ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ευέλικτη" ευρω-υποταγή

Γεύση από την κριτική που θα ασκήσει η ΝΔ κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ, τις επόμενες βδομάδες - η κυβέρνηση αποφεύγει σκόπιμα να προσδιορίσει την ημερομηνία - έδωσε με τη χτεσινή του ομιλία στο συνέδριο των "Ευρωπαίων δημοκρατών φοιτητών" ο Γ. Βαρβιτσιώτης. Πέρα από την αυτονόητη συμφωνία με τη Συνθήκη, ο Γ. Βαρβιτσιώτης επικεντρώνει στο ζήτημα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), για να ταχθεί, ούτε λίγο - ούτε πολύ, υπέρ της περιβόητης αρχής της ευελιξίας! Σύμφωνα με την αρχή αυτή, αν μια ομάδα κρατών - μελών θέλουν να προχωρήσουν σε κοινή δράση σε κάποιον τομέα, μπορούν να το κάνουν, έστω και αν δε συμφωνούν ή δεν ακολουθούν τα υπόλοιπα κράτη - μέλη. Αυτή, λοιπόν, την αρχή, που επιτρέπει στους "ισχυρούς εταίρους" να οδηγούν την ΕΕ όπου επιθυμούν, η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι, "πολιτικά, μπορεί να οδηγήσει σε μια ουσιαστικότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση"! Και βέβαια, δε διαφωνεί και η κυβέρνηση Σημίτη, αλλά ψάχνει την κατάλληλη φόρμουλα για να τη δικαιολογήσει.

Οι προσκυνημένοι

"Μπράβο,

σύμμαχοι

μεγάλοι,

ρίξτε ίσια

στο κεφάλι,

συμφωνούμε

στη σφαγή":

Κώστας

κι άλλοι παραγιοί!

"Μπράβο,

σβήστε

τη Βαγδάτη,

απ' τον κόσμο

και το χάρτη,

συμφωνούμε

αφεντικά":

Ρέππας

κι άλλα "δουλικά"!

Εύγε, Κλίντον,

κάνε σκόνη

το κεφάλι

όποιον σηκώνει,

ρίξε "Κρουζ"

και "Τομαχόκ":

οι... Νενέκοι

του ΠΑΣΟΚ!

Ο οίστρος

Επικίνδυνη ομοφωνία

Λίγες φορές παρατηρείται τέτοιας έκτασης ομοφωνία. Μιλάμε, για τα κίνητρα και τα αίτια της εγκληματικής επέμβασης των Αμερικανών και των Βρετανών στο Ιράκ. Σχεδόν όλοι ή όλοι, αν αφαιρέσουμε το ΚΚΕ, ισχυρίζονται πως το αίτιο βρίσκεται στο "λεκέ" της Μόνικας και στην επιχειρούμενη καθαίρεση του Αμερικανού Προέδρου.

Αραγε, τόσο τους βολεύει όλους αυτή η εξήγηση, που "θάβουν" και κάνουν πως δεν ακούν τις γνώμες και αναλύσεις, ακόμη και ειδικών; Ακόμη, όμως, και εάν υποθέσουμε ότι έχουν δίκιο, δεν υπάρχει, ταυτόχρονα, η καταρράκωση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου; Δεν ξεδιπλώνεται - αντικειμενικά έστω - μια επιχείρηση αντικατάστασής του, με το "εγώ και οι συνεργάτες μου αποφασίσαμε", αφού δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά, που γίνεται το έγκλημα αυτό; Δεν είναι το γεγονός αυτό αφάνταστα επικίνδυνο, για τη διεθνή ασφάλεια και την ειρήνη, ακόμη και για την ύπαρξη του ίδιου του πλανήτη; Πρέπει ή όχι να ξεσηκωθεί και να αντιδράσει ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος και, πολύ περισσότερο, όποιοι παράγοντες επιδρούν - με τον ένα ή άλλο τρόπο - στην κοινωνική συνείδηση, ανάμεσά τους και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης;

Τι λένε, λοιπόν, για όλ' αυτά; Η, μήπως, δεν καταλαβαίνουν ότι εξηγήσεις περί Μόνικας στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό των λαών;

Πειστικές απαντήσεις

Η συμπεριφορά των ΗΠΑ ήταν αντιδημοκρατική κι εμείς είμαστε κατά της πρακτικής να επιτίθενται οι ισχυροί στους αδύναμους. Αυτά δήλωσε, προχτές, ο Θ. Πάγκαλος, μόλις επέστρεψε από το Κουβέιτ, σχετικά με την εγκληματική επιδρομή των ΗΠΑ στο Ιράκ, σύμφωνα με τη χτεσινή "Καθημερινή".

Εμφανίζεται, δηλαδή, ο υπουργός των Εξωτερικών να διαφωνεί όχι μόνο με την αντίστοιχη θέση της κυβέρνησης, αλλά και με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στο οποίο προϊσταται και η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα, νωρίτερα την ίδια μέρα.

Και μπορεί, βέβαια, η "Καθημερινή" να εξηγεί τον προαναφερόμενο τραγέλαφο, με τη μη συμμετοχή του Θ. Πάγκαλου στην υπό τον πρωθυπουργό κυβερνητική σύσκεψη, που έγινε προχτές το πρωί, αλλά μας φαίνεται αρκετά περίεργο να μην υπήρχε κανενός είδους συνεννόηση. Μας φαίνεται αδιανόητο δε να εκδίδεται ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, για τόσο σοβαρό θέμα, χωρίς να έχει ενημερωθεί πριν και να την εγκρίνει ο υπουργός Εξωτερικών.

Κι επειδή καθόλου δε νομίζουμε πως ο Θ. Πάγκαλος αποφάσισε ξαφνικά να περάσει στο αντιαμερικανικό στρατόπεδο, περιμένουμε κάποιες περισσότερο λογικές - αν όχι πειστικές - εξηγήσεις...

Λόγοι "εθνικού συμφέροντος" (!)

Για λόγους "εθνικού συμφέροντος" υποτίθεται πως αποφασίστηκε η "διακριτική υποστήριξη" της αμερικανο-βρετανικής εγκληματικής επιδρομής στο Ιράκ από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό διοχέτευαν χτες προς κάθε κατεύθυνση αρμόδιοι και μη κυβερνητικοί παράγοντες.

Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να βρούμε αυτούς τους λόγους και όσο κι αν σκεφτήκαμε δεν μπορέσαμε να βρούμε τον παραμικρό. Ισα - ίσα, στο αντίθετο συμπέρασμα πάντα καταλήγαμε.

Αραγε, δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση ότι, υποστηρίζοντας την πειρατική και τρομοκρατική επέμβαση των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου, νομιμοποιεί και τον οποιοδήποτε αυριανό, δήθεν, υπερασπιστή της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας; Δεν καταλαβαίνει ότι με τα ίδια προσχήματα των ΗΠΑ, π.χ., νομιμοποιείται η Τουρκία να επέμβει για τους "S - 300" στην Κύπρο, αφού - κατά τη γνώμη της - απειλούν τη σταθερότητα της περιοχής; Δεν καταλαβαίνει ότι, ουσιαστικά, γίνεται συνεργός στην επιχείρηση των ΗΠΑ, να αντικαταστήσουν τις μέχρι σήμερα αρχές του Διεθνούς Δικαίου με την τρομοκρατική και βίαιη επιβολή της θέλησής τους; Η, μήπως, δεν ξέρουν πως κάθε επέμβαση των ΗΠΑ στον Περσικό οδηγεί, αντικειμενικά, σε αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας, χώρας που συνορεύει με το Ιράκ;

Νομίζουμε ότι όλ' αυτά η κυβέρνηση τα γνωρίζει, αλλά δεν έχουν καμιά θέση στο μονόδρομο της εναπόθεσης των λεγόμενων εθνικών θεμάτων στην ...καλή διάθεση των ΗΠΑ και την τακτική των "ευχαριστώ". Μόνο, που όλοι ξέρουν ότι ποτέ δε βγήκε κερδισμένη καμιά χώρα - και η δική μας - εξευμενίζοντας και παρακαλώντας τους ιμπεριαλιστές.

Η... ιεραρχία των κυβικών

Τη... δόξα του Γερ. Αρσένη φαίνεται πως ζήλεψε ο υπουργός Εσωτερικών. Μεταρρύθμιση το υπουργείο Παιδείας, μεταρρύθμιση κι εμείς, σκέφτηκαν και οι επιτελείς του. Κι αφού, ο "Καποδίστριας 1" έχει γίνει και ο "2" δεν είναι ακόμη έτοιμος, βρήκαν άλλον τομέα, για να ασκήσουν τις... μεταρρυθμιστικές τους ιδέες. Θα βάλουμε τάξη στη χρήση των κρατικών αυτοκινήτων, είπαν. Και στρώθηκαν στη δουλιά διαμορφώνοντας την ανάλογη εγκύκλιο.

Ελα, όμως, που το θέμα ποιοι έχουν δικαίωμα χρήσης κρατικού αυτοκινήτου είναι από χρόνια καθορισμένο και είναι φανερό, πως οι όποιες οριακές μεταβολές του σχετικού πίνακα, δε θα έκαναν την ποθούμενη εντύπωση. Σκέφτηκαν, ξανασκέφτηκαν τα σαϊνια και, τελικά, το βρήκαν. Εμείς, είπαν, θα ορίσουμε και τον κυβισμό των αυτοκινήτων, που έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί ο κάθε κρατικός ή δημόσιος παράγοντας.

Ετσι, από δω και πέρα, τα υπουργικά αυτοκίνητα θα είναι 3.000cc, των υφυπουργών 2.500 cc, των γενικών γραμματέων υπουργείων, περιφερειαρχών, νομαρχών, κλπ., 2.000 cc και πάει λέγοντας.

Μπράβο, ρε παιδιά. Βάλτε λίγο τάξη στην ιεραρχία των κυβικών...

Γιορτές

ΞΕΡΕΤΕ γιατί συνεχίζονται οι επιθέσεις των Αμερικανών και των Βρετανών στο Ιράκ; Φαίνεται δεν έμαθαν ότι χτες στο τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου ο Σημίτης ευχήθηκε να υπάρξει... πολιτική λύση στο πρόβλημα!

***

Αν το είχανε πληροφορηθεί, προφανώς θα... είχε εκτονωθεί η κρίση και θα είχαν αποσυρθεί τα βομβαρδιστικά. Αλλά, βλέπετε, δεν ήταν δυνατό! Διότι πώς να το κάνουμε, είναι διεθνής παράγοντας ο πρωθυπουργός μας, κι οι Αμερικάνοι τον τρέμουν.

***

ΜΙΑ ΦΟΡΑ,οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι ΗΠΑ έδειξαν για μια ακόμα φορά τη μεγαλοψυχία τους. Γιατί, ναι μεν βομβαρδίσανε - αυτό δεν τίθεται... υπό διάλογο - αλλά πριν το Ραμαζάνι, αφού σέβονται τις θρησκευτικές γιορτές.***

Βεβαίως, αν δεν τους φτάσει η καταστροφή που κάνανε (ή μάλλον αν δεν κριθεί "επαρκής για την παγκόσμια ειρήνη", όπως λέει ο Κλίντον), θα συνεχίσουν τις επιθέσεις αλλά... μετά το Ραμαζάνι.

***

Τελικά, ο καλύτερος αμυντικός μηχανισμός μιας χώρας ενάντια στην αμερικανική Νέα Τάξη είναι... ένα πλούσιο εορτολόγιο.

***

Οσο γι' αυτό το "Συμβούλιο Ασφαλείας", μάλλον πρέπει να του αλλάξουμε όνομα σε "Συμβούλιο Αν-ασφάλειας" γιατί σίγουρα δεν υπάρχει χώρα στον πλανήτη που να αισθάνεται ασφαλής με αυτό το όργανο.

***

ΝΑ ΠΟΥΜΕ και μια κουβέντα για τα τηλεοπτικά κανάλια, όπου το CNN μάλλον πρέπει να αποτελεί πλέον επίσημο... παράρτημα του αμερικανικού Πεντάγωνου. Οσο για τα... δικά μας, τα εγχώρια, καλά τα πήγανε. Ανταποκρίσεις από τη Βαγδάτη με απεσταλμένο στην... Κύπρο ή σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Πλατεία Ομόνοιας! Καλά τα πήγανε.

***

Και εις ανώτερα όλοι τους λοιπόν. Αλλωστε, χρονιάρες μέρες πλησιάζουν...

Αύξηση 3.314%!

Ξέρετε πόσο αυξήθηκαν τα επίσημα κέρδη των βιομηχάνων από το 1991 - τελευταίο πριν το Μάαστριχτ χρόνο - μέχρι και το 1997; Κατά 3.314%! Ναι, σωστά το γράφουμε εμείς και σωστά το διαβάσατε κι εσείς, 3.314%. Στοιχείο, το οποίο προκύπτει από τις σχετικές έρευνες της ICAP και αποδείχνει, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, πού απέβλεπαν και συνεχίζουν να αποβλέπουν οι περιβόητες πολιτικές των "μονόδρομων", του Μάαστριχτ κατ' αρχάς, του Αμστερνταμ κατόπιν και τώρα της ΟΝΕ.

Και δε χρειάζεται, βέβαια, να γράψουμε τι συμβαίνει με το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά και από τη δική σας καθημερινή εμπειρία.

Σκόπιμο είναι, όμως, να σημειώσουμε ένα ακόμη στοιχείο, όπως προκύπτει από τις αντίστοιχες έρευνες της ICAP. Αφορά την εξέλιξη του επίσημου βαθμού εκμετάλλευσης, δηλαδή τα ανά εργαζόμενο καθαρά κέρδη των βιομηχάνων. Τα κέρδη αυτά, λοιπόν, το 1993 ανέρχονταν στις 756.000 δραχμές, ενώ το 1997 έφτασαν το 1.734.000 δραχμές ανά εργαζόμενο. Σημειώνουν, δηλαδή, μια αύξηση κατά 129,4%, μέσα σε πέντε μόλις χρόνια. Και να σκεφτείτε, ότι μια σειρά καινούρια και με ιδιαίτερη κυβερνητική επιμονή προωθούμενα "φρούτα" του μονόδρομου της ΟΝΕ, για παράδειγμα η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, η μερική απασχόληση, η επιδότηση της εργασίας, κλπ., άρχισαν το τελευταίο καιρό να εφαρμόζονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ