ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Ούτε δέσμευση για τα δεδουλευμένα

Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης προχωρούν σε κινητοποιήσεις απ' τη Δευτέρα

Χωρίς καμιά δέσμευση απ' τον υπουργό Υγείας για τα χρήματα των εφημεριών, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη η αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΝΙΘ) μετά τη χτεσινή συνάντησή τους με τον Λ. Παπαδήμα.

Μάλιστα, όπως είπαν οι γιατροί, στη συνάντηση φάνηκε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι πεπεισμένη πως αν οι γιατροί προσφύγουν στη Δικαιοσύνη θα κερδίσουν τα δεδουλευμένα των εφημεριών. Ομως η κυβέρνηση αρνείται να δώσει τα χρήματα καθώς προσπαθεί "να βολέψει" την κατάσταση με τα εγγεγραμμένα κονδύλια στον προϋπολογισμό και την - πιθανή - μικρή προσαύξησή τους.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία της ΕΝΙΘ έδωσε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ. Μεταφέροντας τα αποτελέσματα της συνάντησης είπαν ότι στο ερώτημά τους αν θα δοθούν τα δεδουλευμένα εφημεριών του 1998, ο Λ. Παπαδήμας απάντησε ότι θα πρέπει πρώτα να γίνουν οι εκκαθαρίσεις με βάση τα εγκεκριμένα κονδύλια, να δει τι πρέπει να πάρουν οι γιατροί και- κατά την έκφραση του υπουργού - αν οι γιατροί καταφύγουν στα δικαστήρια, θα ζητήσει ο ίδιος να τα πάρουν. Στο αίτημα των γιατρών αν ο υπουργός δεσμεύεται ότι θα πάρουν τα δεδουλευμένα, ο Λ. Παπαδήμας είπε ότι αυτός θα τα ζητήσει. Στο ερώτημα των γιατρών αν έχει συζητήσει αυτό το θέμα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο Λ. Παπαδήμας αρνήθηκε να απαντήσει.

Ετσι η αντιπροσωπεία της ΕΝΙΘ ανακοίνωσε ότι απ' τη Δευτέρα προχωρά στις κινητοποιήσεις που είχε προγραμματίσει πριν μια βδομάδα αλλά τις ανέστειλε λόγω κακοκαιρίας. Ολοι οι γιατροί θα απέχουν απ' τις εφημερίες, ενώ επιτροπή γιατρών θα αντιμετωπίζει τα επείγοντα περιστατικά και θα τα κατευθύνει στα νοσοκομεία. Οι ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας ενώ οι πανεπιστημιακοί αρχίζουν απ' τη Δευτέρα πενθήμερη απεργία. Σύμφωνα με όσα είπαν οι γιατροί της ΕΝΙΘ, το Θεαγένειο και το Ψυχιατρικό έκαναν εκκαθάριση και υπάρχουν αρνητικά εκκαθαριστικά. Το Θεαγένειο ήδη χορηγεί βεβαιώσεις στους γιατρούς, όσον αφορά τα χρωστούμενα για "δικαστική χρήση". Ακόμα δεν έχουν κάνει εκκαθάριση άλλα εφτά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν δοθεί χρήματα "έναντι" για τις εφημερίες μέχρι το τέλος του Ιούλη του 1998 και χρωστούν τις εφημερίες των υπόλοιπων μηνών. Το συνολικό ποσό, όπως εκτιμούν οι γιατροί, που χρειάζεται για να καλυφθούν τα δεδουλευμένα, δεν ξεπερνούν τα 2 - 2,5 δισ. δραχμές. Κι όμως η κυβέρνηση αρνείται, γιατί, όπως τόνισαν οι γιατροί, επιχειρεί τη συνειδητή απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας προς όφελος της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας.

Στην Κόρινθο

Χωρίς να έχουν πληρωθεί τις εφημερίες των Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη 1998, συνεχίζουν να εργάζονται οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου. Σε ανακοίνωσή της η Τριμελής Επιτροπή γιατρών του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Κορίνθου, καταγγέλλει τον πρόεδρο του ΔΣ του Νοσοκομείου για την καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων. Οι γιατροί δηλώνουν ότι δε θα ανεχθούν πλέον καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών και απαιτούν στο εξής την ανά μήνα καταβολή τους.

"18 ΑΝΩ"
"Δε διαπραγματευόμαστε ζητήματα ζωής"

Καθολική απαίτηση για την παραμονή των 14 θεραπευτών στην Κοινότητα

Σε διαδήλωση καταδίκης της ανάλγητης στάσης της κυβέρνησης απέναντι στο "18 Ανω", μετατράπηκε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας οι υπεύθυνοι της κοινότητας ανακοίνωσαν την αναστολή της λειτουργίας τους. Παρόντες στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων - πλην του ΠΑΣΟΚ - μαζικών φορέων και γονέων.

"Αν φύγουν οι 14 θεραπευτές από τη μονάδα, επισήμανε η επιστημονική υπεύθυνη του "18 Ανω" Κατερίνα Μάτσα,διαταράσσεται η θεραπευτική σχέση μεταξύ θεραπευτών και χρηστών και η επόμενη δόση μπορεί να είναι η μοιραία. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται ζητήματα ζωής". Παράλληλα, επισήμανε πως αυτή η απόφαση της κυβέρνησης εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στον τομέα των ναρκωτικών. Πολιτική, που, εναρμονισμένη με τις επιταγές της ΕΕ, προωθεί τα προγράμματα υποκατάστασης, δηλαδή της συντήρησης του προβλήματος. Με αυτή την πολιτική, θα πρέπει να περιμένουμε πολύ χειρότερες μέρες.

Από χτες ο Συμβουλευτικός Σταθμός είναι κλειστός και θα αντιμετωπίζει μόνο τα επείγοντα περιστατικά από προσωπικό ασφαλείας, μέχρι να ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής. Η απόφαση αυτή, όπως τόνισαν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι της μονάδας, υπαγορεύτηκε από την υποχρέωση (επιστημονική, ηθική, κοινωνική) της μονάδας να προασπίσει τις θεμελιακές επιστημονικές και ηθικές αρχές της θεραπευτικής συνέχειας, της απρόσκοπτης λειτουργίας της θεραπευτικής σχέσης, της διασφάλισης του θεραπευτικού πλαισίου από την παρέμβαση εξωτερικών, μη επιστημονικών και άλλων παραγόντων.

Καταπέλτης ήταν τα λόγια των ίδιων των παιδιών, που παρακολουθούν τα προγράμματα του "18 Ανω": "Είδαμε, είπε ο Παύλος, την αδιαλλαξία στην πράξη, τρίπλες και όπου δεν περνάγανε ανοιχτό ψέμα. Θέλουν να περάσουν το μήνυμα να σκύψουμε το κεφάλι. Αν το κάνουμε, είναι υποτροπή στα ναρκωτικά. Μόνο τα νεκρά ψάρια ακολουθούν το ρεύμα του ποταμού".

"Ο αγώνας όμως δεν τελείωσε", είπε ο Κωστής."Είναι, συνέχισε, ένας αγώνας άνισος. Αυτοί έχουν όλα τα μέσα. Εμείς προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Κάπου στην εφηβεία μας, χάσαμε το χαμόγελό μας. Αυτοί οι άνθρωποι δε θέλουν να μας αφήσουν να ξαναχαμογελάσουμε. Τον αγώνα αυτόν όμως θα τον κερδίσουμε".

Η Παγώνα Λιβανού,μάνα ενός απ' τα παιδιά, κάλεσε την κυβέρνηση "να στρέψει τα μάτια της στην Ομόνοια".

Ο διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Μπ. Πουλόπουλος χαρακτήρισε "παραλογισμό, από τη μια, να έχουμε αύξηση των ναρκωτικών και, από την άλλη, η κυβέρνηση να περικόπτει προσωπικό για ανάγκες που αυξάνονται. Ακόμη κι αν λυθεί το πρόβλημα, όλη αυτή η ιστορία θα έχει επιπτώσεις για το 18 ΑΝΩ".

"Για προσπάθεια υποταγής της επιστήμης στην πολιτική που θυμίζει εποχές βαρβαρότητας", έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων και θεραπευτής στη Μονάδα Ηλίας Μιχαλαρέας.Η Λούλα Καρατζά

Η Λ. Καρατζά,υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε: "Το πρόβλημα το αντιμετωπίζει όλη η κοινωνία, γιατί μας θέλουν ναρκωμένους. Δε θα τους γίνει η χάρη. Θα τους το πούμε αποφασιστικά".

"Οποιαδήποτε προσπάθεια να παρεμποδιστεί το έργο της μονάδας είναι ζήτημα για όλους τους νέους", δήλωσε το μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Παν. Παλαβός και πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση θέλει τα παιδιά στα δικαστήρια, στις κλούβες και στους ψεύτικους παραδείσους. Πρέπει να μπει φραγμός".

Παρόντες στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου και σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα για την απεξάρτηση, αλλά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ήταν επίσης ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών Βασ. Μάνος,εκπρόσωπος της βουλευτού της ΝΔ Μαριέττας Γιαννάκου,η υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ Λούλα Καρατζά,εκπρόσωπος του τοπικού Αναπτυξιακού Συμβουλίου της ΔΕΗ,ενώ μήνυμα συμπαράστασης έστειλαν οι κρατούμενοι τοξικομανείς στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού,το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών,το Συνδικάτο Μετάλλου,η ΠΕΜΕΝ,η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πειραιά,η ΕΙΝΑΠ,οι νεολαίες των κομμάτων κλπ.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ασύλληπτη βαρβαρότητα

"Αυτό που μπορώ να εκφράσω αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικά ασύλληπτη βαρβαρότητα. Δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο. Ασύλληπτη. Εμείς, ως Κόμμα, έχουμε χαρακτηρίσει την πολιτική που ακολουθείται, αλλά ίσως είναι παράλογο να σκεφτεί κανείς ότι εκφράζεται και με τέτοια ακραία μορφή, εφαρμόζοντας δηλαδή το νόμο στο "18 ΑΝΩ"!".

Τα παραπάνω επισήμανε στην αρχή της σύντομης τοποθέτησής της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα,στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. "Εγώ, συνέχισε, δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι η τυπική προσήλωση της κυβέρνησης στο νόμο. Με αυτό που λέει για τις προσλήψεις, για την καταπολέμηση του ρουσφετιού, πιστεύω ότι προσπαθεί να δείξει μια πολύ μεγάλη συνέπεια στην αδιαλλαξία της απέναντι σε δίκαια αιτήματα. Οχι μόνο για να γλιτώσει κάποια χρήματα, που πρέπει να τα δώσει, αλλά για να περάσει το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Και νομίζω ότι εδώ βρίσκεται ο πολύ μεγάλος κίνδυνος, ότι, δηλαδή, όταν κανείς θεωρεί πως δεν μπορεί να σηκώνει κεφάλι, αυτό καλλιεργεί το έδαφος η νεολαία να αναζητεί άλλους δρόμους επιβίωσης. Αυτό που χρειάζεται η νεολαία είναι ένα μήνυμα ότι μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά της, έχει δικαίωμα να ζήσει, και στη φύση της είναι να μη σκύβει το κεφάλι και να αγωνίζεται. Γι' αυτό, παίρνοντας μέρος και σ' αυτή τη συνέντευξη, συνειδητοποιώ ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ επικίνδυνα και γι' άλλη μια φορά πρέπει να σκεφτούμε πού το πάει η κυβέρνηση, πέρα από τη γενική της πολιτική. Νομίζω ότι οφείλουμε όλοι, και εμείς, κανένας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από αυτό που κάνει, οφείλουμε όλοι να κάνουμε πολύ γνωστό αυτό το θέμα, όσο γίνεται πιο γνωστό, πέρα από τα μέσα ενημέρωσης και στόμα με στόμα και να εκφραστεί πολύ πρακτικά η πίεση στην κυβέρνηση. Πιστεύω ότι χωράει πίεση. Πρόκειται γι' αυτά τα προβλήματα που μπορεί με πολύ μεγάλη πίεση να υπάρξει και αποτέλεσμα. Και αυτό θα έχει ευρύτερη σημασία. Βεβαίως, θα ικανοποιηθούμε όλοι γιατί θα συνεχιστεί το έργο αυτό, που είναι πολύ σημαντικό, αφού αφορά πολλά παιδιά, αλλά ανοίγει και δρόμους για πολύ περισσότερα. Εχει και μια μεγάλη αξία, ιδιαίτερα στις μέρες μας, το να νικήσουμε, να νικήσετε εσείς και εμείς να βοηθήσουμε σε αυτή τη νίκη. Και η συμβολή, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να παλέψουμε γι' αυτή την τροπολογία. Αλλά για να πετύχει αυτή η τροπολογία πρέπει να βρεθεί η κυβέρνηση, να το πω καθαρά, στον τοίχο κολλημένη. Επομένως, όσοι είμαστε εδώ και όσοι είναι πρόθυμοι να δουλέψουν πρέπει να την υποχρεώσουμε να μην μπορεί να κάνει αλλιώς και να φέρει αυτή την τροπολογία και όλα τα άλλα που οφείλει να κάνει σ' αυτόν τον τομέα".

Γ. Δημαράς και Στ. Αλφιέρη

"Εχει δίκιο η κ. Παπαρήγα που μαντεύει τα χειρότερα", τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γιάννης Δημαράς,επισημαίνοντας πως "αν ηττηθεί αυτό το κοινωνικό μέτωπο θα έρθουν τα χειρότερα".

Η βουλευτής του ΣΥΝ Στέλλα Αλφιέρη υπενθύμισε ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης είχε δεσμευτεί πως θα εξαιρεθούν από το νόμο για τις προσλήψεις ο ΟΚΑΝΑ και το "18 ΑΝΩ", και τόνισε: "Θα εξευτελιστεί η κυβέρνηση γιατί παίζει με την ανθρώπινη ζωή".

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φρένο στο μεθοδευμένο κατήφορο της υγείας

Τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου για την Υγεία" ακολουθεί η σημερινή πολιτική της κυβέρνησης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Τις κατευθύνσεις αυτές έχει θεσπίσει το Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο, που προβλέπει τη συρρίκνωση των δημοσίων νοσοκομείων, τις συνεχόμενες περικοπές δαπανών μ' όλες τις συνέπειες, τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας τους, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και τμημάτων "φιλέτων" αυτών.

"Η σημερινή κατάσταση στα μεγάλα νοσοκομεία είναι η κορυφή του παγόβουνου, όταν η πρωτοβάθμια περίθαλψη έχει αφεθεί ουσιαστικά στον ιδιωτικό τομέα, γιατί δεν υπάρχουν τα "κάποτε" προβλεπόμενα Αστικά Κέντρα Υγείας, ενώ τα Επαρχιακά Κέντρα Υγείας σιγά σιγά μετατρέπονται σε αγροτικά ιατρεία και αυτά με τη σειρά τους "εξαφανίζονται". Οταν σήμερα ουσιαστικά η λεγόμενη "αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας" δουλεύει ανεξέλεγκτη, προς δόξαν "ο έχων να πληρώσει έχει την υγεία του"", τονίζεται στην ανακοίνωση. Απ' αυτή την κατάσταση, υποστηρίζει η ΟΣΝΙΕ, σίγουρα θα βγει χαμένο όλο το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και η υγεία συνολικά του ελληνικού λαού. Κερδισμένοι βγαίνουν σίγουρα μια χούφτα μεγαλέμποροι της "αγοράς παροχής υπηρεσιών υγείας", που περιμένουν τις καλύτερες μέρες τους.

Η ΟΣΝΙΕ κάνει αναφορά στις περιγραφές της κατάστασης από ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι οι δακρύβρεχτες περιγραφές δείχνουν μέρος της αλήθειας. "Το υπόλοιπο μέρος, συνεχίζει η ανακοίνωση, έντεχνα αποσιωπάται, γιατί έτσι εξυπηρετεί τη σημερινή αντιανθρώπινη και ανθυγιεινή πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή κινείται στη συστηματική απαξίωση και αποδιάρθρωση του υπάρχοντος Εθνικού Συστήματος Υγείας, όταν σε "άλλες εποχές" θεσπίστηκε και σήμερα είναι σοβαρό εμπόδιο στις "αναδιαρθρώσεις της οικονομίας και της κοινωνίας", δηλαδή, πιο συγκεκριμένα, στη ραγδαία αναπτυσσόμενη "αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας" και της κερδοφορίας της".

Η ΟΣΝΙΕ καλεί την εργατική τάξη και τους συνδικαλιστικούς της φορείς να αντιδράσουν οργανωμένα, να βάλουν φρένο στο μεθοδευμένο κατήφορο της Υγείας και στην πολιτική που συνεχώς τη σπρώχνει σ' αυτόν.

"ΛΑΪΚΟ"
Απειλές του προέδρου κατά των γιατρών

Ο ΠΙΣ και ο ΙΣΑ συμπαραστέκονται στους γιατρούς

Με απειλές ότι θα ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση και ότι θα καταρτίσει ο ίδιος προγράμματα εφημερευόντων γιατρών, προσπαθεί ο πρόεδρος του "Λαϊκού" να "σπάσει" την κινητοποίηση των γιατρών. Πάντως, οι γιατροί στη χτεσινή γενική συνέλευση πήραν απόφαση να μην ακολουθήσουν προγράμματα που θα καταρτίσει ο πρόεδρος του ΔΣ Γ. Παπαδόπουλος,καθώς νομικά δεν μπορεί να καταρτίσει αυτά τα προγράμματα. Σημειώνεται ότι όλες οι λειτουργίες του Νοσοκομείου έχουν ανασταλεί από την 1η Φλεβάρη 1998 και ότι σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα γίνει νέα γενική συνέλευση.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει την αμέριστη υποστήριξή του προς τις κινητοποιήσεις των γιατρών του "Λαϊκού". Ο αγώνας των γιατρών του "Λαϊκού", τονίζεται στην ανακοίνωση, συνιστά ένα έσχατο μέσο καταγγελίας της άθλιας κατάστασης που, με πρωταρχική ευθύνη της πολιτείας, επικρατεί σε ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά νοσοκομεία της χώρας.

"Η αδιαφορία που από καιρό επιδεικνύει η κυβέρνηση για τα χάλια του ΕΣΥ - αδιαφορία για τους γιατρούς και τους λοιπούς εργαζόμενους, για τις κάκιστες στις περισσότερες περιπτώσεις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να ασκήσουν το λειτούργημά τους, για τους ίδιους τους ασθενείς - αποτέλεσε τον καταλύτη για τη συγκεκριμένη κινητοποίηση. Που αν κρίνει κανείς από την απήχηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ίσως ήταν η πιο κατάλληλη για να κλονίσει αυτό το τείχος της αδιαφορίας και την εικόνα της ευδαιμονίας μιας κυβέρνησης που βαδίζει με "επιτυχία" προς τους ευρωπαϊκούς της στόχους, την ίδια στιγμή που ζωτικά προβλήματα του ελληνικού λαού πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο", επισημαίνει ο ΠΙΣ.

Ο ΠΙΣ καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεσα απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα του "Λαϊκού" και πολλών άλλων νοσοκομείων, "εκτός κι αν, παρά τα όσα υποστηρίζει - καταλήγει η ανακοίνωση - στην ουσία επιθυμεί τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας".

Ανακοίνωση εξέδωσε χτες και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και κρίνει ότι οι καταγγελίες των γιατρών για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν σε ευαίσθητους τομείς (χειρουργεία - ΜΕΘ) είναι σοβαρές, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τόσο των ασθενών, όσο και των λειτουργών της υγείας.

Ο ΙΣΑ προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση, θα προβεί στις δέουσες ενέργειες στο πλαίσιο των ευθυνών του.

ΜΕΙΚΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ
Κατάθεση και απόσυρση τροπολογίας

Στην κατάθεση - και απόσυρση ταυτόχρονα - της τροπολογίας για τη μεικτή (ή ενδιάμεση) εφημερία προχώρησε χτες ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας.

Την τροπολογία έφερε ο υπουργός στο σχέδιο νόμου για τη "Μετατροπή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης σε ανώνυμες εταιρίες". Υπήρξαν όμως αντιδράσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης και ο υπουργός σε συνεννόηση με το προεδρείο της Βουλής την απέσυρε.

Τον τύπο αυτόν της εφημερίας τον προέβλεπε το πόρισμα της Επιτροπής Ορισμού Προτύπων. Ομως η κυβέρνηση αγνόησε το όλο πόρισμα της Επιτροπής και απομόνωσε μόνο το μέρος της μεικτής εφημερίας, που και αυτό το περιόρισε όσον αφορά το οικονομικό του περιεχόμενο σε σχέση με την αρχική πρόταση. Το τελικό άρθρο που κατέθεσε - και απέσυρε - χτες προέβλεπε τα εξής: "Καθιερώνεται μεικτή εφημερία αποτελούμενη από ενεργό 6ωρη εφημερία μετά το πέρας του τακτικού ωραρίου και ακολουθούμενη από εφημερία ετοιμότητας μέχρι τη συμπλήρωση 16ωρου. Η αμοιβή της εφημερίας αυτής καθορίζεται συνολικά σε εβδομήντα εκατοστά (70/100) της αντίστοιχης συνολικής αμοιβής 16ωρης ενεργού εφημερίας. Η κατάρτιση του Προγράμματος εφημεριών γίνεται εντός των ορίων των εγκεκριμένων πιστώσεων".

Επίσης στην ίδια τροπολογία προέβλεπε τη δυνατότητα της έκδοσης κατ' εξαίρεση για το 1999 των κοινών υπουργικών αποφάσεων για τις εφημερίες "εντός μηνός από την ψήφιση της παρούσας διάταξης". Οι κοινές υπουργικές αποφάσεις θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 1998.

Την αντίθεσή της στην κατάθεση αυτής της τροπολογίας εξέφρασε χτες με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) η οποία εκτιμά "ότι, παρόλο που η τροπολογία ακολουθεί ένα μέρος της λογικής του πορίσματος για τη θεσμοθέτηση προτύπων εφημέρευσης, δεν αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης και συζήτησης γιατί, και σοβαρές ελλείψεις έχει (δεν περιλαμβάνει την εφαρμογή αυτής της εφημερίας στις αργίες) και, το σημαντικότερο, δε συνοδεύεται από μια συνολική απάντηση στα ζητήματα και τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα".

Η ΟΕΝΓΕ ζητά άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας και συγκαλεί εκτάκτως την Εκτελεστική Γραμματεία για να εκτιμήσει την κατάσταση και να καθορίσει τη στάση της.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διαμαρτυρίες των γιατρών για ψευδείς εντυπώσεις

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Χ. Βουρλιώτης μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας που ανέφερε ότι στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο μέσα στο 1998 πέθαναν 105 παιδιά, με κύρια αιτία των θανάτων στα νεογνά η σηψαιμία και οι λοιμώξεις.

Η διοίκηση, καθώς και γιατροί του νοσοκομείου μιλούν για συκοφαντικά δημοσιεύματα που στρέφονται εναντίον δύο από τις θεωρούμενες καλύτερες μονάδες της Βόρειας Ελλάδας, δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις και μεγάλη ανησυχία στους γονείς. Μάλιστα ο πρόεδρος του νοσοκομείου Π. Μεταξάς,μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, άφησε αιχμές ότι πρόκειται για εκστρατεία δυσφήμησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα ιδιωτών που ετοιμάζουν μεγάλες μονάδες στη Θεσσαλονίκη. Ο Π. Μεταξάς δήλωσε ακόμη ότι η θνησιμότητα στα νεογνολογικά τμήματα του νοσοκομείου έχει μειωθεί στο ήμισυ τα τελευταία δέκα χρόνια και η θνητότητα αυτή είναι απ' τις μικρότερες σε σχέση με τα δεδομένα προηγμένων χωρών.

"Το άσπρο - μαύρο παρουσιάζει το δημοσίευμα", μας δηλώνει κατηγορηματικά ο διευθυντής της μιας εκ των δύο νεογνολογικών κλινικών του Ιπποκράτειου Αλ. Ανδρέου,προσθέτοντας ότι από τότε που εντάχθηκε η κλινική στο ΕΣΥ έγιναν τεράστια βήματα για τη βελτίωση της παρεχόμενης νοσηλείας. "Στην πραγματικότητα έχουμε συνεχή ελάττωση της θνησιμότητας στις νεογνολογικές κλινικές του νοσοκομείου μας, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δε χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση. Στο νοσοκομείο μας έρχονται από ιδιωτικές κλινικές καθώς και από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία εκατοντάδες περιστατικά νεογνών με βαριές ασθένειες. Από τις 25.000 περίπου γεννήσεις στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία εδώ καταλήγουν τα νεογνά με συγγενείς ανωμαλίες, τα πρόωρα που είναι ελλιποβαρή και με αναπνευστικά προβλήματα". Οπως τονίζει ο Αλ. Ανδρέου, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τη μεταφορά στο νοσοκομείο των βαριών περιστατικών, καθώς στη Μακεδονία και τη Θράκη δε λειτουργεί ΕΚΑΒ νεογνών. "Ετσι, όταν φθάνουν στις μονάδες μας νεογνά μετά από τρεις και τέσσερις ώρες, χωρίς να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και ο ειδικός γιατρός να τα συνοδεύσει, για πολλά από αυτά είναι πλέον αργά, όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλουμε εμείς. Επίσης χρειάζεται να επανδρωθούν με περισσότερους νοσηλευτές οι δύο νεογνολογικές κλινικές και να ανανεωθεί ο μηχανολογικός τους εξοπλισμός", επισημαίνει.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του "Ιπποκράτειου" τα νεογνά που γεννιούνται εντός του νοσοκομείου και παρουσιάσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης από εκείνα που μεταφέρονται από ιδιωτικές κλινικές και επαρχιακά νοσοκομεία.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε χτες και το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών της Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι θνησιμότητα βρίσκεται εντός των προβλεπομένων απ' τη διεθνή πρακτική δεδομένων και τονίζοντας την ανάγκη της ανάπτυξης μιας ακόμα τουλάχιστον κλινικής για νεογνά.

Παρουσίαση του λογοτεχνικού έργου του Γ. Ρηγάτου

Εγινε προχτές το βράδυ η παρουσίαση του έργου του γιατρού - λογοτέχνη και φίλου Γεράσιμου Ρηγάτου στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.Ηταν μια όμορφη βραδιά, από την οποία όλοι φύγαμε πλουσιότεροι.

Η ανάλυση του δοκιμιακού και πεζογραφικού του έργου έγινε, αντίστοιχα, από τους Σαράντο Καργάκο και Πάνο Παναγιωτούνη.Ακολούθησε η ανάγνωση δύο θαυμάσιων πεζών του από τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο.

Δε θα επιχειρήσω καμία ανάλυση ή κριτική προσέγγιση του πράγματι αξιόλογου έργου του Γεράσιμου Ρηγάτου. Αλλωστε δεν είναι της αρμοδιότητάς μου.

Θέλω μόνο να σημειώσω ότι μέσα από το έργο του μας δόθηκε η δυνατότητα να ανιχνεύσουμε πιο βαθιά και να αγγίξουμε τις ανησυχίες, τις ευαισθησίες, τα όνειρα, αλλά και την ανθρωπιά του λογοτέχνη - γιατρού.

Θέλω ακόμα να τον ευχαριστήσω γιατί μέσα από το πρωτότυπο δοκιμιακό του έργο αφήνει χρήσιμες πληροφορίες γύρω από την αλληλεπίδραση ιατρικής και λογοτεχνίας.

Γιατί, μέσα από το πεζογραφικό του έργο, μας βοηθά να αναζητήσουμε τα καλά και τα ουσιώδη στη ζωή. Αλλά κυρίως γιατί η ανθρωπιά και η ευαισθησία, που διαπερνούν το έργο του, αποτελούν και στάση ζωής απέναντι στον άρρωστο, στις δύσκολες στιγμές της αναμέτρησής του με την αρρώστια και ιδιαίτερα του καρκίνου. Στις μεγάλες στιγμές της αναμέτρησής του με τη ζωή και το θάνατο.Του εύχομαι να συνεχίσει.

Μαριάνθη ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΧΑΛΒΑΤΖΗ

Γιατρός

Λεζάντα Παπαρήγα

"Εχει και μια μεγάλη αξία, ιδιαίτερα στις μέρες μας, το να νικήσουμε, να νικήσετε εσείς και εμείς να βοηθήσουμε σε αυτή τη νίκη", είπε η Αλ. Παπαρήγα

Λεζάντα 2ου

Βεβαίωση του "Θεαγένειου" για τα χρεωστικά των γιατρών. "Τελικό σύνολο διαφοράς 1.348.956" αναφέρει η βεβαίωση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ