν πριν από ένα μήνα, όπου, για άλλη μια φορά, είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας και είχαμε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Βουλής, για να συζητήσουμε και να αποφασιστεί η λήψη έκτακτων μέτρων, δεδομένου ότι το καλοκαίρι βρισκόταν ακόμα στην αρχή. Προβλέπαμε, και δυστυχώς επαληθευτήκαμε, ότι μπορεί τα πράγματα να εξελιχθούν ακόμα χειρότερα απ' ό,τι στην αρχή του καλοκαιριού.

Σήμερα, συνέχισε, δυστυχώς, είμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Γι' αυτό πιστεύουμε πως, σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει για την εμπρηστική πολιτική που έχει ακολουθήσει όλο αυτό το διάστημα. Εμείς αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα είναι ότι ακόμα και τώρα θα πρέπει να παρθούν έκτακτα μέτρα και να γίνει ένας σχεδιασμός, έτσι ώστε το φθινόπωρο να μην ξανασυζητάμε τα ίδια ζητήματα, αυτή τη φορά για πλημμύρες, που είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν, μετά την αποψίλωση όλων των περιοχών της χώρας. Παράλληλα, κατέληξε ο Ορ. Κολοζώφ, πρέπει να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους κατοίκους και τους μικροεπιχειρηματίες της Πεντέλης".

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο

To "δαδί" στους εμπρηστές και στους κάθε λογής καταπατητές "ανάβει" η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας για τη "διάκριση δασικής ιδιοκτησίας". Η παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνεται και από την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, για το εν λόγω νομοσχέδιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και στην οποία βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου χαρακτηρίζονται ευθέως ως αντισυνταγματικές.

Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής στην έκθεσή της αναφέρει:

- Για τη διάταξη που προβλέπει ότι "δε λογίζονται δασικές οι εκτάσεις που λόγω του μικρού εμβαδού τους και της επιλεγείσας κλίμακας του δασικού χάρτη δε δύνανται να εμφανιστούν σε αυτόν":

"Αυτός ο νομοθετικός χαρακτηρισμός συγκεκριμένης εκτάσεως ως δασικής ή μη δε φαίνεται να συμβαδίζει πλήρως με τις παραπάνω διατάξεις του Συντάγματος που αναφέρονται στην προστασία των δασών. Δεν εναρμονίζεται με τη συνταγματική διάταξη του άρθρου 24 όπως αυτή ερμηνεύεται από το Συμβούλιο Επικρατείας και επιτάσσει την αποτελεσματική προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων".

- Για τον καθορισμό της νομικής έννοιας του δάσους "θα μπορούσε να χορηγηθεί εξουσιοδότηση για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος αντί της προτεινόμενης στο νομοσχέδιο υπουργικής απόφασης".

- Για το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό όσων εκτάσεων κάηκαν μέχρι το 1975 η Επιστημονική Επιτροπή τονίζει: "Επιβάλλεται χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό στο παρελθόν η προστασία των δασών και η αποκατάσταση του αρχικού δασικού χαρακτήρα εκτάσεων που έχουν καταστραφεί ή αποψιλωθεί παράνομα και δεν εμποδίζεται από την παράνομη καταστροφή ή αποψίλωση του δάσους"."Εξάλλου, η κήρυξη έκτασης ως αναδασωτέας και η απαγόρευση κάθε χρήσης που θα εμπόδιζε την αναδάσωση δεν αφήνεται στη διακριτική εξουσία της διοίκησης, αλλά είναι υποχρεωτική και επιβάλλεται χωρίς εξαίρεση... ".

Επίσης, τονίζεται ότι "η αυθαίρετη δόμηση δεν αποτελεί λόγο, ο οποίος αίρει την υποχρέωση της διοίκησης να κηρύξει αναδασωτέες τις καταστραφείσες από πυρκαγιά δασικές εκτάσεις και δάση".

Με βάση τα παραπάνω η Επιτροπή διατυπώνει προβληματισμό κατά πόσο οι προβλεπόμενες διατάξεις "εναρμονίζονται με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία των αναδασωτέων δασών και δασικών εκτάσεων, που καταστρέφονται από πυρκαγιά, αλλά και από αποψίλωση ή εκχέρσωση ακόμη". Κρίνει, επίσης, ότι η προτεινόμενη "οικιστική αξιοποίηση" των εκτάσεων που παραχωρούνται για δενδροκομική εκμετάλλευση δε φαίνεται να εναρμονίζεται με το Σύνταγμα.

- Για τη διάταξη, με την οποία παρέχεται η "δυνατότητα σε ιδιωτικά δάση και ιδιωτικές δασικές εκτάσεις να αναπτυχθούν οικιστικά", αναφέρει ότι έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας πως η νομιμότητα της ένταξης ιδιωτικών δασών και εκτάσεων σε οικιστικές περιοχές "αντίκειται ευθέως στη συνταγματική διάταξη του άρθρου 24, διότι μεταβάλει τον προορισμό των δασικών εκτάσεων και δασών, χωρίς να συντρέχει λόγος εξ εκείνων, οι οποίοι κατά το Σύνταγμα δικαιολογούν τοιαύτην μεταβολήν".

Θράσος και αυτογελοιοποίηση

Είναι κοινή διαπίστωση πως η κυβέρνηση διαθέτει περίσσεμα θράσους και κυνισμού. Και μόνον ότι πάνω από τα αποκαϊδια της "φαλακρής" πλέον Αττικής, αρμόδιοι και αναρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επαναλαμβάνουν πως, τάχα, το κράτος λειτούργησε ικανοποιητικά και, πως, όλα είναι καλώς καμωμένα, επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση. Ομως, η κυβέρνηση δε σταματά εδώ, καθώς, και τώρα ακόμη, επιμένει στην προώθηση των γνωστών νομοσχεδίων Τζουμάκα και Δρυ που όχι μόνον επιβραβεύουν το εγκληματικό έργο των καταπατητών και των εμπρηστών, αλλά και αποτελούν "πετρέλαιο" στο δαυλό των εμπρηστών. Λοιπόν αυτή η κυβέρνηση δεν είναι μόνον ηθικός, αλλά και φυσικός αυτουργός στους εμπρησμούς, είναι πολύ επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον. Η καταδίκη πρέπει να είναι απόλυτη.

***

Αλλά η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ικανοποιητική λειτουργία του κράτους και όταν προσπαθεί να υποβαθμίσει τις τεράστιες καταστροφές παρουσιάζοντάς τες σαν κάτι, περίπου, το συνηθισμένο που, τάχα, υπερβάλεται από τα ΜΜΕ - λες και ο κόσμος δε βλέπει ούτε το μαύρο σύννεφο που καταπλακώνει την Αττική, σαν μαύρο σάβανο πλέον... - προκαλεί βάναυσα και την κοινή νοημοσύνη. Δυστυχώς, όμως για την κυβέρνηση του Σημίτη δεν μπορούν να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες της, όσο κι αν εξακολουθεί να κρύβεται! Αυτό μαρτυρά η προσπάθεια πανικόβλητων αρμοδίων να αποσείσουν τις ευθύνες από πάνω τους, αλλά και η φοβισμένη κριτική πράξεων και παραλείψεων από άλλους συναρμόδιους που ακούγεται.

***

Κι όμως μέσα σ' αυτήν την καταστροφή υπάρχουν και ορισμένοι δημοσιογράφοι(τα κοινώς λεγόμενα Σημιτάκια...) που, σε διατεταγμένη υπηρεσία προφανώς, προσπαθούν να μετριάσουν τις κυβερνητικές ευθύνες με αδόκιμες τουλάχιστον συγκρίσεις με το παρελθόν... Πως τα ίδια λέγονταν και στις προηγούμενες μεγάλες πυρκαγιές από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, από τα ίδια δηλαδή κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που είναι συνυπεύθυνα και συνένοχα για την καταστροφή των δασών. Μάταια, ωστόσο, πιστεύουν όλοι αυτοί πως έτσι μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες. Αν κάτι πετυχαίνουν είναι να αυτοαποκαλύπτονται για το ρόλο του βαστάζου της εμπρηστικής, εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης και να αυτογελοιοποιούνται. Αξιοι υπηρέτες των αφεντικών τους...

Γ. Ζ.

Καίγεται και η Ηλεία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχτεί από χτες ο Νομός Ηλείας. Μάχη με τις φλόγες που έχουν κυριολεκτικά ζώσει τον Νομό Ηλείας δίνουν από το απόγευμα της Τρίτης οι κάτοικοι των χωριών Λάλα, Μηλιές, Νεμούτα και Δούκα. Ηδη έχουν καεί 15 σπίτια, ελαιώνες, στάβλοι ενώ τέσσερις κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα. Στην κατάσβεση της φωτιάς που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και επεκτείνεται απειλώντας κατοικημένες περιοχές έχουν σπεύσει 40 οχήματα της πυροσβεστικής. Απειλήθηκαν και ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για αδιαφορία καθώς δε φρόντισε να βοηθήσει τις οικογένειες που πλήγησαν (πολλές εκ των οποίων έχουν μείνει χωρίς σπίτι) ούτε καν με την παροχή των ειδών πρώτης ανάγκης.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το βράδυ η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ καταγγέλλει το κράτος αλλά και τη νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση για πλήρη αδιαφορία στο σοβαρό ζήτημα των πυρκαγιών. Παράλληλα, επισημαίνει τόσο την έλλειψη συντονισμού σε ολόκληρη τη διαδικασία κατάσβεσης όσο και το γεγονός ότι δεν ανοίχτηκαν οι απαραίτητοι δασικοί δρόμοι. "Είναι ανάγκη τώρα να γίνει επιτέλους ο Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και καταλήγει: "Ο μεγάλος υπεύθυνος είναι η κυβερνητική πολιτική που κοντά στα άλλα ξεπουλάει και τον εθνικό πλούτο. Ας αναλάβουν επιτέλους αυτοί που κυβερνούν τον τόπο τις ευθύνες τους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ