ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σε ρόλο διαχειριστή δεδομένης πολιτικής

Συμπεράσματα των εισηγήσεων σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, που παρουσιάστηκε στην ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης

Πλευρές των αποτελεσμάτων των πρόσφατων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και ερμηνείες αναφορικά με το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) στο υπάρχον πολιτικό σύστημα, παρουσιάστηκαν στην προχτεσινή σχετική ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης. Οι εισηγητές, καθηγητές από το Πάντειο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, εστίασαν, στην πλειοψηφία τους, στο διαχειριστικό ρόλο που αναπτύσσει ο θεσμός και όχι σε έναν διεκδικητικό για μια αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Διαφορετικές ήταν και οι ερμηνείες που δόθηκαν για το δημοκρατικό ή όχι τρόπο εφαρμογής των αναγκαστικών συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων, αλλά και για το περιεχόμενο των συνεργασιών που αναπτύχθηκαν κατά τις εκλογές.

Σε γενικές γραμμές, τα συμπεράσματα της ημερίδας κάνουν λόγο για μεταστροφή του πολιτικού συστήματος, όπως αυτή εκφράζεται με την τάση ανεξαρτητοποίησης από τα κόμματα, τις συνεργασίες και τη σημαντικότητα που αποκτά ο ρόλος της προσωπικότητας. Οι τάσεις αποκομματικοποίησης συνδέθηκαν με την αλλαγή που προωθείται στο ρόλο της ΤΑ, ο οποίος είναι περισσότερο διαχειριστικός της υπάρχουσας κατάστασης, παρά πολιτικός. Για το λόγο αυτό, όπως ειπώθηκε, πολλοί βλέπουν το θεσμό ως μέσο για την προώθηση πολιτικών φιλοδοξιών. Συνακόλουθα - σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις - διαπιστώνεται δυσκολία στον προσδιορισμό της κομματικής ταυτότητας των ψηφοφόρων. Τα δε αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών ερμηνεύτηκαν και ως καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ διαπιστώθηκε υψηλό ποσοστό αδιαφορίας για τις νομαρχιακές εκλογές στην πρωτεύουσα, σε αντίθεση με την επαρχία.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί η επικινδυνότητα της προβολής της ανεξαρτητοποίησης από την κομματική ταυτότητα, καθώς όταν δε συνοδεύεται και από την απάρνηση των αντίστοιχων κομματικών ή πολιτικών θέσεων και υιοθέτηση σαφώς άλλων - αφού κάθε ζήτημα είναι πολιτικό - λειτουργεί αποπροσανατολιστικά σε σχέση με την πραγματική έκφραση της ψήφου. Χαρακτηριστικό στο σημείο αυτό είναι ότι το φαινόμενο των λεγόμενων ανταρτών του ΠΑΣΟΚ δε συνοδεύτηκε από απάρνηση των θέσεων του εν λόγω κόμματος για το θεσμό.

Στον περιορισμό της αντιπροσωπευτικότητας, που προωθεί ο "Καποδίστριας", αναφέρθηκε ο Χ. Χρυσανθάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είπε πως το μέγεθος των νέων δήμων μπορεί να συντελέσει στην αποξένωση του δημότη από το αιρετό όργανο. Ο ίδιος τόνισε πως το αναλογικό σύστημα μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερους τριγμούς στην ΤΑ απ' ό,τι στις εθνικές εκλογές. Αναφέρθηκε ακόμη στη χρηματοδότηση των νέων δήμων (σ.σ. από λεφτά της ΤΑ), που προβλέπεται με τον "Καποδίστρια" από το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπως είπε ο Χ. Χρυσανθάκης, το πρόγραμμα αυτό έχει ζωή 5 έως 7 χρόνια. "Ελπίζω αυτό να μη σημαίνει μετά το πέρας των 5 ή 7 χρόνων μια πρόσθετη φορολόγηση των δημοτών". Κατέληξε πως το δικαίωμα συμμετοχής των δημοτών στον έλεγχο της τοπικής εξουσίας πρέπει να διασφαλίζεται, όπως και ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε, στην εισήγησή της, η Ε. Χριστοφιλοπούλου,πολιτική επιστήμονας, η οποία παρουσίασε τις κυβερνητικές θέσεις για το θεσμό, λέγοντας πως έχει ενδυναμωθεί οικονομικά (σ.σ. ο θεσμός χρηματοδοτείται μόλις με το 2,33% από τον κρατικό προϋπολογισμό) και για το λόγο ότι "έχει μπει στο παιχνίδι με τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση". Η ίδια υποστήριξε πως βαίνουμε προς την τοπική αυτονομία των ΟΤΑ, ενώ τάχθηκε υπέρ των αναγκαστικών συνενώσεων, καθώς, όπως είπε, έτσι έγινε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Στο σημείο αυτό την αντέκρουσε ο Γ. Κοντογιώργης,καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, λέγοντας πως συγκροτείται ένα κεντρικό κράτος, που καταλύει τις τοπικές αυτονομίες με πολιτική αυτοκυβέρνηση και κοινωνική ανάπτυξη.

Στην εκλογική ρευστότητα αναφέρθηκε, ανάμεσα στα άλλα, ο εκλογολόγος Ηλ. Νικολακόπουλος,καθώς στις δύο κάλπες των εκλογών η έκφραση της ψήφου ήταν διαφορετική. Εξηγώντας το, είπε πως οφείλεται στην αποδυνάμωση των κλασικών προσδιοριστικών παραγόντων ψήφου, όπως η κομματική ταύτιση και ο κοινωνικός προσδιορισμός. Τέλος, τόνισε πως το νέο μέγεθος των ΟΤΑ του "Καποδίστρια" είναι το βέλτιστο για την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων κι αυτός είναι και ένας λόγος που είχαμε αυξημένη τάση ανεξαρτητοποίησης υποψηφίων από την κομματική τους ταυτότητα.

Κάτι που δε σημαίνει βέβαια και ανεξαρτητοποίηση από κομματικές θέσεις.

ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Προέχει ο πολιτικός λόγος έναντι της εικόνας

Συζήτηση της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης για τις "πολιτικές ιδιαιτερότητες των δημοτικών εκλογών"

Πολιτική ουσία και εικόνα: δύο στοιχεία που προβάλλονται κατά την προεκλογική και τη μετέπειτα πολιτική δράση. Δύσκολο να συναντηθούν, ειδικά σήμερα που οι ιδιοκτήτες της πληροφόρησης επιλέγουν, μέσω της χρήσης της εικόνας, το περιεχόμενο ή ακόμα και την απάλειψη της πολιτικής ουσίας ως συστατικό της κοινωνικής δράσης. Που αποφασίζουν ποιο πρόσωπο ή πολιτική θα προβληθεί, θα "χωνευτεί" και τελικά θα γίνει αποδεκτή. Που δεν μπορούν όμως και να εξοντώσουν αυτούς, οι οποίοι επιλέγουν "να μη βλέπουμε εικόνες στον ουρανό με προβολείς" - όπως είπε ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", Λεων. Αυδής,στην προχτεσινή συζήτηση της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ),με θέμα: "οι πολιτικές ιδιαιτερότητες των δημοτικών εκλογών".

Καλεσμένοι, εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), που κλήθηκαν να εξηγήσουν τα ποσοστά που έλαβαν στις πρόσφατες εκλογές και τις ιδιαιτερότητες αυτών και - όπως προέκυψε στην πορεία της συζήτησης - να μιλήσουν και για το ρόλο ή τη χρήση της εικόνας που έκαναν, ως αναφορών στον τρόπο παρουσίασης των ξεχωριστών θέσεων. Οι Λεων. Αυδής,Σπ. Βούγιας και Γ. Παπαδριέλλης θεωρήθηκαν ως "ιδιαιτερότητες", ο μεν πρώτος γιατί υπερδιπλασίασε το ποσοστό του σε σχέση με το 1994, ο δε δεύτερος γιατί ως υποψήφιος του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη έλαβε 15% και ο τρίτος, δήμαρχος Κομοτηνής, για το υψηλότερο ποσοστό ψήφων, 73%, που σημειώθηκε στις πρόσφατες εκλογές.

Πώς βγήκαν αυτά τα αποτελέσματα; "Αποφύγαμε την προβολή της εικόνας, τις αόριστες αναφορές ή τις συναισθηματικές προσεγγίσεις. Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο διαφοροποιηθήκαμε", σημείωσε ο Λεων. Αυδής.Γιατί; "Είναι εύκολο να καλλιεργηθούν συγχύσεις. Νομίζει ο κόσμος ότι επιλέγει ανάμεσα σε "οράματα" που είναι απλές προβολές. Αντίθετα - συνέχισε - αναδείξαμε την πολιτική ουσία των προβλημάτων, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως τα τοπικά ζητήματα είναι εκφάνσεις των γενικότερων. Ξεκινήσαμε από τα πεζοδρόμια για να φτάσουμε στην ΟΝΕ. Αυτό ενήργησε θετικά στον κόσμο, όπως και το γεγονός ότι ο συνδυασμός μας αποτελεί μια ισότιμη συνεργασία μεταξύ άνισων πολιτικών δυνάμεων".

Τέλος, ο Λεων. Αυδής, τόνισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μεν ένας διοικητικός μηχανισμός, είναι όμως πιο κοντά στο δημότη από κάθε άλλον, κάτι που δίνει τη δυνατότητα διεκδίκησης λύσεων στα μικρά και τα πιο μεγάλα ζητήματα. Για παράδειγμα - τόνισε - δεν μπορούμε να μιλάμε για τα οικονομικά του θεσμού χωρίς να μιλάμε για την ΟΝΕ.

"Μας ενδιέφερε πώς θα λέμε αυτό που θέλαμε να πούμε", ήταν η εκδοχή του Σπ. Βούγια για το ποσοστό που έλαβε ο συνδυασμός του. Για να συμπληρώσει ότι "και ο λόγος έχει εικόνα", κάνοντας έτσι σαφή την αποστασιοποίηση του ίδιου και του συνδυασμού του από την ανάδειξη του πολιτικού λόγου ως σημαντικού στοιχείου. Αλλωστε, δίνοντας το στίγμα της πορείας του συνδυασμού του, ο Σπ. Βούγιας είπε "πως υπήρξε μια σκηνοθεσία".Αλλά οι ηθοποιοί που μετείχαν, "δεν έχουν σταριλίκι", τόνισε ο Σπ. Βούγιας, για να εστιάσει πως "σαν συνδυασμός μπορούσαμε να πούμε ότι θα λύσουμε τα προβλήματα δέκα φορές περισσότερες από τους άλλους". Σε ερώτηση αναφορικά με τη θέση του δημάρχου στα μεγάλα ζητήματα τάχθηκε ουσιαστικά κατά των καταλήψεων στο χώρο της παιδείας. Για να συμπληρώσει πως ο ρόλος του δημάρχου είναι απλά διαμεσολαβητικός...

Από την πλευρά του ο Γ. Παπαδριέλλης, είπε πως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν ένα ρόλο στο πώς παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των εκλογών και εστίασε το εκλογικό ποσοστό που έλαβε στην απήχηση του συνδυασμού του στους μουσουλμάνους της περιοχής.

Η κουβέντα κάποια στιγμή έφτασε στο "φαινόμενο" Αβραμόπουλου - που είχε κληθεί στη συζήτηση - ως "έκφραση του τίποτα". Στην άποψη αυτή παρενέβη ο Λεων. Αυδής λέγοντας: "αντίθετα είναι πολυσήμαντος για την πολιτική που εφαρμόζει". Προηγούμενα, είχε σημειώσει πως δρα ένα στρώμα στελεχών, μη εκλεγμένων που ασχολούνται επαγγελματικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχοντας σχέση με τοπικούς παράγοντες.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ
Παραμένει δάσος;

Απάντηση του Δασαρχείου Λαυρίου στην αποκάλυψη του "Ρ", ότι 2.500 στρέμματα δάσους στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού οδεύουν προς τσιμεντοποίηση

Αντιδράσεις προκαλεί το δημοσίευμα του "Ρ" για την προσπάθεια οικοπεδοποίησης τμήματος του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Σουνίου. Με χτεσινή του ανακοίνωση το Δασαρχείο Λαυρίου, ανταποκρινόμενο στο δημοσίευμα (Πέμπτη 17.12.1998) επισημαίνει ότι για την επιπρόσθετη προστασία της διεκδικούμενης έκτασης την έχει χαρακτηρίσει - άλλη μια φορά - ως δάσος. Ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού αποτελείται από 7.500 στρέμματα. Τα 2.400 διεκδικούνται από οικοδομικό συνεταιρισμό.

Το έγγραφο του Δασαρχείου αναφέρει: "επειδή το θέμα που πραγματεύεστε σε ό,τι μας αφορά ως Δασαρχείο Λαυρίου (υπ. Γεωργίας) αναφέρεται στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, σας πληροφορούμε ότι για επιπρόσθετη προστασία της εν λόγω έκτασης και ευρύτερης αυτής καθώς επίσης και για τη Δημοσιοποίηση του χαρακτήρα της, την έχουμε χαρακτηρίσει με την υπ' αριθμ. 3720/10 - 10 - 1998 πράξη μας ως Δάσος της παρ.1 του άρθρου 3 Ν.998/1979 και εν μέρει ως αναδασωτέα της παρ.5 του άρθρου 3 Ν.998/1979 κατόπιν των υπ' αριθμ. 3013/1 - 11 - 1995, 2500/6 - 10 - 1985 και 4435/9 - 12 - 1993 αποφάσεων κ. Νομάρχη Ανατολικής Αττικής κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων.

Επίσης σας πληροφορούμε ότι η προαναφερόμενη έκταση και ευρύτερη αυτής έχει επιδικαστεί στο Ελληνικό Δημόσιο με την υπ' αριθμ. 698/1876 απόφαση Εφετείου Ναυπλίου και τις 116/1867 και 1151/1872 απόφαση Εφετείου Αθηνών η οποία (1151/1872) επικυρώθηκε με την 110/1879 απόφαση Αρείου Πάγου και το Ελληνικό Δημόσιο εγκατεστάθη επ' αυτής τότε με δικαστικό επιμελητή ονόματι κ. Δράμαλη.

Τέλος, σας διαβεβαιώνουμε ότι από την πλευρά μας ως Δασαρχείο Λαυρίου, με την καθοδήγηση του υπουργείου Γεωργίας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την προστασία της έκτασης και ουδεμία "μπουλντόζα" ή άλλο σκαπτικό μηχάνημα έχει επέμβει επί της εκτάσεως".

Στις 12 Ιανουαρίου εκδικάζεται στο Εφετείο της Αθήνας προσφυγή των Δήμων Λαυρίου και Κερατέας, αλλά και εξωραϊστικών συλλόγων της περιοχής, που ζητούν την ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης. Σύμφωνα με αυτήν, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αναγνώρισε στα μέλη του οικοδομικού συνεταιρισμού που διεκδικεί την έκταση, το δικαίωμα να μεταγράψουν τους τίτλους τους και ανάγκασε τα υποθηκοφυλακεία Λαυρίου και Κερατέας να συμμορφωθούν με την απόφασή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχουν σχέδια στον Οργανισμό Αθήνας για επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης του Λαυρίου, κάτι που αν συνέβαινε, θα ωφελούσε τους διεκδικητές της έκτασης.

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Μεγάλη άνοδος στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Σημαντική άνοδο των δυνάμεών της είχε η ΕΣΑΚ - ΟΤΑ στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια στην Αττική που έγιναν τη Δευτέρα 14 Δεκέμβρη. Στη Δυτική και Ανατολική Αθήνα αναδείχτηκε σε πρώτη δύναμη, ενώ στη Βόρεια Αθήνα σε δεύτερη.

Συγκεκριμένα, το ψηφοδέλτιο της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", που υποστηριζόταν από την ΕΣΑΚ - ΟΤΑ, έλαβε στην Ανατολική Αθήνα ποσοστό 55,8% από 44,7% που είχε το 1996. Η ΠΑΣΚΕ - ΟΤΑ (ΠΑΣΟΚ) έλαβε 34,7% (46,7% το 1996) και η ΑΣΚ (ΣΥΝ) έλαβε 13,5%, το ίδιο ποσοστό με το 1996.

Στη Δυτική Αθήνα η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" έλαβε ποσοστό 47,5% από 44% το 1996, η ΠΑΣΚΕ - ΟΤΑ έπεσε στο 41,4% από 42,9% το 1996 και η ΑΣΚ πήρε 11,2% από 12,9%.

Στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Βόρειας Αθήνας το ψηφοδέλτιο της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" έλαβε 39,9% από 34,8%, η ΠΑΣΚΕ - ΟΤΑ 41,8% από 49,4% και η ΑΣΚ έλαβε 15% από 15,6% το 1996.

"Η άνοδος του ψηφοδελτίου της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" που στηρίζεται από την ΕΣΑΚ - ΟΤΑ οφείλεται στη συνολική αγωνιστική δράση της παράταξης", επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ και μέλος της ΕΣΑΚ - ΟΤΑ Γιάννης Στρατηγός,σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στα τρία Υπηρεσιακά Συμβούλια στην Αττική.

"Η ανάδειξη του ψηφοδελτίου της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" σε πρώτη δύναμη στα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Ανατολικής και της Δυτικής Αθήνας και δεύτερη δύναμη στο συμβούλιο της Βόρειας Αθήνας, έχει να κάνει με το ότι οι εκπρόσωποι που είχαμε ήδη στα Υπηρεσιακά Συμβούλια βοήθησαν στην ανάπτυξη των αγώνων", επισήμανε ο Γ. Στρατηγός και συμπλήρωσε: "Οι εργαζόμενοι μας εμπιστεύτηκαν και μας έδωσαν το δικαίωμα, τώρα, από καλύτερη θέση να συνεχίσουμε τους αγώνες και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας. Οι θέσεις που πήραμε μας γεμίζουν ευθύνη. Ευθύνη για να πάμε μπροστά".

"ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"
Δράση μέσα στο λαό

Η συγκρότηση των νέων οργάνων της Κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση" ήταν το θέμα της πρώτης μετά τις εκλογές συνέλευσης των μελών της. Με αφετηρία το θετικό αποτέλεσμα και την αύξηση των εκλεγμένων συμβούλων τόσο στο Δημοτικό, όσο και στα Διαμερισματικά Συμβούλια και γνώμονα το πρόγραμμά της, η Κίνηση συνεχίζει τον αγώνα της μαζί με όλους όσοι έχουν τις ίδιες ευαισθησίες με αυτή και συμφωνούν στο γενικό πλαίσιο δουλιάς, "για να κάνουμε μια καλύτερη πόλη", όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο επικεφαλής Παναγιώτης Σαλπέας,τονίζοντας ταυτόχρονα ότι "οι εκλογές ήταν ένας μικρός σταθμός σε μια πορεία που έχει συνέχεια".

Ο Π. Σαλπέας σημείωσε ότι τα προβλήματα δε λύθηκαν μετά τις εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι έρχονται χειρότερες μέρες. "Η νέα δημοτική αρχή σε συνεργασία με την παλιά θέλει να αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη για τα σπίτια 15%, τα καταστήματα 30% και τις βιοτεχνίες 50%", είπε ακολούθως, επισημαίνοντας ότι για τα σπίτια οι αυξήσεις αυτές είναι εντελώς αδικαιολόγητες. Η Κίνηση θα αναπτύξει πολύμορφους αγώνες για να αποτραπεί η αύξηση των τελών και να υποχρεωθεί η νέα δημοτική αρχή να ακολουθήσει διεκδικητική πολιτική προς την κυβέρνηση και για να δοθούν πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και για να καταβληθούν στο δήμο τα οφειλόμενα. "Αν ο δήμος πάρει αυτά που του χρωστά η κεντρική εξουσία ξεχρεώνει το χρέος του", είπε ο Π. Σαλπέας, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θέλει δημοτικές αρχές που να φορολογούν, να ιδιωτικοποιούν, να ξεπουλούν, αλλά όχι να διεκδικούν. "Η νέα δημοτική αρχή θα ακολουθήσει την τακτική του Αβραμόπουλου και θα διαχειριστεί τα χρήματα που έχει, χωρίς να ζητά από την κυβέρνηση τίποτα", πρόβλεψε ο επικεφαλής της Κίνησης, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει βάση συνεργασίας μαζί της. "Αλλοθι δε θα γίνουμε για κανένα", ξεκαθάρισε.

Η στελέχωση των νέων οργάνων της Κίνησης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα όργανα αυτά θα αναπτύξουν τη δράση τους κυρίως μέσα στο λαό και στα προβλήματά του και θα λειτουργούν σε θεματική και εδαφική βάση.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΕΣΒΟΥ
Στο απυρόβλητο ο Μαμιδάκης

Για προσπάθεια στήριξης των συμφερόντων του Μαμιδάκη και απροθυμία να εφαρμόσει δικαστική απόφαση εναντίον της εταιρίας του, κατηγορείται ο απερχόμενος νομάρχης Λέσβου. Ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ αιρετός εγκαλείται από τον πρόεδρο της Κοινότητας Λουτρών Λέσβου και τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου "Δελφίνι", επειδή δεν εφάρμοσε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που όριζε πως πρέπει να κλείσουν οι αποθήκες καυσίμων της εταιρίας στη Σκάλα Λουτρών, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και γιατί είναι πολύ κοντά στον οικισμό της Σκάλας, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τους κατοίκους σε περίπτωση ατυχήματος.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κοινότητας Λουτρών Λέσβου, Β. Μαμώλης,και ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου "Δελφίνι", Δ. Παπαχρύσος,απέστειλαν επιστολή στον απερχόμενο νομάρχη Αλ. Μαθιέλη,την οποία κοινοποίησαν και στον νεοεκλεγέντα. Στην επιστολή τους τονίζουν πως από τις 5 του Μάρτη φέτος, έχει επιδοθεί στον νομάρχη, με δικαστικό επιμελητή, η απόφαση του ΣτΕ, για την παράνομη λειτουργία των εγκαταστάσεων Μαμιδάκη στη Σκάλα Λουτρών (έκθεση επίδοσης με αριθμό 004766). Πως η απόφαση αυτή επιδόθηκε στις 23 του Φλεβάρη και στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, καθώς και στην εταιρία "Μαμιδάκης" στην Αθήνα.

Σημειώνουν πως δυόμισι χρόνια πριν, κατά τη συζήτηση του θέματος σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου, ο νομάρχης είχε δημόσια δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσει άμεσα ενέργειες για καθορισμό χώρου μετεγκατάστασης των αποθηκών καυσίμων της εταιρίας. Πως εφόσον διαπίστωσαν πλήρη αδράνεια και απροθυμία εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ, απέστειλαν στον νομάρχη στις 2 του Ιούλη εξώδικη πρόσκληση, με την οποία τον καλούσαν να εφαρμόσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

"Δυστυχώς, συνεχίζουν, και πάλι, ενώ πέρασαν άλλοι πέντε μήνες, καμία ενέργεια δεν κάνατε, δείχνοντας ιδιαίτερη εύνοια στην εταιρία που οι εγκαταστάσεις της λειτουργούν παράνομα από το 1994". Απαντώντας στους ισχυρισμούς του νομάρχη πως θα παρουσιαστεί προσωρινή έλλειψη καυσίμων αν κλείσουν οι αποθήκες του Μαμιδάκη, τους χαρακτηρίζουν αβάσιμους. Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως "όλες οι άλλες εταιρίες εξυπηρετούν τα πρατήριά τους με πετρελαιοφόρα και αυτοκίνητα βυτία. Αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να διώκεται κάθε απλός πολίτης όταν δεν εφαρμόζεται απόφαση Πταισματοδικείου, ενώ ο κύριος νομάρχης μπορεί να αδιαφορεί για απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου ανενόχλητος. Δεν αποτελεί η τακτική αυτή παράβαση καθήκοντος;". Καταλήγουν πως θα προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια εναντίον του νομάρχη, γιατί δε θέλουν να έχουν την οποιαδήποτε ευθύνη για ατύχημα ή ρύπανση του περιβάλλοντος.

ΝΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πάντα παρόντες

Με τη διαβεβαίωση ότι η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Δυτικής Αττικής θα είναι πάντα μπροστά στους αγώνες και δίπλα στους κατοίκους της περιοχής, παρόλο που δε θα εκπροσωπηθεί στο νέο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο Αντώνης Χοροζάνης,επικεφαλής της ΝΑΣ, χαιρέτισε στην τελευταία συνεδρίαση του τωρινού Νομαρχιακού Συμβουλίου, που έγινε προχτές το βράδυ.

"Το καινούριο Νομαρχιακό Συμβούλιο θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες δυσκολίες, αφού η επίθεση της κυβέρνησης προς τα εισοδήματα των εργαζομένων θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση", τόνισε Αντ. Χοροζάνης και συμπλήρωσε ότι με τις προτάσεις, τις συστάσεις και τις παρεμβάσεις της, η ΝΑΣ ακόμα και εκτός Νομαρχιακού Συμβουλίου θα μπορέσει να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του θεσμού και του θεσμικού οργάνου.

"Παρόλο που ο δικός μας συνδυασμός από την αρχή διαφώνησε με τον τρόπο που λειτουργούσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο και με το ρόλο του νομάρχη πιστεύουμε ότι με τις θέσεις μας κατορθώσαμε να παρουσιάσουμε τη διαφορετική άποψη και να συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων", σημείωσε ο Αντ. Χοροζάνης και κατέληξε ότι η ΝΑΣ θα είναι παρούσα σε όλα τα Νομαρχιακά Συμβούλια και με τις προτάσεις της θα βοηθά στο ξεπέρασμα των δυσκολιών.

Ο δήμαρχος έλειπε πάλι

Ούτε και χθες ανταποκρίθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων στις επίμονες προσπάθειες του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο (ΣΕΔΑ) να πραγματοποιηθεί έστω μια πρώτη συνάντηση, προκειμένου να αναζητηθεί λύση για την καταβολή αυξήσεων και άλλων επιδομάτων, που καθυστερούν επί μήνες.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες στάση εργασίας και πορεία από το δημαρχείο της οδού Λιοσίων ως το παλιό δημαρχείο στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου είναι και το γραφείο του δημάρχου. Αντ' αυτού όμως συνάντησαν για μια ακόμη φορά τον αναπληρωτή του, αντιδήμαρχο Ν. Γιατράκο, ο οποίος, όπως ακριβώς και τις προηγούμενες φορές, τους παρέπεμψε σε άλλη συνάντηση στο μέλλον γιατί ο δήμαρχος απουσίαζε και... ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα αυξημένο φόρτο εργασίας.

Μετά τη νέα άρνηση, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συμβολικά πορεία διαμαρτυρίας από το δημαρχείο μέχρι το μεταλλικό χριστουγεννιάτικο δέντρο του Συντάγματος, ενώ τις επόμενες μέρες ο Σύλλογος θα συγκαλέσει νέα συνέλευση για να αποφασίσει, ενδεχομένως, κινητοποιήσεις.

Ο ΣΕΔΑ διεκδικεί την άμεση καταβολή των αναδρομικών των αυξήσεων από τον Απρίλη του '98, που πλησιάζουν για κάθε εργαζόμενο τις 60.000 δραχμές και την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης. Ακόμη ζητούν συνάντηση για να εξεταστούν το ζήτημα της καταβολής του επιδόματος παραγωγικότητας, άλλα θέματα παροχών σε είδος σε κατηγορίες του προσωπικού και θέματα μετατάξεων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βαρύ το χαράτσι

Από τα 48 δισ. δρχ. των εσόδων του προϋπολογισμού του 1999 του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα 47 δισ. θα προέλθουν από τα ανταποδοτικά τέλη. "Και στον προϋπολογισμό αυτό έχουμε μια επανάληψη της ίδιας αντίληψης που κυριάρχησε στους προηγούμενους. Πρόκειται δηλαδή για μια πολιτική που βασίζεται στην ανταποδοτικότητα. Αντί να γίνει η ΤΑ στήριγμα των δημοτών για προβολή και επίλυση των προβλημάτων τους, αυτή μετατρέπεται σε δυνάστη και σε ένα φορομπηχτικό μηχανισμό", δήλωσε ο Αγ. Σαχίνης, μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. "Το σύνολο του προϋπολογισμού θα καλυφθεί από τη φορολόγηση των πολιτών", πρόσθεσε.

Επίσης ο Αγ. Σαχίνης ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει την ιμπεριαλιστική επίθεση κατά του Ιράκ. Με ψήφισμά του το ΔΣ Θεσσαλονίκης δηλώνει με αφορμή την αμερικανική επίθεση την κατηγορηματική του αντίθεση στην άσκηση βίας για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των χωρών.

ΔΗΜΟΣ ΣΥΚΕΩΝ
Εχθρός οι εργαζόμενοι

Την αστυνομία κάλεσε για να διώξει τους εργαζόμενους του Δήμου που είχαν αποκλείσει το χώρο μπροστά στο Δημοτικό Κατάστημα Συκεών ο δήμαρχος Σ. Δανιηλίδης.Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν με τον τρόπο αυτό, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί η διοίκηση του Δήμου δεν τους έχει δώσει το αναλογούν επίδομα για το ρουχισμό, όπως αρνείται να συζητήσει και τη διεκδίκησή τους για το πριμ παραγωγικότητας.

Ο δήμαρχος, αφού ήρθε η αστυνομία και άνοιξε η αίθουσα του ΔΣ για τη συνεδρίαση, ζήτησε από τους εργαζόμενους να καταθέσουν τα αιτήματά τους. Αυτοί από την πλευρά τους αποφάσισαν να αποχωρήσουν, δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να συζητάνε υπό την επίβλεψη της αστυνομίας. Αποχώρησαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, επιρρίπτοντας στον δήμαρχο μεγάλες ευθύνες γιατί κάλεσε την αστυνομία.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Βασιλειάδης, ο οποίος αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δήλωσε ότι "υπάρχει αυταρχισμός από την πλευρά του δημάρχου και αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να επιλέγουν αυτούς τους τρόπους διαμαρτυρίας, όταν απορρίπτονται τα δίκαια αιτήματά τους. Ο κ. Δανιηλίδης δεν επικοινωνεί και δε συνεργάζεται με το προσωπικό του Δήμου και φέρει ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Δήμο", επισημαίνει ο Ν. Βασιλειάδης.

Η επιλογή της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" να μιλήσει πολιτικά και επί της ουσίας με τους κατοίκους αυτής της πόλης, συνέβαλε στην κατάκτηση του σημαντικού εκλογικού ποσοστού

Στο σιδερόδεντρο του Συντάγματος κατέληξε η πορεία διαμαρτυρίας των εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ