ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Ποτάμι η οργή του λαού

Χιλιάδες φίλοι της ειρήνης από όλη την Ελλάδα, το πρωί της Κυριακής αντάμωσαν στο Λιτόχωρο. Μέσα από μια μεγάλη συγκέντρωση και πορεία είπαν ΟΧΙ στο ραγιαδισμό και απαίτησαν φιλία και συνεργασία με τους λαούς των Βαλκανίων, κόντρα στα σχέδια των αμερικανο - ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (γραφείο Βόρειας Ελλάδας).-

Το δικό τους τελεσίγραφο έστειλαν την Κυριακή από το Λιτόχωρο χιλιάδες διαδηλωτές, υπερασπιστές της ειρήνης και της φιλίας των λαών. Κάλεσαν την κυβέρνηση και τους υποτακτικούς της να βάλουν ένα τέρμα στην υποτέλεια της χώρας μας και την εμπλοκή της στη νέα σφαγή, που προετοιμάζει το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, το λιμάνι του Λιτόχωρου, η Γρίτσα, πλημμύρισε από ανθρώπους κάθε ηλικίας που κίνησαν από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά για να κάνουν τη δική τους ειρηνική "απόβαση" στο χώρο όπου λίγες μέρες πριν τα αμερικάνικα ΝΑΤΟικά στρατεύματα επέβαλαν καθεστώς κατοχής, απαγορεύοντας την είσοδο με τη στήριξη των ελληνικών αρχών, κάθε απλού Ελληνα πολίτη. Και απαίτησαν να γίνει λιμάνι ειρήνης και όχι ορμητήριο των ΝΑΤΟικών επεμβατικών δυνάμεων.

Τα πανό απλώθηκαν απ' άκρη σε άκρη, πλάι στη θάλασσα και το μήνυμα ήταν σαφές. Θα υπερασπιστούμε τη γη μας, τη θάλασσα, την ιστορία μας και το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε για τη ζωή και το μέλλον μας.

Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, νέοι, εργαζόμενοι, υπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχοι. Ηταν όλοι εκεί. Κίνησαν με λεωφορεία και αυτοκίνητα από Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς, Λάρισα, Αθήνα και Πειραιά και αντάμωσαν, για να διαδηλώσουν την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν τη ΝΑΤΟική κατοχή στα Λιμάνια και τα εδάφη της Κεντρικής Μακεδονίας.

Εκεί πλάι στη θάλασσα στήθηκε η πρώτη συγκέντρωση. Η Σόνια Κακουλίδου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κατερίνης, καλωσόρισε τους φιλειρηνιστές. "Η περιοχή μας, είπε, περιοχή πλούσιων αγώνων για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, όπως και ολόκληρη η περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας υπό κατοχή. Από εδώ υποσχόμαστε πως σήμερα και στο μέλλον θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε η οργή και η αγανάκτησή μας να μετατραπεί σε αστείρευτη δράση, για να φύγουν οι φονιάδες των λαών".

Επόμενος σταθμός το στρατόπεδο Μπαλανίκα, στην είσοδο της πόλης του Λιτόχωρου, όπου εδρεύει η 24η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων που έχει αναλάβει την παροχή διευκολύνσεων στις αμερικανικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις που θα κάνουν απόβαση στο Λιμάνι του Λιτόχωρου και μετά θα προωθηθούν στο Κόσσοβο.

Η πορεία συντάχθηκε. Τα πανό έδιναν το στίγμα. ""Οχι" στον Εθνικισμό, τον πόλεμο "Ναι" στον πατριωτισμό, την ειρήνη", ""Οχι" στη νέα Δομή του ΝΑΤΟ. "Οχι" στα ΝΑΤΟικά στρατηγεία στην Ελλάδα". Ενα ανθρώπινο ποτάμι πλημμύρισε το δρόμο. Εξω από το στρατόπεδο, οι μαχητές της ειρήνης διαδήλωναν "κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ Γερμανία", "ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός".

Η πορεία των χιλιάδων ανθρώπων, στο πέρασμά της, προκάλεσε αρχικά την αμήχανη στάση ορισμένων ντόπιων. "Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία ελάτε να παλέψουμε για ανεξαρτησία",ήταν το κάλεσμα. "Επεσαν οι μάσκες των εκσυγχρονιστών είναι τα τσιράκια ΗΠΑ - Γερμανών",το επόμενο. Το χειροκρότημα άρχισε να πέφτει βροχή. "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη", η ανταπάντηση.

Στο πανό της Επιτροπής Ειρήνης Πιερίας η φράση του Α. Κάλβου "καλύτερα ψωμοζητούντες παρά προστάτες νάχωμεν", συγκλονίζει.

Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία του Λιτόχωρου, όπου ακολούθησε η μεγάλη συγκέντρωση. Εκεί το σύνθημα ακούστηκε πιο δυνατά. Περισσότερο έμοιαζε με απόφαση παρά με αίτημα: "Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί έξω από τα Βαλκάνια ΗΠΑ - Γερμανοί".

Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ
"Τους κατακτητές τους πολεμάς... "

Αποσπάσματα από την ομιλία στο Λιτόχωρο

"Ο λαός μας, όπως πάντα, έτσι και σήμερα, όχι μόνο εδώ, αλλά απ' άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, δίνει την απάντηση πως δε γονατίζει, δεν προσκυνά, δεν υποτάσσεται, δε σωπαίνει, δε συναινεί στη μετατροπή της χώρας μας σε ένα άθλιο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο. Υψώνει τη φωνή του και απαιτεί έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, καμία συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο. Εξω από τα εδάφη μας οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες". Τα λόγια αυτά, του προέδρου της ΕΕΔΥΕ Θανάση Παφίλη, κατάφεραν να εκφράσουν τα αισθήματα της πλειοψηφίας των εργαζόμενων και της νεολαίας του τόπου, εκεί στη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία του Λιτόχωρου, κάτω από τους πρόποδες του Ολύμπου.

Κεντρικός ομιλητής της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής συγκέντρωσης, ο Θ. Παφίλης κατήγγειλε την υποτέλεια της ελληνικής κυβέρνησης και των υποτακτικών της, προς τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου. Κάλεσε το λαό να σταθεί αντάξιος της ιστορίας του, να μετατρέψει την οργή του σε δράση και να απαιτήσει απεμπλοκή της χώρας μας από τα φρικτά σχέδια των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων σε βάρος των λαών της Βαλκανικής.

"Ζούμε σε μια χώρα, είπε, που η ιστορία της και κάθε γωνιά της είναι γεμάτες από μνημεία και αιματηρούς αγώνες για την ελευθερία και ανεξαρτησία, αλλά οι κυβερνήσεις της είναι υποτελείς και υπόδουλες σ' αυτούς που την υπονόμευαν πάντα στους ξένους ιμπεριαλιστές".

Καταγγέλλοντας την καταρράκωση κάθε έννοιας ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας, ο Θ. Παφίλης περιέγραψε: "Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται υπό την κατοχή ξένων στρατευμάτων. Η Κεντρική Μακεδονία είναι ένα απέραντο στρατόπεδο. Στο Κιλκίς στήνεται πολυεθνική δύναμη ταχείας επέμβασης. Το Λιτόχωρο χρησιμοποιείται σαν προγεφύρωμα για την επέμβαση των Αμερικανών στο Κόσσοβο. Η κρατική υποδομή της χώρας μας, ο στρατός, η αστυνομία έχουν διατεθεί για να υπηρετήσουν τη μεταφορά των ΝΑΤΟικών ταγμάτων θανάτου, που εξορμούν για να σκορπίσουν το θάνατο και τη δυστυχία στο Κόσσοβο, να σκοτώσουν διπλανούς λαούς. Τι χώρα είναι αυτή; Πού είναι η έννοια της ανεξαρτησίας;".

Ενας είναι ο εχθρός

Αποκαλύπτοντας το ρόλο της ΕΕ, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ είπε: "Σήμερα έπεσαν οι μάσκες, δε χωρούν ποια αυταπάτες. Προσπαθούν να τσακίσουν τους λαούς. Εχθρός είναι ο ιμπεριαλισμός. Σήμερα οικοδομείται η Ευρώπη της φρίκης, του πολέμου, της κοινωνικής αδικίας. Το αίμα των λαών είναι αυτό που τους θρέφει. Θέλουν να ξοδέψουν τα όπλα τους να τσακίσουν τους πάντες. Σύμφωνα με τον Σημίτη και τους άλλους της Νέας τάξης, από τον συντηρητικό Αθνάρ της Ισπανίας μέχρι τους δήθεν αριστερούς τύπου Ντ' Αλέμα, επόμενος τρομοκράτης είμαστε εμείς, οι λαοί που πολεμούν κατά του ιμπεριαλισμού. Και εμείς απαντάμε ΟΧΙ, δεν τη θέλουμε τέτοια Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα δολοφονεί τους λαούς και θα εδραιώνει παντού την κοινωνική αδικία".

"Απευθυνόμαστε, συνέχισε ο Θ. Παφίλης, σε όλους όσοι νιώθουν οργισμένοι, πικραμένοι, δυσαρεστημένοι από αυτή την κατάντια και τους καλούμε να μετατρέψουν σε αγώνα την οργή τους. Σ' αυτούς, που, υποκριτικά, κακομοίρικα, καλλιεργούν τις αντιλήψεις ότι, τάχα, η χώρα μας ωφελείται από την ξένη παρουσία, καλούμε τη νεολαία και το λαό να απαντήσει ότι η ανεξαρτησία σ' αυτόν τον τόπο αλλά και παντού, δεν παζαρεύεται. Πως τους κατακτητές, τους σφαγείς των λαών, τους πολεμάς. Δε συνεργάζεσαι μαζί τους".

ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός σε θέση μάχης

Κάθε πατριώτης, δημοκράτης, φίλος της ειρήνης καλείται να δώσει το "παρών" στην αντιπολεμική συγκέντρωση της Πέμπτης, 18 Μάρτη, στη διασταύρωση των οδών Μητροπόλεως και Αριστοτέλους, με ομιλητή τον Δ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης τη μάχη για την προετοιμασία της μεγάλης αντιπολεμικής συγκέντρωσης την Πέμπτη 18 Μάρτη στις 8 το βράδυ στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Αριστοτέλους, με ομιλητή τον Δ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρά τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν με την κατάληψη του χώρου της πλατείας Αριστοτέλους από κατασκευές του Οργανισμού Φεστιβάλ Κινηματογράφου (ΟΦΚ), η συγκέντρωση θα γίνει, λίγα μέτρα πιο πάνω. Στόχος να μη λείψει κανείς.

Θα προηγηθούν προσυγκεντρώσεις και πορείες, στις 7 το απόγευμα, οι οποίες θα ξεκινήσουν από πλατεία ΧΑΝΘ, πλατεία Συντριβανίου, πλατεία Αγίας Σοφίας, Αγαλμα Βενιζέλου και πλατεία Δημοκρατίας.

Μέλη και στελέχη του Κόμματος οργώνουν τις γειτονιές. Με μαζικές εξορμήσεις, περιοδείες σε χώρους δουλιάς, ενημέρωση πόρτα την πόρτα, γειτονιά τη γειτονιά, πραγματοποιούν πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους και το λαό της Θεσσαλονίκης. Ενημερώνουν για τον πόλεμο που στήνουν οι ιμπεριαλιστές δίπλα από τα σύνορά μας και καλούν το λαό της Θεσσαλονίκης να αναλάβει δράση και να αποδείξει έμπρακτα πλέον ότι δε θα συναινέσει στο νέο έγκλημα που στήνεται κάτω από τα μάτια του.

Ανακοίνωση

Ερωτηματικά γεννά η πρακτική του ΟΦΚ, σημειώνει η ΚΟΘ του ΚΚΕ και καλεί τους αρμόδιους να απαντήσουν, αφού προηγουμένως ενημερώνει ότι: "Για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης αυτής έγκαιρα ζητήσαμε και πήραμε από το δήμο έγκριση χρήσης του χώρου της πλατείας στις 8 Μάρτη. Δημοσιοποιήσαμε την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης στις 9 Μάρτη". "Διαπιστώσαμε όμως, συνεχίζει, με έκπληξη ότι ο χώρος της πλατείας έχει καταληφθεί από κατασκευές στου Οργανισμού Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Εύλογα προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα: α) Είναι σε γνώση του κυρίου δημάρχου όλα αυτά; β) Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Κινηματογράφου πώς τοποθετεί εκεί εγκαταστάσεις του χωρίς άδεια εγκατάστασης; Δεν αποτελεί αυτό ενέργεια παρεμπόδισης της συγκέντρωσης του ΚΚΕ; Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω το αντιπολεμικό συλλαλητήριο - συγκέντρωση θα γίνει. Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί κάθε Ελληνα πατριώτη, δημοκράτη, φίλο της ειρήνης με τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο να εκφράσει την αντίθεσή του για: Τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο πολέμου. Την εμπλοκή της χώρας μας στα τυχοδιωκτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών έξω από την Ελλάδα".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εχουν κάνει κουρέλι τα πάντα

Απαιτείται άμεση λαϊκή πατριωτική αντίδραση

Ενας Γερμανός στρατιώτης του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής σηκώνει μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στη βάση υποδοχής των γερμανικών στρατευμάτων, στην προβλήτα του ΣΕΜΠΟ, τη γερμανική σημαία. Ενας Ελληνας αξιωματικός, επίσης του ΝΑΤΟικού στρατού, ορμά να την κατεβάσει και πέφτουν οι πρώτες μπουνιές.

Σε άλλη στιγμή, ομάδα μελών του ΚΚΕ κάνει μπλόκο σε τρένο με γερμανικά θωρακισμένα, που φεύγει από το λιμάνι για το Κόσσοβο και το αναγκάζει να γυρίσει στο λιμάνι. Οι Γερμανοί στρατιώτες που επιβαίνουν, οπλίζουν αρχικά, αλλά μετράνε και το πώς θα αντιδράσουν. Υπακούουν τελικά στις διαταγές του Αγγλου διοικητή των κατοχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που διατάσσει να επιστρέψει το τρένο στην ελεύθερη τελωνειακή ζώνη του λιμανιού.

Ομάδα Γερμανών στρατιωτών περιφέρεται στο λιμάνι με τα όπλα υπό μάλης. Ελληνας αξιωματικός τούς ζητά να επιστρέψουν στη βάση τους και να κρύψουν τα όπλα. Αντιδρούν και οι μπουνιές αποφεύγονται στο "παραπέντε".

Μια εργατική διαδήλωση μετατρέπεται σε αντιπολεμική και πολιορκεί και τις 14 πύλες του λιμανιού. Τα ελληνικά ΜΑΤ τρέχουν από πύλη σε πύλη, για να υπερασπίσουν τους νέους κατακτητές από τους διαδηλωτές.

***

"Είμαστε με ενέσεις όλες αυτές τις μέρες", ομολογεί για την ένταση που επικρατεί ένας Ελληνας αξιωματικός, αυτή τη φορά σε επίπεδο ελληνικού επιτελείου. Οπως μας αποκαλύπτει, η τεχνική συμφωνία με το ΝΑΤΟ προβλέπει ότι: Οι στρατιώτες του πρέπει να περάσουν προς την ΠΓΔΜ χωρίς όπλα και στολές. Τα δε οπλικά συστήματα συσκευασμένα! Μέγιστος χρόνος παραμονής εντός ελληνικού εδάφους ακόμα και στην ελεύθερη τελωνειακά ζώνη προβλέπεται να είναι μόνο οι δύο ημέρες.

Κι όμως τα γερμανικά τανκς αρκετά μερόνυχτα τώρα κάνουν βόλτες μαρσάροντας στο λιμάνι. Οι Γερμανοί στρατιώτες πηγαινοέρχονται οπλισμένοι και το μόνο που τους λείπει είναι η σβάστικα και η "Λιλή Μαρλέν".

Οι Αγγλοι έχουν στήσει τρεις βδομάδες τώρα, δίπλα στη ράμπα φόρτωσης αρμάτων απέναντι από την πύλη 7, στη χαμηλή σκεπαστή αποθήκη του ΟΛΘ, ως και ντίσκο (!) για να ξεχαρμανιάζουν τα βράδια. Οι Γάλλοι είναι οι πιο σεμνοί της υπόθεσης. Αρκούνται στο γραφείο που τους έχει παραχωρηθεί στην παλιά αποθήκη δίπλα στη διεύθυνση του ΣΕΜΠΟ.

***

"Τι να κάνουμε; Μόνο με λευκή απεργία μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε, δεν έχουμε συνδικαλιστική κάλυψη για να αρνηθούμε εργασία", μάς δηλώνει ένας εργάτης του ΟΣΕ. "Μας λένε πως ό,τι βλέπουμε δεν είναι ξένος στρατός, αλλά εμπόρευμα", βγάζει την πίκρα του ένας λιμενεργάτης. "Τι μου λες για το Σύνταγμα, στήσου στην πύλη 14 και θα δεις τις φάλαγγες να περνάνε", βάζει τελεία και παύλα ένας τελωνειακός.

***

Θεσσαλονίκη 14 Μάρτη 1999. Σάββατο μεσημέρι. Δημοσιογράφοι του "Ρ" σε κατάσταση πανικού. Δεν προλαβαίνουμε την κυριακάτικη έκδοση. Την ώρα που η μια πληροφορία μετά την άλλη κάνουν όλο και πιο εφιαλτικό το τοπίο. Δεν ακούμε πια φήμες. Μιλάμε με Ελληνες αξιωματικούς, στους οποίους μεταφέρουμε όσα ακούσαμε από τους εργαζόμενους. Δεν μπαίνουν καν στον κόπο να διαψεύσουν, έστω χλιαρά, τις πληροφορίες. Απλά τις επιβεβαιώνουν - πάντα βέβαια "όφ δη ρέκορντ" - και ίσα που ψελλίζουν κάποιες δικαιολογίες: "τι να κάνουμε, να τους πούμε να κυκλοφορούν με τα εσώρουχα, αφού τους στέλνουν χωρίς ρούχα εξόδου;"!

***

Το μόνο που δε θέλουν να επιβεβαιώσουν, παρότι κρατάμε στα χέρια φωτογραφικά ντοκουμέντα, είναι πως επί ελληνικού εδάφους, ξένοι υπό την κάλυψη της Ατλαντικής Συμμαχίας έχουν εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις και κάνουν κατοχή, χωρίς καν να έχει ενημερωθεί η ελληνική Βουλή, πόσο μάλλον και να έχει αποφασίσει σχετικά, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα που "φυλάσσουν" για την περίπτωση που η κυβέρνηση ζητούσε από το Σώμα να επιτρέψει να παρασχεθούν κάποιες διευκολύνσεις σε σύμμαχες χώρες.

Γνωρίζουν και οι ίδιοι πως η αποδοχή της κατοχής, πόσο μάλλον και η συνεργασία Ελλήνων αξιωματικών σε αυτό που συμβαίνει, ακόμα και στα πλαίσια του ισχύοντος αστικο-δημοκρατικού πολιτεύματος, ισοδυναμεί με εσχάτη προδοσία! Οπως γνωρίζουν, όμως επίσης, πως πάνω από το Σύνταγμα μιας τυπικά κυρίαρχης χώρας υπάρχει το "Σύνταγμα" του επικυρίαρχου...

***

Οσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στη Βόρεια Ελλάδα συνιστούν ωμή συνταγματική εκτροπή! Και το τύποις τουλάχιστον σε ισχύ Σύνταγμα επιβάλλει να υπάρξει αντίδραση από κάθε πατριώτη. Αυτή τη συνταγματική επιταγή δεν την υλοποιούν όχι μόνο όσοι απλοί πολίτες δε διαδηλώνουν αυτές τις μέρες, αλλά και όσοι από θέση έχουν ορκιστεί πίστη για την εφαρμογή του Συντάγματος. Υπόλογοι για την αποδοχή αυτής της συνταγματικής εκτροπής είναι επίσης: Οι διοικήσεις του ΟΣΕ και του ΟΛΘ που βαφτίζουν το κρέας ψάρι και διατάσσουν τους εργαζόμενους να μεταφέρουν τανκς και πάνοπλους στρατιώτες λέγοντάς τους, πως οι δύο οργανισμοί είναι ανώνυμες εταιρίες που υποχρεούνται να μεταφέρουν εμπορεύματα αρκεί να πληρώνεται το ναύλο. Υπόλογοι είναι οι συνδικαλιστές που σιωπούν. Υπόλογοι είναι και οι πρώτοι πολίτες της περιοχής. Και ο νομάρχης και ο δήμαρχος. Υπόλογοι είναι και οι κατά τίτλο πνευματικοί άνθρωποι της πόλης. Ολοι αυτοί που λίγες μέρες πριν, για να αποφύγουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο - καταγγελία για την παράδοση Οτσαλάν, δήλωναν πως είναι ακαπέλωτοι και ακομμάτιστοι. Τώρα σιωπούν και μπροστά στη νέα κατοχή. Υπόλογοι είμαστε και όσοι εξ ημών των δημοσιογράφων βλέπουμε μπρος τα μάτια μας να συμβαίνουν από τις 24 Φλεβάρη όλα αυτά και σιωπούμε. Οχι μόνο για τη ΝΑΤΟική εισβολή στη γειτονική Γιουγκοσλαβία με ορμητήριο την πατρίδα μας. Αλλά και για τον κίνδυνο που συνεπάγεται για τη δική μας πατρίδα.

***

Το γεγονός ότι οι πλέον λαλίστατοι στη σιωπή τους είναι όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες που λίγα χρόνια πριν χρηματοδοτούσαν τα συλλαλητήρια για την Ελληνική Μακεδονία και τώρα σπεύδουν να κάνουν πρώτοι αυτοί μπίζνες με τη ΝΑΤΟική "Μακεδονία", διαμαρτυρόμενοι μάλιστα για τους κομμουνιστές που διαταράσσουν με τις διαδηλώσεις τους το ήρεμο επιχειρηματικό κλίμα στο λιμάνι, μαρτυρά απλά την ταξική ουσία και περιεχόμενο του πράγματος. Χτες και σήμερα.

Από το κάλεσμα για τους συνεργαζόμενους Βαλκάνιους του Ρήγα ως την επιβολή της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης στα σημερινά Βαλκάνια κύλησε πολύ αίμα. Η αστικοδημοκρατική επανάσταση έγινε τόσο πολύ ώριμος καπιταλισμός που συνιστά πλέον - με τη σαπίλα που αναδύει - γενικευμένη απειλή. Η πίκρα για την αντοχή που δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει η πρώτη απόπειρα σοσιαλιστικής εγκαθίδρυσης ας γίνει τώρα πια εν πλήρει γνώσει οργανωμένη δράση. Πριν ο τύφος που περιγράφει ο Ριντ στο βιβλίο του "Τα Βαλκάνια φλέγονται" στις αρχές του αιώνα, μοιάσει με κρυολόγημα μπροστά σ' ό,τι θα αφήνει πίσω της η καπιταλιστική πανούκλα.

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

"Τσαμπουκάδες" στα μικρά

(Οι γαλανόλευκες τουαλέτες, η επανάσταση του 1878 στο Λιτόχωρο και η "δήθεν" απόβαση)

Θα έμοιαζε με αστείο, αν δεν ήταν τόσο σοβαρή η κατάσταση. Τη μέρα που το Λιτόχωρο και η Πιερία γιόρταζαν την επανάσταση του 1878, μια επανάσταση που συνέβαλε στην ανεξαρτησία της περιοχής από τον τουρκικό ζυγό, την ίδια μέρα, οι Αμερικανοί κατέλυαν την εθνική ανεξαρτησία στην ίδια περιοχή, χρησιμοποιώντας τη σαν αμερικάνικο έδαφος.

Στη γιορτή, ήσαν όλοι τους εκεί. Ολη η ηγεσία της Πιερίας, μαζί και η εκσυγχρονίστρια Βάσω. Βουλευτές, δήμαρχοι, ο μητροπολίτης, διάφοροι παρατρεχάμενοι και ΕΝΑΣ δε βγήκε να καταγγείλει αυτή την ΕΘΝΙΚΗ ΝΤΡΟΠΗ. Ούτε ο κ. Σούρλας της ΝΔ, που επισκέφθηκε την Πιερία.

Δε βγήκαν να υπερασπίσουν ούτε το δικό τους κορυφαίο νομοθετικό κείμενο, το Σύνταγμα της Ελλάδας (άρθρ. 27 παράγραφος 2), το οποίο αναφέρει: "Χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία... δεν είναι δεκτή στην ελληνική επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμένει σ' αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή".

***

Τους θυμάστε στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία; Τώρα, τσιμουδιά. "Τσαμπουκάδες" στους Σκοπιανούς, γιατί μας αμφισβητούν το όνομα... "Κότες" στους Αμερικανούς, κι ας έχουν βρωμίσει την πιερική γη οι μακελάρηδες των λαών, ας έχουν καταλύσει κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας. Μεγάλοι στα μικρά και μικροί στα μεγάλα. Βλέπεις, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι οι προστάτες, είναι τα μεγάλα αφεντικά και, εκτός των άλλων, θα μας κάνουν και λιμάνι. Ξέχασαν το σύνθημα ότι "η Εθνική Ανεξαρτησία δεν παζαρεύεται".

Και από κοντά, έχεις και το δήμαρχο Λιτόχωρου να λέει ότι δεν είναι καιροί για "άγονες αντιπαραθέσεις". Τα ίδια έλεγε και το κατεστημένο της εποχής στους αγωνιστές του 1821, στους Ελληνες της Εθνικής Αντίστασης. "Καθίστε στ' αυγά σας, κοιτάξτε τη δουλιά σας, αποδεχτείτε τον Τούρκο ή Γερμανό κατακτητή".

***

Κάποιος, όμως, Λιτοχωρινός δεν τους άκουσε. Οι πληροφορίες λένε ότι "αντιπαρατέθηκε άγονα" στους Αμερικανούς και συνελήφθη. Μέχρι και χειροπέδες τού πέρασαν. Εκεί μας κατάντησαν. Να μην μπορούμε να ορίζουμε τα εδάφη μας. Να συλλαμβανόμαστε επειδή τα προστατεύουμε. Τα όργανα της τάξης στην υπηρεσία των Αμερικανών. Αλλά εδώ ντύσανε με την ελληνική σημαία τις τουαλέτες, όπου θα κάνουν την ανάγκη τους οι Αμερικανοί στο Λιτόχωρο... Τον Ζ. Καρακίτσο θα άφηναν;

Ν. ΣΑΛΠΙΣΤΗΣ

Μέλος της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πάνε για μόνιμη εγκατάσταση στη Σερβία

Απόσπασμα από συνέντευξη στον "902"

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "902 Αριστερά στα FM" η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια:

"Πρέπει, κατ' αρχήν, να ξεκαθαριστεί το ζήτημα ότι αυτή τη στιγμή στη Νέα Γιουγκοσλαβία δε γίνεται συζήτηση, από τους δήθεν προστάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το εύρος των δικαιωμάτων της αλβανικής μειονότητας του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό για το οποίο οι Αμερικανοί και όλοι οι εταίροι του ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται, είναι με μοχλό αυτό το πρόβλημα να εγκατασταθούν μόνιμα ΝΑΤΟικές δυνάμεις μέσα στη Νέα Γιουγκοσλαβία, στη Σερβία. Το θέμα δεν είναι πολιτική ή στρατιωτική λύση. Το θέμα είναι αν τελικά θα γίνει πρόβα τζενεράλε - ή μάλλον η δεύτερη πρόβα, γιατί η πρώτη έγινε στη Βοσνία - του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ στη Νέα Γιουγκοσλαβία.

Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χώρα απόβασης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, αλλά και αγγελιοφόρο της αμερικανικής ΝΑΤΟικής πολιτικής. Τα άλλα κόμματα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν για τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα και παίρνουν την υποκριτική θέση για πολιτική λύση, σα να είναι μόνο θέμα διαπραγμάτευσης Μιλόσεβιτς - Κοσσοβάρων".

Εθελοντικά στη σφαγή;

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από χτες το βράδυ και η δεύτερη τη τάξει Αμερικανίδα κυρία, η σύζυγος του αντιπροέδρου Αλ Γκορ. Τυπικά είναι καλεσμένη του συλλόγου αποφοίτων του αμερικανικού κολεγίου και θα μιλήσει στις 6.30 το απόγευμα με θέμα "Ο εθελοντισμός σήμερα". Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, συνοδεύεται στην πόλη από την πρώην βουλευτή της ΝΔ και σήμερα εκπρόσωπο του ιδρύματος Κόκκαλη κ. Ν. Τζαβέλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ