ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΑΞΟΣ - ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ - ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Σε αντιπολεμικό κλοιό ΝΑΤΟικές βάσεις αύριο

Αντιπολεμικό μπλόκο από χιλιάδες Ελληνες στήνεται αύριο, Κυριακή, σε ΝΑΤΟικές "φωλιές". Στον Αραξο,τον Τύρναβο και τα Γιαννιτσά κάτοικοι και φορείς θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό και περικύκλωση των ΝΑΤΟικών Βάσεων, αλλά και μιας μηχανοκίνητης μονάδας του πεζικού, στην οποία θα ενσωματωθεί η ελληνική δύναμη που συγκροτείται για να προωθηθεί στα Σκόπια και να ενταχθεί στη ΝΑΤΟική.

Δεκάδες φορείς καλούν τον κόσμο να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις για να απαιτήσουν όλοι μαζί: να σταματήσει τώρα η διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα μας, να απεμπλακεί η Ελλάδα από την ιμπεριαλιστική επίθεση και να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Αραξος

Τη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου θα περικυκλώσει αύριο Κυριακή 18 Απρίλη, στις 5.30 μ.μ. ο λαός της Δυτικής Πελοποννήσου, διαδηλώνοντας το πάγιο αίτημά του για κλείσιμο των ξένων βάσεων που βρίσκονται στη χώρα μας, αλλά και να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Η νέα μαχητική παναχαϊκή κινητοποίηση ορίστηκε για την Κυριακή 18 Απρίλη στις 4.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου, όπου οι φιλειρηνιστές θα επιβιβαστούν σε πούλμαν που θα τους μεταφέρουν στον Αραξο, όπου θα γίνει η περικύκλωση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης.

Η Επιτροπή Μαζικών Φορέων Ηλείας, στο κάλεσμά της προς το λαό, απαιτεί "να σταματήσει ΤΩΡΑ ο βρώμικος πόλεμος που συνεχίζουν στη Γιουγκοσλαβία οι Αμερικάνοι, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση" και "να κλείσει η βάση του Αραξου που χρησιμοποιείται σαν ορμητήριο για να επεμβαίνουν οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ σε κάθε περιοχή του κόσμου που "δε δηλώνει και δεν υπογράφει" τη νέα τάξη πραγμάτων τους"".

Απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει την υπογραφή της από τη ΝΑΤΟική επίθεση, να σταματήσει τις διευκολύνσεις και τις παραχωρήσεις ελληνικών εδαφών και υποδομών στους ιμπεριαλιστές και να γυρίσουν άμεσα οι Ελληνες φαντάροι από την Αλβανία και τη Βοσνία, καθώς και το πλοίο από την Αδριατική. Επίσης, να ματαιωθεί η αποστολή Ελλήνων φαντάρων έξω από τα σύνορα.

Η επιτροπή, καλεί τη νεολαία και το λαό του νομού "να μη σταματήσει ούτε στιγμή την κινητοποίησή του ενάντια στον πόλεμο. Να μην αφήσει να προχωρήσουν τα σχέδια διαμελισμού της Νέας Γιουγκοσλαβίας, να μην επιτρέψει να αλλάξουν τα σύνορα και να επεκταθεί η φωτιά στη γύρω περιοχή. Να διαδηλώσει με κάθε τρόπο το σύνθημά του "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια"".

Η Επιτροπή ενημερώνει τέλος, ότι τα λεωφορεία για τη βάση θα αναχωρήσουν στις 4.15 μ.μ. από το Εργατικό Κέντρο Πύργου.

Γιαννιτσά

Συμβολικό αποκλεισμό του 501 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού στα Γιαννιτσά Πέλλας, οργανώνουν αύριο Κυριακή στις 12 το μεσημέρι οι Επιτροπές Ειρήνης Θεσσαλονίκης και Πέλλας, εντείνοντας τη δράση τους ενάντια στην εμπλοκή της κυβέρνησης στον πόλεμο σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας και απαιτώντας να μη σταλεί ούτε ένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας. Από τη Θεσσαλονίκη, στις 10 το πρωί, θα αναχωρήσει μεγάλο αντιπολεμικό κομβόι αυτοκινήτων, έξω από την πύλη 7 του Λιμανιού.

Ο αγωνιζόμενος λαός της Κεντρικής Μακεδονίας, που όλο αυτό το διάστημα, μέσα από μεγαλειώδης κινητοποιήσεις αντιστέκεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ζητά σταμάτημα του πολέμου, αύριο θα διαδηλώσει ακόμη πιο δυνατά την απόφασή του να μην επιτρέψει την παραχώρηση των ελληνικών εδαφών για την εισβολή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κόσσοβο. Εξω από το στρατόπεδο των Γιαννιτσών, όπου συγκροτείται η ελληνική δύναμη που θα αναχωρήσει για Σκόπια προκειμένου να ενταχθεί στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, οι αγωνιστές της ειρήνης θα καλέσουν τους Ελληνες φαντάρους να μη δεχτούν να πολεμήσουν για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, να μην πάρουν μέρος στο μακέλεμα των λαών της Βαλκανικής.

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί το λαό της πόλης να συμμετέχει μαζικά στην κινητοποίηση και να απαιτήσει να σταματήσει τώρα η διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα μας, να απεμπλακεί η Ελλάδα από την ιμπεριαλιστική επίθεση και να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να συμπαρασταθεί στους Ελληνες ναύτες που υψώνουν το ανάστημά τους αρνούμενοι να υπηρετήσουν υπό ΝΑΤΟική σημαία.

Ανάλογο μήνυμα προς τους εργαζόμενους και τους νεολαίους, απευθύνει ο Μπάμπης Αποστολίδης,μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Πέλλας: "Ας κάνουμε όλοι αυτό που η Ειρήνη και η ασφάλεια της χώρας μας απαιτεί. Να βγούμε όλοι στους δρόμους, να επιδιώξουμε τη ρήξη με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ολοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε. Το παράδειγμα των φίλων της ειρήνης προχτές στο Πολύκαστρο δείχνει ότι μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια και να μη φύγει ούτε ένας Ελληνας φαντάρος από τα στρατόπεδα του Νομού Πέλλας και γενικότερα από τη χώρα μας".

Τύρναβος

Μηχανοκίνητη πορεία, στις 11 το πρωί,θα πραγματοποιήσουν κάτοικοι της περιοχής. Η πορεία θα ξεκινήσει από το αισθητικό άλσος στη Λάρισα και θα καταλήξει στο στρατόπεδο "Σχοινά" του Τυρνάβου, όπου εδρεύει το στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Την πορεία διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ και άλλοι φορείς.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Ανεπιθύμητοι οι ΝΑΤΟικοί στο νησί
  • Ο λαός του νησιού απέκλεισε χτες το βράδυ συμβολικά τις πύλες του αεροδρομίου
  • Δημοτικό Συμβούλιο: Δεν έχουν θέση τα πλοία τους στο λιμάνι μας

Τουλάχιστον χίλιοι Κερκυραίοι απέκλεισαν χτες το βράδυ συμβολικά τις πύλες του αεροδρομίου του νησιού, σε μια συγκλονιστική διαμαρτυρία ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στα Βαλκάνια. Με πανό, πικέτες και συνθήματα ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά και ενάντια στην πλήρη υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης στις εντολές τους, οι διαδηλωτές ουσιαστικά περιφρούρησαν το αεροδρόμιο από τη μετατροπή του σε ακόμη ένα ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δολοφόνων. Ταυτόχρονα, διαδήλωσαν την οργή τους, αλλά και την ανησυχία τους για το Διάταγμα Κλίντον που "θέλει" και την περιοχή τους "εμπόλεμη ζώνη". Και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα πως, όπως έπραξαν όλο αυτό το διάστημα, αρνούμενοι τη χρήση του κερκυραϊκού εδάφους για τη σφαγή του σερβικού λαού, έτσι θα συνεχίσουν.

Συγχρόνως, η χτεσινή διαμαρτυρία ήταν και μια απάντηση σε διάφορους "καλοθελητές", που, μπροστά στην αγωνία τους να δικαιολογήσουν τα πολιτικά τους αφεντικά, επιτίθονται ενάντια στις υγιείς διαμαρτυρίες του ελληνικού λαού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο αερολιμενάρχης του αεροδρομίου της Κέρκυρας Σκιαδόπουλος,ο οποίος, ήδη από χτες το μεσημέρι, σε δήλωσή του σε τοπικό ΜΜΕ είπε πως είναι αντίθετος σε τέτοιου είδους διαμαρτυρίες, γιατί... πλήττουν τον τουρισμό!

Ηταν επόμενο τέτοιου είδους κυνικές δηλώσεις να συναντήσουν την αγανάκτηση των Κερκυραίων. Στο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κέρκυρας Μπάμπης Χαραλάμπους, αλλά και μια Σέρβα εκπρόσωπος μαζικού φορέα απάντησαν, πως ο τουρισμός (και όχι μόνο) δεν πλήττεται από την αντίσταση του λαού ενάντια στους δολοφόνους, αλλά από το χαρακτηρισμό της Κέρκυραςεμπόλεμης ζώνης από τον Κλίντον και την απόπειρα της κυβέρνησης να μετατρέψει το αεροδρόμιο του νησιού και άλλη υποδομή σε όλη τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Ανεπιθύμητοι

Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι ανεπιθύμητα στην Κέρκυρα. Τη σαφή αυτή δήλωση, που εκφράζει τα συναισθήματα του κερκυραϊκού λαού έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κέρκυρας, καλώντας ταυτόχρονα τους κατοίκους του νησιού να συμβάλουν με εκδηλώσεις, συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού, τροφίμων και χρημάτων, στη βοήθεια του σερβικού λαού.

Στο ψήφισμα εκφράζεται η έντονη αντίθεση και πλήρης αποδοκιμασία για τον πόλεμο που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, αποδοκιμάζεται ο φαρισαϊσμός των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το ΔΣ Δήμου Κέρκυρας, επίσης, "διαδηλώνει την πλήρη πολιτική και ηθική συμπαράστασή του στον ηρωικό και περήφανο αδελφό λαό της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας και αποφασίζει την έγκριση ποσού 10.000.000 δρχ. ως οικονομική ανθρωπιστική ενίσχυση στον χειμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό".

Ακόμη καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλους τους ενδεδειγμένους χειρισμούς, ώστε να σταματήσει το έγκλημα που συντελείται στα Βαλκάνια και να αναλάβει πρωτοβουλίες για πολιτική λύση του προβλήματος στη βάση των αρχών της μη αλλαγής συνόρων και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΡΓΟΣ - ΣΠΑΡΤΗ - ΙΚΑΡΙΑ
Δυναμικά συλλαλητήρια χτες

Τρίπολη

Την υπόσχεση πως θα βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους, έως ότου φύγουν απ' τα Βαλκάνια τα γεράκια του πολέμου, έδωσε χτες ο λαός της Τρίπολης, στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που έγινε - με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Αρκαδίας - στην κεντρική πλατεία της πόλης, αλλά και στην πορεία που ακολούθησε.

Το "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" δόνησε την πρωτεύουσα της Αρκαδίας. Κι αυτό γιατί, όπως επισήμανε η ομιλήτρια Τούλα Διαμαντοπούλου - μέλος της Επιτροπής Ειρήνης και του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ - "δε θέλουμε να δούμε τα παιδιά μας και τα παιδιά των άλλων χωρών να καίγονται, να ακρωτηριάζονται. Θα πρέπει να δυναμώσουμε το φιλειρηνικό κίνημα, να το κάνουμε πιο μαζικό, να οξύνουμε τις αντιιμπεριαλιστικές του αιχμές και να βαθύνουμε τον προσανατολισμό του".

Η Τ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στις τρομακτικές ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, μαζί με τις εδαφικές και λιμενικές διευκολύνσεις που παρέχει στα πλαίσια των συμμαχικών της δεσμεύσεων, στέλνει και νέες στρατιωτικές δυνάμεις στο πλευρό των ιμπεριαλιστών. "Ομως, την τελευταία κουβέντα την έχουν τα στρατευμένα παιδιά μας", είπε η ομιλήτρια.

Αργος

Το 6ο στη σειρά αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο - συναυλία, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, έγινε χτες στο Νομό Αργολίδας, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Αργος. Ο λαός του νομού για μια ακόμα φορά απαίτησε να σταματήσει εδώ και τώρα ο βρώμικος πόλεμος και να μη φύγει κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας. Η Χρύσα Χονδρούλη,μέλος της Επιτροπής και κεντρική ομιλήτρια στη συγκέντρωση, τόνισε: "Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις, προειδοποιούμε ότι ο κίνδυνος για γενίκευση του πολέμου στην περιοχή είναι πλέον ορατός. Μόνο με την πάλη μας μπορούμε να εμποδίσουμε την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στα τυχοδιωκτικά σχέδια των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών". Μάλιστα, επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση - εναρμονισμένη με το ΝΑΤΟ - έχει συμφωνήσει τη συμμετοχή της στα στρατεύματα που σφαγιάζουν το λαό της Γιουγκοσλαβίας και απαίτησε να μη φύγει ούτε ένας Ελληνας φαντάρος έξω απ' τα σύνορά μας. Στη συνέχεια, ακολούθησε συναυλία, στην οποία πήραν μέρος πολλοί ντόπιοι καλλιτέχνες.

Σπάρτη

Με τραγούδια και με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, απάντησαν χτες στα δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών και οι φιλειρηνιστές πολίτες της Σπάρτης. Η συναυλία, που ξεκίνησε στις 8 το βράδυ στην κεντρική πλατεία της πόλης, μεταβλήθηκε σε ένα ανελέητο "κατηγορώ" για τις βόμβες που "πέφτουν για ανθρωπιστικούς λόγους" στη γειτονική χώρα, αλλά και σε μια κοινή απαίτηση: Τώρα να σταματήσει ο πόλεμος, τώρα να αποσύρει η κυβέρνηση τα ελληνικά στρατεύματα απ' την πολεμική δύναμη των ΝΑΤΟικών σφαγέων.

Τη χτεσινή αντιπολεμική συναυλία διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Λακωνίας, σε συνεργασία με διάφορους μαζικούς φορείς του νομού, καθώς και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τραγούδησαν για την ειρήνη τρία νεανικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα της περιοχής, που ξεσήκωσαν τον κόσμο που φώναζε και ξαναφώναζε: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" και "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία".

Ικαρία

Για άλλη μια φορά, ο λαός της Ικαρίας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Επιτροπής Ειρήνης και του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών του νησιού και, με την παρουσία του στο χτεσινό συλλαλητήριο στον Εύδηλο, διατράνωσε την αντίθεσή του στον πόλεμο. Το "παρών" έδωσαν και δεκάδες φορείς, εκπρόσωποι των οποίων χαιρέτισαν τη συγκέντρωση. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Γιώργος Λομβάρδος καταδίκασε τη ΝΑΤΟική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία και τόνισε την απαίτηση του λαού να λήξει η ελληνική κυβέρνηση τη συμμετοχή της στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα.

Στη συγκέντρωση, οι εκπρόσωποι όλων των δήμων του νησιού σημείωσαν ότι συνεχίζεται εκ μέρους τους η συγκέντρωση χρημάτων, που, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ικαρίων Επιστημόνων και την πρεσβεία της Γιουγκοσλαβίας, θα μετατραπούν σε φάρμακα για τη Γιουγκοσλαβία.

Αντιπολεμικές συγκεντρώσεις

Σήμερα Σάββατο

ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ: Σε συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα στα εκδοτήρια εισιτηρίων Περάματος, καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας όλες τις γυναίκες "για να περάσουμε μαζί στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και να βροντοφωνάξουμε κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία".

ΚΑΛΥΒΙΑ: Εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλυβίων, στις 7 μ.μ., με θέμα "Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια". Στις 9 το βράδυ θα προβληθεί η ταινία: "Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται".

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Αυτοκινητοπομπή θα ξεκινήσει από το παλιό κτίριο του Πανεπιστημίου στη Δόμπολη, στις 5.30 μ.μ., και θα καταλήξει στις στρατιωτικές αποθήκες στο χωριό Πετσάλι.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πικετοφορίες σε Περαία, Νέους Επιβάτες και Μηχανιώνα οργανώνει η ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Αύριο Κυριακή

ΤΥΡΝΑΒΟΣ: Μηχανοκίνητη πορεία, στις 11 το πρωί, από τη Λάρισα στο στρατόπεδο "Σχοινά" του Τυρνάβου όπου εδρεύει το στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

ΑΡΑΞΟΣ: Περικύκλωση της αμερικανονατοϊκής βάσης στον Αραξο, στις 5.30 μ.μ. Στις 4.30 μ.μ. θα αναχωρήσουν πούλμαν από την πλατεία Αγ. Γεωργίου.

ΛΗΜΝΟΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα στο λιμάνι της Μύρινας.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει αντιπολεμική συγκέντρωση έξω από το στρατόπεδο "501" και πορεία στο κέντρο της πόλης, την οποία διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την τοπική Επιτροπή Ειρήνης Γιαννιτσών.

Δευτέρα

ΑΘΗΝΑ: Ολοήμερη καθιστική διαμαρτυρία έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία, διοργανώνει ο Δήμος Γαλατσίου σε συνεργασία με μαζικούς φορείς της πόλης, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πικετοφορία.

Τρίτη

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Συναυλία και πορεία διαμαρτυρίας στην πλατεία Αγ. Μάρκου στις 8.30 μ.μ.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ: Ευρεία σύσκεψη εργαζομένων διοργανώνει το Συντονιστικό Σωματείων Θριασίου στις 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο με θέμα την Αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική πάλη της εργατικής τάξης, τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, την ενημέρωση για τη συγκρότηση του Πανεργατικού Μετώπου.

Παρασκευή

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση που θα είναι αφιερωμένη στον Σέρβικο λαό, πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου στις 8.30 μ.μ. στην πλ. Γαρδένια.

ΑΓΡΙΝΙΟ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στο Σέρβικο λαό, διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης, τη Β' ΕΛΜΕ Αιτ/νίας, την Ομοσπονδία ΕΒΕ και των Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Δημοκρατίας.

Στο πόδι και η Κρήτη

Μηχανοκίνητη πορεία - περιοδεία θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στην ύπαιθρο του Ηρακλείου Κρήτης και συγκεκριμένα στον άξονα Ηρακλείου - Βιάννου. Την πορεία διοργανώνει η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ και το ΝΣ της ΚΝΕ.Το κομβόι θα ξεκινήσει στις 2.30 μ.μ. μπροστά από την πλατεία Κορνάρου και θα περιοδεύσει στις εξής περιοχές: Κουνάβοι, Πεζά, Αγ. Παρασκιές, Αρκαλοχώρι, Παναγιά, Εμπαρο, Βιάννο, Αμιρά, Αγ. Βασίλειο, Πεύκο, Συκολόγο. Καλούνται οι φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όλοι οι φίλοι της ειρήνης, να πάρουν μαζικά μέρος στη μηχανοκίνητη πορεία με ό,τι μέσο διαθέτει ο καθένας.

Επίσης, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" καλεί σε πορεία μοτοσικλετιστών στην πόλη του Ηρακλείου, την Τρίτη 20 Απρίλη,στις 7.30 μ.μ. μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου.

Την Παρασκευή 23 Απρίλη,στις 8 μ.μ. η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνουν αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην πλατεία Λιονταριών. Το συλλαλητήριο γίνεται και με αφορμή τη σύνοδο των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, όπου και θα αποφασιστεί ο νέος βρώμικος ρόλος και η δομή του ΝΑΤΟ. Για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου η Επιτροπή Ειρήνης καλεί όλους τους κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς και νεολαιίστικους φορείς της πόλης σε κοινή σύσκεψη την Τρίτη 20 Απρίλη, στις 8.30 μ.μ. στο ΕΚΗ.

Το Σάββατο 24 Απρίλη το ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση στην Αλικαρνασσό, στην πλατεία Αγίου Νικολάου στις 7 μ.μ. Ομιλητής θα είναι ο Στέλιος Ορφανός,μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης.

Την Κυριακή 25 Απρίλη έχει προγραμματιστεί αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Τυμπάκι, στις 6.30 μ.μ., ενώ θα απαιτήσουν το αεροδρόμιο του Τυμπακίου να χρησιμοποιηθεί για ειρηνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς και όχι για στρατιωτικούς. Για το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει από το Ηράκλειο μηχανοκίνητο κομβόι, μπροστά στην πλατεία Κορνάρου στις 3.30 μ.μ.

Μάνα - πατρίδα

"ΑΝΤΩΝΗ, μη δεχτείς να υπηρετήσεις ξένη σημαία. Μην προδώσεις την πατρίδα σου". Η Ελληνίδα μάνα, Ελένη Πατσούλα, καλεί τον ναύτη γιο της ν' ανταποκριθεί στο χρέος προς την πατρίδα, προστάζοντάς τον να μην πάρει μέρος στον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ.

"ΑΡΝΟΥΜΑΙ να συμμετάσχω σ' αυτήν την αποστολή που γίνεται υπό ΝΑΤΟική σημαία. Αρνούμαι να συμπράξω στο έγκλημα σε βάρος γειτονικών λαών". Ο Ελληνας ναύτης, Αντώνης Πατσούλας, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και υπακούει στην προσταγή της μάνας του.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ διάλογος, κοινός όρκος στην πατρίδα, που συγκλονίζει. Περηφάνια της μάνας, που συναρπάζει. Αποκοτιά του γιου, που συνεγείρει. Η άρνησή τους, το σύγχρονο "ΟΧΙ" του λαού μας. Ο πατριωτισμός τους, η πορεία της Ελλάδας στο πεπρωμένο της ιστορίας της.

ΠΑΤΡΙΔΑ σημαίνει "γενέτειρα" και "κοιτίδα". Εννοιες που συνδέουν άμεσα τη μάνα με την πατρίδα. Χρέος των γιων να διατηρήσουν αυτόν τον ομφάλιο λώρο. Πατρίδα σημαίνει "χώρα των πατέρων". Κληρονομιά που, χρέος ιερό, προστάζει να παραδοθεί ακέραιη στις επόμενες γενιές.

ΠΡΟΔΟΣΙΑ σημαίνει αθέτηση ηθικής υποχρέωσης, εγκατάλειψη οικείων ή φίλων, ευχέρεια στον εχθρό να βλάψει την πατρίδα. Καθήκον των μανάδων να προστάζουν τους γιους να μην προδώσουν. Καθήκον των γιων να υπακούουν συνειδητά στις προσταγές της μάνας - πατρίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ