Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ
Προσβολή για την αξιοπρέπεια ολόκληρου του κόσμου

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στο Συμβούλιο της ΕΕ για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και ανάκρισης με ψυχοφάρμακα του Α. Οτσαλάν

Κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν οι συνθήκες κράτησης, οι "ανακριτικές" μέθοδοι και οι σύγχρονες αναίμακτες συνθήκες εξόντωσης του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν, καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς.Υπογραμμίζει ότι τα γεγονότα αυτά αποτελούν προσβολή για την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια όχι μόνο του Κούρδου ηγέτη, αλλά ολόκληρου του κουρδικού λαού και κάθε δημοκράτη πολίτη απανταχού της Γης, που βλέπει κάθε έννοια δικαιοσύνης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταρρακώνεται με αναισχυντία από την τουρκική στρατοκρατία μπροστά στην προκλητική υποκρισία και την εγκληματική συνενοχή της διεθνούς διπλωματίας. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει, στην Ερώτησή του, τους "σοβαρότατους" φόβους που εκφράζονται για τις συνθήκες κράτησης, τη σωματική, ψυχική και πνευματική ακεραιότητα, αλλά και την ίδια τη ζωή του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν, αφού, σύμφωνα με καταγγελίες και όλες τις ενδείξεις, όπως είναι εμφανές και από τα βίντεο που μεταδίδουν διαρκώς τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Κούρδος ηγέτης κρατείται από τις αρχές υπό τη συνεχή επήρεια ψυχοφαρμάκων, προκειμένου να βρίσκεται σε συνεχή κινητική καταστολή και συναισθηματική αμβλύτητα και να "διευκολυνθεί" με αυτό τον τρόπο η ανακριτική διαδικασία. Πρόσφατα δε, οι ίδιες τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Α. Οτσαλάν παρουσίασε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, αποτέλεσμα κατά πάσα πιθανότητα των συνθηκών κράτησής του".

Επισημαίνοντας ότι "ο Κούρδος ηγέτης τελεί υπό απομόνωση και κρατείται στις πλέον βάναυσες φυλακές, όπου οι συνθήκες κράτησης έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα από όλες τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με δεδομένο το μένος που συνοδεύει τη "σύλληψη" και κράτηση του Κούρδου ηγέτη, και σημειώνοντας ότι αποτελεί κατάφωρη προσβολή κάθε έννοιας δικαίου η διεξαγωγή προανακριτικής και δικαστικής διαδικασίας υπό την επήρεια ψυχοφαρμάκων, που εμποδίζουν τον κρατούμενο να ενεργεί και να μιλάει αυτόβουλα, καθιστώντας τον υποβολιμαίο". Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί το Συμβούλιο "να αντιδράσει άμεσα και συγκεκριμένα σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων και της ιερότητας του κρατούμενου και να λάβει μέτρα ώστε ο Α. Οτσαλάν να εξεταστεί από ανεξάρτητους γιατρούς - πραγματογνώμονες, ώστε να εξεταστεί και να διασφαλιστεί η σωματική και ψυχική ακεραιότητά του κατά τη διάρκεια της κράτησης και της δίκης του, περιφρουρώντας και εξασφαλίζοντας το δικαίωμα του κρατούμενου στην αξιοπρέπεια και τη ζωή του".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι στρατηγοί επανέρχονται, ο Οτσαλάν ζητά εκεχειρία (2006-09-29 00:00:00.0)
Να απελευθερωθεί ο Οτσαλάν (1999-03-05 00:00:00.0)
Στο πλευρό των Κούρδων φοιτητές και μαζικοί φορείς (1999-02-26 00:00:00.0)
Υπαγορεύουν "ομολογίες" Οτσαλάν (1999-02-24 00:00:00.0)
Η... συμπαράσταση (1999-02-24 00:00:00.0)
Πέντε σενάρια από τη "Ρεπούμπλικα" (1999-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ