ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Στους δρόμους του αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση

Συγκέντρωση αύριο στις 11 π.μ. στα Προπύλαια, για κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97, αύξηση των δαπανών και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας

Στους δρόμους βγαίνουν αύριο μαθητές και φοιτητές, για να διαδηλώσουν από κοινού την αντίθεσή τους στην υπονόμευση του δικαιώματός τους στη μόρφωση, την υποβάθμιση της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης και να διεκδικήσουν την ακύρωση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι έχουν ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ενώ στα Γυμνάσια και Λύκεια, οι μαθητές μέσα από τις συνελεύσεις των τμημάτων τους ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Συντονιστικού Μαθητών Αθήνας για συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 11 το πρωί στα Προπύλαια,ενώ οι μαθητές διακινούν και υπογράφουν κείμενο καταδίκης του νόμου 2525/97 και της συνολικής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Φοιτητές και μαθητές διεκδικούν την κατάργηση του νόμου 2525/97, την αύξηση των δαπανών για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 15%, την επίλυση των προβλημάτων υποδομής και την κάλυψη των κενών και ζητούν αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, ενάντια στις προσπάθειες για ιδιωτικοποίησή της.

Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση έχουν αποφασίσει οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών Συλλόγων Οικονομικού και Πολιτικού Τμήματος της Νομικής,Νηπιαγωγών,Χημικού,Φιλοσοφικής,Παντείου Πανεπιστημίου,Οικονομικού Πανεπιστημίου,Πανεπιστημίου Πειραιά,ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστίας ΕΜΠ και το ΔΣ του Συλλόγου Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθήνας. Επίσης, οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) και Σχολής Διοίκησης Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Αθήνας και ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΣΕΛΕΤΕ, ενώ συνεχίζονται και σήμερα οι γενικές συνελεύσεις. Οι φοιτητές επιπλέον αντιδρούν στην αντικατάσταση της επιστημονικής έρευνας και μόρφωσης από προγράμματα φτηνής κατάρτισης, προσαρμοσμένα στις άμεσες ανάγκες του κεφαλαίου, που μεθοδεύεται με τη δημιουργία των ΠΣΕ και 70 περίπου νέων τμημάτων χρημοτοδοτούμενων από το ΕΠΕΑΕΚ.

Στο μεταξύ, σε αποκλεισμό της Πρυτανείας προχωρούν μέχρι την Πέμπτη οι φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου, διεκδικώντας την κατάργηση του Ν. 2525 και ειδικότερα να μην προχωρήσουν τα ΠΣΕ στο Πάντειο, ενώ σήμερα το μεσημέρι, οι φοιτητές της Νομικής θα αποκλείσουν την οδό Σόλωνος.

Στη Χαλκίδα

Το Συντονιστικό, που έχουν συγκροτήσει ο Σπουδαστικός Σύλλογος ΣΔΟ, σπουδαστές ΙΕΚ, το 1ο, 2ο 3ο Ενιαίο Λύκειο, το 1ο Γυμνάσιο, 2ο ΤΕΕ και Λύκειο Καλύνθου στη Χαλκίδα, με αφορμή τη δίκη 12 καθηγητών και πολιτών που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις του Ιούνη, ενάντια στη διεξαγωγή του διαγωνισμού - παρωδία του ΑΣΕΠ, για το διορισμό εκπαιδευτικών, καλεί όλους τους μαθητές, τους σπουδαστές, γονείς και καθηγητές, να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, αύριο Τετάρτη, έξω από τα δικαστήρια στη Χαλκίδα. Επίσης, το συντονιστικό καλεί τους μαθητές, τους σπουδαστές και το λαό της Χαλκίδας, να πάρουν μαζικά μέρος στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη. Η προσυγκέντρωση, είναι στις 6 μ.μ. στα φανάρια της Χαϊνά.

Κρύβονται πίσω από την εισήγηση...

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, η πλειοψηφία του, με πρόσχημα τη διαμόρφωση εισήγησης, ανέβαλε τη γενική συνέλευση προέδρων που ήταν προγραμματισμένη για τις 14/11. Τελικά αποδείχτηκε ακόμα μια φορά ότι η διαμόρφωση πάση θυσία εισήγησης χρησιμοποιείται από τις παρατάξεις (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, "Συνεργασία") ως μια διαδικασία κωλυσιεργίας, μπλοκαρίσματος των γενικών συνελεύσεων και των από τα κάτω διεργασιών και κινητοποιήσεων.

Από τις πρώτες συνεδριάσεις έγινε ορατή η δυσκολία διαμόρφωσης εισήγησης. Αυτό, δε, διαπιστώθηκε τελεσίδικα από όλες τις παρατάξεις στη συνεδρίαση στις 6 Νοέμβρη κι όμως ορίστηκε νέα συνεδρίαση για τη Δευτέρα 9 Νοέμβρη για να συνεχιστεί ο μαραθώνιος των συνεδριάσεων, πιστεύοντας ότι θα εκβιάσουν "συνθέσεις" με τεχνάσματα (η ΔΕΕ επέμενε να λήξουν οι συνεδριάσεις, καθορίζοντας τον τρόπο προσφυγής στις γενικές συνελεύσεις).

Η λογική των άλλων δυνάμεων, για διαμόρφωση οπωσδήποτε εισήγησης και η καλλιέργεια εκ μέρους τους της κινδυνολογίας "ή εισήγηση ή χάος", αποτελεί ωμό εκβιασμό προς κάποιες δυνάμεις και αντιδημοκρατική πρακτική. Οι συνθέσεις δεν εκβιάζονται, αλλά είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης κάθε παράταξης με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο.

Οι ίδιες δυνάμεις (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασία") που έχουν αναγορεύσει την εισήγηση ως αυτοσκοπό δεν το αποδεικνύουν έμπρακτα (προφανώς λόγω σκοπιμοτήτων). Οι συνθέσεις επιβάλλονται πολλές φορές και είναι θεμιτές, αρκεί να αντιστοιχούν σε πραγματικό πολιτικοσυνδικαλιστικό περιεχόμενο και να μην είναι "συνθέσεις λεκτικού χαρακτήρα" με αμφισημίες και διπλές - τριπλές αναγνώσεις. Τέτοιες συνθέσεις παραλύουν τον κλάδο, προκαλούν εσωτερικές διαμάχες στη φάση υλοποίησής τους, συσκοτίζουν τις πραγματικές θέσεις κάθε δύναμης.

Ευθύνες έχει και η παράταξη της "Παρέμβασης", που την προηγούμενη χρονιά, αλλά και σήμερα αναζητεί συνθέσεις με "λεκτικούς ακροβατισμούς" και όχι συνθέσεις προωθητικές και ουσίας.

Υπάρχουν πράγματα που δε συνθέτονται:

  • Η ξεκάθαρη θέση για το χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής και τις επιπτώσεις από την ΟΝΕ δε συνθέτεται με την αποδοχή της ΟΝΕ.
  • Η κατάργηση των νόμων 2525 και 2640 δε συνθέτεται με τη βελτίωση και την απραξία που προβάλλει η ΠΑΣΚ.
  • Η σύγκρουση με το αυταρχικό πλέγμα αξιολόγησης δε συνθέτεται με τη θέση (της "Συνεργασίας") να αποτελεί διεκδικητικό στόχο το "απαιτούμε υιοθέτηση της θέσης του κλάδου για την αξιολόγηση", που στην ουσία στρώνει το έδαφος της πρότασης του ΥΠΕΠΘ.
  • Η ξεκάθαρη θέση για διατήρηση της επετηρίδας στην ουσία υπονομεύεται με το "ακύρωση του διαγωνισμού - διορισμοί από την επετηρίδα" που συμφώνησαν ως σύνθεση ΔΑΚΕ - "Συνεργασία" - "Παρέμβαση", γιατί αυτό είναι αυτονόητο, αφού σήμερα ισχύει ακόμα η επετηρίδα.

Η κατάργηση του Ν. 2525 έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο (κατάργηση συνολικά του συστήματος πρόσβασης των μαθητών και όχι μόνο στη Β Λυκείου, όχι στην αξιολόγηση - χειραγώγηση του εκπαιδευτικού, όχι στα ΤΕΕ, διατήρηση επετηρίδας, 12χρονο σχολείο) και όχι να χρησιμοποιείται ο τίτλος για βελτίωση του νόμου από τις άλλες δυνάμεις.

Πώς θα γίνει σύνθεση σε αυτό που λέει η ΔΕΕ για αποφασιστικό πρόγραμμα δράσης με συνεχή αγώνα, απεργιακά βήματα με συνέχεια και κλιμάκωση, με αυτό που προτείνουν ως σύνθεση η "Συνεργασία" και η ΔΑΚΕ μιας μέρας πανεκπαιδευτική δράση με 24ωρη στις 11/12.

Η μόνη πρόταση διεξόδου που δίνει και τη δυνατότητα να εκφραστεί άμεσα η βάση στις γενικές συνελεύσεις είναι η πρόταση που κατέθεσε η ΔΕΕ: Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ενημερώνει τις γενικές συνελεύσεις για την αδυναμία εισήγησης και γνωστοποιεί όλες τις προτάσεις που αναδείχτηκαν στις συνεδριάσεις του ΔΣ. Η ΔΕΕ δήλωσε μάλιστα ότι, στα πλαίσια αυτά, θα κάνει προσπάθεια ελαχιστοποίησης των προτάσεων προς τις γενικές συνελεύσεις, με πραγματικές όμως συνθέσεις, οι οποίες θα κατατεθούν στις γενικές συνελεύσεις από το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Η πρόταση αυτή στην ουσία απορρίφθηκε από ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασία", στο όνομα της αναζήτησης εισήγησης και έτσι συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των συνεδριάσεων, με το εκβιαστικό ψευτοδίλλημα "ή εισήγηση ή χάος" σε μια περίοδο που τα σχολεία δε λειτουργούν, ο νόμος εφαρμόζεται και απαιτείται άμεση ενεργοποίηση - κινητοποίηση του κλάδου. Η ΔΕΕ πιστεύει ότι η λύση θα έρθει με τη δράση από τα κάτω εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών.

Σ.

Ερώτηση του ΚΚΕ για τη νυχτερινή εκπαίδευση

Ακόμη και το απολυτήριο της μέσης εκπαίδευσης θα είναι ζητούμενο για τους μαθητές των νυχτερινών λυκείων, μετά την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών νόμων της κυβέρνησης. Σε Ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης σημειώνει πως το νυχτερινό σχολείο "που έδινε κάποια μορφωτικά και επαγγελματικά εφόδια σε όσους οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση κι η ανάγκη βιοπορισμού οδηγούσαν πρόωρα έξω από την εκπαίδευση, σήμερα είναι από τα πρώτα θύματα της εφαρμογής των αντιεκπαιδευτικών νόμων".

Ο βουλευτής προσθέτει ότι "ενώ τα νυχτερινά γυμνάσια αναμένεται να παραμεριστούν από τα ψευτοσχολεία "β ευκαιρίας", ήδη, οι εργαζόμενοι μαθητές του λυκείου δεν μπορούν να αντέξουν στον εξεταστικό μαραθώνιο για το απολυτήριο ή για τα πτυχία των ΤΕΕ, καθώς δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα φροντιστηρίων, αλλά ούτε τη χρονική δυνατότητα της περίφημης "πρόσθετης διδακτικής στήριξης" κι επιπλέον υπομένουν το βάρος μιας επιπλέον μαθητικής χρονιάς".

"Στερούνται", συνεχίζει ο βουλευτής, "όχι μόνο την ελπίδα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (που διατηρούσε ζωντανή μόνο το ειδικό ποσοστό εισαγωγής στα ΤΕΙ), αλλά και την ελπίδα να αποκτήσουν και το απολυτήριο του λυκείου. Και οι μαθητές που μαζικά εγκαταλείπουν γι' αυτούς τους λόγους τα εσπερινά λύκεια δεν έχουν καν την ελπίδα να αποκτήσουν μέσα από την τεχνική εκπαίδευση ένα πτυχίο με επαγγελματικά εφόδια, αφού τα πτυχία των ΤΕΕ είναι αποσυνδεμένα από επαγγελματικά δικαιώματα και σε κάθε περίπτωση κατώτερα από το δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης που παρέχουν μόνο τα ΙΕΚ".

Τέλος, ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό αν θα πάρει μέτρα για την ενίσχυση της νυχτερινής εκπαίδευσης, απαντώντας συγχρόνως και στα αιτήματα των νυχτερινών μαθητών οι οποίοι μέχρι τώρα βρίσκουν κλειστή την πόρτα του υπουργείου.

ΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μαχητική διαδήλωση μαθητών χτες

Συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο και πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του Δήμου Σταυρούπολης πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον αντιεκπαιδευτικό νόμο του Αρσένη και ζητούν την άμεση κατάργησή του.

Χτες 10 Λύκεια, σε Αμπελόκηπους,Σταυρούπολη,Μενεμέμη και Εύοσμο παρέμειναν κλειστά. Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις συμπτύξεις των τμημάτων, την έλλειψη καθηγητών, βιβλίων, διδακτικών αιθουσών, αλλά και για τη συγκεχυμένη κατάσταση που επικρατεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί στους μαθητές ο νόμος 2525/97.

"Θέλουμε βιβλία, καθηγητές, σχολεία, 15% τώρα στην παιδεία", "Τίποτα δε μας σταματά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά" ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι μαθητές στους δρόμους της Σταυρούπολης, κατευθυνόμενοι προς το Δημαρχείο όπου και απέδωσαν το ψήφισμά τους στον δήμαρχο Σταυρούπολης Σπύρο Μπαρούτα, ο οποίος δήλωσε να κατανοεί τα προβλήματα, όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο να ταχθεί στο πλευρό των μαθητών κλείνοντας τα σχολεία.

Στο μεταξύ κλειστά παραμένουν 13 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Ευόσμου, έπειτα από την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων "Αριστοτέλης" να συνεχίσει τον αγώνα έως ότου καλυφθούν όλα τα κενά σε διδακτικό προσωπικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στα εκεί Δημοτικά Σχολεία του Ευόσμου αποτελεί το 8ο Δημοτικό, στο οποίο δύο ολόκληρα τμήματα, της τρίτης τάξης, έχουν συμπτυχθεί σε ένα λόγω έλλειψης δασκάλου!

Ενώ αποκαλυπτικό της υποκρισίας του υπουργείου Παιδείας είναι το γεγονός ότι από τη μία ο υφυπουργός διατυμπανίζει πως δεν υπάρχουν διδακτικά κενά και κάνει λόγο για μεθοδευμένες και αναίτιες αντιδράσεις των γονιών και από την άλλη κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων δίνει 76 πιστώσεις σε πρώτη φάση για την κάλυψή τους...

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ανοδος της ΔΕΕ στις εκλογές

Ανοδο σημείωσε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" στις εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα το περασμένο Σάββατο για την ανάδειξη των αιρετών στα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) ψήφισαν 38.485 εκπαιδευτικοί έναντι 38.174 το 1996 και η αποχή κυμάνθηκε στο 33.06% έναντι 31.38% στις εκλογές του 1996. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 37.530 (37.449 το '96) και τα άκυρα 956 (725 το '96).

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: ΠΑΣΚ 16.996 (45.29%) έναντι 18.516 (49.44%) στις εκλογές του 1996, ΔΑΚΕ 12.011 (32%) έναντι 11.752 (31.38%) το '96, "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" 3.847 (10.25%) από 3.284 (8.77%) το '96, ΣΥΝ 2.910 (7.75%) από 2.756 (7.36%), "Ριζοσπαστική Παρέμβαση" 1.450 (3.86%) από 1.141 (3.05%) και "Εργατική Αλληλεγγύη" 316 ψήφους (0.84%).

Ανοδο είχε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" και στις εκλογές για την ανάδειξη του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ).Σε σύνολο πήραν: ΠΑΣΚ 10.702 (37.4%) έναντι 12.275 (42.9%) το 1996, ΔΑΚΕ 8.048 (28.13%) από 7.290 (25.5%), "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" 3.053 (10.67%) από 2.762 (9.66%), "Αγωνιστική Συνεργασία" 3.973 (13.8%) από 3.953 (13.8%) και "Παρέμβαση" 1.430 (5%) από 1.401 (4.9%) στις εκλογές του 1996.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Στα πλαίσια του γιορτασμού των 30χρονων της ΚΝΕ και των 25 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι Οργανώσεις της Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνουν σήμερα, Τρίτη, τις εξής εκδηλώσεις:

  • Στη Νομική στις 12 το μεσημέρι, συζήτηση με τον γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σοφιανό.
  • Στη Φιλοσοφική,στις 12 το μεσημέρι, συζήτηση με το Θ. Παφίλη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Σύσκεψη της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας

Η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας στο πλαίσιο συσκέψεων με Ενώσεις Γονέων για τα προβλήματα της εκπαίδευσης, διοργανώνει αύριο Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, στον κινηματογράφο "Λουίζα" στο Βύρωνα, σύσκεψη με τις Ενώσεις Γονέων των Δήμων Καισαριανής, Υμηττού, Βύρωνα και Δάφνης.

"Ανεπιθύμητοι" οι γονείς στο υπουργείο Παιδείας

Την απαράδεκτη αντιμετώπιση που είχαν οι γονείς και οι μαθητές στο υπουργείο Παιδείας από αστυνομικούς, οι οποίοι από υπερβάλλοντα ζήλο τους αντιμετώπισαν σαν "ανεπιθύμητους", καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά.

Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά,Συλλόγων Γονέων από Κερατσίνι,Νίκαια,Κορυδαλλό και Πέραμα,αλλά και μαθητές, παρουσία και του δημάρχου Περάματος Γ. Πατσιλινάκου,πραγματοποίησαν δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο για τα κενά εκπαιδευτικών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, τις συμπτύξεις τμημάτων και τις ελλείψεις σε κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή. Οταν αργότερα μπήκαν στο υπουργείο, με σκοπό να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του, παρεμποδίστηκαν από αστυνομικούς, οι οποίοι τους απαγόρευσαν την είσοδο σε αρμόδιο γραφείο, τους έσπρωχναν, έκλειναν τις πόρτες των γραφείων, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να γίνονται σε διαδρόμους και σε σκάλες, όπως επισημαίνουν οι γονείς, και μάλιστα με διευθυντές γραφείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

"Καταγγέλλουμε την αστυνομοκρατία στο υπουργείο και τους αστυνομικούς που δε μας επέτρεψαν να κυκλοφορούμε σαν ελεύθεροι πολίτες, για να συναντηθούμε με αρμόδια πρόσωπα. Μας εμπόδιζαν στις σκάλες, μας έκλειναν πόρτες, μας έσπρωχναν, ενώ οι περισσότερες συνεννοήσεις έγιναν στα σκαλιά και τους διαδρόμους, γιατί τα γραφεία ήταν κλειστά, για τους "τρομοκράτες" γονιούς", τονίζει η Ομοσπονδία.

ΓΑΛΑΤΣΙ
Συμπτύξεις - τιμωρία των μαθητών!

Στις καταργήσεις και τις συμπτύξεις σχολικών τμημάτων καθώς και στον τρόπο επιβολής τους για να εξυπηρετηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της κυβέρνησης, αντιδρούν με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας οι Σύλλογοι Γονέων των 2ου και 8ου Δημοτικών Σχολείων Γαλατσίου.

Οι γονείς τονίζουν ότι η μέθοδος της κλήρωσης (!) που επιλέχθηκε για τη συμπλήρωση των τμημάτων, με την απλούστευση και την "ποσοτική αντίληψη" που τη διαποτίζει, έρχεται "σε κραυγαλέα αντίθεση με το επιβαλλόμενο πνεύμα ουσιαστικού διαλόγου και επικοινωνίας που πρέπει να χαρακτηρίζει τις σχολικές κοινότητες, τη σχολική ζωή". Και προσθέτουν πως "είναι γνωστό, ότι η με βίαιο τρόπο αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος συνιστά τιμωρία"! Και βέβαια, τονίζουν, πως ούτε οι ίδιοι, ούτε, πολύ περισσότερο, τα παιδιά τους "φταίνε" για κάτι για... να τιμωρηθούν.

Ηδη, οι δύο σύλλογοι αντέδρασαν στο μέτρο κρατώντας τα παιδιά για τέσσερις μέρες έξω από τις αίθουσες, υπογραμμίζοντας στον υπουργό πως "η προσπάθεια ανάκλησης της απόφασής σας είναι και προσπάθεια αναβάθμισης των συνθηκών της παιδείας μας" και ζητώντας του τέλος να συναντηθούν μαζί του.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Στο εδώλιο καθηγητής

Συμμετείχε στις διαμαρτυρίες για το διαγωνισμό - παρωδία του ΑΣΕΠ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε δίκη παραπέμπεται αύριο Τετάρτη ο αδιόριστος καθηγητής Δημήτρης Δαμασκηνός,ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούνη στη Χαλκίδα μαζί με άλλα 11 άτομα - εκπαιδευτικούς και πολίτες - κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έξω από τα εξεταστικά κέντρα. Ολοι τους διαμαρτύρονταν τότε για το διαγωνισμό - παρωδία του ΑΣΕΠ και για το νόμο 2525/97, με τον οποίο καταργείται η επετηρίδα.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Δ. Δαμασκηνός μετά από μήνυση της Αστυνομίας - παρότι κατά τη διάρκεια της σύλληψής του είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από τέσσερις αστυνομικούς και είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο - είναι απείθεια, εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής και πρόκληση σωματικών βλαβών. Οι υπόλοιποι 11 κατηγορούνται μόνο για απείθεια και οι δίκες τους έχουν προσδιοριστεί σε διάφορες ημερομηνίες.

Τον περασμένο Ιούνιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέθεσε την "παιδαγωγική συμμόρφωση" των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονιών και σπουδαστών - μαθητών που συμπαραστάθηκαν στον αγώνα τους, στα ΜΑΤ και τις αστυνομικές δυνάμεις, σε μια προσπάθεια καταστολής των αντιδράσεων και ποινικοποίησης των αγώνων. Επί τρεις μέρες στη Χαλκίδα ο εισαγγελέας και η Αστυνομία είχαν αναδειχτεί σε "υπέρτατο άρχοντα" και η συνοικία της Νεάπολης - όπου ήταν τα εξεταστικά κέντρα Εύβοιας και Βοιωτίας - έζησε όλη την ωμότητα της αστυνομικής βίας.

Εν όψει της αυριανής δίκης, πραγματοποιήθηκε χτες εκδήλωση συμπαράστασης στο Εργατικό Κέντρο, ενώ την Τετάρτη έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω απ' τα δικαστήρια ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Χαλκίδας και η ΕΛΜΕ Εύβοιας. Τη συμπαράστασή του εκφράζει και το Συντονιστικό Οργανο των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο Σπουδαστικός Σύλλογος ΣΔΟ του ΤΕΙ Χαλκίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ