ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Το ΕΣΥ παράρτημα της Πρόνοιας"

Η κυβέρνηση Σημίτη προγράφει το δημόσιο σύστημα υγείας και την κοινωνική ασφάλιση, προς όφελος της επενδυτικής δραστηριότητας των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη σχεδιάζει την άρση και των τελευταίων εμποδίων ώστε η κοινωνική ασφάλιση και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας - αυτό, το κουτσουρεμένο ΕΣΥ των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - να αποτελέσουν επενδυτικό πεδίο των αμερικανικών επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Αυτό φάνηκε χτες ξεκάθαρα στην πρώτη μέρα των εργασιών του διήμερου συνεδρίου του βρετανικού περιοδικού "Εκόνομιστ", που γίνεται σε συνεργασία με το Εμπορικό Τμήμα της αμερικανικής πρεσβείας στη χώρα μας. Η εκπρόσωπος του "Εκόνομιστ" Αλ. Βικ δε μάσησε τα λόγια της: Υπάρχουν, είπε, γιγάντιες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ που θέλουν να κάνουν επέκταση στην Ευρώπη.

Κι ενώ ο Ρ. Εβανς, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, αναρωτήθηκε τι αξία θα έχει η εξαγωγή της αποτυχίας ενός ιδιωτικού - και απάνθρωπου - συστήματος υγείας - όπως το αμερικανικό - σύμβουλοι του πρωθυπουργού έσπευσαν να αναφωνήσουν: "Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα".

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Μ. Ματσαγγάνη,σύμβουλο του πρωθυπουργού για κοινωνικά θέματα και ελέχθησαν όταν αναφέρθηκε στις - κατά την, προσωπική όπως είπε, γνώμη του - αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Σε γενικές γραμμές, η πρότασή του, όσον αφορά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, είναι να δοθεί ελάχιστο πακέτο παροχών για όλους, ανεξαρτήτως φορέα, και από εκεί και πέρα να υπάρξουν πρόσθετες παροχές σε ανταποδοτική βάση. Είναι μια παραλλαγή της πρότασης για "τρεις πυλώνες", που διατύπωσε πριν έξι χρόνια ο νυν πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όταν ολοκληρώθηκε το αντιασφαλιστικό πλέγμα της - τότε - κυβέρνησης της ΝΔ.

Το ενδεχόμενο της συνεργασίας με την ιδιωτική ασφάλιση, που θα είναι αμοιβαία επωφελής, άφησε ανοιχτό και ο γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Δασκαλάκης.Οταν βέβαια ρωτήθηκε από εκπροσώπους ασφαλιστικών εταιριών να αποκαλύψει ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ένταξη της ιδιωτικής ασφάλισης σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Δ. Δασκαλάκης δεν απάντησε ευθέως. Ωστόσο, είπε ότι οι ρυθμίσεις που θα γίνουν τώρα με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, θα χρησιμεύσουν ως βάση ώστε οι τομές του μέλλοντος να μην πέσουν σε "μαύρη τρύπα".

Μιλώντας στο συνέδριο και ο Πλ. Τήνιος,άλλος σύμβουλος του πρωθυπουργού, έδωσε την αίσθηση της ίσης αντιμετώπισης κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης.

Την απαξιωτική αντίληψη για το ΕΣΥ εξέφρασε ο Μ. Ματσαγγάνης λέγοντας ότι το ΕΣΥ - αν συνεχιστεί η πορεία - θα μετατραπεί σε παράρτημα της Πρόνοιας και θα είναι μόνο για τους φτωχούς και τους άπορους. Το δραματικό είναι ότι η πρότασή του, για αναστροφή της κατάστασης, φέρνει ακόμα πιο κοντά την ιδιωτικοποίηση εκείνων των τομέων του συστήματος υγείας, που ο ιδρυτικός νόμος για το ΕΣΥ (1397/83) θεωρούσε κοινωνικό αγαθό. Και βέβαια, δεν μπορούσε να ξεφύγει από αυτή τη λογική, όταν θεωρεί τα νοσοκομεία επιχειρηματικές μονάδες που δρουν στα πλαίσια της αγοράς, και μάλιστα της παγκοσμιοποιημένης.

Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην απόσυρση του σχεδίου νόμου για το ΕΣΥ επί υπουργίας Πεπονή, που ήταν στα πλαίσια του πορίσματος των ξένων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα επί υπουργίας Κρεμαστινού και πρότειναν μεταξύ άλλων την άρση της μονιμότητας των νεοεισερχόμενων γιατρών στα νοσοκομεία. Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι η άρση αυτού του νόμου έγινε κάτω απ' τις "συνδικαλιστικές αντιδράσεις" (σ.σ.: αυτές οι αντιδράσεις κυρίως εκφράστηκαν απ' την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά - ΕΙΝΑΠ).

Οι ενστάσεις του καθηγητή Εβανς προκάλεσαν αίσθηση και ανάγκασαν ακόμα και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Ν. Μπερνς να επιχειρήσει την ανασκευή τους. Ο Ν. Μπερνς είπε ότι το σύστημα υγείας της χώρας του έχει υψηλές προδιαγραφές, ωστόσο όμως παραδέχτηκε ότι δεν είναι προσβάσιμο στους πολλούς.

Κανένας όμως απ' τους εκπροσώπους της κυβέρνησης δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να πει, έστω, "δυο κουβέντες" για το εύρος - το περιορισμένο, αλλά υπαρκτό για όλους - του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και του δημόσιου συστήματος υγείας. Κάπου ο διοικητής του ΙΚΑ Γρ. Σολωμός μίλησε για την επικινδυνότητα της υφέρπουσας απαξίωσης της κοινωνικής ασφάλισης.

Ομως, η ίδια η εκδήλωση, αυτή καθεαυτή, αποτελούσε απαξίωση της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς οι κυβερνητικοί παράγοντες διά της παρουσίας τους έδιναν πόντους στην επιχείρηση εμβολισμού της κοινωνικής ασφάλισης και του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι άνθρωποι του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, που μετείχαν στο συνέδριο και συνέβαλαν στη δημιουργία του ΠΑΣΟΚικού ΕΣΥ - και χτες ήταν ακροατές του συνεδρίου - μονολογούσαν στις αίθουσες του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετάνια" λέγοντας: "Είναι ένα καμουφλαρισμένο ξεπούλημα του ΕΣΥ που έγινε με την ψυχή εκείνων που το εμπνεύστηκαν".

Ο επίλογος βέβαια ενός τέτοιου ρεπορτάζ δεν μπορούσε παρά να ανήκει στον κεντρικό χορηγό του συνεδρίου, τον πρόεδρο του Ομίλου Εταιριών "Ιντεραμέρικαν", Δ. Κοντομηνά,ο οποίος με την... επιχειρηματική ειλικρίνεια (διάβαζε κυνισμό) είπε, πάνω - κάτω, τα εξής: Αφήστε τους δείκτες, τη δημογραφική γήρανση και τα συναφή. Τα επόμενα χρόνια ο ιδιωτικός τομέας θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς ο δημόσιος τομέας θα συρρικνώνεται - με την έννοια ότι θα μένει στάσιμος, μπροστά στην εκρηκτική επενδυτική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα.

Η εταιρία του Δ. Κοντομηνά διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο και προχώρησε στην ίδρυση ενός συστήματος υγείας που απευθύνεται σε 150.000 άτομα και εν πολλοίς - όπως το περιέγραφε - θυμίζει το ΙΚΑ. Και το... εκσυγχρονιστικό παράδοξο είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να το ξεφορτωθεί αυτό το υπάρχον δημόσιο σύστημα ασφάλισης και υγείας, που εκφράζεται - και είναι μοναδικό στον κόσμο - απ' το ΙΚΑ.

Ομως, αυτές οι επιλογές δεν είναι ανεξάρτητες με τις επιδιώξεις αυτών που καθορίζουν τις τύχες της χώρας μας.

Γι' αυτή την πλευρά ήταν άκρως αποκαλυπτικός ο Ν. Μπερνς. Υπάρχουν, είπε, 15 αμερικανικές εταιρίες στο φάρμακο και στην ιατρική τεχνολογία, οι οποίες - μέσω των θυγατρικών τους - έχουν το 40% της ελληνικής αγοράς στους παραπάνω τομείς...

ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σήμερα οι στάσεις εργασίας στα νοσοκομεία

Αύριο η πανιατριακή κινητοποίηση, που αποφάσισε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Εξάωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 2μ.μ.) κάνουν σήμερα και αύριο οι γιατροί σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου, με αιτήματα την καταβολή των αναδρομικών, των τακτικών αποδοχών και εφημεριών και εκκαθάριση των εφημεριών ανά γιατρό και ανά μήνα, με βάση το πρόγραμμα του κάθε μήνα. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνα - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ζητεί, επίσης, να διασφαλιστούν οι αποδοχές του Δεκέμβρη του 1997 σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Με αφορμή τη διαμαρτυρία των νοσοκομειακών γιατρών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) αποφάσισε πανιατρική κινητοποίηση για αύριο. Στην κινητοποίηση θα πάρουν μέρος οι ειδικευόμενοι,η Ενωση Εξωνοσοκομειακών Γιατρών Αττικής και οι Ενώσεις Βιοπαθολόγων,Ακτινολόγων, Μαιευτήρων - Γυναικολόγων.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ υπογραμμίζει ότι τους τελευταίους μήνες η δημόσια υγεία πλήττεται σοβαρά. Είναι αδιανόητο, τονίζει ο ΙΣΑ, να μη χορηγούνται τα δικαιούμενα αναδρομικά των τακτικών αποδοχών και των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, να μην εξασφαλίζονται τα απολύτως αναγκαία προγράμματα εφημεριών πολλών νοσοκομείων, λόγω χορηγήσεως ανεπαρκών κονδυλίων, και να μην εξασφαλίζονται ούτε καν οι αποδοχές του Δεκέμβρη του '97 στο σύνολο των γιατρών.

Ο ΙΣΑ επισημαίνει ακόμα ότι είναι αδιανόητο να παραμένουν καθηλωμένες επί επταετία σε εξωπραγματικά και γελοία επίπεδα οι ιατρικές αμοιβές, που παρέχουν το δημόσιο και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί για την επίσκεψη - πράξη.

Κρατικό Αθήνας

Οι γιατροί του Κρατικού Αθήνας αποφάσισαν ότι συντάσσονται με το διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΙΝΑΠ.

Στα πλαίσια αυτής της απόφασης, θα κάνουν αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τακτικά χειρουργεία και τακτικές ιατρικές πράξεις (εργαστηριακές εξετάσεις, στεφανιογραφίες κλπ.). Μέχρι την επόμενη γενική συνέλευση 16.11.1998, επίσης, αποφασίστηκε συμβολικό κλείσιμο της γενικής εφημερίας στις 12.11.1998 για δύο ώρες, από 10.00 π.μ. έως 12.00 μ.

Οι γιατροί στο Κρατικό της Αθήνας διεκδικούν την εκκαθάριση όλων των δεδουλευμένων αποδοχών τακτικών και εφημεριών ανά γιατρό και ανά μήνα από 1.1.1998 και ζητούν την άμεση καταβολή όποιων κονδυλίων είναι διαθέσιμα, χωρίς αυτό να αποτελεί προϊόν συμβιβασμού από το συνολικό ποσό που οφείλεται ανά μήνα και ανά γιατρό από 1.1.1998.

Επίσης, ζητούν την άμεση πληρωμή των εφημεριών που εκτέλεσαν κατά τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Παρενέργειες στις προσλήψεις προσωπικού

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη για τον υπουργό Υγείας

Σε κινητοποιήσεις προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε απάντηση της κωλυσιεργίας της κυβέρνησης - ουσιαστικά της άρνησής της - να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των νοσηλευτριών, νοσηλευτών και των άλλων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Το θέμα αυτό έφερε χτες με Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης.Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, ενώ εξακολουθούν να εκκρεμούν οι 1.080 προσλήψεις προσωπικού (πλην γιατρών) από το 1997 και ενώ δεν έχουν προκηρυχτεί ακόμα οι 1.500 θέσεις για το 1998, ο νέος υπουργός Υγείας μίλησε στους συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ αόριστα, για κάποιες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, όχι όμως μέσω του ΑΣΕΠ και μόνο για τα νοσοκομεία της επαρχίας.

Ετσι, όμως, επισημαίνει ο Μπάμπης Αγγουράκης, δε θα καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας με το απαραίτητο νοσηλευτικό, αλλά και εργατοτεχνικό προσωπικό, θα εξακολουθήσει το απαράδεκτο καθεστώς των αλλότριων καθηκόντων και θα συνεχιστεί η απαράδεκτη επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, αφού οι όποιες, ελάχιστες, προσλήψεις είναι προσλήψεις συμβασιούχων, ενώ οι ανάγκες είναι πάγιες και διαρκείς.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας πότε επιτέλους θα γίνουν οι παραπάνω προσλήψεις, πόσες θα γίνουν για το 1999, πέρα από τις παραπάνω και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα καλυφθούν οι κενές θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, που είναι σε αριθμό περισσότερες από 20.000. Επίσης, ερωτά τι κονδύλι προβλέπεται στον υπό κατάθεση νέο προϋπολογισμό για το 1999, για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές και πώς θα διασφαλίζονται η διαφάνεια και τα αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης για προσλήψεις προσωπικού, όταν παρακάμπτεται η διαδικασία προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Περίθαλψη "χωρίς σύνορα"

Οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" προσφέρουν ό,τι μπορούν στους πρόσφυγες. Ομως είναι τρομακτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης

Ξεκίνησαν στα μέσα του Οκτώβρη του 1996, σ' ένα τριάρι διαμέρισμα μιας παλιάς πολυκατοικίας - στην οδό Παιωνίου 11Α, στην πλατεία Βικτωρίας - όπου οι βασικοί της ένοικοι ήταν Ρουμάνοι. Εστησαν ένα πρόχειρο ιατρείο, με ένα γιατρό, έναν τεχνικό και μία φαρμακοποιό και προσπάθησαν όχι να καλύψουν το τεράστιο κενό της πολιτείας - πώς θα μπορούσαν άλλωστε; - αλλά να προσφέρουν κάποια ασφάλιση, κοινωνική και υγειονομική προστασία στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, χωρίς καμιά κάλυψη σε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

Δύο χρόνια τώρα οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" με το "Πρόγραμμα της διπλανής πόρτας" - έτσι ονόμασαν αυτή τους την πρωτοβουλία - έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε χιλιάδες μετανάστες. Εχουν φύγει πια απ' την παλιά πολυκατοικία και έχουν στήσει το ιατρείο τους στο Πολυιατρείο της Αθήνας, στην οδό Παιωνίου 5, με περισσότερο φυσικά προσωπικό. Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί συνολικά 4.479 άτομα, ενώ 8.229 πράξεις έχουν πραγματοποιηθεί σε επίπεδο παρακολούθησης. Οι συνολικές επισκέψεις στο Πολυιατρείο αγγίζουν τις 12.708, πράγμα που σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής έχει επισκεφτεί το Πολυιατρείο τουλάχιστον δύο φορές, ενώ απ' αυτές τις επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν 5.143 παραπομπές. "Ενα σημαντικό κομμάτι των εξυπηρετούμενων είναι μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται περιστασιακά στην Αθήνα - εποχιακοί εργάτες, Κούρδοι οι οποίοι διαφεύγουν σε άλλες χώρες ή Αλβανοί, οι οποίοι επιστρέφουν στη χώρα τους ή απελαύνονται", τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της οργάνωσης.

Ιδιαίτερα πρέπει να τονιστεί πως αυτά τα χρόνια ήταν αυξημένα τα δερματολογικά περιστατικά - "πρόκειται για περιπτώσεις Κούρδων με εκτεταμένες ψωριάσεις που οφείλονται στην έλλειψη στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής, για τις οποίες το κράτος με τους μη υλοποιημένους νόμους του όφειλε να είχε προβλέψει" - αλλά και αρκετά ψυχιατρικά περιστατικά, για τα οποία τονίστηκε: "Οι καταθλίψεις και ο αλκοολισμός συναντιούνται αρκετά ανάμεσα στους μετανάστες. Διαπιστώνεται πάντως και το διάχυτο άγχος των περιπτώσεων, που οφείλεται στο πολιτισμικό σοκ που υφίστανται, καθώς και στην έντονη προσπάθεια επιβίωσής τους, της προσπάθειας ένταξής τους και τελικά στην κοινωνική τους απομόνωση".

Να τονιστεί ακόμα πως χτες υπογραμμίστηκε η απουσία της κυβέρνησης και η αδιαφορία της για την υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών στη χώρα μας, ενώ εκφράστηκε η άποψη πως και η κοινωνία μας χρειάζεται να αποκτήσει στάσεις αποδοχής της οικονομικής και πολιτισμικής παρουσίας και συμβολής των ξένων και προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται η αλλαγή πλεύσης της πλειοψηφίας των ΜΜΕ.

ΑΧΑΪΑ
Σημαντική νίκη της ΕΣΑΚ Υγειονομικών

Σημαντική νίκη πέτυχε η ΕΣΑΚ Υγειονομικών στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια των νοσοκομείων της Αχαϊας. Στο νοσοκομείο "Αγ. Ανδρέας" αναδείχτηκε 2η δύναμη και εξέλεξε έναν από τους δύο αιρετούς. Σημαντική ήταν και η αύξηση των δυνάμεών της στο νοσοκομείο του Ρίου. Είναι χαρακτηριστικό πως και στα δύο νοσοκομεία, η ΠΑΣΚΕ κατέβασε 2 ψηφοδέλτια, με στόχο να πάρει και τους 2 αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια. Ειδικά στο Ρίο, η ΠΑΣΚΕ μοίρασε τα στελέχη της, τοποθετώντας τα μισά στο δικό της ψηφοδέλτιο και τα υπόλοιπα στο ψηφοδέλτιο της λεγόμενης "Ανεξάρτητης Νοσηλευτικής Κίνησης". Η άνοδος της ΕΣΑΚ αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αν υπολογιστεί πως οι εκλογές διενεργήθηκαν μέσα σε κλίμα έντονης τρομοκρατίας, εκβιασμών και ρουσφετολογικής παροχολογίας (π.χ. μοίραζαν και έκοβαν "υπερωρίες" στο νοσοκομείο του Ρίου μια βδομάδα πριν τις εκλογές κλπ.). Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι στελέχη της ΠΑΣΚΕ επένδυσαν στον αντικομμουνισμό και κινδυνολογούσαν, ψιθυρίζοντας στους εργαζόμενους πως "οι δεξιοί θα ψηφίσουν ΕΣΑΚ και έτσι θα χάσουμε την έδρα". Παρ' όλα αυτά, οι θετικές διεργασίες στη συνείδηση των εργαζομένων εκφράστηκαν με την ενδυνάμωση της ΕΣΑΚ, η οποία εξέλεξε έναν αιρετό στον "Αγ. Ανδρέα" και αύξησε τις δυνάμεις της στο Ρίο.

Η ΕΣΑΚ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι "οι εργαζόμενοι, με την ψήφο τους, δυνάμωσαν τον πόλο αντίστασης των ταξικών δυνάμεων, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα καταδίκης στην ακολουθούμενη πολιτική που απορρέει από το λεγόμενο "μονόδρομο" της ΟΝΕ". Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως "οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ είχαν σημαντική μείωση των δυνάμεών τους". Η ΕΣΑΚ θεωρεί πως "το "δοκιμασμένο" πείραμα των δύο ψηφοδελτίων της ΠΑΣΚΕ, που μέχρι τώρα της εξασφάλιζε τους δύο αιρετούς, έπεσε στο κενό, καθώς οι εργαζόμενοι έστειλαν τον δικό τους εκπρόσωπο στο υπηρεσιακό συμβούλιο" προσθέτοντας ότι "η λεγόμενη "Ανεξάρτητη Νοσηλευτική Κίνηση" στο νοσοκομείο του Ρίου, που μεταλλάχτηκε σε "Νοσηλευτική Αλλαγή", δηλαδή σε ΠΑΣΚΕ Νο 2, έπαιξε το ρόλο του αναχώματος και έδωσε φιλί ζωής στην ΠΑΣΚΕ". Παρ' όλα αυτά- συνεχίζει η ανακοίνωση - εκφράστηκαν οι θετικές διεργασίες στη συνείδηση των εργαζομένων με την ενδυνάμωση της ΕΣΑΚ. Τονίζεται πως το αποτέλεσμα είναι θετικό, "καρπός της σταθερής δράσης και πορείας της ΕΣΑΚ Υγειονομικών στα νοσοκομεία", "δυναμώνει τις προϋποθέσεις, ώστε οι συνεπείς ταξικές δυνάμεις να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος, δημιουργώντας από τα κάτω επιτροπές αγώνα για να ξεπεράσουν τα αναχώματα που βάζουν οι ξεπουλημένες ηγεσίες στα πρωτοβάθμια σωματεία, στην Ομοσπονδία και την ΑΔΕΔΥ. Αυτός - καταλήγει η ανακοίνωση - είναι ο πραγματικός μονόδρομος των εργαζομένων, που θα μπορέσει στην πράξη να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική των μονοπωλίων".

ΠΙΚΠΑ ΒΟΥΛΑΣ
Δεν αντέχουν οι εργαζόμενοι

Στάσεις εργασίας σήμερα και αύριο

Με κύριο αίτημα την πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, κάνουν σήμερα και αύριο τετράωρες στάσεις εργασίας (7π.μ. - 11π.μ.) οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ Βούλας. Τις ώρες της στάσης, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στην κεντρική είσοδο του Ιδρύματος.

Η κατάσταση από την έλλειψη προσωπικού επιδεινώνεται με τις νέες μονάδες που δημιουργούνται. Ακόμη και στο "Ζηρίνειο", τη λειτουργία του οποίου εγκαινίασαν στις 21 Οκτωβρίου 1998 η σύζυγος του πρωθυπουργού Δ. Σημίτη και ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης,υπάρχουν σημαντικά κενά. Για τα 40 παιδιά από το ΠΙΚΠΑ Πεντέλης, που φιλοξενούνται στη νέα Μονάδα, χρειάζεται το διπλάσιο προσωπικό σε κάθε βάρδια. Ειδικότερα: σε κάθε θάλαμο 20 παιδιών, υπάρχουν δύο νοσηλεύτριες στην πρωινή και την απογευματινή βάρδια και μία νοσηλεύτρια τη νύχτα.

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, στις άλλες Μονάδες, από το μεσημέρι κι έπειτα υπάρχει μόνο μια νοσηλεύτρια σε κάθε θάλαμο με 22 παιδιά. Σημειώνεται ότι το απόγευμα και τη νύχτα δεν υπάρχει γιατρός και τραυματιοφορέας στο Ιδρυμα. Η μεταφορά στο νοσοκομείο των παιδιών, τα οποία είναι κατάκοιτα και συχνά παθαίνουν επιληπτικές κρίσεις, γίνεται με "τηλεφωνικό παραπεμπτικό".

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται επίσης για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων(Κυριακές, νυχτερινά, αργίες) από 1.1.1998 και την περικοπή των επιδομάτων τροφής και ανθυγιεινής εργασίας, ύψους 24.000 δραχμών.

Στον Καιάδα τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Στο περιθώριο και στην απομόνωση από την κοινωνία καταδικάζονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Στοιχειώδη δικαιώματα, όπως είναι η κυκλοφορία στην πόλη και η χρησιμοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς χωρίς εμπόδια, είναι μακρινό όνειρο για τους ανάπηρους, τους παραπληγικούς κλπ.

Στη μελέτη κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν προβλέπεται η εγκατάσταση ανελκυστήρων και άλλων διευκολύνσεων (μπάρες καθόδου - ανόδου κλπ.) για τα άτομα με ειδικές ανάγκες! Η πολιτεία δε φείδεται σε λόγια και υποσχέσεις στα άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά όταν πρόκειται να πάρει συγκεκριμένα μέτρα πάνω απ' όλα βάζει το οικονομικό κόστος. Αρκεί να θυμηθούμε ότι πρόσφατα είχε θέσει σχεδόν απαγορευτικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση δωρεάν εισιτηρίου στα αστικά μέσα μεταφοράς σε άτομα με ειδικές ανάγκες και χρειάστηκε απόφαση του ΣτΕ που αναίρεσε την απόφαση των υπουργείων Μεταφοράς και Υγείας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών Μακεδονίας αντέδρασε σ' αυτές τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και με προσφυγή στο ΣτΕ ζητάει να ακυρωθεί ως παράνομη η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την έγκριση, κατασκευή και χρηματοδότηση του Μετρό Θεσσαλονίκης, όπου δεν προβλέπεται η εγκατάσταση ανελκυστήρων για τους παραπληγικούς.

Στην προσφυγή του ο Σύλλογος αναφέρει ότι το κράτος οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα στα άτομα με ειδικές ανάγκες, να κυκλοφορούν χωρίς προσκόμματα με όλα τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των "Γιατρών χωρίς Σύνορα", το κενό που

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των "Γιατρών χωρίς Σύνορα", το κενό που υπάρχει στην υγεινομική περίθαλψη των μεταναστών δεν μπορεί να αναπληρωθεί

Λεζάντα 1ου

Ενα σύνθημα που τα λέει όλα

Πνεύμα κοσμικόν και φιλανθρωπικόν

Στο γνωστό πνεύμα της εποχής που θέλει τη "φιλανθρωπία" μέσο διαφήμισης των κάθε λογής μόδιστρων, επιχειρηματιών και κοσμικών κυριών, κινήθηκε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την επίδειξη μόδας που διοργανώνει η Ευρωκλινική Αθηνών και ο σχεδιαστής μόδας Βαλεντίνο και της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν στο Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Ιδρύματος Νεανικού Διαβήτη.

Η "ευαισθησία" και η διάχυτη συγκίνηση για τα παιδιά που υποφέρουν από διαβήτη, πλημμύρισε την παραφορτωμένη από καναπεδάκια και γαρίδες ογκρατέν αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, ενώ τα λόγια των διοργανωτών δημιουργούσαν συνειρμούς που παρέπεμπαν σε κάτι μεταξύ ιεραπόστολων και Μητέρας Τερέζας. Ο Ευτ. Βορίδης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωκλινικής Αθηνών διακήρυσσε πως η Ευρωκλινική - που είναι ιδιοκτησία της "Ιντεραμέρικαν" - "είναι ένας οργανισμός που δεν έχει ως στόχο του το κέρδος, αλλά την ανάπτυξη της κοινωνικής φροντίδας και υγείας στη χώρα μας και την πρόοδο της ιατρικής έρευνας". Την ίδια ώρα ο Δ. Κοντομηνάς, πρόεδρος του Ομίλου Εταιριών "Ιντεραμέρικαν", στο συνέδριο του "Εκόνομιστ" - όπου και κει ήταν χορηγός η "Ιντεραμέρικαν" - έλεγε πως η δραστηριότητα των ασφαλιστικών εταιριών στο χώρο της υγείας γίνεται για να έχει ένα "λογικό κέρδος".

Επίσης ο εκπρόσωπος του μόδιστρου έλεγε ότι "ο Βαλεντίνο δεν κάνει μόδα για τη μόδα", αλλά μια κοινωνική παρέμβαση για "να γίνει καλύτερος αυτός ο κόσμος για όλα τα παιδιά"!

Είναι φαίνεται εύκολο σε κάποιους να κοιμούνται ασυννέφιαστα κι αφού έχουν ήδη "πνίξει" τις τύψεις τους σε ποτήρια σαμπάνιας "φιλανθρωπικών" εκδηλώσεων, υπό το φως των τηλεοπτικών συνεργείων...

Ν. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ