ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σε ένα είδος μισθοφόρου αναγορεύεται η κυβέρνηση

Με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε χθες, μετά από πρωτοβουλία του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας

Συνάντηση μιας ώρας είχε χθες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, με πρωτοβουλία του ίδιου στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ στη Βουλή, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία.

Μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους όπου σημείωσε:

"Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό και εφικτό όσες οργανωμένες κοινωνικές δυνάμεις και πολιτικές δυνάμεις ενδιαφέρονται να αντιπαλέψουν το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και βεβαίως αυτόν τον βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, να συναντηθούμε σ' ένα πλατύ και πολύμορφο κοινωνικό, αντιπολεμικό, αντιΝΑΤΟικό κίνημα, ένα κίνημα το οποίο θα αναπτύσσεται όχι μόνο σε κορυφαίες στιγμές, όπως γίνεται σήμερα, αλλά θα ατσαλωθεί και θα προετοιμάσει τον ελληνικό λαό και για τις δύσκολες και σκληρές μέρες που έρχονται στην πορεία. Και εμείς θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε σ' αυτή την κατεύθυνση: Να αναπτυχθεί ένα κίνημα, το οποίο θα πει ένα καθαρό "όχι" στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, θα διεκδικεί, ο κάθε λαός, να παλεύει ελεύθερα στη χώρα του και θα έχει την επαγρύπνησή του απέναντι στις λεόντειες ιμπεριαλιστικές συμφωνίες ειρήνης.

Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για την κυβέρνηση. Πραγματικά νιώθουμε πολύ μεγάλη αγανάκτηση, καθώς η κυβέρνηση κάθε μέρα βρίσκει διάφορους τρόπους και τερτίπια να κοροϊδεύει το λαό, ότι είναι αμέτοχη σ' αυτόν τον βρώμικο πόλεμο. Τη στιγμή που σε λίγο θα θέλουμε διαβατήριο για να μπούμε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τη στιγμή που έχει κάνει ίσως συμβόλαια με ιδιώτες εφοπλιστές για να κάνουν αυτή τη δουλιά της μεταφοράς του οπλισμού ή και των στρατιωτών για τον ολοκληρωτικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Επίσης μας προκαλεί αγανάκτηση το γεγονός ότι για το μόνο που ενδιαφέρεται η κυβέρνηση είναι να ζητά για λογαριασμό της τις αποζημιώσεις για τις διευκολύνσεις που παρέχει, δηλαδή αναγορεύεται σε ένα είδος μισθοφόρου, σ' ένα είδος UCK. Βεβαίως είμαστε σίγουροι, ότι δεν την έχει πιάσει ο πόνος για τους μικρομεσαίους νοικοκυραίους οι οποίοι θα πληγούν από τη μείωση του τουρισμού. Την ενδιαφέρει κυρίως ο "καζινοτουρισμός" και οι ημέτεροι.

Αλλά και κυβέρνηση - μισθοφόρο,να θέλει δηλαδή αποζημιώσεις για να στέλνει όλο και περισσότερα άρματα μάχης στη Γιουγκοσλαβία, αυτό δεν το έχω συναντήσει. Χρήματα για να μπαλώνει τις τρύπες της ΟΝΕ λίγο... "περίεργο" μας φαίνεται".

Να στηριχτεί ένα πλατύ αντιΝΑΤΟικό μέτωπο

Αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, αναφερόμενος στη συνάντηση, επανέλαβε την πρότασή του για συμβούλιο αρχηγών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σημείωσε:

"Εγινε μια ειλικρινής και ουσιαστική συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια, για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, για τους κινδύνους που διατρέχουν οι λαοί και ο ελληνικός λαός λόγω των παράνομων και απάνθρωπων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και τελικά καταλήξαμε στη διαπίστωση ότι είναι ανάγκη, τα προοδευτικά κόμματα να στηρίξουν ένα πλατύ κοινωνικό, αντιπολεμικό μέτωπο, ένα αντιΝΑΤΟικό μέτωπο, μετά το νέο ρόλο, τον επιθετικό, που αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ, ώστε να δημιουργήσουμε εμπόδια σε αυτές τις απάνθρωπες αλλά και πρωτόγνωρες και βάρβαρες επιθέσεις και επιλογές, των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης".

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Το "πέμπτο όπλο" του ΝΑΤΟ!

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη συμμετοχή Ελλήνων εφοπλιστών στο βρώμικο πόλεμο. Πώς και ποια πλοία μεταφέρουν πολεμικό υλικό και στρατιώτες μέσω ελληνικών λιμανιών. Τι λένε οι ίδιοι

Μπλεγμένοι μέχρι το "λαιμό" είναι Ελληνες εφοπλιστές στα δολοφονικά σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων φονιάδων του ΝΑΤΟ σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας και των λαών της ευρύτερης περιοχής! Αυτό επιβεβαιώνουν οι συνεχείς πληροφορίες που καταφτάνουν από πολλές μεριές και αποκαλύπτουν ότι πλοία Ελλήνων εφοπλιστών έχουν τεθεί στη διάθεση του ΝΑΤΟ και μεταφέρουν για λογαριασμό του στρατιωτικό υλικό και στρατιώτες!

Σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας,έχουν βεβαιωθεί από έγκυρες πηγές οι αποβιβάσεις ταγμάτων θανάτου από επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία κατά τις νυχτερινές ώρες. Η φόρτωση γίνεται από τα λιμάνια Ανκόνα ή Πρίντεζι της Ιταλίας!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πλοίο ελληνικών συμφερόντων "ΟΥΡΑΝΟΣ" με σημαία Κύπρου, το οποίο ανήκει στην εταιρία "Fragline/Fragmar Shipping".Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και προχτές Δευτέρα το πλοίο αυτό έχει καταπλεύσει δυο φορές στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, νύχτα, για να αποβιβάσει στρατιωτικά φορτηγά με πολεμικό υλικό, τζιπ και στρατιώτες τα οποία προωθούνται οδικώς στο σταθμό της Κακαβιάς.Οι πληροφορίες μιλούν και για άλλα πλοία (των οποίων τα ονόματα είναι γνωστά, αλλά προς το παρόν δεν έχουν διασταυρωθεί πλήρως), τα οποία αποβιβάζουν νταλίκες οι οποίες περιέχουν πολεμοφόδια!

Στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ έχει διαθέσει τέσσερα πλοία της και η εταιρία "Sarlis Container".Πρόκειται για τα πλοία ΠΕΛ - ΤΖΑΣΠΕΡ,ΠΕΛ - ΛΑΜΠΕΡ,ΠΕΛ - ΣΤΡΑΪΝΤΕΡ και ΠΕΛ - ΡΕΪΝΤΖΕΡ,τα οποία φορτώνουν κοντέινερ με πολεμικό υλικό από λιμάνι της Μασσαλίας και ξεφορτώνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης!Μάλιστα τα καράβια αυτά το τελευταίο τρίμηνο (δηλαδή από τότε που ξεκίνησε η μεταφορά στρατιωτικού υλικού και στρατιωτών του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη) έχουν ξεφορτώσει "φονικά" κοντέινερ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τέσσερις φορές το καθένα!

Ο γενικός διευθυντής της εν λόγω εταιρίας Μιχάλης Σαρλής,σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε χτες το βράδυ μαζί του, μας είπε: "Δεν μπορώ να σας δώσω εμπορικές πληροφορίες για την εταιρία" (!), και χωρίς να διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές συνέχισε: "Είμαστε μια εταιρία που διέπεται από τους ελληνικούς νόμους και τον έλεγχο"... Οσον αφορά την εταιρία "Fraglin/Fragmar",οι υπεύθυνοι απουσίαζαν...

Η στάση των Ελλήνων εφοπλιστών δεν εκπλήσσει. Το Νοέμβρη του 1997 ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Γιάννης Λύρας,στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον έδωσε τη διαβεβαίωση στην αμερικανική κυβέρνηση ότι ο ελληνικός εμπορικός στόλος παραμένει το "πέμπτο όπλο του ΝΑΤΟ"! Ο πρόεδρος της ΕΕΕ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: "Τα ελληνικά πλοία μεταφέρουν το 20% των εισαγωγών πετρελαίου και μεγάλο μέρος των εξαγωγών σιτηρών, άνθρακα κλπ. των ΗΠΑ, ενώ από στρατηγικής απόψεως συνιστά το μεγαλύτερο στόλο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, διαθέσιμο δε σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης"! Και συμπλήρωσε ότι το προηγούμενο του πολέμου στον Περσικό Κόλπο επιβεβαιώνει τη θέση αυτή... Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρ. Σλέιτερ,απαντώντας στις δηλώσεις Λύρα είχε επισημάνει χαρακτηριστικά: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι μπορούν να βασίζονται στον ελληνικό εμπορικό στόλο σε περιόδους κρίσεως"!

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" με κοινή τους ανακοίνωση, ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς, επισημαίνουν: "Τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", τιμώντας τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης που πρόσφεραν τη ζωή τους για κοινωνική δικαιοσύνη, καλούν τους ναυτεργάτες να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο την ενότητα και τη διεθνιστική αλληλεγγύη με τους εργάτες όλου του κόσμου". Καλούν τους ναυτεργάτες, ταυτόχρονα με τον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους, "να σπάσουν το εμπάργκο που αποφάσισαν να επιβάλουν οι ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία και να συμμετέχουν να συνεχιστεί η τροφοδότηση με πετρέλαιο της γειτονικής μας χώρας. Να αρνηθούν να μεταφέρουν στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών".

Η κυβέρνηση παραβιάζει βάναυσα το Σύνταγμα

Η διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη Μακεδονία, με προορισμό τα Σκόπια και τη Γιουγκοσλαβία, είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Με την άποψη αυτή συμφωνούν ο καθηγητής Γ. Μαγκάκης ("Ελευθεροτυπία" 22/4/99) και ο βουλευτής Αναστάσιος Πεπονής ("Παρόν" 25/4/99). Η μόνη διαφωνία είναι του συνταγματολόγου Α. Λομβέρδου ("Νέα" 20/4/99), ο οποίος υποστηρίζει ότι η διέλευση είναι νόμιμη και καλύπτεται από το άρθρο 28 του Συντάγματος, χωρίς να προσδιορίζει τη συγκεκριμένη παράγραφο του άρθρου. (Γράφει βέβαια ότι το θέμα είναι πολιτικό. Ασφαλώς είναι πολιτικό, αλλά οι αξιωματικοί και ναύτες που αρνούνται να πειθαρχήσουν σε παράνομες διαταγές διώκονται, δικάζονται και καταδικάζονται. Κατά συνέπεια το θέμα είναι και νομικό). Προφανώς ο Α. Λομβέρδος εννοεί την παράγραφο 1. του άρθρου 28, με την οποία έχει κυρωθεί το σύμφωνο του ΝΑΤΟ. Το σύμφωνο εκείνο όμως αφορά το ΝΑΤΟ ως αμυντικό οργανισμό. Οι βομβαρδισμοί όμως έχουν επιθετικό χαρακτήρα και προβλέπονται από το νέο σύμφωνο του ΝΑΤΟ που υπογράφτηκε στις 24/4/99 στην Ουάσιγκτον. Ετσι είναι φανερό ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η παρ. 1. του άρθρου 28 του Συντάγματος.

Πέρα απ' αυτό η παρ. 1. του άρθρου 28 αφορά την κύρωση συμφωνιών που περιορίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Δηλαδή η παρ. 1. ισχύει π. χ. για την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας που προβλέπει τον καθορισμό των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων με συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι με μονομερή απόφαση της κυβέρνησης. Αυτό είναι περιορισμός κυριαρχικών δικαιωμάτων, δηλαδή περιορίζεται η κυβέρνηση να δεχτεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό ρυθμίζεται από την παρ. 1. του άρθρου 28. Οταν όμως έχουμε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε διεθνείς οργανισμούς και συγκεκριμένα στο ΝΑΤΟ, όπως είναι η διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, που προβλέπεται από το άρθρο 27 παρ. 2 του Συντάγματος, ή κήρυξη πολέμου, που προβλέπεται από το άρθρο 36, παρ. 1. του Συντάγματος κ. λπ. εφαρμόζεται το άρθρο 28 παρ. 2. που ορίζει: "Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν με συνθήκη ή συμφωνία σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών". Κατά συνέπεια, έπρεπε το νέο σύμφωνο του ΝΑΤΟ να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5.

Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι η κυβέρνηση παραβιάζει βάναυσα το Σύνταγμα με το να επιτρέπει τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη Μακεδονία.

Τώρα όσον αφορά το νέο σύμφωνο του ΝΑΤΟ - που καθιερώνει τη στρατιωτική δικτατορία στις διεθνείς σχέσεις και που έχει στόχο με τη βία να μην επιτρέψει σε κανένα λαό να σηκώσει κεφάλι για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική πρόοδο - δεν έχει ερωτηθεί ο ελληνικός λαός, ούτε έμμεσα. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να το κυρώσει η Ελληνική Βουλή, δεν έχει εξουσιοδότηση γι' αυτό. Ο ελληνικός λαός πρέπει να παλέψει για να μην επικυρωθεί αυτό το τερατούργημα.

Κ. ΚΑΠΠΟΣ

Υ. Γ.: Οι συνταγματολόγοι, με εξαίρεση τον Α. Λομβέρδο, σιωπούν. Φαίνεται ότι εφαρμόζουν τη ρήση ότι το "Σύνταγμα είναι σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να αφεθεί στους συνταγματολόγους".

"Αφλογιστία" της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας

Θα συνεχιστούν επ' αόριστον οι βομβαρδισμοί, δήλωσε

χτες σε συνέντευξη Τύπου ο στρατηγός Κλαρκ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Σε προπαγανδιστική αφλογιστία εισέρχεται το ΝΑΤΟ, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας, και ο στρατηγός Γ. Κλαρκ, με πλάκα τα γαλόνια, μιλούσε επί μία ώρα χθες στην έδρα των Βρυξελλών, προσπαθώντας να πείσει το διεθνή Τύπο ότι "σ' αυτή τη μακρά εκστρατεία, που θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να χάσει και ο Μιλόσεβιτς γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίσει". Σ' αυτή την πρώτη μηνιάτικη "μαύρη επέτειο" ο στρατηγός δεν είχε να πει τίποτα, πέρα από αφορισμούς, ούτε για τις στρατιωτικές ούτε για τις πολιτικές εξελίξεις. Μάλιστα, κάποια στιγμή ξεχάστηκε ότι βρίσκεται σε συνέντευξη Τύπου και, ενώ το βίντεο του ΝΑΤΟ έδειχνε μια σερβική γέφυρα από ψηλά και έναν άνθρωπο κουκκίδα να τρέχει, για να προφυλαχτεί από τον αεροπορικό βομβαρδισμό, ο στρατηγός μονολόγησε φωναχτά "δεν ξέρω ποιος είναι, ελπίζω να τρέχει γρήγορα" (...). Και αμέσως μετά, συνήλθε από το "βιντεο - παιχνίδι" του, και άρχισε να εξηγεί γιατί το ΝΑΤΟ "δεν είναι κατά του σερβικού λαού" κλπ. Και αυτή είναι άλλη μια όψη αυτού του αποκρουστικού πολέμου. Οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ έχουν παίξει τόσες φορές στα κομπιουτεράκια τους το "παιχνίδι του πολέμου", που εδώ και ένα μήνα νιώθουν αμήχανοι μπροστά στην ωμή πραγματικότητα του πολέμου "τους". Ετσι και χτες ο "αρχηγός" Γ. Κλαρκ, αφού επί μακρόν "εξήγησε", γιατί ο εχθρός "έπεσε έξω σ' όλες τους τις προβλέψεις", μετά σιώπησε, αδυνατώντας να καταλάβει γιατί ο εχθρός δεν ηττάται, ώστε το κομπιουτεράκι να φωτοβολήσει το "κερδίσατε" και "ξαναπαίζουμε, αν θέλετε". Αρκέσθηκε στον "συγκριτισμό", αναφερόμενος επί μακρόν στο πόσο "καλά" πήγαν όλα στη Βοσνία, πως "λειτουργούν" όλα σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά "σχέδια" κλπ. Μόνο κάποια στιγμή ο στρατηγός (...) φωτίστηκε, όταν με χαιρέκακη διαστροφή απαριθμούσε τις "11.574 εξόδους" των ΝΑΤΟικών αεροπλάνων, το πόσο σημαντικό είναι που "τριπλασιάστηκαν οι επιθέσεις" και θα τους κάνουμε, θα τους τσακίσουμε και όλο το οπλοστάσιο του στρατιωτικού (...) "χιούμορ". Αφού δεν είχε να πει πολλά για τις καθαυτό στρατιωτικές επιχειρήσεις, ο στρατηγός το 'ριξε στα (... ) παραστρατιωτικά. "Χαιρέτισε" την απόφαση των 15 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ολοκληρωτικό εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, εξήρε τη στάση της Νορβηγίας, που ήδη συμμορφώθηκε σ' αυτό, και επανέλαβε με έμφαση ότι "στόχος του ΝΑΤΟ είναι η πλήρης απομόνωση της Γιουγκοσλαβίας". Μάλιστα, ξανάβγαλε από το συρτάρι και τον Λίβυο "εχθρό", εξηγώντας με σημασία ένα κάποιο "σχέδιο" Μιλόσεβιτς - Καντάφι για πετρελαϊκό εφοδιασμό της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος όμως "θα αποτύχει", όπως είπε με νόημα. Και για "να σφίξει ο κλοιός ασφυκτικά" γύρω από τον εχθρό, ο στρατηγός δήλωσε ότι "το ΝΑΤΟ θα 'ρθει σε επαφή και με τους εφοπλιστές" ώστε να κόψει κάθε ενεργειακή στρόφιγγα "προς τον Μιλόσεβιτς". Οσον αφορά τον ναυτικό αποκλεισμό και τις νηοοψίες, ο Γ. Κλαρκ δήλωσε ότι "πρέπει να πάρουμε το πράσινο φως από το ΝΑΤΟικό Συμβούλιο" που συνεδρίαζε χτες από το μεσημέρι σε επίπεδο πρεσβειών, μονίμων αντιπροσώπων. Ταυτόχρονα συνεδρίασε χτες και η "Στρατιωτική Επιτροπή" του ΝΑΤΟ. Τι μέλλει γενέσθαι; Η στρατιωτική επέμβαση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί "όσο χρειαστεί". Ενδεχομένη ρωσική διπλωματική πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη, ακόμη περισσότερο "καλό" θα 'ταν να πέσει ο Μιλόσεβιτς και να 'χουμε καθεστωτική αλλαγή στη Γιουγκοσλαβία. Για χερσαίες επιχειρήσεις δε μίλησε κανείς, χτες.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Συνενοχή στην εγκληματική πολιτική

Τους αληθινούς στόχους της "κριτικής" στην κυβέρνηση και των "πρωτοβουλιών" επιβεβαίωσε χτες, για μια ακόμα φορά, ο Κ. Καραμανλής, ομολογώντας ότι σταθερός και αμετακίνητος στόχος είναι η στήριξη της πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση Σημίτη. Οι όποιες φραστικές διαφοροποιήσεις εξυπηρετούν απλά και μόνο προεκλογικές ανάγκες.

Προσφέροντας πλήρη πολιτική υποστήριξη στην κυβέρνηση όσον αφορά τη συνένοχη στάση της στην εγκληματική πολιτική του ΝΑΤΟ ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό, τόσο για τους βομβαρδισμούς όσο και για τις διευκολύνσεις στα ΝΑΤΟικά τάγματα θανάτου, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να δικαιολογήσει την ύπαρξή του με φραστικές διαφοροποιήσεις και εποικοδομητικές πρωτοβουλίες επί της διαδικασίας.

Μιλώντας προχτές το βράδυ σε συνδικαλιστές της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΝΔ "αποκάλυψε" τον πραγματικό λόγο για τον οποίο θέλει να συσταθεί το περιβόητο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής. "Την κυβέρνηση εξυπηρετούσαμε. Την εκάστοτε κυβέρνηση. Γιατί ευλόγως θα δυνάμωνε η φωνή της Ελλάδας". Χτες, μιλώντας σε εκδήλωση της ΔΑΠ στη Νομική, συμπλήρωσε: "Αφού δεν μπορεί ένας αδύναμος πρωθυπουργός να δυναμώσει τη φωνή της Ελλάδας, τουλάχιστον να κάνουμε το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να στηρίξουμε όλοι μαζί τη φωνή της Ελλάδας".

Εξάλλου, παρ' όλες τις προσπάθειες να εμφανίσει ότι η στάση του είναι διαφορετική από αυτή της κυβέρνησης, δεν μπόρεσε να ανακαλύψει κάποιες ουσιαστικές διαφωνίες, πέρα από τα γενικόλογα "είναι ανάγκη να μιλήσουμε με παρρησία και καθαρή φωνή". Η μοναδική διαφωνία που ανέφερε αφορούσε την τακτική της κυβέρνησης "να προσπαθεί να παρασταίνει το καλό παιδί προς τα έξω και να έρχεται εδώ και να δημιουργεί εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, δήθεν να παρουσιάζει τις διαφωνίες τους". Προφανώς, επιθυμεί και επιδιώκει μια "συνεπή γραμμή μέχρι τέλους" απέναντι στους "συμμάχους".

ΑΠ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ
Ο λαός θα σβήσει την υπογραφή

Ο ελληνικός λαός δεν αναγνωρίζει και θα σβήσει την υπογραφή Σημίτη.Αυτό τόνισε ο Απόστολος Τασούλας,βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ στις εργάτριες του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων και τις κάλεσε να ξεσηκωθούν, να βγουν στους δρόμους, να σταματήσουν τις φάλαγγες του ΝΑΤΟ, να παραμερίσουν την κυβέρνηση, τις αποφάσεις της και τις υπογραφές της.

Ο πόλεμος γίνεται από τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ, Αμερικανούς και Ευρωπαίους. Μαζί μ' αυτούς είναι και η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Ο λόγος; Ο πλούτος της γης, ο ιδρώτας των εργαζομένων, η "νέα τάξη πραγμάτων" και η κυριαρχία του κεφαλαίου.

Αφορμή και προφάσεις; Βρίσκουν όσες θέλουν και όποτε θέλουν. Προχτές ψήφισαν και οι 19 πρωθυπουργοί του ΝΑΤΟ να γίνει αυτός ο ιμπεριαλιστικός σχηματισμός ανεξέλεγκτος, να κάνει ό,τι θέλει και χωρίς προσχήματα. Ομως ο ελληνικός λαός δεν εξουσιοδότησε ποτέ τον Σημίτη να βάλει την υπογραφή του και απαιτεί:

- Να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί.

- Να αποσυρθεί η υπογραφή από το κείμενο επέμβασης.

- Να μην επιτραπεί καμιά διευκόλυνση από το έδαφος, τη θάλασσα και τον αέρα της χώρας μας προς τα δολοφονικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

- Να μη βγει κανένας φαντάρος από τα σύνορα της χώρας.

- Να μη συμμετέχει η Ελλάδα σε κανένα εμπάργκο κατά της γειτονικής μας χώρας και του λαού της και

- να διαλυθεί το ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο Απ. Τασούλας εξέφρασε την αισιοδοξία και την ελπίδα ότι οι λαοί θα νικήσουν τους ιμπεριαλιστές. Η δύναμη των δολοφόνων θα φανεί στο τέλος πολύ μικρή για να αντισταθεί στο δίκιο και στο μέλλον της ανθρωπότητας.

"Σιγήν ιχθύος" για το φασιστικό δόγμα

Πλήθος ομιλιών και δηλώσεων έχει κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ τις τελευταίες μέρες. Εχει μιλήσει για τα πάντα, ανεξάρτητα βέβαια από το γεγονός ότι δε λέει στην ουσία τίποτα διαφορετικό από την κυβερνητική πολιτική. Για ποιο πράγμα δεν έχει βγάλει κουβέντα; Για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ! Δεν τόλμησε ούτε να κάνει τη γνωστή "κριτική" στην επαίσχυντη υπογραφή του Κ. Σημίτη. Η "σιγή ιχθύος" του Κ. Καραμανλή για το νέο ρόλο που αναλαμβάνει η συμμορία των δολοφόνων των λαών, δεν είναι φυσικά τυχαία... Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συμπλέει και αποδέχεται πλήρως το νέο φασιστικό δόγμα. Ακόμα και αν υποθέσει κανείς ότι δε συμφωνεί δεν πρόκειται ποτέ να το πει δημόσια. Αντίθετα, όπως και η κυβέρνηση, κινείται στην κατεύθυνση της απόκρυψης της αλήθειας και του εξωραϊσμού του εφιάλτη για τους λαούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της ΝΔ, σε χθεσινή ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ανακάλυψε, όπως και ο Κ. Σημίτης, ότι το ΝΑΤΟ εναρμονίζεται με το διεθνές δίκαιο και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ!

Τελικά, μπορεί να μας εξηγήσει για ποιο λόγο ζητά "πιο δυνατή φωνή της Ελλάδας"; Για να ακούγεται μήπως πιο δυνατά η φωνή της υποταγής και η "συνέπεια" σε αυτή;

Μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ

Από την Θεσσαλονίκη ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία για τις Ευρωκλογές του 1999

Με μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μάη 1999,στην πλατεία Αριστοτέλους, ξεκινά το ΚΚΕ την προεκλογική εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές του Ιούνη απο τη Βόρεια Ελλάδα.

Κεντρική ομιλήτρια στη συγκέντρωση θα είναι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Στα πλαίσια της έναρξης της προεκλογικής καμπάνιας πραγματοποιούνται την ίδια μέρα οι εξής συγκεντρώσεις στη Β.Ελλάδα:

  • Στις Σέρρες,με κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στην Κοζάνη,με κεντρικό ομιλητή τον Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Στην Αλεξανδρούπολη,με κεντρικό ομιλητή τον Στρατή Κόρακα,μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.
  • Στην Καβάλα,με κεντρικό ομιλητή τον Γιάννη Θεωνά,ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΕΣΗΕΑ
Πειθαρχική δίωξη για λογοκρισία

Πειθαρχική δίωξη κατά των δημοσιογράφων Στ. Θεοδωράκη και Φώτη Γεωργελέ,ως υπευθύνων του περιοδικού "ΚΛΙΚ" άσκησε, χτες, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με βάση τις καταγγελίες Ελλήνων δημοσιογράφων, απεσταλμένων στη Γιουγκοσλαβία, για άσκηση λογοκρισίας εκ μέρους των παραπάνω δημοσιογράφων. Προηγούμενα, με τις σχετικές καταγγελίες και την υπόθεση αυτή, ασχολήθηκε το Εποπτικό Οργανο της ΕΣΗΕΑ για την τήρηση του Κώδικα Αρχών της Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Συγκεκριμένα, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ παμψηφεί άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά του Σταύρου Θεοδωράκη για άσκηση λογοκρισίας αλλά και για τις συκοφαντίες που εκτόξευσε ο τελευταίος από τηλεοράσεως, για, δήθεν, χρηματισμό των Ελλήνων πολεμικών ανταποκριτών στη Γιουγκοσλαβία! Η πειθαρχική δίωξη κατά του Φώτη Γεωργελέ, εκδότη - διευθυντή του "ΚΛΙΚ" αφορά στην άσκηση λογοκρισίας.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ "902"
Οδοιπορικό στο Βελιγράδι

Παρακολουθείστε, σήμερα Τετάρτη, 28 Απρίλη, στα πλαίσια της εκπομπής "Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 10 το βράδυ,το οδοιπορικό της αποστολής των 150 Ελλήνων από την Αθήνα στο Βελιγράδι.

Η κάμερα του "902" κατέγραψε, λεπτό προς λεπτό, τα βήματα των Ελλήνων στο Βελιγράδι και τη θερμή υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι κάτοικοι της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας.

ΝΑΤΟικό γεράκι στην ΑΘήνα

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο διοικητής του Σώματος Ταχείας Αντίδρασης (ARRC) του ΝΑΤΟ, αντιστράτηγος Μισέλ Τζάκσον,και θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μανούσο Παραγιουδάκη.Πρόκειται για τον διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που συγκεντρώνονται στην ΠΓΔΜ με πρόσχημα την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας του... ΝΑΤΟ, αλλά στην πραγματικότητα για την προετοιμασία της χερσαίας εισβολής στο Κόσσοβο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, στον αντιστράτηγο Μ. Τζάκσον "έχουν ανατεθεί τα καθήκοντα του συντονισμού των πολυεθνικών δυνάμεων που ευρίσκονται στην ΠΓΔΜ και της διανομής - παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή". Η επίσκεψη, όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, έχει ενημερωτικό χαρακτήρα καθώς ο διοικητής του ARRC αναμένεται να ενημερώσει τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τις "επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας που διεξάγονται στην ΠΓΔΜ στα πλαίσια του γενικότερου συντονισμού της υπόψη επιχείρησης".

Ο ΝΑΤΟικός διοικητής πρόκειται να αναχωρήσει σήμερα για τα Σκόπια μέσω Θεσσαλονίκης. Πάντως, άσχετα από τα όσα αναφέρονται επίσημα, θεωρείται βέβαιο ότι ο διοικητής του ARRC θα ζητήσει παραπέρα διευκολύνσεις για την εξυπηρέτηση της διέλευσης αλλά και της παραμονής ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ελλάδα, καθώς και τη διάθεση ελληνικών στρατευμάτων στην υπηρεσία της ΝΑΤΟικής δύναμης ταχείας αντίδρασης που βρίσκεται στην ΠΓΔΜ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ