Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κυβέρνηση παραβιάζει βάναυσα το Σύνταγμα

Η διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη Μακεδονία, με προορισμό τα Σκόπια και τη Γιουγκοσλαβία, είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Με την άποψη αυτή συμφωνούν ο καθηγητής Γ. Μαγκάκης ("Ελευθεροτυπία" 22/4/99) και ο βουλευτής Αναστάσιος Πεπονής ("Παρόν" 25/4/99). Η μόνη διαφωνία είναι του συνταγματολόγου Α. Λομβέρδου ("Νέα" 20/4/99), ο οποίος υποστηρίζει ότι η διέλευση είναι νόμιμη και καλύπτεται από το άρθρο 28 του Συντάγματος, χωρίς να προσδιορίζει τη συγκεκριμένη παράγραφο του άρθρου. (Γράφει βέβαια ότι το θέμα είναι πολιτικό. Ασφαλώς είναι πολιτικό, αλλά οι αξιωματικοί και ναύτες που αρνούνται να πειθαρχήσουν σε παράνομες διαταγές διώκονται, δικάζονται και καταδικάζονται. Κατά συνέπεια το θέμα είναι και νομικό). Προφανώς ο Α. Λομβέρδος εννοεί την παράγραφο 1. του άρθρου 28, με την οποία έχει κυρωθεί το σύμφωνο του ΝΑΤΟ. Το σύμφωνο εκείνο όμως αφορά το ΝΑΤΟ ως αμυντικό οργανισμό. Οι βομβαρδισμοί όμως έχουν επιθετικό χαρακτήρα και προβλέπονται από το νέο σύμφωνο του ΝΑΤΟ που υπογράφτηκε στις 24/4/99 στην Ουάσιγκτον. Ετσι είναι φανερό ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η παρ. 1. του άρθρου 28 του Συντάγματος.

Πέρα απ' αυτό η παρ. 1. του άρθρου 28 αφορά την κύρωση συμφωνιών που περιορίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Δηλαδή η παρ. 1. ισχύει π. χ. για την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας που προβλέπει τον καθορισμό των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων με συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι με μονομερή απόφαση της κυβέρνησης. Αυτό είναι περιορισμός κυριαρχικών δικαιωμάτων, δηλαδή περιορίζεται η κυβέρνηση να δεχτεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό ρυθμίζεται από την παρ. 1. του άρθρου 28. Οταν όμως έχουμε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε διεθνείς οργανισμούς και συγκεκριμένα στο ΝΑΤΟ, όπως είναι η διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, που προβλέπεται από το άρθρο 27 παρ. 2 του Συντάγματος, ή κήρυξη πολέμου, που προβλέπεται από το άρθρο 36, παρ. 1. του Συντάγματος κ. λπ. εφαρμόζεται το άρθρο 28 παρ. 2. που ορίζει: "Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν με συνθήκη ή συμφωνία σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών". Κατά συνέπεια, έπρεπε το νέο σύμφωνο του ΝΑΤΟ να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5.

Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι η κυβέρνηση παραβιάζει βάναυσα το Σύνταγμα με το να επιτρέπει τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη Μακεδονία.

Τώρα όσον αφορά το νέο σύμφωνο του ΝΑΤΟ - που καθιερώνει τη στρατιωτική δικτατορία στις διεθνείς σχέσεις και που έχει στόχο με τη βία να μην επιτρέψει σε κανένα λαό να σηκώσει κεφάλι για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική πρόοδο - δεν έχει ερωτηθεί ο ελληνικός λαός, ούτε έμμεσα. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να το κυρώσει η Ελληνική Βουλή, δεν έχει εξουσιοδότηση γι' αυτό. Ο ελληνικός λαός πρέπει να παλέψει για να μην επικυρωθεί αυτό το τερατούργημα.

Κ. ΚΑΠΠΟΣ

Υ. Γ.: Οι συνταγματολόγοι, με εξαίρεση τον Α. Λομβέρδο, σιωπούν. Φαίνεται ότι εφαρμόζουν τη ρήση ότι το "Σύνταγμα είναι σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να αφεθεί στους συνταγματολόγους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ