Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στέλνει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εφαρμόσει το άρθρο 171 της Συνθήκης, που προβλέπει και πρόστιμο κατά της Ελλάδας, γιατί δεν έχει σεβαστεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την πρόσληψη κοινοτικών υπηκόων στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες.

Με αιτιολογημένη γνώμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα να πάρει μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αν η ελληνική απάντηση - με προθεσμία δύο μηνών - δεν είναι ικανοποιητική, θα καταθέσει νέα προσφυγή κατά της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να δέχονται υπηκόους από όλα τα κράτη - μέλη. Εξαιρούνται μόνο οι δημόσιες υπηρεσίες, που ασκούν δημόσια εξουσία.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία προσφυγής - με αιτιολογημένη γνώμη - κατά της Ελλάδας και του Βελγίου γιατί δεν έχουν σεβαστεί την Οδηγία 271 του 1991 για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων.

Η Ελλάδα είχε καταδικαστεί το Μάρτη του 1996 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν είχε ενσωματώσει την οδηγία στο εθνικό της δίκαιο. Το 1997 ενσωμάτωσε την Οδηγία με νόμο, αλλά οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες θεωρούν ότι δεν καλύπτει βασικά σημεία της Οδηγίας. Εξάλλου, η Ελλάδα δεν έχει κατατάξει τις ευαίσθητες περιοχές, που απαιτούν αυστηρότερη διαχείριση στ' αστικά λύματα.

Τέλος, με αιτιολογημένη γνώμη κατά της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει τη διαδικασία της προσφυγής γιατί έχουν αμελήσει να την πληροφορήσουν σχετικά με τις εγκαταστάσεις που απαιτούνται για ν' απαλειφθούν τα επικίνδυνα απόβλητα. Στα επικίνδυνα απόβλητα αναφέρονται οι Οδηγίες 442 του 1975 και η Οδηγία 156 του 1991, που έχει τροποποιήσει την πρώτη οδηγία - πλαίσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ