ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟΪΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Καθεστώς κατοχής επιβάλλουν οι Αμερικανοί

Νέα απόβαση χτες στο Λιτόχωρο. Προωθούνται ήδη προς το Κόσσοβο Αγγλοι, Γάλλοι και Γερμανοί

Υπό ιδιότυπη αμερικάνικη κατοχή βρίσκεται όλη η - υπό ελληνική τυπικά κυριαρχία - ζώνη από τη Μαγνησία μέχρι και την Πιερία. Εξακόσιοι Αμερικανοί πεζοναύτες στη Νέα Αγχίαλο και 50 που έκαναν χτες απόβαση στο Λιτόχωρο ορίζουν τα βόρεια και νότια σύνορα της αμερικανικής ζώνης κατοχής, εντός της οποίας κυρίαρχο είναι μόνο το αμερικανικό συμφέρον. Η παρουσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, όπως και των αντίστοιχων αστυνομικών, περιορίζεται σε ρόλο χωροφύλακα κατά όσων Ελλήνων πατριωτών αντιστέκονται (η αστυνομία με μπλόκα) ή σε ρόλο υπηρετικού προσωπικού (ο στρατός έχει εμφανίσει μέχρι τώρα σαν βασικό καθήκον του τη μεταφορά χημικών τουαλετών στα σημεία απόβασης).

Το 2ο Σώμα του Ελληνικού Στρατού έχει αναλάβει την υποστήριξη μεταφοράς των Αμερικανών στα σύνορα με τα Σκόπια, όταν δοθεί η σχετική εντολή. Το 3ο Σώμα παρέχει υπηρεσίες φύλαξης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικές δυνάμεις ενημερώνονται 12 ώρες πριν από κάθε αποβατική κίνηση για να εξασφαλίσουν τον αποκλεισμό της περιοχής σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου.

Οι κινήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων γίνονται επισήμως γνωστές μόνο αφού έχουν ήδη γίνει, καθώς τόσο το Γενικό Επιτελείου Στρατού από την Αθήνα όσο και το Γ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη δεν τηρούν μόνο "σιγήν ιχθύος", αλλά και διοχετεύουν παραπλανητικές πληροφορίες προς τα μέσα ενημέρωσης.

Ετσι χτες την ώρα που αρμόδιοι του ΓΕΣ διοχέτευαν την πληροφορία πως οι Αμερικανοί βρίσκονται έξω από τη Σκύρο για την απόβαση στα πλαίσια της άσκησης "Αλέξανδρος", το ελικοπτεροφόρο - αποβατικό Νασάου ήταν μισό μίλι από την ακτή του Λιτοχώρου και έστελνε στη στεριά 5 βαριά άρματα μάχης και δύναμη 50 πεζοναυτών. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και δύο μέρες πριν με αντίστοιχη αποβατική άσκηση στη Νέα Αγχίαλο, όπου δύναμη 600 πεζοναυτών έστησε βάση στη στεριά.

Από το σύνολο των κινήσεων που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες στον άξονα Βόλος - Θεσσαλονίκη - σύνορα και από τις προετοιμασίες που γίνονται σε επίπεδο Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και ΟΣΕ, συνάγεται ότι μέχρι την Παρασκευή 12 Μάρτη θα πρέπει να έχει προωθηθεί στα Σκόπια το μεγαλύτερο μέρος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που βρίσκεται τώρα σε ελληνικό έδαφος. Ηδη το βράδυ της Κυριακής αναχώρησε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το σύνολο σχεδόν της αγγλικής δύναμης, έχουν προωθηθεί ήδη οι Γάλλοι και σήμερα αναμένεται να αναχωρήσουν και οι Γερμανοί. Μέχρι τώρα έχουν περάσει πάνω από 2.500 στρατιώτες και εκατοντάδες οχήματα από τανκ μέχρι μπουλντόζες. Καθημερινά από το σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης γίνεται μία προώθηση στη διάρκεια της νύχτας.

Σε ό,τι αφορά τη χτεσινή απόβαση των Αμερικανών στο Λιτόχωρο, πηγή της πρεσβείας των ΗΠΑ δήλωνε ότι η κίνηση έγινε εκεί απλά για λόγους ευκολίας (τα αποβατικά έχουν καλύτερη πρόσβαση σ' αυτή την παραλία από την αντίστοιχη του Βόλου, είπε). Οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές επιμένουν πως πρόκειται για μία απλή συνάσκηση στο πεδίο βολής Λιτοχώρου. Ανεπίσημα αστυνομική πηγή μάς έκανε καθαρό πως η όλη κίνηση είναι ενταγμένη στα πλαίσια της αποστολής στο Κόσσοβο κι αυτό προκύπτει από την εντολή που έχουν οι αστυνομικές δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να εξασφαλίσουν όταν χρειαστεί τον πλήρη αποκλεισμό τόσο της Εθνικής οδού όσο και της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι τα σύνορα. Τα πέντε αμερικανικά άρματα θα παραμείνουν στο Λιτόχωρο μέχρι την Παρασκευή.

ΛΙΤΟΧΩΡΟ

Αντιστάθηκε στους Αμερικανούς

και θίχτηκαν τα... τσιράκια

Μνήμες "χωροφυλακής Λιτόχωρου" ξύπνησαν χτες οι αστυνομικοί της περιοχής, όταν έσπευσαν να αλυσοδέσουν έναν κομμουνιστή που έκανε το πατριωτικό του καθήκον, φωνάζοντας ΟΧΙ στους Αμερικανούς

Μετά τους Γερμανούς, που προχτές έκαναν κατοχή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, χτες ήταν η σειρά των Αμερικανών να καταλάβουν την παραλία του Λιτόχωρου. Στις 8 το πρωί έκπληκτοι οι κάτοικοι της περιοχής είδαν να αγκυροβολεί σε μισό μίλι απόσταση από την ακτή το γιγαντιαίο ελικοπτεροφόρο - αποβατικό "Νασάου". Λίγη ώρα αργότερα από το σκάφος ξεκίνησαν τρεις μικρές αποβατικές "παντόφλες" που συνοδεία ελικοπτέρων αποβίβασαν στην παραλία 4 άρματα μάχης, ένα άρμα ρυμούλκησης και 50 πεζοναύτες. Η περιοχή είχε αποκλειστεί ήδη από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ο διοικητής της ελληνικής 24ης Ταξιαρχίας κατέφθανε στην περιοχή για να εγκαταστήσει τις περίφημες χημικές τουαλέτες!

Με μία αιφνιδιαστική για τις αστυνομικές δυνάμεις κίνηση ο δημοτικός σύμβουλος Λιτόχωρου και γραμματέας της ΚΟΒ του ΚΚΕ, Ζαχαρίας Καρακίτσιος,περνά τον κλοιό με το αγροτικό αυτοκίνητό του και πριν προλάβουν να αντιδράσουν οι αστυνομικοί ξεδιπλώνει στα 300 μέτρα από τους Αμερικανούς πανό με το σύνθημα "Αμερικάνοι φονιάδες των λαών".Πέντε ασφαλίτες και μαζί τους ο αστυνομικός διευθυντής Κατερίνης πέφτουν πάνω του κι αφού τον γρονθοκοπούν του περνούν χειροπέδες και τον οδηγούν στο αστυνομικό τμήμα με την κατηγορία της "αντίστασης κατά της αρχής"!

Τελικά, η αστυνομία αναγκάστηκε να τον αφήσει ελεύθερο, κάτω από το βάρος των διαμαρτυριών που ήδη εκφράζονταν μαζικά στο διοικητή του τμήματος. Τηλεφωνικό διάβημα στο αστυνομικό τμήμα Λιτόχωρου έκανε η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου.

ΝΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΚΕ

Φονιάδες των λαών

έξω από τη γη μας

"Κανείς δεν πρέπει να σιωπά... τα πλοία και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ έχουν κατακλύσει τους δρόμους και τα λιμάνια μας, κουρελιάζοντας έτσι κάθε έννοια ανεξαρτησίας και περηφάνιας του λαού μας". Αυτά αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, με αφορμή τη σύλληψη του στελέχους της κατά τη διάρκεια της απόβασης των Αμερικάνων.

Με τίτλο "η τρομοκρατία δε θα περάσει, όχι ορμητήριο του ιμπεριαλισμού η περιοχή μας" η ανακοίνωση της ΝΕ Πιερίας έχει ως εξής:

"Η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την προπηλάκιση και τη σύλληψη σαν κοινού εγκληματία από τα αστυνομικά όργανα της Πιερίας του στελέχους του ΚΚΕ και δημοτικού συμβούλου Λιτόχωρου Ζαχαρία Καρακίτσιου, γιατί ανάρτησε πανό με το σύνθημα "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" στην περιοχή του Λιτόχωρου, όπου διεξάγεται άσκηση του ΝΑΤΟ στα πλαίσια της προετοιμασίας για την επέμβαση στη Σερβία. Θίχτηκαν φαίνεται τα "τσιράκια" των ΗΠΑ από το γεγονός ότι οι Ελληνες πολίτες αντιστέκονται και αντιδρούν, δεν είναι ραγιάδες. Απέδειξαν έτσι για μια ακόμη φορά ότι η τρομοκρατία πάει αντάμα με την πολιτική της υποτέλειας που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Η ΝΕ καταγγέλλει ταυτόχρονα στο λαό της περιοχής τη μετατροπή του Λιτόχωρου και ευρύτερα της περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας σε στρατοκρατούμενη ζώνη, σε προγεφύρωμα της νέας ιμπεριαλιστικής εκστρατείας στη Σερβία. Τα πλοία και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ έχουν κατακλύσει τους δρόμους και τα λιμάνια μας, κουρελιάζοντας έτσι κάθε έννοια ανεξαρτησίας και περηφάνιας του λαού μας.

Η κυβέρνηση της χώρας, κυβέρνηση - "τσιράκι" των Αμερικανών, κυβέρνηση- καταδότης του Οτσαλάν, για μια ακόμη φορά προσφέρει "γην και ύδωρ" στην προετοιμαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Σερβία, με αφορμή τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Ετσι, λιμάνια, αεροδρόμια και ελληνικός στρατός προσφέρονται απλόχερα στην υπηρεσία των σχεδίων του ιμπεριαλισμού για το ξαναχάραγμα των συνόρων στα Βαλκάνια και ευρύτερα, με το αίμα των λαών.

Η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ για μια ακόμα φορά τονίζει ότι τέτοιες στιγμές κανείς δεν πρέπει να σιωπά, να δείχνει αναμονή. Καλεί το λαό, τους μαζικούς φορείς να αντιδράσουν άμεσα, μαζικά, δυναμικά. Να διαδηλώσει τη θέλησή του για "καμία εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς", "έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια", "αλληλεγγύη στο λαό της Σερβίας και σε κάθε αγωνιζόμενο λαό". Ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες".

Με σύνθημα "φονιάδες των λαών έξω από τη γη μας" η ΝΕ Πιερίας οργανώνει για την Πέμπτη 11 Μάρτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα στο Λιτόχωρο με ομιλήτρια την βουλευτίνα του Κόμματος Μ. Μπόσκου.

ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ακαρπες, προς το παρόν, οι πιέσεις...
  • Φίσερ και Χιλ απέτυχαν χτες να πείσουν Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς να υπογράψουν την αμερικανική συμφωνία "ειρήνης"
  • Σήμερα αναμένεται η συνάντηση Μιλόσεβιτς - Χόλμπρουκ
  • Σε έξαρση οι συγκρούσεις στη μεθόριο Κοσσυφοπεδίου - ΠΓΔΜ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Παρά τις έντονες πιέσεις των διπλωματικών αξιωματούχων των χωρών - μελών της "Ομάδας Επαφής", καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει επέλθει στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Ετσι, ενώ απομένει μια βδομάδα μέχρι την επανέναρξη των συνομιλιών στη Γαλλία, οι αυτονομιστές Αλβανοί εξακολουθούν να μην υπογράφουν προκαταβολικά τη συμφωνία των Αμερικανών, προβάλλοντας σοβαρές ενστάσεις για τον αφοπλισμό των ανταρτών του "KLA" και τη μετατροπή της οργάνωσης σε πολιτικό κόμμα, αλλά και την ενδεχόμενη συμμετοχή Ρώσων στρατιωτών στο σώμα πολυεθνικών δυνάμεων που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ. Οι αξιωματούχοι του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εμμένουν στις γνωστές αντιρρήσεις τους, θεωρώντας ότι οποιαδήποτε αποστολή ξένων στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο θα θεωρηθεί "εισβολή". Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις στη μεθόριο της πολυτάραχης επαρχίας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας μαίνονται ασταμάτητες.

Η άρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών να υπογράψουν την "ειρηνευτική" συμφωνία προτού ξαναρχίσουν οι συνομιλίες στη Γαλλία διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση εκπροσώπων των αυτονομιστών με τον απεσταλμένο της κυβέρνησης Κλίντον, Κρίστοφερ Χιλ. Σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές, οι διοικητές των ανταρτών του "KLA" θεωρούν μείζονα προβλήματα, πρώτον, το ενδεχόμενο αφοπλισμού τους με προοπτική τη μετατροπή της ανταρτικής οργάνωσης σε πολιτική και, δεύτερον, την πιθανότητα συμμετοχής Ρώσων στα πολυεθνικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ. Ομως, αυτό το τελευταίο μπορεί να κρύβει"είδηση": Οτι, δηλαδή, οι δυτικές δυνάμεις φαίνεται να συζητούν σοβαρά την πρόταση των Γιουγκοσλάβων να αποσταλούν πολυεθνικές δυνάμεις με τη συμμετοχή φιλικών προς το Βελιγράδι χωρών (όπως της Ρωσίας!)... όχι απαραίτητα υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ (την οποία απορρίπτει το Βελιγράδι), αλλά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ... Οψόμεθα...

Την ίδια περίπου ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, επιχειρούσε να πείσει τους αξιωματούχους της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να αποδεχτούν τη συμφωνία, προβάλλοντας ως κυριότερο "επιχείρημα" την απειλή των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Οπως, όμως, προβλεπόταν, και αυτή η προσπάθεια του Φίσερ απέβη άκαρπη, καθώς, λίγη ώρα αργότερα, η γιουγκοσλαβική προεδρία σημείωνε ότι το Βελιγράδι θα θεωρήσει εισβολή οποιαδήποτε παρουσία ξένων στρατευμάτων, με σκοπό την εφαρμογή της όποιας συμφωνίας. Στην ίδια ανακοίνωση, όμως, τονιζόταν πως η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση "είναι έτοιμη να επαναλάβει το διάλογο για το Κοσσυφοπέδιο", υπό τον όρο ότι η Ευρώπη θα διακόψει κάθε υποστήριξη προς τους Αλβανούς αντάρτες. Ενδιαφέρον, σημείο, της ίδιας ανακοίνωσης, το αίτημα για άρση των κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου. Μήπως όλα αυτά σημαίνουν πως η "Ομάδα Επαφής" έχει βάλει νερό στο κρασί της, προκειμένου να πετύχει - όπως, άλλωστε, φαίνεται... - τον πολυπόθητο στόχο της υπογραφής μίας συμφωνίας για το Κόσσοβο;

Μία σοβαρή απάντηση σ' αυτό το ερώτημα ενδεχομένως να δοθεί σήμερα, οπότε αναμένεται στο Βελιγράδι ο γνωστός Αμερικανός "διπλωμάτης" των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο Χόλμπρουκ θα έχει συνομιλίες με τον ίδιο τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Κατά τον Φίσερ, ο Χόλμπρουκ θα πει στον Μιλόσεβιτς ότι ή θα δεχτεί τη συμφωνία που προτείνουν οι ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής των 28.000 ξένων στρατιωτών) ή τους βομβαρδισμούς. Κανείς δεν αποκλείει, όμως, το ενδεχόμενο ο Χόλμπρουκ να κρατά κάποιον "κρυφό άσο" στο μανίκι του...

Συνάντηση Σολάνα - Σιράκ

"Το ΝΑΤΟ θα προτιμούσε να έχει την κάλυψη του ΟΗΕ για μία πιθανή ένοπλη επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ χτες στο Παρίσι.

"Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να ενεργήσει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, αλλά μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις... που θα ενεργήσουμε με την ομοφωνία (μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ), εάν υπάρξει εμπόδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας", είπε ο Σολάνα, προσθέτοντας το ΝΑΤΟ δε θεωρεί πως έχει παγκόσμια εντολή, αλλά ότι η ζώνη ενδιαφέροντός του περιλαμβάνει τις 16 χώρες - μέλη και όλες τις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας. Τέλος, δήλωσε "συγκρατημένα αισιόδοξος" για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς για το μέλλον της σερβικής επαρχίας.

  • Οι σφοδρές μάχες που σημειώθηκαν και χτες στη μεθόριο του Κοσσυφοπεδίου με την ΠΓΔΜ είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός αυτονομιστή αντάρτη, ενός Σέρβου και τον πυρπολισμό δεκάδων σπιτιών. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο των ανταρτών "ΚΟΣΟΒΑ ΠΡΕΣ", οι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χτες χρήση βαρέων όπλων γύρω από τα χωριά Γκλομπότσικα, Στράζα, Ιβάγια και Πουστενικ. Η Γκλομπότσικα απέχει 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Από το Βελιγράδι, το πρακτορείο "Τανγιούνγκ" μετέδωσε ότι το πτώμα ενός άνδρα, που είχε δεχτεί εννέα σφαίρες, βρέθηκε την Κυριακή στα νοτιοδυτικά του Κοσσυφοπεδίου, κοντά στο δρόμο που συνδέει την Ντιακοβιτσα με το Πρίζρεν. Τα στοιχεία της ταυτότητάς του δεν έγιναν γνωστά.
"Οι μακελάρηδες αλώνουν τη χώρα"

Ανακοίνωση της ΚΟ Κιλκίς του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Κιλκίς της ΚΝΕ

Κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τη "μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ", με σκοπό τη "δολοφονική επίθεση εναντίον ενός γειτονικού λαού", εξέδωσαν χθες η Κομματική Οργάνωση Κιλκίς του ΚΚΕ και η Οργάνωση Κιλκίς της ΚΝΕ. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Ουσιαστικά όλη η χώρα στρατοκρατείται. Το Λιμάνι και το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης πλημμυρίζουν καθημερινά από ξένα στρατεύματα. Το Λιμάνι του Λιτόχωρου Πιερίας είναι υπό αμερικανική κυριαρχία. Το Κιλκίς μετατράπηκε σε βάση - ορμητήριο.

Οι μακελάρηδες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ακονίζοντας τα μαχαίρια, στο όνομα της ειρήνης, περιδιαβαίνουν τη χώρα ανενόχλητοι μετά την παράδοση του Οτσαλάν, και την παράδοση άνευ όρων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Ελλάδας στις ορέξεις των ιμπεριαλιστών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βάφεται καθημερινά στο αίμα. Αυτή είναι η προσφορά της στην "εδραίωση της Ειρήνης".

Η εμπλοκή της Ελλάδας στη δολοφονική επίθεση που προετοιμάζει το ΝΑΤΟ κατά του σερβικού λαού είναι αναμφισβήτητη. Αποδεικνύεται περίτρανα, για άλλη μια φορά, το πόσο επικίνδυνη και υποτελής είναι αυτή η κυβέρνηση, ότι δεν αποτελεί παρά ένα τσιράκι των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

Η χρησιμοποίηση της χώρας ως γέφυρας μεταφοράς Νατοϊκών δυνάμεων, η χρήση των βάσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα και η αποδοχή της κυβέρνησης να στείλει στρατιωτική δύναμη, καθιστούν τον ελληνικό λαό όμηρο των εγκληματικών σχεδιασμών του ιμπεριαλισμού.

Οσοι την προεκλογική περίοδο προπαγάνδιζαν το όνειρό τους για μια Θεσσαλονίκη "Πρωτεύουσα των Βαλκανίων" συμφωνούν με αυτό που γίνεται;

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, όλη τη νεολαία, όλο τον ελληνικό λαό, με κεντρικό σύνθημα "έξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια", "καμιά εμπλοκή της χώρας στη σφαγή των γειτονικών λαών", να αντιδράσει μαζικά, δυναμικά και άμεσα. Να μην επιτρέψει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο λαό της Σερβίας.

Καμία αναμονή δεν πρέπει να δείξει ο λαός.

Ενα καθήκον έχει: να απαιτήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες. Να εντείνει τον αγώνα του κατά της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων".

ΝΑΤΟικά στρατεύματα σε νυχτερινή φάλαγγα απ9χωρούν από το λιμάνι της

ΝΑΤΟικά στρατεύματα σε νυχτερινή φάλαγγα αποχωρούν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για ΠΓΔΜ

Οι εργαζόμενοι να υψώσουν ανάστημα

Να μη λερώσουν τα χέρια τους σ' αυτόν το βρόμικο πόλεμο των Βαλκανίων και να αρνηθούν να παρέχουν οποιαδήποτε υπηρεσία στη μεταφορά των επικυρίαρχων, καλεί τους εργαζόμενους στο Λιμάνι και τον ΟΣΕ, η Τοπική Επιτροπή Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: "Τα χρήματά τους είναι ποτισμένα με το αίμα των λαών. Κανένας Ελληνας εργαζόμενος να μην τα αποδεχτεί. Οι Ελληνες εργαζόμενοι, οι Ελληνες φαντάροι δεν αποδέχονται το ρόλο της ορτινάτζας που τους επιφυλάσσουν οι επικυρίαρχοι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ". Η ΕΣΑΚ καλεί το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης να μπει μπροστά, να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων στο Λιμάνι και στον ΟΣΕ.

Στο μεταξύ πληθαίνουν ολοένα οι φωνές διαμαρτυρίας για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας σε στρατιωτικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια. Το Σωματείο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Κιλκίς, η Περιφερειακή Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ απαιτούν να αποχωρήσει η χώρα από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, που κρύβουν ορατούς κινδύνους για τον ελληνικό λαό αλλά και όλους τους λαούς της περιοχής.

Ακόμη, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ εκφράζει "τη βαθιά ανησυχία των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης" για την "εμπλοκή της χώρας μας σε γενικότερα πολεμικά και τυχοδιωκτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια" και καλεί τους αγωνιστές, το λαό του Βόλου και τη νεολαία να αντισταθούν και να υψώσουν τη φωνή τους: "Εξω ο ΝΑΤΟικός Στόλος από τον Παγασητικό,ΟΧΙ στα τυχοδιωκτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών για το νέο αιματοκύλισμα των γειτονικών μας λαών".

Και το αθλητικό κέντρο Εύοσμου στη διάθεση του ΝΑΤΟ

Πέρα από την παραχώρηση γης, αέρα και θάλασσας, στη διάθεση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων διατέθηκε και το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Εύοσμου με προκλητική απόφαση του δημάρχου Π. Αλεξανδρίδη και της διοίκησης του δήμου. Το αθλητικό κέντρο παραχωρήθηκε για την άσκηση των πεζοναυτών και για δραστηριότητες που παραμένουν άγνωστες στο λαό, ακόμη και στους ίδιους τους δημοτικούς συμβούλους.

Την απαράδεκτη και υποτελή στάση του δημάρχου κατήγγειλαν άμεσα οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και παράλληλα καλούν τον δήμαρχο να διακόψει πάραυτα τις "διευκολύνσεις" που παρέχει. Με ψήφισμά τους οι σύμβουλοι Βασίλης Τζήκας, Νίκος Ανανιάδης, Γρηγόρης Λαγαριάς, Παναγιώτης Πετρίδης, Γιώργος Ρουμελιώτης, Γιώργος Βοσκόπουλος και Κατερίνα Νικολαϊδου απαιτούν να μη συμμετέχει η χώρα μας με οποιονδήποτε τρόπο στην επικείμενη επέμβαση στο Κόσσοβο και να αποχωρήσουν άμεσα όλα τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα από τη Βαλκανική. Οπως αναφέρουν, "θεωρούν σοβαρή την ευθύνη της εμπλοκής της χώρας μας στη νέα δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον του σέρβικου λαού" και επισημαίνουν πως "δεν μπορεί κανένας να κλείνει τα μάτια μπροστά στο αποκρουστικό θέαμα που παρουσιάζει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης". Γι' αυτό καλούν τους δημότες του Εύοσμου να εκφράσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την αντίστασή τους στη ΝΑΤΟική επέμβαση στο Κόσσοβο.

Υπερασ

Υπερασπίζονται την πόλη τους από κάθε επιβολή, που, μάλιστα, σήμερα, προέρχεται από "συμμαχικούς" εχθρούς, όπως τα κατοχικά ΝΑΤΟικά στρατεύματα που έχουν καταλάβει το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σπάνε τη σιωπή που έχει επιβάλει η πλειοψηφία των τοπικών ΜΜΕ για τη μεγάλης έκτασης στρατιωτική εκστρατευτική επιχείρηση, που εξελίσσεται μέσω της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο σφαγή στο Κόσσοβο.

Αυτό διαμήνυσαν δεκάδες νεολαίοι, που με σημείο εκκίνησης το χώρο της Καμάρας εξόρμησαν στο κέντρο της πόλης, ενημερώνοντας για μια ακόμα φορά το λαό για την εμπλοκή της χώρας στο βρώμικο πόλεμο που στήνουν οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια. Η αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" και των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, κορυφώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, με συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού και την ανάρτηση μεγάλου πανό στην κεντρικότερη αρτηρία της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ