ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τα προβλήματα γονατίζουν τα νοσοκομεία
  • Τρίτη μέρα στάσης εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών (8π.μ. - 2μ.μ.)
  • Σήμερα η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο Λαϊκό νοσοκομείο, ώρα 1μ.μ.

"Τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία είναι τρομακτικά και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό τόσο μεγάλες που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, τόνισαν στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ, αλλά το υπουργείο υγείας δε φαίνεται διατεθειμένο να τα επιλύσει".

Τα παραπάνω τονίστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Οι γιατροί του Λεκανοπεδίου διανύουν σήμερα την τρίτη μέρα στάσης εργασίας (8 π.μ.- 2μ.μ.). Σήμερα το μεσημέρι, ώρα 1μ.μ., θα γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεδρίαζε το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ για τη διαμόρφωση της πρότασης προς τη Γενική Συνέλευση. Η πρόταση του προέδρου ήταν για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Οι γιατροί διεκδικούν την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου σε κάθε νοσοκομείο νοσηλευτικού προσωπικού, τον αναγκαίο τεχνολογικό του εξοπλισμό, την αναβάθμιση της ξενοδοχειακής τους υποδομής και την εφαρμογή των ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών που έχουν καταρτίσει τα επιστημονικά όργανα του κάθε νοσοκομείου. Ζητούν επιπλέον την εξόφληση των εφημεριών του 1998 ανά γιατρό και ανά μήνα και τη διασφάλιση των συνολικών αποδοχών που είχαν τον Δεκέμβρη του 1997.

Αναφερόμενοι στην εξαγγελία του υπουργού Υγείας για αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες, επισήμαναν πως μόνο "η παροχή κονδυλίων δε λύνει το πρόβλημα. Η εξαγγελία αυτή μάλιστα πέρα από το γεγονός ότι έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου, μπορεί να οδηγήσει και σε φαινόμενα πλασματικών εφημεριών".

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έδωσε χτες στη δημοσιότητα τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της Ενωσης Ιορδάνη Προυσανίδη σχετικά με την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα για τις "εφημερίες των γιατρών" της 11.2.1999. Σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο της ΕΙΝΑΠ η κοινή υπουργική απόφαση δεν είναι σύμφωνη με την εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 7, παρ. 7 του νόμου 2606/98 και κείται έξω από αυτήν για τους εξής λόγους:

  • Με το άρθρο 7, παρ. 7 του νόμου 2606/98 εξουσιοδοτήθηκαν οι δύο υπουργοί να εγκρίνουν με κοινή απόφασή τους το "τελικό πόρισμα εφημεριών των γιατρών κάθε νοσοκομείου... " και όχι χρηματικά ποσά. Αυτά τα χρηματικά ποσά για την αποζημίωση των εφημεριών, αντλούνται από τις οικείες πιστώσεις του προϋπολογισμού.
  • Αντί για πρόγραμμα εφημεριών εγκρίθηκαν κονδύλια, τα οποία αντλούνται από τον προϋπολογισμό και δε χρειαζόταν η κοινή απόφασή τους.
  • Εκχωρούν την αρμοδιότητά τους να εγκρίνουν το πρόγραμμά εφημεριών στα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων, παρ' όλο που δεν παρέχεται τέτοια δυνατότητα απ' το νόμο.
Προτεραιότητα σε νοσηλευτές και εξοπλισμό

"Αυτή τη στιγμή, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης,απαιτείται η πρόσληψη 20.000 νοσηλευτών σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων τουλάχιστον 2.000 χρειάζονται στην Αθήνα. Το πρόβλημα μάλιστα θα γίνει πιο έντονο στα τέλη του χρόνου, αφού με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου ένας μεγάλος αριθμός του υπάρχοντος νοσηλευτικού προσωπικού θα συνταξιοδοτηθεί. Μόνο στον "Ευαγγελισμό" απαιτείται η πρόσληψη 500 νοσηλευτών και η έλλειψή τους έχει σαν αποτέλεσμα να μη λειτουργούν 8 κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 8 κρεβάτια στη Μονάδα Εμφραγμάτων. Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό φτάνουν τις 2.000 και σημειώνονται κυρίως στην επαρχία. Επιπλέον, χρειάζεται ο εξοπλισμός των νοσοκομείων της Αττικής με 5 αξονικούς τομογράφους, 2 μαγνητικούς και 2 αγγειογράφους. Το κόστος για τον εξοπλισμό αυτό φτάνει τα 1,5 δισ. αλλά θα αποσβεστεί πολύ γρήγορα από τις δαπάνες που τώρα γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές".

Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ επανέλαβαν τη σταθερή θέση της Ενωσης όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί μεταξύ των οποίων και οι πανεπιστημιακοί και οι στρατιωτικοί, να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αναφερόμενοι στις δηλώσεις του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών τόνισαν πως "το πανεπιστήμιο παρεμβαίνει ως μη όφειλε στην αντιπαράθεση των γιατρών με την κυβέρνηση".

"Η στελέχωση των μεγαλύτερων ιδιωτικών κλινικών γίνεται από καθηγητές πανεπιστημίου", είπε ο Γραμματέας της ΕΙΝΑΠ Στ. Τσούκαλος και έθεσε το ερώτημα: "Πότε τους μένει χρόνος για μαθήματα στις πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΣΥ;".

Ως ικανοποιητικές χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας και την κατάρτιση των εφημεριών με βάση τα κονδύλια του υπουργείου ο Θ. Νησιώτης,εκλεγμένοςστο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με την ΠΑΣΚΕ.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΙΝΑΠ παραβρέθηκε και η επιστημονική υπεύθυνη της Θεραπευτικής Κοινότητας "18 Ανω" Κ. Μάτσα,η οποία χαρακτήρισε εμπαιγμό την υπόσχεση του υπουργού Υγείας στους εκπροσώπους της ΕΙΝΑΠ πως διευθέτησε το θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων των 14 θεραπευτών της μονάδας. Αναφερόμενη στην κυβερνητική πολιτική που ασκείται στον τομέα της ψυχικής υγείας τη χαρακτήρισε ως μια "βαρβαρότητα", που έχει αφήσει στη μοίρα τους 4.600 έγκλειστους σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή στο Δαφνί για τους 1.800 έγκλειστους υπάρχουν 160 διπλωματούχοι νοσηλευτές. Το απόγευμα και τη νύχτα για 80 αρρώστους στις κλινικές υπάρχουν 1-2 νοσοκόμες, ενώ 1 γιατρός καλείται να καλύψει τις ανάγκες 50 αρρώστων και 1 ψυχολόγος 200 ασθενείς. "Η Λέρος είναι έτοιμη να ξαναγίνει Λέρος", δήλωσε αναφερόμενη στην περίφημη ψυχιατρική μεταρρύθμιση που επιχειρήθηκε στα πλαίσια του κανονισμού 815 της Κοινότητας.

ΛΑΪΚΟ
Αγώνας για ασφαλέστερη νοσηλεία

Εκπρόσωποι των κομμάτων - πλην του ΠΑΣΟΚ - παραβρέθηκαν σε εκδήλωση των γιατρών

Βήμα για τη διατύπωση των θέσεων των κομμάτων για την Υγεία, αποτέλεσε η πρωτοβουλία των επιστημονικών συνδικαλιστικών φορέων των γιατρών του Λαϊκού νοσοκομείου για πρόσκληση των αρχηγών των κομμάτων στο νοσοκομείο. Η πρόσκληση απευθυνόταν και στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη αλλά στη χτεσινή ενημέρωση δεν προσήλθε ούτε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού αλλά ούτε και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Οι γιατροί του Λαϊκού συνεχίζουν σήμερα για 13η μέρα τις κινητοποιήσεις τους για ασφαλή προγράμματα εφημεριών καθώς και για βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής του νοσοκομείου με πρώτο την εγκατάσταση αξονικού τομογράφου και τη βελτίωση των χειρουργείων. Χτες έφτασε και επίσημα στο νοσοκομείο, η κοινή υπουργική απόφαση της 11.2.1999 με τα κονδύλια για τις εφημερίες. Η απόφαση προβλέπει για το Λαϊκό το ποσό των 1,4 δισ. δραχμών αλλά οι γιατροί δεν ήταν σε θέση να αποφανθούν αν αυτά τα κονδύλια επαρκούν για ασφαλή προγράμματα εφημεριών.

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων ενημερώθηκαν απ' την επιστημονική επιτροπή και στη συνέχεια μίλησαν σε συγκέντρωση των γιατρών.

Ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Λαϊκού νοσοκομείου, καθηγητής Αλκης Κωστάκης, τόνισε ότι ο αγώνας των γιατρών είναι για ασφαλέστερη νοσηλεία των ασθενών. Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Παραβρέθηκαν ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ηΜ. Γιαννάκου της ΝΔ, ο Μ. Μουσταφά του ΣΥΝ, ο Θ. Καραμπέτσος του ΔΗΚΚΙ και ο Στ. Μάνος.Ολοι τάχτηκαν υπέρ της διαμόρφωσης προγραμμάτων εφημεριών απ' τα επιστημονικά όργανα των νοσοκομείων.

Επίσης παραβρέθηκαν και μίλησαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Κ. Οικονόμου και ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Γ. Πιερρουτσάκος.

Ενημέρωση του Εισαγγελέααπ' την ΕΙΝΑΠ

Χτες στη συγκέντρωση ο Αλκης Κωστάκης διάβασε το έγγραφο που έστειλε προχτές προς τον πρόεδρο του ΔΣ του Λαϊκού, ο Εισαγγελέας Εφετών Αθήνας Λ. Καράμπελας και ζητούσε πληροφορίες αν συντάχτηκαν τα προγράμματα των εφημεριών του Φλεβάρη του 1999 και σε αρνητική περίπτωση ποιοι παρέλειψαν το καθήκον τους και αν προέκυψε κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών. Ο Αλκης Κωστάκης είπε ότι θα απαντήσει σήμερα στο έγγραφο του Εισαγγελέα.

Χτες αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα Λ. Καράμπελα και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα των νοσοκομείων μετά την απόφαση της κυβέρνησης για τα κονδύλια των εφημεριών. Μάλιστα παρέδωσαν στον Εισαγγελέα έγγραφο - το υπογράφουν ο πρόεδρος Χ. Ζαχαρόγιαννης και ο Γραμματέας Στ. Τσούκαλος - στο οποίο μεταξύ των άλλων επισημαίνουν τα εξής: "Το ΔΣ του Λαϊκού Νοσοκομείου συνεδρίασε και διατύπωσε, εμπρόθεσμα, πρόταση προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας για την έγκριση προγράμματος απασχόλησης των υπηρετούντων σ' αυτό γιατρών σ' εφημερίες (ενεργείς - ετοιμότητας) έτους 1999. Οι αρμόδιοι από το νόμο (άρθρ. 7 παρ. 7 του Ν. 2606/1998) υπουργοί (Οικονομικών και Υγείας - Πρόνοιας), παραβιάζοντας το καθήκον τους, δεν εξέδωσαν την απόφασή τους, έγκρισης του προγράμματος εφημεριών κάθε νοσοκομείου".

Η ΕΙΝΑΠ σημειώνει ότι οι γιατροί ΕΣΥ εργάζονται πέντε (5) μέρες την εβδομάδα επί οκτώ (8) ώρες την ημέρα. Παρ' όλα αυτά, πιστοί στον όρκο τους, παρέμειναν στο Νοσοκομείο Λαϊκό, το οποίο λειτούργησε από την κοινωνική προσφορά τους και μόνο. Επίσης επαναλαμβάνει ότι η κοινή απόφαση κείται έξω από εξουσιοδοτική διάταξη του νόμου 2606/1998 και καταλήγει: "Οι εφημερίες των γιατρών ΕΣΥ επιβάλλονται από τις ανάγκες των νοσοκομείων, πράγμα που συνεπάγεται και την εξασφάλιση του αναγκαίου χρηματικού ποσού. Καμία διάταξη δεν επιβάλλει την προσαρμογή των αναγκών για εφημερίες στα όποια χρηματικά ποσά".

ΣΠ. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Υπόθεση όλων η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας

Με ερωτήματα για το έγγραφο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Λ. Καράμπελα άρχισε την ομιλία του προς τους γιατρούς του "Λαϊκού" ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Με την απαξίωση και την αθλιότητα των δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς και με τη μετατροπή της υγείας από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα θα ασχοληθεί κανένας εισαγγελέας; Θα ευαισθητοποιηθεί κανείς λειτουργός της Δικαιοσύνης, όταν οι ασθενείς στοιβάζονται "σαν πράγματα"; Με το χρηματισμό, τη διαφθορά, τα φακελάκια θα ασχοληθεί κανένας εισαγγελέας; Η μήπως όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις και αγώνες και στέλνονται φιρμάνια απ' τις διοικήσεις, τότε εκδηλώνεται, δήθεν, ευαισθησία με την υγεία των ασθενών;", αναρωτήθηκε ο Σπ. Χαλβατζής για να συμπληρώσει: "Εμείς, ως ΚΚΕ, είμαστε σίγουροι ότι σε όλες τις κινητοποιήσεις των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών. Το ίδιο γίνεται και τώρα. Σε κάθε περίπτωση η αυτοθυσία του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού συμβάλλει στη διατήρηση του δημόσιου συστήματος υγείας".

Αυτές τις μέρες, συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής, ήρθαν στην επιφάνεια τρία βασικά ζητήματα της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων: Τα ασφαλή προγράμματα εφημεριών, η υλικοτεχνική υποδομή - με ό,τι αυτή συνεπάγεται - και οι τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού. "Ποιος, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος να διαμορφώσει τα προγράμματα εφημεριών, εκτός απ' τα επιστημονικά όργανα των νοσοκομείων; Δεν είναι οι γιατροί οι οποίοι βιώνουν αυτή την κατάσταση στα νοσοκομεία; Η μήπως είναι αρμόδιοι για τη διαμόρφωση των εφημεριών οι διάφοροι μάνατζερς ή οι κρατικοί και κυβερνητικοί υπάλληλοι που βρίσκονται μακριά απ' τα προβλήματα; Με αυτή την έννοια λέμε ότι το πόρισμα, στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή Ορισμού Προτύπων των εφημεριών του υπουργείου Υγείας θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών στα νοσοκομεία".

Στη συνέχεια ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε την ανάγκη να αναβαθμιστείπριν απ' όλα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). "Δεν μπορεί, συνέχισε, τα νοσοκομεία, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια, να λειτουργούν στα εξωτερικά τους ιατρεία ως κέντρα Υγείας αστικού τύπου. Δεν είναι δυνατόν, να συσσωρεύεται ένα πλήθος ασθενών, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο Κέντρο Υγείας. Αυτά όμως είναι ζητήματα πολιτικής βούλησης και διάθεσης κονδυλίων".

Αναφερόμενος στην εισαγωγή υψηλής τεχνολογίας στα δημόσια νοσοκομεία ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε. "Εδώ δεν είναι απλά θέμα πολιτικής βούλησης. Εδώ διοχετεύονται, μέσω των δημόσιων νοσοκομείων, εκατοντάδες δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων στον επιχειρηματικό τομέα της υγείας. Η εγκατάσταση ενός αξονικού τομογράφου στο "Λαϊκό" θα μπορούσε να αποσβεστεί σε λιγότερο από δυο μήνες. Κι όμως δε γίνεται".

"Εμείς, είπε σε άλλο σημείο ο Σπ. Χαλβατζής, υποστηρίζουμε ότι το πρόβλημα της αναβάθμισης της υγείας είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Επίσης, είναι υπόθεση του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος και του ευρύτερου μαζικού λαϊκού κινήματος. Γιατί, σήμερα που απαξιώνεται το δημόσιο σύστημα υγείας παρακολουθούμε να αναπτύσσεται γοργά ο επιχειρηματικός τομέας της υγείας".

Ο Σπ. Χαλβατζής ζήτησε να μπει φραγμός στην ιδιωτικοποίηση τομέων των δημόσιων νοσοκομείων - όπως η καθαριότητα και η φύλαξη - και εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στη λογική των σφαιρικών προϋπολογισμών. "Ο ελληνικός λαός, τόνισε, πληρώνει πολλούς φόρους, ενώ το μεγάλο κεφάλαιο φοροδιαφεύγει νόμιμα και παράνομα. Τελικά, αυτός ο λαός θα πληρώνει πάντα στην υγεία, στην παιδεία και στην πρόνοια; Εμείς λέμε ότι οι προϋπολογισμοί πρέπει να γίνονται στη βάση των αναγκών. Βεβαίως, χρειάζεται νοικοκύρεμα, αλλά και για αυτό χρειάζεται πολιτική βούληση. Με αυτή την έννοια λέμε ότι πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες στο προσωπικό, ειδικά στο νοσηλευτικό και βεβαίως να γίνει μια ορθολογική κατανομή του ιατρικού και του άλλου προσωπικού".

Και ο Σπ. Χαλβατζής κατέληξε: "Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις πλασματικές εφημερίες. Εχουμε ανοιχτό μέτωπο στο χρηματισμό, με όποια μορφή και αν γίνεται. Θεωρούμε ότι οι γιατροί είναι οι πρώτοι στους οποίους μπορεί και πρέπει να στηριχτεί η αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Και αν εσείς οι γιατροί δε βάλετε πλάτη, θα δίνετε πάντα τη δυνατότητα στις δυνάμεις που θέλουν να σας συκοφαντούν και να υπονομεύουν το δημόσιο σύστημα υγείας να το πετυχαίνουν".

ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕΡΡΩΝ
Μισθολογικές διακρίσεις σε βάρος των εργαζομένων

Αναφορά στο Προεδρείο της Βουλής, με θέμα το επίδομα δυσμενών συνθηκών των εργαζομένων στο Κέντρο Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Σερρών (ΚΑΑΜΕΑ), κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.

"Στο Κέντρο Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Σερρών, τονίζεται στο υπόμνημα των εργαζομένων προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, λειτουργεί Ειδικό Σχολείο και σαν Κέντρο στελεχώνουμε αυτή τη σχολική μονάδα Ειδικής Αγωγής με ποικίλες υπηρεσίες. Τα Κέντρα Αποκατάστασης θεωρούνται Κέντρα Ειδικής Αγωγής, που παρέχουν Ειδική εκπαίδευση, γι' αυτό διεκδικήσαμε δικαστικά το επίδομα δυσμενών συνθηκών εργασίας και δικαιωθήκαμε με τελεσίδικες και αμετάκλητες αποφάσεις του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου, από το έτος 1990 - 1991 και 1992 - 1993.

Το 1993, με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αθηνών, το επίδομα δυσμενών συνθηκών συμπεριελήφθη στην τακτική μηνιαία μισθοδοσία των υπαλλήλων και εδόθη μέχρι τις 31 - 12 - 1996 χωρίς κανένα πρόβλημα. Με το ενιαίο μισθολόγιο από 1 - 1 - 1997 έως και 30 - 6 - 1998 εδόθη επίσης το επίδομα ανελλιπώς σε όλους τους υπαλλήλους. Από 1 - 7 - 1998 έως και σήμερα δίδεται σε ορισμένους υπαλλήλους (στην κοινωνική λειτουργό, στις φυσικοθεραπεύτριες, στη λογοθεραπεύτρια, στις παιδαγωγούς, στις επιμελήτριες), οι οποίοι θεωρούνται Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Αρνείται η επίτροπος, κατόπιν απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αθηνών, να θεωρήσει εντάλματα που αφορούν το Διοικητικό Προσωπικό του Κέντρου, νυχτοφύλακες, μαγείρους, ράπτριες, καθαρίστριες, πλύντριες, κηπουρό, γιατί το παραπάνω προσωπικό δεν ανήκει στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στο Ειδικό προσωπικό των μονάδων σχολικής αγωγής. Επειδή όλοι οι υπάλληλοι εργαζόμαστε στον ίδιο χώρο και προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, ο καθένας ανάλογα με το αντικείμενο εργασίας του, θεωρούμε ότι διενεργείται κατάφωρη αδικία και άνιση μισθολογική μεταχείριση σε βάρος των υπαλλήλων που σταμάτησαν να το παίρνουν".

"Επίσης, τονίζουν οι εργαζόμενοι, πρέπει να λάβετε υπ' όψη σας ότι το προσωπικό του ΚΑΑΜΕΑ, όπως και των άλλων φορέων, είναι από τους πλέον χαμηλόμισθους υπαλλήλους που υπάρχουν σήμερα στη Δημόσια Διοίκηση. Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας παρακαλούμε θερμά, όπως με μια νομοθετική ρύθμιση, τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα αυτή. Επιπρόσθετα, σας γνωρίζουμε ότι τα ιδρύματα που έχουν το πρόβλημα αυτό στο νομό μας, είναι το ΚΑΑΜΕΑ, το ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου και το ΚΑΦΚΑ Νιγρίτας".

Και η αναφορά καταλήγει: "Επιπλέον, στο προσωπικό του ΚΑΑΜΕΑ δεν καταβάλλεται το ανθυγιεινό επίδομα, ούτε το νοσηλευτικό επίδομα (ούτε στη νοσηλεύτρια), τα οποία χορηγούνται στα Νοσοκομεία και στα Θεραπευτήρια (η πρώην ονομασία του ΚΑΑΜΕΑ ήταν θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων παίδων)".

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ "Α. ΦΛΕΜΙΓΚ"
Να μη χαθεί κανένα κρεβάτι

Να μη "χαθεί" ούτε ένα κρεβάτι, ούτε μια θέση εργασίας από το Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Μελισσίων "Α. Φλέμιγκ", απαιτεί με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων, καταγγέλλοντας την απόφαση που πήρε η διοίκηση, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, για συρρίκνωση του νοσοκομείου.

"Η απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου είναι η κορυφή χιονοστιβάδας διαπραγματεύσεων και πρακτικών, που κάθε άλλο παρά ανάπτυξη του "Α. Φλέμιγκ" προοιωνίζεται. Η κυβέρνηση, πιστή στην πολιτική των περικοπών στις κοινωνικές παροχές και στην ανεπαρκή χρηματοδότηση των δημοσίων νοσοκομείων, απαξιώνει την ανάπτυξη μιας τόσο σημαντικής υγειονομικής μονάδας και γι' αυτό συναινεί στην απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου", τονίζεται στην ανακοίνωση.

"H υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προσφέρεται από το κράτος δωρεάν και ισότιμα σ' όλους τους πολίτες και είναι συνταγματικό δικαίωμά τους να την απολαμβάνουν, δεδομένου ότι με κανέναν τρόπο δεν αποτελεί "εμπόρευμα"", υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων του "Α. Φλέμιγκ", επισημαίνοντας παράλληλα πως το νοσοκομείο τους μαζί με το "Σισμανόγλειο" είναι τα μοναδικά Γενικά Δημόσια Νοσοκομεία που καλύπτουν τη μεγάλη περιφέρεια των Βορείων Προαστίων, με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους.

Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση, "το ιδιοκτησιακό και κατά συνέπεια το κτιριακό πρόβλημα του νοσοκομείου υφίσταται από το 1985. Οι κατά καιρούς μελέτες που έγιναν για ανέγερση νέας πτέρυγας ή για μεταστέγαση στο Νοσοκομείο Εργατών Θαλάσσης έμειναν μόνο στα χαρτιά, με αποτέλεσμα να μην αναπτυχθούν όλες οι υπηρεσίες υγείας όπως προβλέπει ο οργανισμός του. Παράλληλα, υπολείπεται σε εξοπλισμό και στελέχωση, με δυσμενείς συνέπειες στους χρήστες υγείας, που στερούνται υπηρεσιών, αλλά και στους εργαζόμενους υγειονομικούς, που οι σχέσεις και συνθήκες εργασίας τους γίνονται εξοντωτικές".

Το Σωματείο Εργαζομένων, εκφράζοντας τις απόψεις της πλειοψηφίας των εργαζομένων και έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση των μαζικών φορέων, απαιτεί: Να μη χαθεί ούτε ένα κρεβάτι από τα 97 της Ζ. Πηγής, αλλά ν' αναπτυχθεί πλήρως το νοσοκομείο και να στελεχωθεί επαρκώς με επιστημονικό, νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό, για να παρέχει ποιοτική και ανώτερη δημόσια, δωρεάν υγεία. Να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας (πλεονάζον προσωπικό - υποχρεωτικές μετατάξεις). Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση τομέων υπηρεσιών στο "Α. Φλέμιγκ", που ήδη έχει αρχίσει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας. Να απομακρυνθεί κάθε κίνδυνος υποβάθμισης του νοσοκομείου, που θα το κάνει εύκολη λεία στην ιδιωτική πρωτοβουλία, που ανθεί πλέον ανεξέλεγκτα.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις συνταγές

Επιλεκτικούς ελέγχους στις συνταγές των συμβεβλημένων φαρμακείων με το Δημόσιο, ώστε να προσπεραστεί ο σκόπελος της μεγάλης διάρκειας των μέχρι σήμερα υγειονομικών ελέγχων και που έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην πληρωμή των φαρμακοποιών, αποφάσισαν, σε χτεσινή μεταξύ τους σύσκεψη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι υφυπουργοί Οικονομικών και Υγείας Πρόνοιας, Ν. Χριστοδουλάκης και Ν. Φαρμάκης αντίστοιχα, με τη συμμετοχή της νομάρχου Αθηνών, Ελ. Μπεσμπέα, εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φαρμακοποιών και του Συνδέσμου Φαρμακοποιών Αττικής.

Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι η καθυστέρηση της πληρωμής των φαρμακοποιών - τα χρέη του Δημοσίου προς αυτούς ανέρχονται σε 10 με 12 δισ. δραχμές - οφείλεται στη μεγάλη διάρκεια των ιατρικών και υγειονομικών ελέγχων που διενεργούνται πριν υποβληθούν στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Για το λόγο αυτό, ο έλεγχος των συνταγών από τις Διευθύνσεις Υγιεινής των νομαρχιών θα γίνεται δειγματοληπτικά σε κάθε φαρμακείο και όχι στο σύνολο αυτών, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Ετσι, εκτιμήθηκε στη σύσκεψη, θα συντομευτεί ο χρόνος διάθεσης των κονδυλίων.

Στη σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα των συμβάσεων μεταξύ Δημοσίου και φαρμακείων, κάτι το οποίο θα εξετάσει ο δημιουργούμενος Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου.

Οι γιατροί του Λαϊκού στη χτεσινή εκδήλωση

Ο Σπ. Χαλβατζής μιλά στους γιατρούς του Λαϊκού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ