Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαμόρφωσε πρότυπα αγωνιστών και διανοουμένων

Δημιούργημα της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής, 80 χρόνια τώρα το ΚΚΕ παραμένει όρθιο, ζωντανό, μαχητικό. Περνώντας μέσα από "τη φωτιά και το σίδηρο", ξεπερνώντας παντοειδείς διώξεις, σκληρές δοκιμασίες, συνεχείς συκοφαντίες, ομαδικές συλλήψεις, απάνθρωπα βασανιστήρια, φυλακίσεις, εκτοπίσεις και εκτελέσεις μελών και στελεχών του κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να μεγαλουργήσει, οργανώνοντας την πάλη του ελληνικού λαού για κοινωνικά δικαιώματα, για δημοκρατικές ελευθερίες και εθνική ανεξαρτησία. Κι όλα αυτά έγιναν κατορθωτά γιατί το ΚΚΕ, όπως και τα άλλα μαρξιστικολενινιστικά κομμουνιστικά κόμματα, είναι κόμμα νέου τύπου - κόμμα δηλαδή ριζικά διαφορετικό από τα άλλα αστικά και μικροαστικά κόμματα - και αποτελεί το συνειδητό τμήμα της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων της χώρας μας. Είναι ο αποφασιστικός εκφραστής και υπερασπιστής των δικαιωμάτων και συμφερόντων της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων. Από την πρώτη στιγμή δέθηκε και ζυμώθηκε με τους καημούς και τις λαχτάρες των εργαζομένων, μπόλιασε την εργατική τάξη της χώρας μας με τις σοσιαλιστικές ιδέες, οργάνωσε και καθοδηγεί τον αγώνα τους για τα απαράγραπτα δικαιώματά τους, για κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις που μόνο τότε μπορεί να σταθεροποιηθούν και ολοκληρωθούν, όταν ανατραπεί το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα και οικοδομηθεί η νέα ανώτερη σοσιαλιστική και κομμουνιστική κοινωνία. Για να γίνει πράξη η μετάβαση από "το βασίλειο της ανάγκης" στο "βασίλειο της ελευθερίας", όπου μπορεί ν' ανθίσουν όλες οι πραγματικές ελευθερίες και να ικανοποιηθούν πλήρως όλες οι κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές και άλλες ανάγκες των εργαζομένων και όλων των ανθρώπων.

Μ' αυτά τα ιδανικά και σ' αυτήν την προοπτική το ΚΚΕ, χιλιάδες και δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστές, πρωτοπόροι αγωνιστές της δουλιάς και του πολιτισμού, αντιπάλεψαν μαζί με ολόκληρο το λαό κάθε καταπίεση και αδικία της εκμεταλλευτικής ολιγαρχίας του πλούτου. Ενάντια στους λογής δόλιους κατακτητές, δημιουργώντας το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης. Ενάντια στους επεμβασίες Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές, με τον μεγαλειώδη αγώνα του λαϊκού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Πάλεψε και συνεχίζει να αγωνίζεται σήμερα για δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, για το μεροκάματο και τη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης, των φτωχών και μεσαίων αγροτών, των αδικημένων κοινωνικών στρωμάτων του λαού μας. Πάλεψε και παλεύει για ειρήνη και φιλία ανάμεσα σε όλους τους λαούς της γης που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, αλλά έχουν κοινό συμφέρον να καταργήσουν τους εκμεταλλευτές καπιταλιστές, τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια σήμερα που καταδυναστεύουν τη ζωή τους. Αποκάλυψε το χαρακτήρα της ΕΟΚ των μονοπωλίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης των πολυεθνικών και σήμερα αγωνίζεται για τη δημιουργία του κοινωνικοπολιτικού Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού μετώπου του λαού μας ενάντια στην ένταξη στην ΟΝΕ και την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση της ΕΕ του μεγάλου κεφαλαίου.

Μέσα απ' αυτούς τους αγώνες και την προσφορά των κομμουνιστών αγωνιστών, το ΚΚΕ καταξιώθηκε ως κόμμα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων. Και μαζί με τους πρωτοπόρους αγωνιστές κομμουνιστές που, όταν χρειάστηκε, έδωσαν και την ίδια τους τη ζωή παλεύοντας ηρωικά για τα ιδανικά και τα οράματα του Κόμματος, για ελευθερίες, κοινωνικά δικαιώματα και σοσιαλισμό. Το ΚΚΕ συσπείρωσε στις γραμμές του τόσους άξιους και ταλαντούχους ανθρώπους των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού, τόσους προοδευτικούς διανοούμενους, που συνύφαναν στο έργο τους τις καλύτερες πολιτιστικές παραδόσεις του λαού μας, έδωσαν σ' αυτές τις παραδόσεις νέες μορφές και νέα ιδεολογική σημασία και λάμπρυναν με το έργο τους το όνομα της χώρας μας σ' ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσα σ' αυτούς ξεχωρίζουν ονόματα όπως: Δημήτρης Γληνός, Κώστας Βάρναλης, Μάρκος Αυγέρης, Μάνος Κατράκης, Γιάννης Ρίτσος, Γιάννης Ιμβριώτης, Χρίστος Θεωδορίδης, Αντώνιος Σιγάλας, Ελλη Αλεξίου, Ρόζα Ιμβριώτη, Α. Τάσσος, Σοφία Μαυροειδή - Παπαδάκη, Παναγής Λεκατσάς, Αιμίλιος Βεάκης, Τζαβαλάς Καρούσος, Νίκος Καρβούνης, Κώστας Παρορίτης, Μέλπω Αξιώτη, Αλέκος Ξένος, Δημήτρης Φωτιάδης, Δημοσθένης Βουτυράς, Γιάννης Κορδάτος, Πέτρος Κόκκαλης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ