Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟΪΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Καθεστώς κατοχής επιβάλλουν οι Αμερικανοί

Νέα απόβαση χτες στο Λιτόχωρο. Προωθούνται ήδη προς το Κόσσοβο Αγγλοι, Γάλλοι και Γερμανοί

Υπό ιδιότυπη αμερικάνικη κατοχή βρίσκεται όλη η - υπό ελληνική τυπικά κυριαρχία - ζώνη από τη Μαγνησία μέχρι και την Πιερία. Εξακόσιοι Αμερικανοί πεζοναύτες στη Νέα Αγχίαλο και 50 που έκαναν χτες απόβαση στο Λιτόχωρο ορίζουν τα βόρεια και νότια σύνορα της αμερικανικής ζώνης κατοχής, εντός της οποίας κυρίαρχο είναι μόνο το αμερικανικό συμφέρον. Η παρουσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, όπως και των αντίστοιχων αστυνομικών, περιορίζεται σε ρόλο χωροφύλακα κατά όσων Ελλήνων πατριωτών αντιστέκονται (η αστυνομία με μπλόκα) ή σε ρόλο υπηρετικού προσωπικού (ο στρατός έχει εμφανίσει μέχρι τώρα σαν βασικό καθήκον του τη μεταφορά χημικών τουαλετών στα σημεία απόβασης).

Το 2ο Σώμα του Ελληνικού Στρατού έχει αναλάβει την υποστήριξη μεταφοράς των Αμερικανών στα σύνορα με τα Σκόπια, όταν δοθεί η σχετική εντολή. Το 3ο Σώμα παρέχει υπηρεσίες φύλαξης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικές δυνάμεις ενημερώνονται 12 ώρες πριν από κάθε αποβατική κίνηση για να εξασφαλίσουν τον αποκλεισμό της περιοχής σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου.

Οι κινήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων γίνονται επισήμως γνωστές μόνο αφού έχουν ήδη γίνει, καθώς τόσο το Γενικό Επιτελείου Στρατού από την Αθήνα όσο και το Γ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη δεν τηρούν μόνο "σιγήν ιχθύος", αλλά και διοχετεύουν παραπλανητικές πληροφορίες προς τα μέσα ενημέρωσης.

Ετσι χτες την ώρα που αρμόδιοι του ΓΕΣ διοχέτευαν την πληροφορία πως οι Αμερικανοί βρίσκονται έξω από τη Σκύρο για την απόβαση στα πλαίσια της άσκησης "Αλέξανδρος", το ελικοπτεροφόρο - αποβατικό Νασάου ήταν μισό μίλι από την ακτή του Λιτοχώρου και έστελνε στη στεριά 5 βαριά άρματα μάχης και δύναμη 50 πεζοναυτών. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και δύο μέρες πριν με αντίστοιχη αποβατική άσκηση στη Νέα Αγχίαλο, όπου δύναμη 600 πεζοναυτών έστησε βάση στη στεριά.

Από το σύνολο των κινήσεων που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες στον άξονα Βόλος - Θεσσαλονίκη - σύνορα και από τις προετοιμασίες που γίνονται σε επίπεδο Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και ΟΣΕ, συνάγεται ότι μέχρι την Παρασκευή 12 Μάρτη θα πρέπει να έχει προωθηθεί στα Σκόπια το μεγαλύτερο μέρος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που βρίσκεται τώρα σε ελληνικό έδαφος. Ηδη το βράδυ της Κυριακής αναχώρησε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το σύνολο σχεδόν της αγγλικής δύναμης, έχουν προωθηθεί ήδη οι Γάλλοι και σήμερα αναμένεται να αναχωρήσουν και οι Γερμανοί. Μέχρι τώρα έχουν περάσει πάνω από 2.500 στρατιώτες και εκατοντάδες οχήματα από τανκ μέχρι μπουλντόζες. Καθημερινά από το σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης γίνεται μία προώθηση στη διάρκεια της νύχτας.

Σε ό,τι αφορά τη χτεσινή απόβαση των Αμερικανών στο Λιτόχωρο, πηγή της πρεσβείας των ΗΠΑ δήλωνε ότι η κίνηση έγινε εκεί απλά για λόγους ευκολίας (τα αποβατικά έχουν καλύτερη πρόσβαση σ' αυτή την παραλία από την αντίστοιχη του Βόλου, είπε). Οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές επιμένουν πως πρόκειται για μία απλή συνάσκηση στο πεδίο βολής Λιτοχώρου. Ανεπίσημα αστυνομική πηγή μάς έκανε καθαρό πως η όλη κίνηση είναι ενταγμένη στα πλαίσια της αποστολής στο Κόσσοβο κι αυτό προκύπτει από την εντολή που έχουν οι αστυνομικές δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να εξασφαλίσουν όταν χρειαστεί τον πλήρη αποκλεισμό τόσο της Εθνικής οδού όσο και της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι τα σύνορα. Τα πέντε αμερικανικά άρματα θα παραμείνουν στο Λιτόχωρο μέχρι την Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ