ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΧ. ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Χαλκεύουν νέα δεσμά ερήμην του λαού

"Η διαδικασία για την κύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ γίνεται ερήμην του λαού. Η κυβέρνηση προχωρά στην κύρωση με το λαό φιμωμένο, αφού αρνήθηκε πεισματικά τη διενέργεια δημοψηφίσματος, όπως ζήτησε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, ώστε να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός αν δέχεται να κυρωθεί αυτή η Συνθήκη, η οποία χαλκεύει νέα δεσμά για τη χώρα".

Με την επισήμανση αυτή άρχισε την ομιλία του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής και υπογράμμισε ότι η στάση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που συντάχθηκαν με την κυβερνητική επιλογή, δείχνει πώς εννοούν τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία για την οποία υποτίθεται ότι "κόπτονται". Είναι φανερό, είπε, ότι ο λόγος που οδηγήθηκε η κυβέρνηση σε αυτήν την επιλογή είναι ο φόβος από την αντίδραση του λαού, ο οποίος ένιωσε στο πετσί του τι είναι Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αναφερόμενος σε αυτήν καθεαυτήν τη Συνθήκη είπε ότι έρχεται να συμπληρώσει την αντίστοιχη του Μάαστριχτ, καθώς και άλλες αποφάσεις της ΕΕ όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας που αποφασίστηκε στο Αμστερνταμ και προβλέπει τη λιτότητα διαρκείας, την "Ατζέντα 2000" κ. ά. Η συνθήκη αυτή, συνέχισε, επιβεβαίωσε τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις και απέδειξε ότι η ΕΕ είναι ένα οικοδόμημα που χτίζεται για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου και εις βάρος των εργαζομένων. Αυτό φάνηκε, είπε, και από τις αντιδράσεις των λαϊκών στρωμάτων που εκδηλώθηκαν για πρώτη φορά στην Ολλανδία, σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έγιναν ποτέ στην Ευρώπη και συνεχίζονται έκτοτε, αλλά και από τον αριθμό των κινημάτων και των κομμάτων που αντιδρούν, τα οποία πληθαίνουν.

Η Συνθήκη αυτή, είπε ο Αχ. Κανταρτζής, και οι αποφάσεις της ΕΕ διαψεύδουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όλους εκείνους που είτε συνειδητά καλλιεργούσαν αυταπάτες είτε έτρεφαν οι ίδιοι αυταπάτες και υποστήριζαν ότι η Διακυβερνητική Διάσκεψη θα οδηγούσε σε βελτίωση του Μάαστριχτ. Αυταπάτες που προβλήθηκαν ιδιαίτερα μετά από την άνοδο κεντροαριστερών κυβερνήσεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ξεκάθαροι οι στόχοι

Οι επιμέρους κατευθύνσεις της Συνθήκης, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δείχνουν ξεκάθαρα το χαρακτήρα του οικοδομήματος που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο κεφάλαιο που αφορά στη δήθεν καθιέρωση "ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης" και με πρόσχημα την αντιμετώπιση των παρενεργειών που δημιουργούν οι τέσσερις γνωστές ελευθερίες, κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργαζομένων, έχουμε την οικοδόμηση νέων μηχανισμών καταστολής που θέτουν σε αμφισβήτηση και φαλκιδεύουν δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα.

Ετσι νομιμοποιείται όχι μόνο το ηλεκτρονικό φακέλωμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κάθε υπόπτου για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αλλά και ενισχύεται η ΕΥΡΩΠΟΛ, με την ανάπτυξη αστυνομικής δράσης στο έδαφος άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα η ενσωμάτωση της Συνθήκης Σένγκεν στο "κοινοτικό κεκτημένο" θα έχει τα χειρότερα δυνατά αποτελέσματα για τους λαούς της Ευρώπης. Η δε κοινή πολιτική στον τομέα του ασύλου θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς και σε ένταση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας και οι αλλαγές στο σύστημα έκδοσης θα θέσουν υπό αμφισβήτηση βασικά πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Δημιουργούνται έτσι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί καταστολής για την αντιμετώπιση των λαϊκών κινημάτων και αγώνων, που αναπόφευκτα θα αναπτυχθούν και θα ξεσπάσουν στο μέλλον ενάντια στην εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου και στις αντιλαϊκές επιλογές που ακολουθούνται στην ΕΕ.

Οσον αφορά τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε κράτος - μέλος της ΕΕ, που θα παραβιάζει τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι τουλάχιστον υποκριτικές είπε ο Α. Κανταρτζής. Και αυτό γιατί σήμερα η ΕΕ επιβραβεύει κράτη που ποδοπατούν αυτά τα δικαιώματα, όπως η Βουλγαρία, που με νόμο (που τελικά ακυρώθηκε από το δικαστήριο) απαγόρευε σε μέλη του πρώην Κομμουνιστικού Κόμματος να εργάζονται στο δημόσιο, ή η ίδια η Γερμανία, στην οποία διώκονται πολίτες της πρώην ΓΛΔ, επειδή μόνο και μόνο εφάρμοζαν νόμους του κράτους τους.

Για τις αλλαγές στην πολιτική εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας,τόνισε ότι στοχεύουν στη μεγαλύτερη δυνατότητα επιβολής και κυριαρχίας των ισχυρότερων κρατών, κυρίως με τις αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων. Με τις αλλαγές αυτές συμπλέει και η δυνατότητα της πλήρους ενσωμάτωσης της ΔΕΕ, ώστε αυτή να αποτελέσει τη σιδερένια πυγμή για την επιβολή και προώθηση των συμφερόντων των ισχυρών χωρών.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι τα όσα αναφέρονται για την απασχόληση είναι απλά ευχολόγια, όπως είναι και οι αναφορές για τη δήθεν εξασφάλιση υψηλής προστασίας της υγείας.

Συνολική ρήξη με τις επιλογές της ΕΕ

Καταλήγοντας ο Αχ. Κανταρτζής υπογράμμισε ότι η θέση του ΚΚΕ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, που οικοδομείται, δεν έχει καμία σχέση με τον "εθνικό απομονωτισμό", όπως θέλουν κάποιοι να το παρουσιάσουν, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις μας. "Αντίθετα, τόνισε, η πάλη για την εθνική ανεξαρτησία, δένεται με την πάλη κατά της νέας τάξης πραγμάτων, δένεται με την επιδίωξη για την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Η απάντηση του ΚΚΕ στην πολιτική της καπιταλιστικής ενοποίησης είναι ο αγώνας σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, για μία άλλη Ευρώπη, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίζουν οι λαοί. Για μία Ευρώπη της κοινωνικής ευημερίας για τους εργαζόμενους, χωρίς εκμετάλλευση, που συνδέεται με βαθιές αντιιμπεριαλιστικές αντιμονοπωλιακές αλλαγές. Αυτή η Ευρώπη προϋποθέτει την πάλη των λαών ενάντια στην ΕΕ συνολικά και τη συνολική ρήξη με τις επιλογές. Το ΚΚΕ καταψηφίζει τη Συνθήκη".

"Ακτινογραφία" της ανεργίας

Με αλχημείες η Ευρωπαϊκή Ενωση επιχειρεί να μειώσει τα πραγματικά ποσοστά ανεργίας και τον αριθμό των ανέργων. Σκοπός των ιθυνόντων είναι να παρουσιάσουν την κατάσταση λιγότερο δραματική απ' όσο είναι στην πραγματικότητα. Ετσι υπολογίζουν ότι θα μετριάσουν την οργή των εργαζομένων και των ανέργων. Αναφερθήκαμε χτες στις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών γι' αυτό το σκοπό. Σήμερα θα επιχειρήσουμε μια μικρή "ακτινογραφία" της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορούν στο Δεκέμβρη '98, το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 9,8%. Ωστόσο, από το σχετικό πίνακα, εκτός από την Ελλάδα, λείπουν και η Ολλανδία, η Βρετανία και η Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι το γενικό ποσοστό είναι κατά πάσα πιθανότητα αρκετά μεγαλύτερο.

Οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργία είναι, κατά σειρά, η Ισπανία (18,2%), η Ιταλία (12,3% τον Οκτώβρη '98), η Γαλλία (11,7%), η Φινλανδία (10,9%) και η Γερμανία (9,5%). Επομένως, αν αληθεύουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η, ή 5η θέση. Αν θεωρήσουμε ότι το πραγματικό ποσοστό είναι το 13%, που έδωσαν οι μετρήσεις υπηρεσιών της Κομισιόν, τότε η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (11,6%) είναι αρκετά μεγαλύτερο απ' αυτό των ανδρών (8,4%).

Εκεί, όμως, που η κατάσταση είναι δραματική (ακόμη και με τα ελλιπή στοιχεία της Eurostat), είναι η νεολαία. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία, το ποσοστό της ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών είναι 19,3%. Στην ανεργία των νέων, προηγείται η Ισπανία με 34% και ακολουθούν η Ιταλία (33,3% στοιχεία Οκτώβρη '98), η Γαλλία (26,3%), η Φινλανδία (21,5%) και το Βέλγιο (21%). Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας είναι 34% και την κατατάσσει στην πρώτη θέση μαζί με την Ισπανία! Στη χειρότερη μοίρα, βρίσκονται οι νέες γυναίκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τις οποίες το γενικό ποσοστό ανεργίας είναι 21%. Σε ορισμένες μάλιστα χώρες - μέλη, το ποσοστό γι' αυτήν την κατηγορία είναι πραγματικά εφιαλτικό, όπως στην Ισπανία (42,6%), στην Ιταλία (38,8%), στη Γαλλία (29%), στη Φινλανδία (27,7%).

Ομως, όπως λέγαμε χτες, ακόμη και αυτή η εικόνα δεν είναι η πραγματική. Ενας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους για τη συγκάλυψη της πραγματικότητας είναι ο συνυπολογισμός της μερικής στην πλήρη απασχόληση. Ετσι, ένας εργαζόμενος, που απασχολείται 3 ή 4 ώρες τη βδομάδα, δε συγκαταλέγεται στους ανέργους, έστω κι αν από την εργασία του δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα στοιχειώδη. Χρησιμοποιούνται, όμως, και άλλες μέθοδοι μέτρησης.

Μόλις πρόσφατα, αποκαλύφθηκε ότι στη Βρετανία, εξαιτίας του τρόπου υπολογισμού της ανεργίας, είχαν "εξαφανιστεί" 500.000 άνεργοι, που δεν απογράφονταν από τις επίσημες υπηρεσίες. Μόνο εξαιτίας αυτού του γεγονότος, το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία ανέβηκε από 5%, όπως παρουσιαζόταν επισήμως, στο 7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πολύχρονη διακυβέρνηση των Συντηρητικών το σύστημα υπολογισμού της ανεργίας άλλαξε τριάντα (30) φορές! Ακόμη και σήμερα, επί κυβέρνησης Εργατικών, δε μετριούνται σαν άνεργοι οι νέοι κάτω των 17 ετών που δεν έχουν δουλιά, όπως και όσοι είναι πάνω από 55 χρόνων και έχουν σταματήσει να εργάζονται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δ. Π.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
"Παρών" στην Ευρώπη των μονοπωλίων

"Παρών" τόσο με την ψήφο του, όσο και επί της ουσίας στις διαδικασίες της καπιταλιστικής ευρωπαϊκής ενοποίησης, που εκφράζεται μέσω της Συνθήκης του Αμστερνταμ δήλωσε χτες ο ΣΥΝ στη Βουλή. Διά στόματος της εισηγήτριάς του,Μαρίας Δαμανάκη για μια ακόμα φορά δήλωσε ότι δε θα καταψηφίσει τη συνθήκη ενώ ταυτόχρονα, η βουλευτής του ΣΥΝ τόνισε ότι "η Ελλάδα ωφελήθηκε από την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Ασκησε, μάλιστα, και κριτική στην Αριστερά, λέγοντας ότι "δε θέλω επίσης να αρνηθώ τις ευθύνες της Αριστεράς που στάθηκε αρνητικά απέναντι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα"!

Οσον αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος, σε αναθεώρηση της θέσης του υπό την πίεση της σημερινής κατάστασης, προχώρησε ο Συνασπισμός αφού η εισηγήτριά του ξεκίνησε την ομιλία της, λέγοντας ότι τάσσεται υπέρ τη διενέργειας δημοψηφίσματος, σαν προϋποθεση πολιτικοποίησης του διαλόγου για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Παράλληλα, λίγο πιο πριν από το Γραφείο Τύπου του Κόμματος είχε εκδοθεί και διαμοιραστεί ανακοίνωση που ανέφερε ακριβώς το ίδιο.

Αναφερόμενη στη μέχρι τώρα πορεία της Ελλάδας στην ΕΕ η Μαρία Δαμανάκη σημείωσε ότι αν και υπήρχαν περιθώρια ωφέλειας "σπατάλησε πόρους με ευθύνη των κυβερνήσεων που κυβέρνησαν τη χώρα ιδιαίτερα μετά τη μεταπολίτευση. Η Ελλάδα για χρόνια αφέθηκε να κολυμπήσει στα ευρωπαϊκά νερά χωρίς κανείς να φροντίσει να της μάθει κολύμπι". Συνολικά, πάντως, αναφέρθηκε στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, χαρακτηρίζοντάς την "πρόκληση", ενώ υποστήριξε ότι "στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Συνθήκη του Αμστερνταμ έκανε περισσότερα βήματα", καθώς και ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει άμεσα κινήσεις, αφού "βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την ΟΝΕ, γεγονός που είναι πολύ θετικό".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταδικάστηκε η κυβερνητική πρακτική

Ο κεντρικός πεζόδρομος της Καλαμαριάς και οι γύρω δρόμοι αντήχησαν χτες το βράδυ από τη σεντόρεια φωνή των αγωνιστών της δημοκρατίας και της προόδου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΟΘ και πραγματοποίησαν μια μαχητική πικετοφορία, με βασικό αίτημα τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο λαός για την αποδοχή ή όχι της Συνθήκης του Αμστερνταμ.

Με την πικετοφορία καταδικάστηκε η στάση της κυβέρνησης, που υπακούοντας στα κελεύσματα των Βρυξελλών επιχειρεί να πετύχει την επικύρωση της εν λόγω Συνθήκης, που αποτελεί ένα από τα αντιδραστικότερα εργαλεία χειραγώγησης του λαού, ερήμην του λαού, με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή.

Το σύνθημα που κυριάρχησε σε όλη τη διάρκεια της πικετοφορίας ήταν "Αμστερνταμ σημαίνει Ελλάδα πουλημένη". Στο κάλεσμά του στο λαό της Καλαμαριάς να συμπαραταχτεί με το ΚΚΕ και να παλέψει ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και την ίδια τη Συνθήκη Αμστερνταμ, ο γραμματέας της ΚΟ Καλαμαριάς Μ. Νικολαϊδης τόνισε: "Ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για την επικύρωση της συνθήκης. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση περιφρονεί το λαό και εν αγνοία του αποφασίζει γι' αυτόν χωρίς να τον ρωτήσει. Αγνοώντας ακόμα και την επιταγή του Συντάγματος για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε κρίσιμα εθνικά θέματα που καθορίζουν το μέλλον της χώρας".

Με τη στάση της αυτή η κυβέρνηση φαίνεται να αγνοεί το ογκούμενο λαϊκό αίσθημα και το παλλαϊκό σχεδόν αίτημα για να δοθεί η ευκαιρία στο λαό να αποφασίσει με δημοψήφισμα την τύχη της Συνθήκης, που εκφράζεται από ολοένα και περισσότερα κοινωνικά στρώματα, οργανώσεις του μαζικού λαϊκού κινήματος και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής.

Ενα σημαντικό στοιχείο που προβλήθηκε έντονα στη διάρκεια της πικετοφορίας ήταν το γεγονός ότι η ενσωμάτωση της Συμφωνίας Σένγκεν στη Συνθήκη του Αμστερνταμ αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους διεθνούς αστυνόμευσης και ηλεκτρονικού φακελώματος του λαϊκού κινήματος των χωρών της Ευρώπης.

Το συστηματικό αυτό φακέλωμα των εργαζομένων των χωρών της ΕΕ είναι σημαντικό στοιχείο στην προσπάθεια επιβολής της δικτατορίας των μονοπωλίων για τη χειραγώγηση των λαών και τη φίμωση κάθε αντίθετης φωνής.

Οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης

Το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης με ομόφωνη απόφασή του καταγγέλλει την άρνηση της κυβέρνησης στο αίτημα για πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ.

Οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης ζητούν την κατάργηση της εν λόγω Συνθήκης και ανάμεσα στα άλλα υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους:

"Με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ πολλαπλασιάζεται η ασυδοσία των πολυεθνικών με καινούριους πανίσχυρους και αντιδραστικούς μηχανισμούς που σκοπό και στόχο έχουν να τσακίσουν και να αφανίσουν το λαϊκό κίνημα σε κάθε μορφή αντίστασης και αμφισβήτησής τους.

Η ενσωμάτωση της Συμφωνίας ΣΕΝΓΚΕΝ στη Συνθήκη του Αμστερνταμ είναι ένα από τα πιο αντιδραστικά βήματα στην πορεία της ΕΕ. Το φακέλωμα των εργαζομένων των κρατών - μελών της ΕΕ αποτελεί σημαντικότατο στοιχείο για τη δράση της "δικτατορίας" των μονοπωλίων για τη χειραγώγηση και την υποταγή κάθε αντίθετης φωνής".

Σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί

Στα πλαίσια της συζήτησης στη Βουλή για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ σήμερα Τετάρτη,θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων. Η συζήτηση θα αρχίσει στις 6.00 μμ και θα μεταδοθεί απευθείας από τη Νέα Ελληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ).

ΔΗΚΚΙ
Να γίνει δημοψήφισμα

"Αμορτισέρ των κοινωνικών αντιδράσεων", αποκάλεσε ο εισηγητής του ΔΗΚΚΙ, Γεώργιος Ρόκος,τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, λέγοντας ότι απαρτίζεται από ευχολόγια που δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν στα οξυμένα προβλήματα των λαών της Ευρώπης. Υποστήριξε ότι η Συνθήκη σκοπεύει στο να "μπορέσουν οι λαοί να δεχτούν με μεγαλύτερη ευκολία αυτό που είναι "δύσπεπτο" στην πραγματικότητα για την καθημερινή τους διαβίωση". Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για την ενημέρωση, όπως υποστήριξε, της κοινής γνώμης αφού την ίδια στιγμή τεράστια ποσά δαπανώνται από την ΕΕ, που "συνεχίζει καθημερινά μια τεράστια προπαγάνδα προκειμένου να πείσει τους λαούς".

Αναφερόμενος στις πολιτικές για την απασχόληση, ο Γεώργιος Ρόκος υποστήριξε πως, "όταν στον προϋπολογισμό του 1999 προβλέπονται μόνο 150 δισεκατομμύρια ECU, αν αντιστοιχίσει κανείς αυτό το ποσό με τους ήδη 20.000.000 ανέργους στην Ευρώπη, αντιστοιχούν 7,5 δραχμές την ημέρα για τον κάθε άνεργο".

Τέλος, δεν παρέλειψε να θέσει και το κεντρικό επιχείρημα του ΔΗΚΚΙ σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας πως "με τους πιθανούς συμβιβασμούς μέσα από την αναποτελεσματικότητα της οικονομικής μας πολιτικής φοβάται κανείς το συμβιβασμό σε θέματα άσκησης εξωτερικής πολιτικής".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προσήλωση στις επιλογές του Αμστερνταμ

Τη σταθερή προσήλωση της Νέας Δημοκρατίας στην προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και τη διάθεσή της να στηρίξει τις επιλογές που θα κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, από όπου κι αν προέρχονται, πιστοποίησε χθες στη συζήτηση στη Βουλή, η εισηγήτρια του κόμματος, Μαριέττα Γιαννάκου.Η βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε την κύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ "επιπλέον θετική εξέλιξη", τονίζοντας παράλληλα ότι "η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει τη σημασία της κοινής προσπάθειας πέρα από τα στενά κομματικά όρια".

Ως κεντρικό θετικό σημείο της Συνθήκης του Αμστερνταμ, η Μαριέττα Γιαννάκου ανέφερε τη διατήρηση του "κοινοτικού κεκτημένου". Δηλαδή, τη διατήρηση του "δικαιώματος της αρνησικυρίας" όσον αφορά τα εθνικά θέματα καθώς και την προοπτική αναλογικής εκπροσώπησης (ένας επίτροπος ανά κράτος - μέλος) της οποίας οι βάσεις - όπως υποστήριξε - τίθενται με τη συνθήκη.

Ιδιαίτερα στάθηκε η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας στις ρυθμίσεις που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, λέγοντας ότι το να "ανέβει ψηλότερα ο κοινωνικός πήχης" αφορά την ουσιαστική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο των νέων μορφών απασχόλησης. Παράλληλα, απέρριψε το αίτημα για δημοψήφισμα προκειμένου να κυρωθεί ή όχι η Συνθήκη του Αμστερνταμ, λέγοντας πως "κατανοούμε τη λογική του επιχειρήματος αλλά επισημαίνουμε τις θεσμικές ελλείψεις που θα αδυνάτιζαν την πολιτική αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας κίνησης". Πάντως αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα "δημοκρατικής νομιμοποίησης της Νέας Συνθήκης" που πρέπει να υπερκεραστεί με άλλες μορφές.

ΠΑΣΟΚ
Επιχείρηση εξωραϊσμού της αντιλαϊκής Συνθήκης

Σε επιχείρηση εξωραϊσμού του συνολικού αντιλαϊκού χαρακτήρα της Συνθήκης του Αμστερνταμ επιδόθηκε χτες ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Ροκόφυλλος,ανακαλύπτοντας διεύρυνση των προοδευτικών στοιχείων της και ενίσχυση της "κοινής εξωτερικής πολιτικής". Παράλληλα, δεν απέφυγε τη γνωστή "κινδυνολογία" για το... τι περιμένει την Ελλάδα σε περίπτωση μη επικύρωσης της Συνθήκης.

Επιχειρώντας να ωραιοποιήσει τα βασικά στοιχεία της Συνθήκης του Αμστερνταμ, ο Χρήστος Ροκόφυλλος σημείωσε πως "διακηρύσσεται ρητά ότι η Ενωση βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας" και προβλέπει την ύπαρξη πολιτικών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασης των θεμελιωδών αυτών αρχών. Παράλληλα, ως θετικό στοιχείο παρουσίασε την εκτίμηση ότι "η προώθηση ενός υψηλού επιπέδου απασχόλησης αναγορεύεται σε στόχο της Ενωσης", καθώς και την ίδρυση "Συμβουλευτικής Επιτροπής Απασχόλησης" για την καταπολέμηση της ανεργίας, δηλαδή μέτρα στο επίπεδο των... διακηρύξεων.

Οσον αφορά την περίφημη "κοινή εξωτερική πολιτική", ο Χρήστος Ροκόφυλλος υποστήριξε ότι διευρύνεται το επίπεδό της αφού "θεσπίζεται ενισχυμένη ρήτρα ενδοκοινοτικής αλληλεγγύης", ενώ "αναγνωρίζεται ρητά ο στόχος της σταδιακής διαμόρφωσης κοινής αμυντικής πολιτικής με πρόβλεψη την ενσωμάτωση της ΔΕΕ στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

Επίσης, ο εισηγητής της κυβέρνησης δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τάσσονται κατά της κύρωσης της Συνθήκης, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει "άσκηση πιέσεων για περιθωριοποίηση και απομάκρυνσή μας από την Ενωση". Συνεχίζοντας δε τη γνωστή "κινδυνολογική" επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για "αφόρητα δυσχερή θέση στην οποία θα περιήρχετο η χώρα μας", σε περίπτωση που αρνούνταν την επικύρωση των θέσεων του Αμστερνταμ.

ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση - διαδήλωση την ερχόμενη Τρίτη

Η ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους να συμπαραταχτούν μαζί με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες στο δρόμο του αγώνα, της λαϊκής αντεπίθεσης και πάλης για τη δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Να μαζικοποιήσουν περισσότερο το κίνημα της ρήξης και της συνολικής αντιπαράθεσης με την ΟΝΕ και γενικά την ΕΕ. Να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για μια φιλολαϊκή πορεία του τόπου. Τους καλεί να πάρουν μαχητικά μέρος στη συγκέντρωση - διαδήλωση της ερχόμενης Τρίτης, 16/2/99, στις 6.00 το απόγευμα, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά).

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Ερήμην του λαού, στον οποίο αρνήθηκαν τη δυνατότητα να εκφραστεί μέσω δημοψηφίσματος και να πληροφορηθεί σε βάθος τις συνέπειες, άρχισε χθες στη Βουλή η πενταήμερη συζήτηση για την κύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Μιας συνθήκης που ως συνέχεια της αντίστοιχης του Μάαστριχτ, χαλκεύει νέα δεσμά για τον ελληνικό λαό και τη χώρα και ως εκ τούτου η άρνηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος δείχνει κατά πόσον η κυβέρνηση και όσοι συμπορεύονται μαζί της σέβονται τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, επανέφερε το αίτημα για δημοψήφισμα και κατήγγειλε ότι η άρνηση για την πραγματοποίησή του δείχνει τον φόβο για την αντίδραση του λαού ο οποίος τόσα χρόνια ένιωσε στο πετσί του τι είναι Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της κύρωσης της συνθήκης δίνοντας όρκους πίστης στο "ευρωπαϊκό ιδεώδες", ενώ "παρών" στις αντιλαϊκές και καταστροφικές συνέπειες της συνθήκης, δήλωσε ο ΣΥΝ, ο οποίος αρνείται να καταψηφίσει τη συνθήκη αν και η εκπρόσωπός του τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος. Υπέρ του δημοψηφίσματος τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ.

Την απαίτηση του ΚΚΕ, για "πλατιά ενημέρωση του ελληνικού λαού με όλους τους κανόνες που θα διασφαλίζουν την πολυφωνία", έθεσε χθες κατά την έναρξη της συζήτησης για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ.Επανέφερε παράλληλα το αίτημα του ΚΚΕ για αναβολή της συζήτησης ώστε "να γίνει αυτή η συζήτηση αργότερα και να γίνει ουσιαστική ενημέρωση για να μη λέμε όπως στη Συνθήκη του Μάαστριχτ ότι ο κόσμος δεν ήταν ενημερωμένος".

Ομως το αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, αντιμετωπίστηκε με την ξερή άρνηση του προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος υποστήριξε ότι το αίτημα δεν τίθεται με βάση το "γράμμα" του κανονισμού ενώ σχολίασε ότι μόνον η Ελλάδα και άλλες δύο χώρες δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη. Να προχωρήσει η συζήτηση με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, ζήτησε αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Δημήτρης Σιούφας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ