Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταθερά κατά του ιμπεριαλισμού

Η κυβέρνηση, προφανώς θορυβημένη από την ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, προφανώς ενοχλημένη και ανήσυχη για το συνεχές ξεθώριασμα της ωραιοποιημένης εικόνας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και προφανώς για να πέφτει στα μαλακά η πολιτική της συμμετοχής της στη σφαγή του λαού της Ν. Γιουγκοσλαβίας, προσπαθεί να βρει προπαγανδιστικά επιχειρήματα για να πλήξει το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, δηλαδή τους πρωταγωνιστές της λαϊκής πάλης.

Ενα από αυτά, που το ακούσαμε να το προβάλλουν στελέχη της και του ΠΑΣΟΚ, με εξόχως αντικομμουνιστικό τρόπο, είναι και τα περί Ουγγαρίας, Τσεχοσλοβακίας και Αφγανιστάν...

Στις φιλότιμες προσπάθειές τους βρήκαν συνεπίκουρους στελέχη άλλων κομμάτων, καθώς και διάφορους ουρανοκατέβατους τύπους, που πήραν σβάρνα τα κανάλια για να... "κατακεραυνώσουν" το ΚΚΕ...

Κοινός τόπος της συγκεκριμένης επιχειρηματολογίας: Το ΚΚΕ δε δείχνει συνέπεια. Αφού καταδικάζει το ΝΑΤΟ, οφείλει να καταδικάσει το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και τη Σοβιετική Ενωση, που εισέβαλλαν στην Ουγγαρία το 1956, στην Τσεχοσλοβακία το 1968 και στο Αφγανιστάν το 1979. Οχι δύο μέτρα και δύο σταθμά... Γιατί, από τη στιγμή που το ΚΚΕ δεν καταδικάζει τα παραπάνω, ενώ υπερασπίζεται τη Γιουγκοσλαβία, δείχνει ότι δεν είναι κόμμα αρχών!!! Πέρα από τη σκοπιμότητα που έχουν αυτά τα επιχειρήματα, είναι ταυτόχρονα έωλα. Απλώς δείχνουν την ιδεολογικοπολιτική γύμνια των εμπνευστών τους τη σύγχυση άλλων ή και την απεγνωσμένη προσπάθεια τρίτων να συγκαλυφτεί ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της απρόκλητης επίθεσης κατά της Ν. Γιουγκοσλαβίας και η επιδίωξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να μετατρέψουν αυτή τη χώρα σε μικρά ή μεγαλύτερα προτεκτοράτα.

* * *

1. Η σύγκρουση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας εξέφραζε τη στρατιωτική πλευρά της παγκόσμιας αντιπαράθεσης των δύο κοινωνικοπολιτικών συστημάτων, του σοσιαλισμού και του καπιταλισμού.

Και ταυτόχρονα εξέφραζε τον αμυντικό χαρακτήρα του Συμφώνου της Βαρσοβίας και τον επιθετικό, ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ. Αυτό - πέρα από πολλά άλλα - το επιβεβαίωσαν και τα εξής δύο γεγονότα. Πρώτο, το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε πέντε χρόνια πριν από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Και δεύτερο, ότι το ΝΑΤΟ απέκρουσε τον ελιγμό της ΕΣΣΔ, αρνήθηκε την ένταξή της στους κόλπους του, όπως του ζητήθηκε από την τότε η ηγεσία της! Φανερός ο λόγος: Ενα Στρατιωτικό Σύμφωνο, όπως το ΝΑΤΟ, που δημιουργήθηκε για να χτυπήσει τη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, ήταν ποτέ δυνατό να δεχτεί στις γραμμές του την ΕΣΣΔ; Το ΝΑΤΟ συγκροτήθηκε για να αποτελέσει το συμμαχικό οπλισμένο χέρι του κεφαλαίου, με ηγετική του δύναμη τις ΗΠΑ. Συγκροτήθηκε τέσσερα χρόνια μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι και τρία χρόνια μετά την εμπρηστική ομιλία του Τσόρτσιλ (1946) στο Πανεπιστήμιο του Φούλτον (ΗΠΑ), με την οποία κηρυσσόταν ο ψυχρός πόλεμος κατά του "σιδηρού παραπετάσματος",όπως ονόμαζε το σοσιαλιστικό στρατόπεδο.

* * *

2. Στα πλαίσια της ψυχροπολεμικής, αντικομμουνιστικής, υπονομευτικής του γραμμής το ΝΑΤΟ επιδόθηκε σε συστηματικό ψυχολογικό και άλλων μορφών πόλεμο, τόσο στην Ουγγαρία όσο και στην Τσεχοσλοβακία. Εδρασε και στις δύο χώρες με σχέδιο, στην υλοποίηση του οποίου νευραλγικό ρόλο έπαιξε η τότε ΟΔ της Γερμανίας και ο περιβόητος ραδιοφωνικός σταθμός "Ελεύθερη Ευρώπη". Αξιοποίησε Ούγγρους και Τσέχους εμιγκρέδες, που είχαν φύγει από αυτές τις χώρες, συνεργάτες κατά κανόνα των φασιστικών αρχών κατοχής, αστούς, από τους οποίους η επανάσταση είχε αφαιρέσει υλικά προνόμια, καθώς και πλήθος πρακτόρων που δρούσαν με βάση τη θεωρητική και πολιτική γραμμή των Ζ. Μπρζεζίνσκι και Φρ. Στράους, του περιβόητου φασίστα πρωθυπουργού της Βαυαρίας. Στην πρακτική τους βρισκόταν και η καλλιέργεια εθνικιστικών παθών, καθώς και η δημιουργία αναταραχών σε περιοχές, όπως η Σουδητία, όπου υπήρχε γερμανική μειονότητα.

* * *

3. Ωστόσο, τον καλύτερο βοηθό του ο ιμπεριαλισμός τον βρήκε εξ αντικειμένου στις δυνάμεις του αναθεωρητισμού και της σοσιαλδημοκρατίας, που απέκτησαν μεγάλη επιρροή και μέσα στα ΚΚ, καταφέρνοντας να συμπαρασύρουν μικροαστικά στρώματα, καθώς και ορισμένα τμήματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Δεν είναι της στιγμής να αναφερθεί κανείς στο πώς έγινε αυτό δυνατό, καθώς και ποιες είναι οι ευθύνες των ίδιων των ΚΚ, πρώτα και κύρια του ΚΚΣΕ, γι' αυτή την εξέλιξη. Γεγονός, όμως, είναι ότι συνέβη. Και είναι επίσης γεγονός ότι αυτές οι δυνάμεις λειτούργησαν ως πέμπτη φάλαγγα του ιμπεριαλισμού. Λειτούργησαν ως ο "ΟΥΤΣΕΚΑ" της εποχής, τηρουμένων των αναλογιών.

Απόδειξη; Και μόνο το ποια είναι η κατάληξη των ηγετών τους και ο ρόλος τους, αρκεί. Υπήρξαν οι πρωταγωνιστές στη διχοτόμηση της Τσεχοσλοβακίας και στην ένταξη αυτής και της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ... Για παράδειγμα ο Χάβελ, από τους πρωταγωνιστές της "Χάρτας των 70" (Πράγα), αρθρογραφεί υπέρ των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία! (Της ίδιας κατηγορίας είναι και ο Ντ' Αλέμα και άλλοι πρώην, που σήμερα βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία).

Η Ουγγαρία και η Τσεχοσλοβακία από δυνάμεις της ειρήνης μετατράπηκαν σε χώρες του πολέμου...

* * *

4. Στην Ουγγαρία και στην Τσεχοσλοβακία δε θα υπήρχε κανένας λόγος παρέμβασης του Συμφώνου της Βαρσοβίας, αν δε βρισκόταν σε εξέλιξη η ιμπεριαλιστική υπονόμευση. Υπήρχαν δυνάμεις των εκεί ΚΚ και των εργαζομένων αρκετές και ικανές να υπερασπιστούν την εργατική εξουσία. Δε θα χρειαζόταν η επίδειξη ισχύος και η αποφασιστικότητα του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Η ιμπεριαλιστική δράση, ωστόσο, παραγνωρίζεται πλήρως και προβάλλεται το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του λεγόμενου σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο (!). Οπως ακριβώς κάνουν και σήμερα οι Ευρωαμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι συνεταίροι τους των κεντροαριστερών κυβερνήσεων, που ξετρύπωσαν το πρόσχημα της παραβίασης των δικαιωμάτων των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, για να αθωώσουν το ΝΑΤΟ και για να συγκαλύψουν τη δική τους συνενοχή.

Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας έκανε αυτό που επέβαλλε το διεθνιστικό του χρέος: Αντιμετώπισε τη μηχανή του ιμπεριαλισμού.

Ανάλογη ήταν και η στάση της Σοβιετικής Ενωσης στο Αφγανιστάν, όπου οι διάφορες οπλισμένες αντεπαναστατικές οργανώσεις μπορούσαν να δρουν μόνο και μόνο χάρη στα δολάρια και στον άφθονο εξοπλισμό των ΗΠΑ. Οσοι διαμαρτύρονται, ας απολογηθούν για τη σημερινή κατάσταση του αίσχους, στην οποία ζει το σύνολο του αφγανικού λαού, ιδιαίτερα οι γυναίκες.

Αν η κυβέρνηση της Ν. Γιουγκοσλαβίας είχε καλέσει η ίδια το ΝΑΤΟ να παρεμβεί στη χώρα, το ζήτημα θα ήταν τελείως διαφορετικό. Και, βεβαίως, ο καθένας θα είχε το δικαίωμα να τοποθετηθεί κριτικά και επικριτικά σε μία τέτοια απόφαση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης. Ομως θα ήταν διαφορετικό απ' αυτό που συμβαίνει σήμερα. Ποιος κάλεσε το ΝΑΤΟ να βομβαρδίζει τον πληθυσμό και τον πλούτο της Γιουγκοσλαβίας; Και τι σχέση υπάρχει - ακόμη και από άποψη μορφής και όχι μόνο περιεχομένου - ανάμεσα στο δολοφονικό όργιο κατά της Γιουγκοσλαβίας και στη συμπαράταξη των κομμουνιστών κατά της αντεπανάστασης στην Ουγγαρία, στην Τσεχοσλοβακία και στο Αφγανιστάν; Και λέγονται αυτά σε μια περίοδο που έχουν βγει πλέον στην επιφάνεια αρκετά στοιχεία της διαβρωτικής, αντισοσιαλιστικής, εγκληματικής δράσης της CIA, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ κ. ά. για την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος! Στοιχεία, όχι κομμουνιστών συγγραφέων και αναλυτών, αλλά καραμπινάτων αστών. Αιδώς Αργείοι...

* * *

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι σαφές: Τι σχέση υπάρχει ανάμεσα στα τότε γεγονότα και στο σημερινό έγκλημα κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας; Απολύτως καμία.

Ούτε, βέβαια, το λεγόμενο δόγμα Μπρέζνιεφ έχει καμιά σχέση με το "νέο δόγμα" του ΝΑΤΟ, που ορισμένοι φροντίζουν να τα ταυτίζουν για να καλύψουν τις πομπές τους. Η Γιουγκοσλαβία έπεσε θύμα των σύγχρονων συμμοριτών, επειδή αρνήθηκε να γίνει προτεκτοράτο τους.

Κατά συνέπεια, οι κομμουνιστές είναι συνεπέστατοι. Και τότε και σήμερα αγωνίζονται κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αγωνίζονται για το δίκιο του λαού της Γιουγκοσλαβίας, κάνοντας ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν αυτόν το λαό να νικήσει.

Συνεπείς, ωστόσο, είναι, από τη δική της οπτική γωνία, και όσοι κατηγορούν το ΚΚΕ για ασυνέπεια. Είτε γιατί υπερασπίζονται το ΝΑΤΟ, είτε γιατί η λογική τους δεν κινείται σε μία συνεπή κατεύθυνση αντίστασης στις επιλογές του, αναζητώντας ελιγμούς εντός των τειχών, για να υπερασπιστούν τα λαϊκά συμφέροντα! Αλλά το μόνο που κάνουν, είναι να τα υπονομεύουν. Είτε συνειδητά, είτε άλλοι εξ αντικειμένου...

Μάκης ΜΑΪΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ