Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ακυρώθηκε η επίσκεψη εκπροσώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης

Κουρδικές αιτιάσεις για το ρόλο και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης στην παράδοση του Οτσαλάν

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αγκυρα, η οποία είχε ανακοινωθεί πριν μερικά εικοσιτετράωρα με αφορμή τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόρδος Ράσελ - Τζόνστον.Οπως δήλωσε, η τουρκική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι η ανταπόκρισή της στην επικείμενη επίσκεψή του δεν επρόκειτο να είναι θετική στην παρούσα χρονική στιγμή. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση της Αγκυρας, η οποία, όπως δήλωσε, θέτει στο περιθώριο μια πολύ καλή ευκαιρία "ανοιχτού και άμεσου διαλόγου ανάμεσα σε φίλους", ο οποίος θα αφορούσε "την εφαρμογή κανόνων και αρχών της Οργάνωσής μας σε ένα κράτος - μέλος, τακτική που εφαρμόζει συχνά η Ολομέλειά μας". Συμπλήρωσε ότι εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Αντράς Μπαρσονί, από την Ουγγαρία, και ο Βάλτερ Σβίμερ, από την Αυστρία, προτίθενται να επισκεφθούν την Αγκυρα την επόμενη βδομάδα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η Τουρκία φέρνει σε πέρας τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε μέσω της εισόδου της στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

ERNK: Ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης

Στο μεταξύ, σε μακροσκελή συνέντευξη προς τον κουρδικό δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό Med - TV ένας από τους εκπροσώπους του ERNK για την Ευρώπη, ο Σεμσί Κιλίτς, επέρριψε ευθύνες σε στελέχη και πρώην στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης για "συμμετοχή στη διεθνή συνωμοσία", όπως είπε, για την "παράδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία". Ο Κιλίτς ανέφερε συγκεκριμένα ότι στις 29 Γενάρη ο Οτσαλάν έφυγε από τη Ρωσία για την Αθήνα, όπου "υπήρξαν αρχικές συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό Σημίτη, τον (σ.σ.: τότε) υπουργό Εξωτερικών Πάγκαλο, τον (τότε) υπουργό Εσωτερικών Παπαδόπουλο και τον (τότε) επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών". Σε άλλο σημείο της δήλωσής του προσέθεσε πως "γίνεται πια σαφέστερη σε μας η ευθεία ανάμειξη αυτών των προσωπικοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης στη διεθνή συνωμοσία της Τουρκίας, της CIA και της Μοσάντ". Σημείωσε ειδικά τη μεταφορά, "παρά την αρχική αντίθεση" του Οτσαλάν, στην Κένυα, διάφορες "επεμβάσεις" αποκαλούμενων "φίλων" για να αναχωρήσει από εκεί, τις "απευθείας τηλεφωνικές επικοινωνίες από Σημίτη και Πάγκαλο" προκειμένου να καθησυχαστούν οι ανησυχίες του Οτσαλάν και των συνοδών του, και την "απαγωγή" του έξω ακριβώς από την πρεσβεία. Το αυτοκίνητο που θα τον μετέφερε "ξεκίνησε ξαφνικά και επιτάχυνε", παρότι τους είχε δοθεί η διαβεβαίωση ότι "θα έφευγαν όλοι μαζί", ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκαν, κατά τον Κιλίτς, "πολυάριθμοι Κενυάτες αστυνομικοί".

Ο Κιλίτς σημείωσε ακόμη ότι θεωρεί βέβαιο πως "η CIA αναμείχθηκε στην απαγωγή του Οτσαλάν", καταλήγοντας πως "Ελλάδα και Κένυα ελέγχονται" από τις ΗΠΑ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ