Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αύξηση 3.314%!

Ξέρετε πόσο αυξήθηκαν τα επίσημα κέρδη των βιομηχάνων από το 1991 - τελευταίο πριν το Μάαστριχτ χρόνο - μέχρι και το 1997; Κατά 3.314%! Ναι, σωστά το γράφουμε εμείς και σωστά το διαβάσατε κι εσείς, 3.314%. Στοιχείο, το οποίο προκύπτει από τις σχετικές έρευνες της ICAP και αποδείχνει, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, πού απέβλεπαν και συνεχίζουν να αποβλέπουν οι περιβόητες πολιτικές των "μονόδρομων", του Μάαστριχτ κατ' αρχάς, του Αμστερνταμ κατόπιν και τώρα της ΟΝΕ.

Και δε χρειάζεται, βέβαια, να γράψουμε τι συμβαίνει με το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά και από τη δική σας καθημερινή εμπειρία.

Σκόπιμο είναι, όμως, να σημειώσουμε ένα ακόμη στοιχείο, όπως προκύπτει από τις αντίστοιχες έρευνες της ICAP. Αφορά την εξέλιξη του επίσημου βαθμού εκμετάλλευσης, δηλαδή τα ανά εργαζόμενο καθαρά κέρδη των βιομηχάνων. Τα κέρδη αυτά, λοιπόν, το 1993 ανέρχονταν στις 756.000 δραχμές, ενώ το 1997 έφτασαν το 1.734.000 δραχμές ανά εργαζόμενο. Σημειώνουν, δηλαδή, μια αύξηση κατά 129,4%, μέσα σε πέντε μόλις χρόνια. Και να σκεφτείτε, ότι μια σειρά καινούρια και με ιδιαίτερη κυβερνητική επιμονή προωθούμενα "φρούτα" του μονόδρομου της ΟΝΕ, για παράδειγμα η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, η μερική απασχόληση, η επιδότηση της εργασίας, κλπ., άρχισαν το τελευταίο καιρό να εφαρμόζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ