Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά, στη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ

"Είναι απαραίτητο να κατανοηθεί κάποτε πως η τεχνολογία είναι προϊόν της εξέλιξης της επιστήμης και του ανθρώπινου πνεύματος και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται κατά τρόπο εχθρικό προς τη φύση, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του", τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τη θέσπιση ειδικού προγράμματος έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης για μια "ανταγωνιστική και βιώσιμη ανάπτυξη".

"Η παγκόσμια οικονομική κρίση, υπογράμμισε ο Γ. Θεωνάς, ανέδειξε με μεγαλύτερη έμφαση την ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος των λαών, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, γι' αυτό άλλωστε γίνεται λόγος για βιώσιμη, για αειφόρο ανάπτυξη. Προστίθεται όμως τώρα η λέξη "ανταγωνιστική". Είναι τυχαίο άραγε αυτό; Ασφαλώς όχι. Η λέξη αυτή θέτει το πλαίσιο ώστε η κύρια προσπάθεια να κατευθύνεται στην αξιοποίηση των γνώσεων, της επιστήμης και της τεχνολογίας κατά τρόπο προκλητικά μονομερή, για την προώθηση των συμφερόντων και των επιδιώξεων του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου".

"Πάνω απ' όλα τίθεται η ανταγωνιστικότητα, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Στον στόχο δε αυτόν υποτάσσονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά και το περιβάλλον και η οικολογική ισορροπία. Η όποια ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος τίθεται υπό την προϋπόθεση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η πείρα, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, δείχνει ότι κάθε αναφορά σε ανταγωνιστική ανάπτυξη προκαλεί έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Γιατί η έννοια της ανταγωνιστικότητας έγινε συνώνυμη με την πρωτοφανή επίθεση στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα στο όνομα της μείωσης του κόστους".

Καταλήγοντας ο Γ. Θεωνάς υπογράμμισε την ανάγκη, κατά την υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων "να προσεγγίζονται θέματα σχετικά με τη διασφάλιση καθεστώτος διαφάνειας στη διαχείριση των πιστώσεων των σχετικών δράσεων του προγράμματος, με την ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης των στόχων που θα υπηρετούν οι διατιθέμενες πιστώσεις κάθε χρόνο, με την επέκταση των ειδικών δράσεων σε κλάδους όπως η κλωστοϋφαντουργία, η οποία αποτελεί μια πολύ σημαντική ευρωπαϊκή βιομηχανία και μάλιστα εντάσεως εργασίας, τη διάθεση ενός σημαντικότερου μέρους του προϋπολογισμού για τη βελτίωση των τεχνολογιών των χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών, τη διάθεση των αποτελεσμάτων της έρευνας προς όφελος και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ