ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ" ΟΤΣΑΛΑΝ
Σημαδεμένα χαρτιά της Αγκυρας

Η τουρκική κυβέρνηση καλεί την Ελλάδα να καταδικάσει το ΡΚΚ και βγάζει στη δημοσιότητα "ομολογίες" του Κούρδου ηγέτη, σύμφωνα με τις οποίες στην Ελλάδα εκπαιδεύονταν αντάρτες του ΡΚΚ

Σύνδεση του θέματος των Κούρδων με αυτό της Δ. Θράκης επιχείρησε να κάνει χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σερμέτ Ατάτζινλι, ο οποία ζήτησε, υπό τη μορφή όρου, από την Ελλάδα να καταδικάσει την "τρομοκρατία" του ΡΚΚ. Κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά: "Αυτό που περιμένουμε από την Ελλάδα, είναι να πάρει ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα της τρομοκρατίας". Ο Τούρκος εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι "τη στιγμή που η Ελλάδα κάνει λόγο για ανθρωπιστικούς λόγους, μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου εξελίσσεται η πολιτική καταπίεσης που εφαρμόζει εναντίον της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και εναντίον των άλλων μειονοτήτων".

Στο μεταξύ, στα βουνά του Κουρδιστάν συνεχίζεται ο ψυχολογικός πόλεμος που έχει εξαπολύσει το τουρκικό καθεστώς. Ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κάλεσε χτες τους Κούρδους αντάρτες του PKK να εγκαταλείψουν τα κρησφύγετά τους στα βουνά, ενώ τουρκικά αεροπλάνα έριξαν φυλλάδια σε ορεινές περιοχές της Τουρκίας καλώντας τους αντάρτες να αποκηρύξουν τον συλληφθέντα ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν με αντάλλαγμα μια μερική αμνηστία. "Πρέπει, είπε, να κατεβάσουμε τα παιδιά μας από τα βουνά, γιατί είναι παιδιά μας που παρασύρθηκαν στην τρομοκρατία, στη διάπραξη φόνων. Πρέπει να το κάνουμε αυτό κατά τέτοιο τρόπο που να μην προκληθεί περισσότερος πόνος". Ωστόσο, οι πολιτικοί στην Τουρκία έχουν ήδη δείξει ολιγωρία στην υιοθέτηση ενός νόμου "περί μεταμέλειας" ή αμνηστίας. Αγνοώντας τη συμβουλή του Ντεμιρέλ, το τουρκικό Κοινοβούλιο, το οποίο διαλύθηκε τον περασμένο μήνα ενόψει των εκλογών του Απρίλη, επέλεξε να μην επανασυγκληθεί.

Αναστέλλεται η οικονομική συνεργασία

Την αναστολή της λειτουργίας του Συνδέσμου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας ανακοίνωσαν οι Τούρκοι επιχειρηματίες. Ο Σαρίκ Ταρά, ενεργό μέλος του Συνδέσμου, σε δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά και οι εταιρίες του θα αποφεύγουν να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα. Η απόφαση αυτή δεν έχει ωστόσο την έννοια του οικονομικού μποϊκοτάζ, αλλά μάλλον το χαρακτήρα διαμαρτυρίας για τα όσα συνέβησαν σχετικά με την υπόθεση Οτσαλάν, λένε μέλη του Συνδέσμου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου και γνωστός επιχειρηματίας Ραχίμ Κοτς, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Κωνσταντινούπολη τάχθηκε υπέρ των χειρισμών και της πολιτικής που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση στο ζήτημα του ΡΚΚ και γνωστοποίησε ότι ακυρώνει όλες τις κοινές δραστηριότητες που είχαν σχεδιαστεί στο πλαίσιο του συμβουλίου.

"Ομολογίες" Οτσαλάν

Ο τουρκικός Τύπος εξακολουθεί να δημοσιεύει τις "ομολογίες" του ηγέτη του ΡΚΚ. Η εφημερίδα "Σαμπάχ" δημοσίευσε χτες μέρος των όσων "είπε" ο Οτσαλάν κατά την προανάκριση στο νησί Ιμραλί. Σύμφωνα με τη "Σαμπάχ", ο Οτσαλάν είπε πως το ΡΚΚ έχει δυο σημαντικά στρατόπεδα στην Ελλάδα, εκ των οποίων το ένα είναι το στρατόπεδο προσφύγων στο Λαύριο και το δεύτερο στο στρατόπεδο Χαλκίδας. Ο Οτσαλάν "είπε" επίσης ότι το ΡΚΚ έχει λογαριασμό στο υποκατάστημα Κάνιγγος της Εθνικής Τράπεζας. Η "Σαμπάχ" αναφέρει πως ο Οτσαλάν "αποκάλυψε" ότι "στο στρατόπεδο Λαμία υπάρχουν 300 - 400 άνδρες του ΡΚΚ" κι ότι "η οργάνωση έχει δύο γιάφκες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη".

Ο Οτσαλάν "ανέφερε", σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι "οι πρώτες επαφές μεταξύ του ΡΚΚ και της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών άρχισαν το Φεβρουάριο του 1988" και ότι "το 1991 Ελληνες βουλευτές" τον επισκέφθηκαν στην κοιλάδα Μπεκάα. Ο Κούρδος ηγέτης "ομολόγησε" επίσης ότι το 1992 έγιναν συνομιλίες μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του ΡΚΚ, καθώς και ότι από τη μέρα που εγκατέλειψε τη Συρία είχε τη βοήθεια Ελλήνων αξιωματούχων.

Στο μεταξύ ο Αμπντ. Οτσαλάν τέθηκε από προχθές υπό προσωρινή κράτηση για μία περίοδο που μπορεί να διαρκέσει έξι μήνες, με πιθανή παράταση τεσσάρων μηνών, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την έναρξη της δίκης ή όχι. Στη διάρκεια της προσωρινής κράτησης, ο κρατούμενος έχει όλα τα υπερασπιστικά δικαιώματα. Για το λόγο αυτό οι δικηγόροι του Οτσαλάν προσπάθησαν να μεταβούν προχτές στο νησί Ιμραλί, όπου κρατείται ο Κούρδος ηγέτης. Ομως οι τουρκικές αρχές τους εμπόδισαν. Ο εισαγγελέας πάντως του δικαστηρίου κρατικής ασφαλείας της Αγκυρας, το οποίο έχει αναλάβει τη διαδικασία, θα πρέπει να τον ανακρίνει παρουσία δικηγόρου. Το δικαστήριο θα συνεδριάσει στο νησί Ιμραλί, γιατί ο νόμος για τα δικαστήρια κρατικής ασφαλείας επιτρέπουν τη μεταφορά τους στον τόπο κράτησης του υπόπτου.

Υποψηφιότητα Ερμπακάν

Ο ισλαμιστής πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, κατέθεσε αίτηση για να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές της 18ης Απρίλη, μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή". Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ερμπακάν ζήτησε την έγκριση της κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής στην περιοχή του Ικονίου, που θεωρείται προπύργιο των Ισλαμιστών. "Θα εξετάσουμε την αίτηση υποψηφιότητας" δήλωσε ο πρόεδρος της περιφερειακής Εκλογικής Επιτροπής, Νούρι Καγιά Ισικλάρ, αλλά πρόσθεσε ότι την τελική απόφαση θα λάβει η κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας είχε θέσει εκτός νόμου το ισλαμικό κόμμα της Ευημερίας του Ερμπακάν το Γενάρη του 1998 με την κατηγορία της υπονόμευσης του λαϊκού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Το δικαστήριο είχε απαγορεύσει στον ισλαμιστή πρώην πρωθυπουργό να διεκδικήσει την πολιτική ηγεσία κάποιου κόμματος για πέντε χρόνια.

Επικίνδυνη εκκρεμότητα στην Κένυα

"Δυσκολεύεται" η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη μεταφορά των τεσσάρων εγκλωβισμένων στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα

Η "ουρά" της υπόθεσης Οτσαλάν, κινείται στην Κένυα ενοχλητικά για την ελληνική κυβέρνηση, δημιουργώντας διλήμματα, σύγχυση και πολλά ερωτηματικά στην Αθήνα. Η "επιχείρηση" για τον απεγκλωβισμό των τριών γυναικών που συνόδευαν τον ηγέτη του ΡΚΚ και του Ελληνα ταγματάρχη των μυστικών υπηρεσιών δεν είναι, τελικά, τόσο απλή υπόθεση.

Τα προβλήματα που συνθέτουν τα διλήμματα της κυβέρνησης είναι δύο:

Πρώτο και σημαντικότερο, η ελληνική κυβέρνηση τρέμει στην ιδέα, οι τέσσερις αυτοί άνθρωποι να βρεθούν σε λάθος χέρια. Στα χέρια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, για παράδειγμα.

Δεύτερο, η κυβέρνηση - θεωρείται από πολλά στελέχη της - ότι δε βρισκόταν στην ευτυχέστερη των θέσεων αν θα έπρεπε να υποστεί την περιφορά των εγκλωβισμένων, σήμερα, στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα, από τηλεοπτικό παράθυρο σε τηλεοπτικό παράθυρο, αμέσως με την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Υπό την έννοια αυτή, πολλοί στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι δεν είναι ωφέλιμο να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι τόσο σύντομα στην Ελλάδα.

Ωστόσο, είναι άλλοι στην κυβέρνηση, που έχουν αντίθετη άποψη και εκτιμούν πως ό,τι έγινε έγινε, η φωτιά που προκάλεσε η υπόθεση Οτσαλάν δεν μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο, ότι κι αν έχουν να προσθέσουν οι τέσσερις εγκλωβισμένοι.

Οπως γίνεται συνήθως, είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα, χτες προκλήθηκε ένας "πόλεμος" διαρροών οι οποίες συσκότισαν ακόμη περισσότερο την εικόνα, αναδεικνύοντας τις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις της κυβέρνησης για το χειρισμό της υπόθεσης.

Η πρώτη διαρροή προς τον Τύπο, έγινε χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, από την οποία αποχώρησε, πριν τη λήξη της, ο υπουργός Εξωτερικών. Συνεργάτες του υπουργού διέδιδαν, λοιπόν, ότι οι κενυατικές αρχές έχουν δώσει προθεσμία για την αποχώρηση των εγκλωβισμένων, ότι η πρεσβεία μας δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα και ότι ο υπουργός έφυγε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής για να αντιμετωπίσει το θέμα. Ταυτόχρονα, η υπεύθυνη, για τη σχέση του υπουργείου Εξωτερικών με τον Τύπο, μετέφερε μια εικόνα ηρεμίας και ψυχραιμίας. Λίγο αργότερα, κάποιες άλλες... πληροφορίες ήθελαν τον υπουργό Εξωτερικών "έτοιμο" να αναχωρήσει για την Κένυα... το αεροπλάνο που θα τον μεταφέρει με "αναμμένες τις μηχανές" και το γραμματέα του υπουργείου, Παύλο Αποστολίδη, να βρίσκεται ήδη στην Κένυα.

Οπως αποδείχτηκε, λίγο αργότερα, τίποτα απ' όλα αυτά δεν ήταν αλήθεια. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε ότι "δεν είναι στα σχέδιά του να πάει στην Κένυα" και συνέστησε ψυχραιμία σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των "φημών" που κυκλοφορούν. (Ισως τη σύσταση αυτή ο νέος υπουργός θα έπρεπε πρώτα απ' όλα να την κάνει στους στενούς συνεργάτες του και σε όσους από την κυβέρνηση τον "έστελναν" στην Κένυα...).

Τελικά, χτες αργά το βράδυ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Παύλος Αποστολίδης, ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει με ιδιωτική πτήση για το Ναϊρόμπι. Αποστολή του είναι να έρθει σε επαφή με αξιωματούχους της Κένυας και να διαβουλευτεί τις συνθήκες για την ασφαλή μεταφορά των τεσσάρων από την ελληνική πρεσβεία στο αεροδρόμιο. Ο Π. Αποστολίδης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών θα επιστρέψει σήμερα στην Αθήνα, μόνος του, χωρίς τους τέσσερις.

Οι Γερμανοί

Οπως δείχνουν όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση συναντά μεγάλες δυσκολίες σε αυτή την υπόθεση. Οι δυσκολίες πολλαπλασιάζονται, καθώς η γερμανική προεδρία, αρνήθηκε τη βοήθεια που της ζήτησε η Αθήνα. Καθώς η δυνατότητα ανταπόκρισης της Γερμανίας στο αίτημα της ελληνικής πλευράς να συμβάλει στην ασφαλή αναχώρηση από την Κένυα των τριών συνεργατών του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, προσκρούει στην έλλειψη "νομικού ερείσματος".

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή το γεγονός ότι κανένα από τα πρόσωπα αυτά δεν έχει τη γερμανική υπηκοότητα - η μία συνεργάτης του Οτσαλάν είναι υπήκοος του Βελγίου και οι δύο άλλες είναι αναγνωρισμένες πρόσφυγες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία - αφαιρεί από τις γερμανικές αρχές τη "νομιμοποιητική βάση" να παρέμβει στις αρχές της Κένυας. "Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο στην περίπτωση που στην Κένυα δε θα υπήρχε διπλωματική εκπροσώπηση των ενδιαφερομένων χωρών, της Ελλάδας και του Βελγίου".

Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν σχετικές επαφές μεταξύ Αθηνών - Βόννης, αλλά επέμεινε στο ότι μία πολιτική παρέμβαση της Γερμανίας στην υπόθεση - και με την ιδιότητά της ως προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως διευκρίνισε - δεν είναι εφικτή.

Αυτό, ωστόσο, δεν είναι συνώνυμο με την άρνηση παροχής υποστήριξης σε "πρακτικό επίπεδο", στις προσπάθειες που έχει αναλάβει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές στη Βόννη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ακυρώθηκε η επίσκεψη εκπροσώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης

Κουρδικές αιτιάσεις για το ρόλο και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης στην παράδοση του Οτσαλάν

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αγκυρα, η οποία είχε ανακοινωθεί πριν μερικά εικοσιτετράωρα με αφορμή τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόρδος Ράσελ - Τζόνστον.Οπως δήλωσε, η τουρκική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι η ανταπόκρισή της στην επικείμενη επίσκεψή του δεν επρόκειτο να είναι θετική στην παρούσα χρονική στιγμή. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση της Αγκυρας, η οποία, όπως δήλωσε, θέτει στο περιθώριο μια πολύ καλή ευκαιρία "ανοιχτού και άμεσου διαλόγου ανάμεσα σε φίλους", ο οποίος θα αφορούσε "την εφαρμογή κανόνων και αρχών της Οργάνωσής μας σε ένα κράτος - μέλος, τακτική που εφαρμόζει συχνά η Ολομέλειά μας". Συμπλήρωσε ότι εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Αντράς Μπαρσονί, από την Ουγγαρία, και ο Βάλτερ Σβίμερ, από την Αυστρία, προτίθενται να επισκεφθούν την Αγκυρα την επόμενη βδομάδα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η Τουρκία φέρνει σε πέρας τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε μέσω της εισόδου της στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

ERNK: Ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης

Στο μεταξύ, σε μακροσκελή συνέντευξη προς τον κουρδικό δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό Med - TV ένας από τους εκπροσώπους του ERNK για την Ευρώπη, ο Σεμσί Κιλίτς, επέρριψε ευθύνες σε στελέχη και πρώην στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης για "συμμετοχή στη διεθνή συνωμοσία", όπως είπε, για την "παράδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία". Ο Κιλίτς ανέφερε συγκεκριμένα ότι στις 29 Γενάρη ο Οτσαλάν έφυγε από τη Ρωσία για την Αθήνα, όπου "υπήρξαν αρχικές συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό Σημίτη, τον (σ.σ.: τότε) υπουργό Εξωτερικών Πάγκαλο, τον (τότε) υπουργό Εσωτερικών Παπαδόπουλο και τον (τότε) επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών". Σε άλλο σημείο της δήλωσής του προσέθεσε πως "γίνεται πια σαφέστερη σε μας η ευθεία ανάμειξη αυτών των προσωπικοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης στη διεθνή συνωμοσία της Τουρκίας, της CIA και της Μοσάντ". Σημείωσε ειδικά τη μεταφορά, "παρά την αρχική αντίθεση" του Οτσαλάν, στην Κένυα, διάφορες "επεμβάσεις" αποκαλούμενων "φίλων" για να αναχωρήσει από εκεί, τις "απευθείας τηλεφωνικές επικοινωνίες από Σημίτη και Πάγκαλο" προκειμένου να καθησυχαστούν οι ανησυχίες του Οτσαλάν και των συνοδών του, και την "απαγωγή" του έξω ακριβώς από την πρεσβεία. Το αυτοκίνητο που θα τον μετέφερε "ξεκίνησε ξαφνικά και επιτάχυνε", παρότι τους είχε δοθεί η διαβεβαίωση ότι "θα έφευγαν όλοι μαζί", ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκαν, κατά τον Κιλίτς, "πολυάριθμοι Κενυάτες αστυνομικοί".

Ο Κιλίτς σημείωσε ακόμη ότι θεωρεί βέβαιο πως "η CIA αναμείχθηκε στην απαγωγή του Οτσαλάν", καταλήγοντας πως "Ελλάδα και Κένυα ελέγχονται" από τις ΗΠΑ...

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ
Κατέθεσε κρυφά ο Πάγκαλος

Τη "μυστική διπλωματία", που αποδείχτηκε ολέθρια στην υπόθεση Οτσαλάν, φαίνεται πως θέλει να ακολουθήσει μέχρι τέλους ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος,προφανώς για να μη βγει ποτέ στο φως όλη η αλήθεια.

Ετσι, προχτές, αργά το βράδυ, προσήλθε με άκρα μυστικότητα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και κατέθεσε ως μάρτυρας στους τρεις εισαγγελείς που διενεργούν την προκαταρκτική έρευνα για την εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στη μεταφορά και ολιγοήμερη παραμονή του Κούρδου ηγέτη στη χώρα μας.

Κανείς δεν ξέρει τίποτα όσον αφορά το περιεχόμενο της κατάθεσης Πάγκαλου, αλλά είναι γνωστές οι θέσεις που έχει υποστηρίξει δημόσια για το θέμα αυτό, ότι δηλαδή πληροφορήθηκε εκ των υστέρων ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν μεταφέρθηκε από τον απόστρατο αρχιπλοίαρχο Αντ. Ναξάκη στην Αθήνα με αεροπλάνο από την Αγία Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ) και ότι δική του ήταν η ιδέα να φυγαδευτεί στο Ναϊρόμπι, στη σφηγκοφωλιά, ουσιαστικά, των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Χτες το μεσημέρι εξετάστηκε ως μάρτυρας ο Στ. Ευαγγελάτος,υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", που τέθηκε ήδη σε διαθεσιμότητα, καθώς φέρεται να οδήγησε τον Α. Οτσαλάν και τη συνοδεία του στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου, κατά την άφιξή τους στις 29 Γενάρη.

Ο ίδιος αρνήθηκε να δηλώσει οτιδήποτε στους δημοσιογράφους, επικαλούμενος λόγους υγείας. Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν πως παραδέχτηκε ότι άνοιξε πράγματι την είσοδο της αίθουσας υψηλών προσώπων στον Α. Οτσαλάν, επειδή του το ζήτησε τηλεφωνικά ο Αντ. Ναξάκης, λέγοντάς του ότι πρόκειται για το Ρώσο υφυπουργό Αμυνας. Μάλιστα του έδωσε και το τηλέφωνο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπαντουβά, με τον οποίο γνωριζόταν, για να του το επιβεβαιώσει.

Το απόγευμα κατέθεσε επίσης ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Χαρ. Σταυρακάκης,ο οποίος είχε συναντηθεί κατ' εντολή της κυβέρνησης με τον Α. Οτσαλάν στην Κέρκυρα.

Διαδηλώσεις σε Γερμανία και Ιταλία

Με αναβολή για τις 22 Μάρτη έληξε η πρώτη ακρόαση στο πολιτικό δικαστήριο της Ρώμης για την αναγνώριση του δικαιώματος πολιτικού ασύλου στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Την ίδια ώρα που διαδήλωναν ειρηνικά πάνω από 25 χιλιάδες Κούρδοι και Ιταλοί υπέρ του ηγέτη του ΡΚΚ και της επίλυσης του Κουρδικού, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Πιέρο Καταλάνι, που εκπροσωπούσε την πρωθυπουργία και το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, ζητούσε από το πολιτικό δικαστήριο της Ρώμης να απορρίψει το αίτημα του πολιτικού ασύλου, που είχε υποβάλει ο Οτσαλάν στις 16 Γενάρη.

Χιλιάδες Κούρδοι έφθασαν στην ιταλική πρωτεύουσα από όλη την Ευρώπη, ενώ μαζική υπήρξε και η συμμετοχή των Ιταλών. Πάνω από 25.000 άτομα, σύμφωνα με την άποψη των διοργανωτών, εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για τη στάση της Τουρκίας. "Σήμερα δεν είναι μόνο μια διαμαρτυρία για να σώσουμε τον αδελφό μας Οτσαλάν, αλλά θέλουμε να φωνάξουμε ότι, αν ο κουρδικός λαός δε νικήσει στη μάχη του, τότε και η Ευρώπη θα ηττηθεί μαζί με τη δημοκρατία", δήλωσε ο βουλευτής της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ραμόν Μαντοβάνι, που πρωτοστάτησε και μίλησε στην πορεία των Κούρδων. "Είναι απαραίτητο, πρόσθεσε, να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη πολιτική και δημοκρατική, αλλά κυρίως μια Ευρώπη των λαών και όχι των νομισμάτων και των τραπεζών. Σήμερα αρχίσαμε μια δύσκολη πορεία, αλλά αυτό είναι το πρώτο βήμα".

Στη Γερμανία,6.000 έως 7.000 Κούρδοι πραγματοποίησαν χτες πορεία στο κέντρο του Βερολίνου, θρηνώντας για το θάνατο τριών νεαρών υποστηρικτών του Οτσαλάν, οι οποίοι σκοτώθηκαν την περασμένη βδομάδα από φρουρούς του ισραηλινού προξενείου στο Βερολίνο. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης μελετά το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει εκ νέου το ΡΚΚ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ανακοίνωσε σήμερα στην Καρλσρούη ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας Κάι Νεμ. Ο εισαγγελέας διευκρίνισε ότι μία τέτοια απόφαση θα ληφθεί εάν αποδειχθεί ότι οι καταλήψεις πρεσβειών, οι βίαιες διαδηλώσεις και οι συλλήψεις ομήρων την περασμένη βδομάδα οργανώθηκαν από το ΡΚΚ. Το ΡΚΚ, το οποίο έχει απαγορευτεί στη Γερμανία από το 1993 ύστερα από μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων εναντίον τουρκικών συμφερόντων, από το Γενάρη του 1998 δε θεωρείται από τις αρχές "τρομοκρατική οργάνωση", αλλά "εγκληματική".

Λεζάντα - φωτο1 - κουρδικό

Σε διαδήλωση των Κούρδων μετατράπηκε χτες η κηδεία των τριών νέων που σκότωσαν οι φρουροί της πρεσβείας του Ισραήλ στο Βερολίνο την Τρίτη

ΕΔΕ και στην Αστυνομία

Ενορκη Διοικητική Εξέταση διενεργείται από ταξίαρχο της Αστυνομίας για να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες αστυνομικών της Υπηρεσίας Ελέγχου Διαβατηρίων, τη νύχτα της 29ης Γενάρη, όταν έφτασε στην Αθήνα ο Οτσαλάν. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε ότι η ΕΔΕ διατάχθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, όταν οι υπάλληλοι της ΕΥΠ προσκόμισαν για έλεγχο τα διαβατήρια των επιβατών του αεροσκάφους που μετέφερε τον Κούρδο ηγέτη και τη συνοδεία του.

Β. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
Τουλάχιστον ας μην κάνουν δηλώσεις...

Με αφορμή την κατηγορία που απηύθυνε προχτές το βράδυ, από την τηλεόραση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευ. Γιαννόπουλος,σε βάρος του Σ. Καλεντερίδη (ότι είναι πράκτορας της ΜΟΣΑΝΤ...), με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου τονίζει:

"Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το Εκτελεστικό Γραφείο, ίσως έπρεπε, αφού δεν αποβάλλουν του Κινήματος τους εθελοντές υπαξιωματικούς των κατοχικών - φιλοναζιστικών κυβερνήσεων (... ), τουλάχιστον να μην επιτρέπουν εις αυτούς δηλώσεις για αξιωματικούς του Δημοκρατικού μας Στρατού. Πολύ δε περισσότερο όταν γι' αυτούς, σε κατάθεσή του, ο μάρτυρας που οι ίδιοι πρότειναν, την 7.10.1946 ενώπιον του Ταγματάρχου Πεζικού Χρυσοσπάθη Παναγιώτου μεταξύ άλλων κατέθεσε (σ. σ. για τον Β. Γιαννόπουλο): "... διότι ως επληροφορήθην απ' αυτόν τον ίδιον και εις τα τάγματα ασφαλείας εις α υπηρέτη προηγουμένως εξετέλη υπηρεσίαν...".

Αρμόδια να κρίνει τον αξιωματικό Καλεντερίδη, όπως και κάθε αξιωματικό, καταλήγει ο Β. Κεδίκογλου, είναι η ηγεσία του Στρατού μας και μόνον. Επιτέλους σεβασμό στη νομιμότητα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ