Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ
Στη "λαιμητόμο" οι κοινωνικές δαπάνες

Στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής αναφέρθηκε κυρίως στην ομιλία του ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, βουλευτής Απ. Τασούλας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι με τον προϋπολογισμό πετσοκόβει τις σχετικές δαπάνες στο όνομα της ΟΝΕ.

Για την παιδεία,αφού υπενθύμισε ότι οι μαθητές είναι κατά χιλιάδες στους δρόμους μαζί με τους γονείς τους και όλους τους εργαζόμενους, τόνισε: "Αντιπαλεύουν την πολιτική που θέλετε να εφαρμόσετε, γιατί η νεολαία κατάλαβε ότι πρόκειται για μία πολιτική η οποία διαχωρίζει τη νέα γενιά με ταξικά κριτήρια. Αφαιρεί ένα κομμάτι από τη ζωή τους. Δεν της δίνει προοπτική και μέλλον. Πληρώνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν στα φροντιστήρια και εσείς φροντίζετε μέσα από τις εξετάσεις στο Λύκειο, που το κάνετε Ιερά Εξέταση, να τα παρατήσει ένα τμήμα της νεολαίας και να πάει στα ΤΕΕ ή πουθενά".

Ο βουλευτής δεν άφησε ασχολίαστα και τα περί υποκίνησης των μαθητών από το ΚΚΕ: "Ερχεστε και λέτε ότι ότι αυτές τις κινητοποιήσεις της υποκινεί το ΚΚΕ. Εμείς πολεμάμε με όλα τα μέσα την πολιτική σας. Αν η νεολαία εμπνέεται από αυτά που λέμε εμείς, αισθανόμαστε ευτυχείς. Και αισθανόμαστε ότι κάνουμε το χρέος μας απέναντι στη νεολαία. Πάντως το δρόμο του αγώνα θα τον περπατήσει η ίδια η νεολαία και εμείς θα είμαστε εκεί μαζί της".

Τόνισε δε ότι όλα τα θέματα της εκπαίδευσης που άπτονται του προϋπολογισμού, όπως τα βιβλία, η επετηρίδα, τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής, η κατάρτιση μιας χρήσης, με ημερομηνία λήξης, υποτάσσονται στη βασική ταξική επιλογή της κυβέρνησης απέναντι στη νεολαία.

Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, είπε: "Ζητάμε 15% για την παιδεία, για να σπουδάζουν όλα τα παιδιά σε δημόσια σχολεία δωρεάν μέχρι τα 18 τους χρόνια σε ένα σχολείο 12χρονο, ενιαίο, υποχρεωτικά.Μετά, να μπορούν να ακολουθήσουν το δρόμο προς τα πανεπιστήμια ή προς την επαγγελματική εκπαίδευση, μία επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση δημόσια".

"Η πολιτική σας αυξάνει το βάθος της αθλιότητας"

Για την υγεία ανέφερε ότι είναι ένας τομέας ο οποίος μαζί με την παιδεία και την πρόνοια είναι αδικημένοι από τον προϋπολογισμό. Διατίθεται μόνο το 19,3% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό συνεχώς μειούμενο και μικρό. "Η πολιτική σας - είπε - προκαλεί θύματα, γιατί είναι μία πολιτική λιτότητας. Αυξάνει τον πληθυσμό που έχει ανάγκη ειδικής φροντίδας, δηλαδή πρόνοιας και όχι μόνο. Εχει ανάγκη επιδομάτων κλπ. Αυξάνει το βάθος της αθλιότητας όχι μόνο τον αριθμό. Τους φτωχούς τους κάνει φτωχότερους, τους ανήμπορους τους κάνει πιο ανήμπορους να ζήσουν. Επομένως οι δαπάνες που εγγράφετε για την υγεία και για την πρόνοια δεν επαρκούν".

Ο Απ. Τασούλας κατήγγειλε ότι για την υγεία στον προϋπολογισμό εγγράφονται λιγότερες δαπάνες από όσες υπήρχαν το 1998. Από 980 δισ. δρχ. φέτος εγγράφηκαν 951 δισ., είπε και τόνισε: "Γιατί θέλουμε αυξημένες δαπάνες για την υγεία; Γιατί οι ανάγκες είναι πάρα πολύ μεγάλες. Χρειαζόμαστε νοσοκομεία στις Δυτικές Συνοικίες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, στην Αιτωλοακαρνανία και αλλού. Νοσοκομεία που ήδη είναι κτισμένα, όπως για παράδειγμα στη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη, την Αρτα, τη Λιβαδειά, την Ελευσίνα, δεν τα λειτουργείτε. Ολα τα υπόλοιπα νοσοκομεία έχουν προβλήματα όσον αφορά τα τμήματά τους. Νέα δεν αναπτύσσονται. Αρα για να γίνουν αυτά τα πράγματα θα έπρεπε στον προϋπολογισμό σας να είχατε εγγράψει μεγαλύτερα κονδύλια, αλλά δεν το κάνετε".

Αναφερόμενος στην πρόνοια είπε ότι ενώ υπάρχουν τόσο μεγάλες ανάγκες, ενώ υπάρχουν περισσότεροι άνεργοι, ενώ έχουμε περισσότερη φτώχεια, οι δαπάνες που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την πρόνοια είναι μειωμένες κατά 19%. Και αναρωτήθηκε:

"Πώς θα αντιμετωπιστούν οι άνεργοι; Πώς τα άτομα με ειδικές ανάγκες; Πώς οι πολύτεκνοι, οι μητέρες, οι αλλοδαποί, οι μειονοτικοί, οι ηλικιωμένοι, οι άρρωστοι, οι ημιπληγικοί; Με ποια επιδόματα, με ποιες συντάξεις; Δεν μπορείτε να λύσετε τέτοια προβλήματα".

Για την κοινωνική ασφάλιση τόνισε ότι μόλις προχτές ψηφίστηκε νομοσχέδιο - "κατεδάφιση". "Τα ταμεία τα ξεζουμίζετε, είπε, τους παίρνετε τις περιουσίες, τα αποθεματικά, τους στερείτε εισφορές, όπως κάνατε με την τροπολογία που ψηφίσατε για τους οικοδόμους".

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπογράμμισε καταλήγοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να μεταβιβάσει ένα μέρος της πολιτικής της στους δήμους και τις νομαρχίες. "Και όταν λέμε να μεταβιβάσετε, είπε, θέλετε να τις κάνετε "μακρύ χέρι"", να φορολογούν, να επιβάλουν τέλη, να φτιάχνουν ανώνυμες εταιρίες. Στις νομαρχίες δίνετε έσοδα 0,53% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνετε 90 δισ.. ενώ είχατε πει ότι θα δίνατε 109 δισ. Στους δήμους δίνετε 2,33% και τους παρακρατάτε ένα τρισ. διακόσια δισ. δρχ. με διάφορες ερμηνείες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ