ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στα πιο αυταρχικά μέτρα καταστολής καταφεύγει η κυβέρνηση
  • Σάλος από τη μεθοδευμένη εισαγγελική παρέμβαση στις μαθητικές κινητοποιήσεις
  • Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ
  • Την ικανοποίησή της για την "ετοιμότητα των δικαστικών αρχών", εκφράζει η κυβέρνηση

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η κυβερνητική προσπάθεια εκφοβισμού και ποινικοποίησης των αγώνων στο χώρο της παιδείας, με τη μεθοδευμένη παρέμβαση του εισαγγελέα. Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και οι πολιτικές νεολαίες καταδίκασαν τη νέα αυταρχική ενέργεια. Χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, ζητώντας τους να αναστείλουν έστω και τώρα αυτήν την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και αντιπαιδαγωγική ενέργεια. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση - μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου - επιχειρούσε να κρυφτεί πίσω από τη θεωρία περί... ανεξάρτητης δικαιοσύνης, αλλά ταυτόχρονα έσπευδε να εκφράζει την ικανοποίησή της για την ετοιμότητα των δικαστικών αρχών!

Χτες οι μηχανισμοί καταστολής ενεργοποιήθηκαν και εκτός Αθηνών. Στη Θεσσαλονίκη ομάδα "Ζητάδων", με πρόσχημα την κλοπή μιας τσάντας, που περιείχε ναρκωτικά, εισέβαλε θεαματικά χτες στο 2ο Λύκειο Συκεών που βρίσκεται σε κατάληψη. Οι "Ζητάδες" έκαναν σωματική έρευνα σε όλους τους μαθητές που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο σχολείο!

Στο 4ο Γυμνάσιο της Λάρισας, που και αυτό τελεί υπό κατάληψη, εμφανίστηκαν χτες δύο περιπολικά. Αστυνομικοί με στολή και πολιτικά μπήκαν στο σχολείο. Το ίδιο προσπάθησαν να κάνουν και στο 1ο Λύκειο, αλλά δεν προχώρησαν, μετά τις αντιδράσεις των μαθητών.

Ομως, θεωρείται βέβαιο ότι οι κυβερνητικές αυταρχικές μεθοδεύσεις θα πέσουν στο κενό, καθώς μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις συντονισμένες κινητοποιήσεις για να ανατρέψουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Ο Ορ. Κολοζώφ

Στην Επίκαιρη Ερώτησή του ο Ορ. Κολοζώφ επισημαίνει τα εξής:

"Σε εκφοβισμό των μαθητών και σε ποινικοποίηση των αγώνων τους προχωρά η κυβέρνηση, δείχνοντας ότι δε διστάζει να καταφύγει και στα πιο αυταρχικά μέτρα για να καταστείλει με κάθε τρόπο τις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιδραστική μεταρρύθμιση του Ν. 2525 στην Παιδεία. Το υπουργείο Παιδείας μέσω του προϊσταμένου της Δ Διεύθυνσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απευθύνθηκε με έγγραφη αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας. Αποτέλεσμα είναι ο εισαγγελέας κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης να διατάξει προκαταρκτική έρευνα για τις καταλήψεις στα σχολεία της Αττικής. Την έρευνα θα διενεργήσει η Αστυνομία, με την εντολή να καλέσει και να εξετάσει ως μάρτυρες τόσο τον αναφερόμενο προϊστάμενο, όσο και τους γυμνασιάρχες, λυκειάρχες, γονείς και μέλη συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη. Ο κ. εισαγγελέας όμως δεν αρκείται μόνο σ' αυτά, ζητά από την Αστυνομία να διαπιστώσει την κατάσταση στα σχολεία και να λάβει όλα τα "ενδεικνυόμενα" μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους".

Και ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τους δύο υπουργούς: "Αυτός είναι ο εκπαιδευτικός ρόλος της κυβέρνησης; Με τους εκφοβισμούς και τις διώξεις θα "πείσει" τους μαθητές να μην ασκούν το αναφαίρετο δικαίωμα να συνδικαλίζονται και να διεκδικούν το δίκιο τους;".

Επιμένει αυταρχικά η κυβέρνηση

Η προπαγάνδα της τρομοκράτησης των μαθητών συνεχίστηκε όμως από την κυβέρνηση. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας επανέλαβε ότι πέραν της επιβολής της λεγόμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, μέγιστη φροντίδα της κυβέρνησης είναι "η εφαρμογή των νόμων" (σ. σ.: που προφανώς διασαλεύονται από τον αναβρασμό στην Παιδεία)!

Συγκεκριμένα, ερωτώμενος ο Δ. Ρέππας για την εισαγγελική παρέμβαση, ισχυρίστηκε ότι "η κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε σχέση, άμεση ή έμμεση, με την πρωτοβουλία δικαστικών οργάνων". Ταυτόχρονα, όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέφυγε δείξει την ικανοποίησή του για ετοιμότητα των δικαστικών αρχών. "Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί η Δικαιοσύνη να μένει μετέωρη, χωρίς να απαντά σε θέματα που της θέτουν" ήταν η απάντησή του, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο διευκολύνεται η υποτιθεμένη κυβερνητική διάθεση - όπως ο ίδιος την παρουσίασε - για "διάλογο και συνεννόηση", με τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Ενδεικτική, δε, της κυβερνητικής αντίληψης περί "διαλόγου", ήταν η απάντησή του στο ερώτημα αν ο υπουργός Παιδείας θα δεχτεί συνάντηση με τους εκπροσώπους της σημερινής εκπαιδευτικής κινητοποίησης: "Δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση", ήταν τα λόγια του...

Παράλληλα, η κυβέρνηση κατέφυγε για μια ακόμα φορά στην υποκρισία. Οταν ρωτήθηκε πώς μπορεί να αποσυνδεθεί η εισαγγελική δίωξη από τις κυβερνητικές διαθέσεις, δεδομένων των ανακοινώσεων του υπουργείου Παιδείας, που - πρόσφατα - μιλούσαν για αντιμετώπιση των... παρανομιών στις οποίες υποπίπτουν οι κινητοποιούμενοι, ο κ. Ρέππας απάντησε ως εξής: "Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να γίνονται σεβαστοί οι νόμοι"...

Αξιοσημείωτο, δε, είναι το υπερασπιστικό ύφος του Δ. Ρέππα όσον αφορά τον σχολικό λειτουργό που ζήτησε την εισαγγελική παρέμβαση. "Οι πολίτες, πολύ περισσότερο εκείνοι που έχουν συγκεκριμένη αρμοδιότητα, όταν ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν προκύψει και κατά την άποψή τους χρίζουν αντιμετώπισης, καλό είναι να αναλαμβάνουν τις κατά τη γνώμη τους σωστές πρωτοβουλίες",είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος!

Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης, από τη μια να υποβαθμίσει τη σημασία της παρουσίας εισαγγελέων και αστυνομίας στα σχολεία, αλλά και η ταυτόχρονη προσπάθεια να διατηρεί ορατή τη "Δαμόκλειο σπάθη" πάνω από τα κεφάλια των μαθητών: Η όλη υπόθεση "αφορά μία προκαταρκτική εξέταση, ...είναι μία πρωτοβουλία πρώτης βαθμίδας που έχει σχέση κυρίως με τη συλλογή πληροφοριών, ώστε να γνωρίζει όλες εκείνες τις παραμέτρους που έχουν προκύψει από τις κινητοποιήσεις σε διάφορα σχολεία", είπε ο κ. Ρέππας, για να συμπληρώσει, σε ό,τι αφορά το ερώτημα αν θα ασκηθούν διώξεις, ότι "τα όργανα που ασχολούνται θα διατυπώσουν τη θέση τους και θα μας πουν πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα. Είναι κάτι, που εμπίπτει στη δική τους αρμοδιότητα. Δεν αφορά εμάς"...

Καταγγέλλουν οι εμποροϋπάλληλοι

Τις "αυταρχικές μεθοδεύσεις με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να αναχαιτίσει το ογκούμενο κύμα στο χώρο της παιδείας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση", καταγγέλλει με δριμύτητα σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και χαιρετίζει τους αγώνες στην παιδεία.

"Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο που βιώνουμε τη "νέα τάξη πραγμάτων" στους χώρους εργασίας, την τρομοκρατία, την ασυδοσία και την προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να μας μετατρέψει σε απασχολήσιμους, έχουμε καταλάβει πλέον ότι η κυβέρνηση, εκτελώντας τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης - μέσα από την πολιτική της εγκατάλειψης του δημόσιου σχολείου, περιορισμού μορφωτικών δικαιωμάτων, την πολιτική λιτότητας για την εκπαίδευση - προσπαθεί να διαμορφώσει το μοντέλο του μελλοντικού εργάτη. Ενας εργάτης αναλώσιμος, με μισή μόρφωση και μισά δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή " σημειώνει ο Σύλλογος.

Απόντες οι μαθητές από τον "πρωινό καφέ"

Το 1ο Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας επισκέφτηκε χτες ο υπουργός Παιδείας. Κάλυψη πρόσφερε στους προϊσταμένους

Δείγμα γραφής για το πώς εννοεί την ενημέρωση των μαθητών έδωσε χτες ο υπουργός Παιδείας κατά την επίσκεψή του στο 1ο Λύκειο Φιλαδέλφειας, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο των αιφνιδιαστικών επισκέψεων στα σχολεία, προκειμένου να ενημερώσει τους "παραπληροφορημένους" μαθητές για τα "καλά" της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Ο υπουργός Παιδείας, μετά την επίσκεψη του, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων πρόσφερε ουσιαστικά κάλυψη στους προϊσταμένους που προχωρούν σε ενέργειες όπως αυτή του προϊσταμένου της Δ Διεύθυνσης που κάλεσε τον εισαγγελέα να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση στα υπό κατάληψη σχολεία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας είναι αποκεντρωμένες και οι προϊστάμενοι μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες για την προστασία των σχολείων.

Οταν ενημερώθηκαν για την επίσκεψη του υπουργού στο 1ο Λύκειο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επισκέψεων για "πρωινό καφέ" στα σχολεία που είχε εξαγγείλει, έσπευσαν και οι μαθητές του Πολυκλαδικού Νέας Φιλαδέλφειας, που είναι σε κατάληψη εδώ και δύο μέρες, οι οποίοι παρέμεναν έξω από το χώρο του σχολείου, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ζήτησαν να συναντηθεί η επιτροπή που είχαν συστήσει με τον υπουργό Παιδείας για να εκθέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές. Τελικά η συζήτηση παραπέμφθηκε για τις αρχές Δεκέμβρη, οπότε και ο υπουργός Παιδείας είπε ότι θα επισκεφτεί το σχολείο τους.

Η "ενημέρωση" τελικά έγινε με τους μαθητές του 1ου Λυκείου στο προαύλιο και τους μαθητές του Πολυκλαδικού έξω από τις πόρτες του σχολείου. Ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε τελικά για 20 περίπου με τους μαθητές της Β τάξης του 1ου Λυκείου, οι οποίοι μετά τη συνάντηση κάθε άλλο παρά "ενημερωμένοι" δήλωναν και εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους γιατί ο υπουργός δεν τους άκουσε, "απάντησε σε δύο τρεις ερωτήσεις και μετά έφυγε γιατί έπρεπε να πάει αλλού". Μάλιστα, σύμφωνα με τους μαθητές, ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα στείλει "άλλους" για να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους (!).

Ο υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του, έδωσε... άλλη εκδοχή, τονίζοντας ότι επισκέφτηκε δύο σχολεία και είχε μια "εκτεταμένη συζήτηση και με αντιπροσωπεία μαθητών από ένα άλλο Λύκειο που είναι υπό κατάληψη". Επανέλαβε δε τα περί "ενισχυμένης δόσης παραπληροφόρησης" στους μαθητές. "Γι' αυτό χρειάζεται κατευθείαν ενημέρωση και όταν τα παιδιά καταλάβουν ακριβώς ποιες είναι οι διαστάσεις του νέου εκπαιδευτικού συστήματος, που απευθύνεται σε αυτά και είναι γι' αυτά, η στάση τους αλλάζει και αλλάζει ταχύτατα".

ΚΝΕ
Απάντηση με ένταση του αγώνα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης σχετικά με τις προσπάθειες "μαζικής τρομοκρατίας" των μαθητών - φοιτητών

"Οι προσπάθειες ποινικοποίησης των αγώνων και ο σκοπός τους είναι γνωστός: Θέλουν να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των μαθητών, να τους τρομοκρατήσουν. Ομως για άλλη μια φορά, δε θα τα καταφέρουν - ο αυταρχισμός τους δεν περνάει". Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση σχετικά με την εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ,επισημαίνοντας ότι "το κίνημα θα δώσει την απάντησή του στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, μέσα από την ένταση του αγώνα και της αναμέτρησης με την κυβερνητική πολιτική". Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Με νέες προσπάθειες τρομοκράτησης, προσπαθεί η κυβέρνηση να χτυπήσει το μαθητικό - φοιτητικό κίνημα, που είναι φανερό ότι βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Οι προσπάθειες διαφήμισης και ωραιοποίησης της αντιμεταρρύθμισης πέφτουν στο κενό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υποδοχή που επιφύλαξαν σήμερα στον υπουργό οι μαθητές της Νέας Φιλαδέλφειας, όταν αυτός επισκέφτηκε το σχολείο τους "για καφέ".

Ετσι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το όπλο της μαζικής τρομοκρατίας των μαθητών - φοιτητών. Μετά τις δολοφονικές επιθέσεις στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών, αναλαμβάνει δράση η δικαιοσύνη. Ο εισαγγελέας Χ. Μαρκογιαννάκης στέλνει την Ασφάλεια στα σχολεία που αντιδρούν, προκειμένου αυτά να λειτουργούν ομαλά, να εφαρμοστεί δηλαδή το "μεγαλόπνευστο έργο" διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Οι προσπάθειες ποινικοποίησης των αγώνων και ο σκοπός τους είναι γνωστός: Θέλουν να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των μαθητών, να τους τρομοκρατήσουν. Ομως για άλλη μια φορά, δε θα τα καταφέρουν - ο αυταρχισμός τους δεν περνάει.

Το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για αύριο (σήμερα), με κινητοποιήσεις μαθητών - φοιτητών - σπουδαστών στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, με συντονισμό όλων των φορέων της εκπαίδευσης. Το κίνημα θα δώσει την απάντησή του στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, μέσα από την ένταση του αγώνα και της αναμέτρησης με την κυβερνητική πολιτική".

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγωνιστική απόφαση της γενικής συνέλευσης

Πρώτη δύναμη στις εκλογές η ΔΕΕ - Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί - Ανεξάρτητοι Συνδικαλιστές

"Ο,τι αντιδραστικότερο εφαρμόστηκε στο χώρο της εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια" χαρακτηρίζει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που γίνεται πιο έντονη με την εφαρμογή του Ν. 2525/97, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ανατολικής Αττικής "Ο Σωκράτης".

Ο Σύλλογος - που πραγματοποίησε την τακτική γενική συνέλευσή του στις 19 Νοέμβρη, αναδεικνύοντας και νέο ΔΣ - εξέδωσε ψήφισμα, με το οποίο δηλώνει κατηγορηματικά ότι απέναντι σ' αυτή τη νεοφιλελεύθερη συντηρητική επίθεση θα αντιπαρατάξει ενωμένους αποφασιστικούς αγώνες. "Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την κατάργηση της επετηρίδας. Ο διαγωνισμός της ντροπής θα καταργηθεί και τυπικά. Οι χιλιάδες κενές θέσεις να καλυφθούν με διορισμούς μόνο μέσα απ' την επετηρίδα. Η εφαρμογή της αυταρχικής αξιολόγησης, που αποσκοπεί στην ιδεολογική χειραγώγηση και στον πειθαναγκασμό του εκπαιδευτικού, θα μείνει κενό γράμμα", επισημαίνει στο ψήφισμά του ο Σύλλογος.

Παράλληλα υπογραμμίζει πως στόχος είναι να πληγεί η μονιμότητα, η μισθολογική και η υπηρεσιακή εξέλιξη των εκπαιδευτικών κι αυτό γιατί η κυβέρνηση γνωρίζει πως ο εκπαιδευτικός, που αντιστέκεται και αγωνιά για τη δημόσια παιδεία, αποτελεί αγκάθι στα σχέδιά της για συντηρητική αναδιάρθρωση στην κοινωνία. "Ξεχνούν όμως ότι η αξιοπρέπειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη", τονίζει ο Σύλλογος και ζητά:

  • Κανένας εκπαιδευτικός να μη στελεχώσει τις επιτροπές αυτοαξιολόγησης.
  • Οι διευθυντές, οι σχολικοί σύμβουλοι και τα υπόλοιπα στελέχη της εκπαίδευσης να αρνηθούν να προβούν σε "αξιολογικές" διαδικασίες καταδικασμένες από το διδασκαλικό κίνημα, αφού φέρνουν στο νου τον επιθεωρητισμό στη χειρότερή του μορφή.

Ο Σύλλογος επαναβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να δεχτεί κανέναν αξιολογητή στην τάξη και καλεί το ΔΣ της ΔΟΕ να σταθεί, έστω και τώρα, στο ύψος των περιστάσεων και πιο αποφασιστικά να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις ώστε πραγματικά οι αγώνες να έχουν αποτέλεσμα.

Οσον αφορά τέλος τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ στον Σύλλογο, να σημειωθεί πως η παράταξη "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών - Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί - Ανεξάρτητοι Συνδικαλιστές" κέρδισε τέσσερις έδρες (326 ψήφους), η ΠΑΣΚ δύο έδρες (105 ψήφοι) και η παράταξη της ΔΑΚΕ κέρδισε μία έδρα (67 ψήφοι). Επίσης 40 ψήφους πήρε η ΑΑΚ που δεν κέρδισε έδρα.

Καταδικάζουν την επίθεση στη Νομική

Την αγανάκτηση των μελών του για την επίθεση στις γενικές συνελεύσεις στη Νομική στις 19 Νοέμβρη και τη συμπαράσταση στα θύματά της εκφράζει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Νομικής της Νομικής Σχολής. "Το Τμήμα Νομικής επανειλημμένα έχει καταδικάσει πράξεις βίας, από οπουδήποτε και αν προέρχονται, που μετατρέπουν τον πανεπιστημιακό χώρο από χώρο αντιπαράθεσης ιδεών και πολιτικών σε χώρο σύρραξης και βιαιοπραγιών. Με αφορμή την απαράδεκτη εισβολή αγνώστων ατόμων στις αίθουσες του Τμήματος και ενώ συνεδρίαζε η ΓΣ των φοιτητών, εκφράζουμε και πάλι την αγανάκτησή μας, καθώς και τη συμπαράσταση στα θύματα της επίθεσης - επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Καλούμε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας να διαφυλάξουν το πανεπιστημιακό άσυλο, προπύργιο της δημοκρατίας και του διαλόγου και όχι άλλοθι για την αυθαιρεσία και τη βία".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Να πάρει θέση η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών

Την απαράδεκτη στάση του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), που δε συνεδριάζει προκειμένου να πάρει υπεύθυνη θέση απέναντι στα προβλήματα που δημιουργεί η μεταρρύθμιση, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Ν. Ασπράγκαθος και Κ. Μπουντόλος ("Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση"), μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας.

Επισημαίνουν ότι οι πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις που εξελίσσονται τελευταία σε ολόκληρη τη χώρα "φαίνεται να μην αγγίζουν το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ", αφού "για σημαντικό χρονικό διάστημα δε συνεδριάζει, προκειμένου να πάρει υπεύθυνη θέση απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ενώ και ορισμένες αποφάσεις που πήρε στο παρελθόν κάτω από πίεση δεν τις προώθησε στους συλλόγους ΔΕΠ των ΑΕΙ". Η ΔΠΚ καλεί τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας να αντισταθούν στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση στο σύνολό της, να μην εφαρμοστούν τα ΠΣΕ, να καταργηθεί ο Ν. 2525 και ο νόμος για την υπηρεσιακή κατάσταση των μελών ΔΕΠ και να προωθηθεί νέος που θα προβλέπει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, να διαμορφωθεί νέο μισθολόγιο και να απορριφθεί το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας για τα μεταπτυχιακά.

Η ΔΠΚ κρίνει ότι "μόνο με την οργάνωση της αντίστασης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, τη δημιουργία Μετώπου Παιδείας από τους εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας, τους φοιτητές και τους σπουδαστές, τους γονείς και τους μαθητές, τους εργαζόμενους, που θα υποστούν τις συνέπειες από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, μπορεί να μπει φραγμός σ' αυτή τη βαθιά ταξική αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση".

Απαράδεκτες συνθήκες στη σχολή ΑΜΕΑ

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής

Σε απαράδεκτες συνθήκες και χωρίς την προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης φοιτούν οι 160 μαθητές της μοναδικής δημόσιας σχολής για άτομα με ειδικές ανάγκες που βρίσκεται στην Καλλιθέα.

Τα προβλήματά τους έθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας. Στην Ερώτηση σημειώνεται πως οι μαθητές της σχολής (παιδιά από 13 έως 17 ετών) δεν παίρνουν πτυχίο με την αποφοίτησή τους, λόγω έλλειψης συγκεκριμένης διαβάθμισης της σχολής. Το μόνο που τους δίδεται είναι μια απλή βεβαίωση σπουδών, γεγονός που οξύνει παραπέρα το πρόβλημα επαγγελματικής αποκατάστασής τους. Ελάχιστα από τα εκατοντάδες παιδιά που έχουν αποφοιτήσει τα 14 χρόνια λειτουργίας της σχολής έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά.

Η κατάσταση του κτιρίου είναι απαράδεκτη, αφού δεν υπάρχει κατάλληλη για ανάπηρους υποδομή ούτε στους χώρους υγιεινής, ενώ δεν υπάρχει ούτε προαύλιο. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός πως υπάρχει απαλλοτριωμένο οικόπεδο 7,5 στρεμμάτων στην περιοχή του Αγ. Δημητρίου, αλλά ο ΟΣΚ δεν πληρώνει για να κατοχυρώσει το οικόπεδο στη σχολή και να χτίσει νέο κτίριο. Και αν μέχρι τον Απρίλη του '99 δεν καταβληθούν οι πρώτες δόσεις, η απαλλοτρίωση ακυρώνεται.

Απαράδεκτη είναι η κατάσταση και όσον αφορά το προσωπικό. Το μισό προσωπικό, ιδίως οι τεχνολόγοι εκπαιδευτές, είναι αναπληρωτές, με αποτέλεσμα να καθυστερεί κάθε χρόνο η επαναπρόσληψή τους και συνεπώς και η έναρξη των μαθημάτων. Φέτος, για παράδειγμα, οι μαθητές έχασαν 40 μέρες μαθήματα, γιατί το υπουργείο δεν επαναπροσλάμβανε τους καθηγητές!

Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ