Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι λένε οι λαοί για την Ευρωπαϊκή Ενωση

Η διαπίστωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χτίζεται μακριά από τους πολίτες των χωρών - μελών της είναι της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ακούσαμε μάλιστα και πρόσφατα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ. Εμείς θα προσθέταμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση οικοδομείται όχι μόνο μακριά, αλλά και ενάντια στους λαούς. Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνεται από τους αγώνες που διεξάγονται σε όλες τις χώρες - μέλη κατά της πολιτικής της ΕΕ, από τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων και από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που κατά καιρούς διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κοινός παρονομαστής όλων των στοιχείων είναι η μεγάλη δυσαρέσκεια, η οποία σε πολλές περιπτώσεις γίνεται αγανάκτηση, αλλά και απόρριψη. Οπως είναι φυσικό, οι γνώμες για την Ευρωπαϊκή Ενωση δε διατυπώνονται "εν κενώ", αλλά μετά τις πολύχρονες και έντονες συνέπειες των πολιτικών της για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Επειδή η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την πρόσφατη κύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ έσπευσαν να δηλώσουν ότι διερμηνεύουν τα αισθήματα και τη θέληση του ελληνικού λαού, αξίζει να υπενθυμίσουμε τα στοιχεία που αποτυπώνουν τα πραγματικά αισθήματα των πολιτών στις χώρες - μέλη της ΕΕ και στην Ελλάδα ειδικότερα. Στο σημερινό σημείωμα δε θα αναφερθούμε στους αγώνες που αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται σ' όλες τις χώρες-μέλη κατά των βασικών επιλογών της ΕΕ, αν και αυτός είναι ένας από τους ασφαλέστερους δείκτες. Θα περιοριστούμε μόνο στα στοιχεία που παρουσιάζονται με αριθμούς και ποσοστά, αφού και η προπαγάνδα για την ΕΕ στηρίζεται και αξιοποιεί τέτοιου είδους στοιχεία.

Ηδη σε αρκετές χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν γίνει δημοψηφίσματα, όπου τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Στη Δανία, στο πρώτο δημοψήφισμα με πλειοψηφία 55% απορρίφθηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, για να μεταστραφεί η γνώμη του λαού της Δανίας η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε την εξαίρεσή της από την πολιτική της ΟΝΕ, έτσι στο δεύτερο δημοψήφισμα το "όχι" έγινε "ναι" με οριακή πλειοψηφία. Στη Σουηδία στο δημοψήφισμα για την ΟΝΕ το "όχι" συγκέντρωσε την πλειοψηφία και έτσι η χώρα αυτή δε συμμετέχει στη "ζώνη του ΕΥΡΩ". Στη Γαλλία στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το "όχι" συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 49%. Ομως και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του "ευρωβαρόμετρου" μόλις το 54% του συνόλου των πολιτών στις χώρες - μέλη της ΕΕ εκφράζει θετική γνώμη, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 35%, που συνεχώς ανεβαίνει, εκφράζει αρνητική γνώμη.

Μια δημοσκόπηση που έγινε στην Ελλάδα στο διάστημα από 29 Σεπτεμβρίου ως 8 Οκτωβρίου 1998, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδειξε ότι το 51% είναι από λίγο ως πολύ δυσαρεστημένοι από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ μόνο το 34% δηλώνει ικανοποιημένο. Αξίζει να σημειωθεί αυτό που σημειώνεται και στην έρευνα, ότι ενώ στο διάστημα 1990 - 1993 το ποσοστό των ικανοποιημένων ήταν 70% - 75% μέσα σε πέντε χρόνια κατρακύλησε στο 34%. Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει η δυσαρέσκεια, αλλά και η αμφισβήτηση του μονόδρομου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ