ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αποχές και καταλήψεις για το αίσχος στα σχολεία

Με αποχές από τα μαθήματα, καταλήψεις και με μια μεγάλη συγκέντρωση και πορεία την επόμενη Τρίτη, απαντούν, μαθητές και γονείς της Θεσσαλονίκης στην άκαμπτη τακτική του υπ. Παιδείας και στον εμπαιγμό τους από παράγοντες του υπουργείου. Απαντούν στις υποκριτικές δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας που μόλις την προηγούμενη βδομάδα ανακοίνωνε πως έχουν καλυφθεί όλα τα κενά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Θεσσαλονίκης και μάλιστα με τις τελευταίες πιστώσεις που έδωσε στις 21 Οκτώβρη καλύπτονταν ακόμη και οι ανάγκες για τη λειτουργία ολοήμερων σχολείων.

Συγκεκριμένα την επόμενη Τρίτη, οι μαθητές, γονείς και δάσκαλοι των Δημοτικών Σχολείων των Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν μαζική συγκέντρωση και πορεία, απαιτώντας να σταματήσει η πολιτική συμπτύξεων και να καλυφθούν άμεσα τα 100 και πλέον λειτουργικά κενά που υπάρχουν στα σχολεία της περιοχής. Στο μεταξύ και χτες συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις των μικρών μαθητών στα σχολεία Αμπελοκήπων, Εύοσμου, Συκεών και Χορτιάτη. Στον Εύοσμο οι μαθητές και των 13 Δημοτικών Σχολείων, απείχαν από τα μαθήματα, απαιτώντας να καλυφθούν τα 19 κενά που έχουν καταγραφεί. Στις έντονες διαμαρτυρίες του Συλλόγου Γονέων του Δήμου, αλλά και της αρμόδιας Δημοτικής επιτροπής Παιδείας το υπουργείο απάντησε... ζητώντας να γίνουν συμπτύξεις στα τμήματα. Ομως, ήδη τα περισσότερα τμήματα στα σχολεία του Εύοσμου έχουν 30-35 μαθητές.

Στο Χορτιάτη όπου λειτουργεί ένα Δημοτικό Σχολείο, απουσιάζουν 4 δάσκαλοι. Ετσι οι γονείς αποφάσισαν να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα κατά του υπ. Παιδείας και άμεσα να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του γραφείου του Νομάρχη Θεσσαλονίκης. Επίσης ανακοίνωσαν ότι από τη Δευτέρα, θα προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου.

Οι κινητοποιήσεις, όμως, συνεχίζονται και στα Λύκεια της πόλης. Οι μαθητές απαιτούν να σταματήσουν οι συμπτύξεις των τμημάτων, γιατί αυτό θα επιβαρύνει περισσότερο την ήδη βεβαρημένη εκπαιδευτική διαδικασία και θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια κύρια στους μαθητές της Β και Γ Λυκείου. Παράλληλα, απαιτούν να τους δοθούν τα βιβλία που λείπουν και να καλυφθούν τα κενά σε καθηγητές. Οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου - Λυκείου Καλαμαριάς που ήδη από την Τετάρτη πραγματοποιούν κατάληψη, προειδοποιούν πως δε θα σταματήσουν τον αγώνα τους αν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα (δύο τμήματα χωρίς καθηγητές, έλλειψη βιβλίων, υλικοτεχνικής υποδομής) του σχολείου.

Στο μεταξύ χθες ο Πρόεδρος της Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Τ. Μηταφίδης, με αφορμή το κρούσμα μηνιγγίτιδας που εμφανίστηκε στο 4ο Λύκειο με θύμα μια μαθήτρια της Α Τάξης, κατήγγειλε το καθεστώς συστέγασης και λειτουργίας σε τρεις βάρδιες τεσσάρων σχολείων, 2 Γυμνασίων και 2 Λυκείων, στο προβληματικό κτιριακό συγκρότημα της οδού Συγγρού, στο κέντρο Θεσσαλονίκης: "Είναι η δραματική κατάληξη της πολύχρονης αδιαφορίας των Τοπικών Αρχών, απέναντι στο ζωτικό αίτημα γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών να αποσυμφορηθεί το συγκρότημα, να βγουν οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων από τα ανήλιαγα υγρά υπόγεια", τόνισε.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Αντιδρούν στην υποβάθμιση των σπουδών τους

Εληξε χτες το απόγευμα η συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθήνας. Συλλαλητήριο στις 11 Νοέμβρη

Συνέχισαν χτες για δεύτερη μέρα την κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθήνας οι φοιτητές, που αντιδρούν στην ίδρυση και λειτουργία Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής και νέων ειδικευμένων τμημάτων χρηματοδοτούμενων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση (ΕΠΕΑΕΚ). Οι φοιτητές ζητούν την αναβάθμιση των σπουδών τους με την κατάργηση του νόμου 2525/97 και την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Η κατάληψη, που έληξε χτες το απόγευμα, έγινε με απόφαση της γενικής συνέλευσης των Συλλόγων Οικονομικού και Νομικού Τμημάτων της Νομικής, του Χημικού, Φιλοσοφικής, Μαθηματικού, Φυσικού και του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθήνας.Χτες, συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας του Παντείου Πανεπιστημίου πραγματοποίησαν και οι φοιτητές του Ιδρύματος.

Οι φοιτητές ζητούν από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθήνας να δεσμευτεί ότι δε θα λειτουργήσουν Προγράμματα Σπουδών Επιλογής, τα οποία αποτελούν κατάρτιση και υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο πτυχία και σπουδές και αντιδρούν στην ίδρυση νέων τμημάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΠΕΑΕΚ, καθώς, όπως τονίζουν, αυτό οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας, καθώς, μετά τη λήξη του προγράμματος, τα τμήματα θα κληθούν να εξασφαλίζουν μόνα τους τη βιωσιμότητά τους. Ζητούν, επίσης, την κατάργηση του Νόμου 2525/97, την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, να μην καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο κλπ.

Οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 5 Νοέμβρη,όταν θα συνεδριάσει η Σύγκλητος, ενώ στις 11 Νοέμβρη καλούν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Αμφίβολο επιστημονικό περιεχόμενο

Την αντίθεσή τους στην ίδρυση Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) εκφράζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους. Το Κεντρικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΠΟΔΠ ΑΕΙ) έχει ταχθεί ομόφωνα εναντίον της ίδρυσης των ΠΣΕ και κάνει λόγο για "αμφίβολο επιστημονικό περιεχόμενο", καθώς "η μελέτη και θεσμοθέτησή τους δε γίνεται μέσα από διεξοδική διαδικασία, στη βάση των αναγκών της επιστήμης και της κοινωνίας, καθώς και των δυνατοτήτων του κάθε ΑΕΙ". Επισημαίνει, επίσης, ότι "μέσω των ΠΣΕ ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης καθώς και για την παραγωγή μισο - ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού για την κάλυψη άμεσων και βραχυπρόθεσμων αναγκών των διαφόρων επιχειρήσεων", κρίνει, επίσης, ότι "τα προγράμματα αυτά είναι μια νέα μορφή εκμετάλλευσης των ελπίδων των νέων μας που επιθυμούν την απόκτηση ενός πτυχίου ΑΕΙ και απλά, μέσω των ΠΣΕ, μεταφέρουν την ανεργία τους κατά μερικά χρόνια αργότερα".

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΟΔΠ ΑΕΙ, όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του, επανέρχεται στο θέμα των ΠΣΕ, με αφορμή το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας για τη λήξη του αδιεξόδου, την εξασφάλιση της λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών και συνολικά του Ιδρύματος, καθώς και την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, εφόσον απαιτείται, για τη μη προώθηση των ΠΣΕ στα ΑΕΙ.

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
"Η σκυτάλη στην εκπαιδευτική κοινότητα"

Στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση στα σχολεία

Ελλείψεις σχολικών κτιρίων και προβλήματα υποδομής στα υπάρχοντα χρέη της νομαρχίας προς τους εκπαιδευτικούς και ελλείψεις σε καθηγητές και διοικητικό προσωπικό στα σχολεία συνθέτουν εικόνα διάλυσης για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στον Πειραιά. Τα παραπάνω καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Πειραιά, που έθεσε ερωτήματα, σχετικά με την κατάσταση των σχολείων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, η οποία, όπως τονίζουν οι καθηγητές, "όχι μόνο επιβεβαιώνει, αλλά επαυξάνει όσα καταγγέλλαμε εδώ και πολύ καιρό".

Συγκεκριμένα, με βάση τις έγγραφες απαντήσεις της Διεύθυνσης, στο Νομό Πειραιά, 58 σχολικές μονάδες λειτουργούν σε δύο βάρδιες, 25 σχολικές μονάδες χρησιμοποιούν 30 ενοικιαζόμενα κτίρια με ετήσιο ενοίκιο 140.000.000 δραχμές. "Τα περισσότερα σχολεία (ως κτίρια) έχουν πρόβλημα υποδομής. Υπάρχουν σχολεία, που στεγάζονται σε πρώην ορφανοτροφεία, σε γραφεία επιχειρήσεων, σε βιοτεχνίες, σε αποθήκες", τονίζεται στο έγγραφο που έλαβε η ΕΛΜΕ από τη Διεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των σχολείων, η ΕΛΜΕ Πειραιά τονίζει ότι επί συνόλου 145 σχολικών μονάδων υπηρετούν 15 επιστάτες, 7 γραμματείας, και κανένας φύλακας, ενώ χρειάζονται ακόμα 130 επιστάτες, 138 γραμματείας και 145 φύλακες. Σύμφωνα πάντα με τις απαντήσεις που έλαβε η ΕΛΜΕ Πειραιά από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η Νομαρχία Πειραιά χρωστά στους καθηγητές Πειραιά 196.000.000 δραχμές από υπερωρίες, επιτροπές, οδοιπορικά ενώ, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, η Διεύθυνση ομολογεί έγγραφα ότι λείπουν από το Νομό Πειραιά 280 καθηγητές.

"Η επιμονή της λιτότητας και η εμμονή στους ονομαστικούς δείκτες της ΟΝΕ, η καθήλωση και μείωση των κοινωνικών δαπανών και η χρόνια υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, οδηγούν σ' αυτή την κατάσταση και την αύξηση των ιδιωτικών δαπανών", τονίζει το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά."Μπροστά στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση, το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, δημιουργώντας νέα προβλήματα. Μετά την επίσημη επιβεβαίωση της τραγικής κατάστασης της Εκπαίδευσης του Πειραιά, τα σχόλια περιττεύουν", διαπιστώνει η ΕΛΜΕ και τονίζει: "Τη σκυτάλη παίρνει πλέον στα χέρια της η Εκπαιδευτική Κοινότητα του Πειραιά".

Τα Σεπόλια χρειάζονται σχολεία

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Το πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης στα Σεπόλια, που δημιουργεί η υποχρηματοδότηση της παιδείας, φέρνουν με Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Μήτσος Κωστόπουλος, ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης την άμεση παρέμβασή τους για την επίλυση του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, εδώ και 20 χρόνια οι γονείς και η Ενωση Γονέων του 4ου Διαμερίσματος Αθηνών αγωνίζονται για να κτιστούν νέα σχολεία. Το 52ο Δημοτικό Σεπολίων είναι 11θέσιο και έχει 210 μαθητές, λειτουργεί διπλοβάρδια σε ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη ζωή των μαθητών κτίριο, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το 151ο Δημοτικό, που είναι 7θέσιο και έχει 150 μαθητές.

Κάτω από την πίεση των γονιών και των κατοίκων της περιοχής, ο ΟΣΚ έκτισε 2 σχολεία σε οικόπεδό του επί των οδών Λιοσίων - Στενημάχου και Κωνσταντινουπόλεως. Ομως, στο ένα κτίριο 12 αιθουσών, προτείνεται να στεγαστεί το 67ο Γυμνάσιο με 9 τμήματα, που δεν είχε αρχικά συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό και στο άλλο κτίριο των 11 αιθουσών να στεγαστούν τα δύο Δημοτικά 52ο και 151ο, το οποίο μένει ουσιαστικά εκτός, αφού δεν επαρκούν οι αίθουσες.

"Η λύση αυτή, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, δόθηκε από το νομάρχη Αθήνας, ο οποίος δίνει το μεγάλο κτίριο στο 67ο Γυμνάσιο και επιβάλλει τη συρρίκνωση των τάξεων, αποφασίζοντας να θέσει τα δύο δημοτικά στο μικρότερο κτίριο 11 τάξεων, ενώ απαιτούνται 18 τάξεις. Προκειμένου δε να γίνει αυτό, δεσμεύει το Χημείο, χωρίζει την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων σε 2 τάξεις, στριμώχνοντας 30 - 40 μαθητές σε μια αίθουσα και έχοντας σκοπό να τοποθετήσει και 2 αίθουσες προκάτ".

Οι γονείς αντέδρασαν, προχώρησαν σε κινητοποιήσεις με αποχές των παιδιών από τα σχολεία, κατάληψη του καινούριου σχολείου, ενώ, σε σύσκεψη που έγινε στις 20 Οκτώβρη, ο νομάρχης ανακάλεσε την αρχική απόφαση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Γιατί ο ΟΣΚ, ενώ έκτιζε δύο κτίρια, "έταζε" σε 3 σχολεία, παρότι δεν έφταναν οι αίθουσες για κάτι τέτοιο;
  • Γιατί δε δεσμεύουν οικόπεδα τώρα για τη λύση του προβλήματος;
  • Αφού δημιουργήθηκε το πρόβλημα πώς σκέφτονται τώρα οι αρμόδιοι να το λύσουν με την ενοποίηση των δύο δημοτικών;

Τι θα γίνει για το 67ο Γυμνάσιο, που ανήκει στο 5ο Διαμέρισμα και δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα οικόπεδο;

ΠΚΣ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
"Μεθοδεύσεις" στις προσλήψεις εκτάκτων καθηγητών

"Απαράδεκτες μεθοδεύσεις" του Συμβουλίου του ΤΕΙ Χαλκίδας σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις των εκτάκτων καθηγητών καταγγέλλουν με ανακοίνωση τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας του ΤΕΙ Χαλκίδας, τονίζοντας ότι "η υποβάθμιση των σπουδών περνά και μέσα από τέτοιες αποφάσεις".

Οι σπουδαστές αναφέρονται στην απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ Χαλκίδας να μην ξαναπροσληφθεί ο καθηγητής Θ. Μαίμος "τη στιγμή που όλοι οι σπουδαστές παραδέχονται την αξία και την προσφορά του". Οι ΠΚΣ τονίζουν ότι "το γεγονός γίνεται ακόμα πιο σοβαρό αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το Συμβούλιο ΤΕΙ λειτουργεί παράνομα. Η εκπροσώπηση των σπουδαστών γίνεται παρά και αντίθετα στις αποφάσεις των δύο ΔΣ απ' την παράταξη της ΔΑΠ". Συνεχίζοντας οι ΠΚΣ τονίζουν ότι "η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία 3 - 2 και η καθοριστική ψήφος ήταν η ψήφος του παράνομου εκπροσώπου της ΔΑΠ".

"Ο καθηγητής μπορεί να μην κάνει, αλλά τις σημειώσεις του τις χρησιμοποιεί το ΤΕΙ", καταγγέλλουν οι ΠΚΣ και επισημαίνουν το γεγονός ότι οι σπουδαστές που είχαν πάρει πτυχιακή με τον συγκεκριμένο καθηγητή "μένουν πραγματικά στον αέρα".

Οι ΠΚΣ ΤΕΙ Χαλκίδας απαιτούν την άμεση επαναπρόσληψη του καθηγητή και να συμπληρωθούν τώρα όλες οι κενές θέσεις, να μην ισχύσει καμία απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ. Ζητούν, επίσης, οι σπουδαστές να εκπροσωπούνται όπως έχουν αποφασίσει τα ΔΣ των δύο σχολών και να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των σπουδαστών, για να συζητήσουν τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα της Σχολής.

Συνέλευση αδιόριστων σήμερα

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Αδιορίστων Εκπαιδευτικών" καλεί τα μέλη της και όλους τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ), σήμερα στις 3 μ.μ., στην αίθουσα Γκίνη στο Πολυτεχνείο. Η συνέλευση θα καθορίσει το πρόγραμμα δράσης της Ενωσης, για το επόμενο διάστημα.

13ο Δημ. Σχολείο Καλλιθέας και 20ο Δημ. Σχολείο Πειραιά, κτίρια

13ο Δημ. Σχολείο Καλλιθέας (πάνω) και 20ό Δημ. Σχολείο Πειραιά (αριστερά), κτίρια ακατάλληλα για την ασφάλεια των μαθητών

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητες ενάντια στην

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, με αιχμή τις συμπτύξεις τμημάτων

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από φοιτητές των ΤΕΙ, οι οποίοι αντιδρούν στη δημιουργία ΠΣΕ

Να σταματήσουν οι διώξεις

Την επόμενη Τρίτη δικάζεται ο Τηλέμαχος Λαχανής, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις έξω από τα εξεταστικά κέντρα όπου διεξαγόταν ο "διαγωνισμός - παρωδία" για την πρόσληψη εκπαιδευτικών μέσω του ΑΣΕΠ, τον περασμένο Ιούνιο. Ο αδιόριστος εκπαιδευτικός, που βρισκόταν έξω από το εξεταστικό κέντρο της Κλεάνθους, στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζει τις κατηγορίες για παράνομη βία και εξύβριση λόγω και έργω.

Στο πλευρό του Τ. Λαχανή βρίσκεται ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, ο οποίος το πρωί της Τρίτης διοργανώνει συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και οι πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Τα ΔΣ των ΕΛΜΕ απαιτούν να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον των θυμάτων της κρατικής καταστολής, να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες και να αθωωθούν όλοι οι διωχθέντες αγωνιστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ