Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
Να αρθεί η αντιστασιακή ιδιότητα από τον Ε. Γιαννόπουλο

Ενταση χτες στη Βουλή, στη συζήτηση για την άρση της ασυλίας του Β. Κεδίκογλου. Αλληλοκατηγορίες Κεδίκογλου - Γιαννόπουλου

Ιδιαίτερη ένταση επικράτησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητήθηκε το θέμα της άρσης ασυλίας των βουλευτών Β. Κεδίκογλου,Ε. Ζαμπουνίδη,Σ. Κούβελα και Π. Ψωμιάδη,εξαιτίας των αντεγκλήσεων ανάμεσα στον πρώτο και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ευάγγελο Γιαννόπουλο,με αφορμή τη γνωστή αμφισβήτηση της αντιστασιακής δράσης του υπουργού Δικαιοσύνης από τον βουλευτή Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Βασίλης Κεδίκογλου έκανε δριμεία επίθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης, λέγοντας πως "αποκαλύφθηκε ότι η αναρρίχηση του Ευ. Α. Γιαννόπουλου στην πολιτική καριέρα είναι η μεγαλύτερη πολιτική απάτη". Παράλληλα, κατήγγειλε για πολλοστή φορά ότι ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος υπήρξε συνεργάτης της κατοχικής κυβέρνησης ως το 1944, ενώ, στη συνέχεια, "προσπαθώντας να εμφανιστεί ως αντιστασιακός δε δίστασε να παρουσιάσει στην Επιτροπή Κρίσης έως και ψευδές πιστοποιητικό πλαστό έγγραφο της ΠΕΑΕΑ, με ψεύτικο αριθμό πρωτοκόλλου". Ζήτησε, τέλος, να αρθεί η αντιστασιακή ιδιότητα από τον Ε. Γιαννόπουλο, καθώς και την άρση της δικής του ασυλίας.

Ανταπαντώντας ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, υποστήριξε ότι πρέπει να αρθεί η ασυλία του Βασίλη Κεδίκογλου, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς του βουλευτή"σχιζοφρενικούς" και "παρανοϊκούς" και τον ίδιο τον βουλευτή "ψυχοπαθή", σημειώνοντας ότι η αντιστασιακή του δράση έχει επαινεθεί. Σημείωσε ότι όλα αυτά οφείλονται στο ότι, στο παρελθόν, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος υπεράσπισε τον εισαγγελέα Χαλκίδας, που "αρνήθηκε να ικανοποιήσει καπρίτσια του (σ. σ του Β. Κεδίκογλου) στην περιοχή". Παράλληλα, χαρακτήρισε "προδότη" τον πατέρα του Βασίλη Κεδίκογλου, πυροδοτώντας ένταση στην αίθουσα.

Σχολιάζοντας το θέμα, στην παρέμβασή του νωρίτερα ο εισηγητής εκ μέρους του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος,σημείωσε ότι "η υπόθεση αυτή είναι πολύ σημαντική πολιτική υπόθεση. Ποιος συκοφαντεί ποιον είναι ένα ζήτημα", προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ "γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα", καθώς και ότι "καλό είναι ορισμένοι να σιωπούν παρά να ζητάνε άρση ασυλίας συναδέλφων του. Ο Β. Κεδίκογλου έβαλε το κεφάλι του στον τορβά. Κάποιος έπρεπε να το κάνει επιτέλους", τόνισε. Συνολικά τάχθηκε κατά όλων των αιτήσεων άρσης ασυλίας, στάση που τήρησαν και οι υπόλοιποι εισηγητές των κομμάτων.

  • Ενταση επικράτησε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου χθες, όταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Ψωμιάδης μιλώντας από το βήμα για το θέμα της άρσης της ασυλίας του, ξεδίπλωσε ελληνική σημαία την οποία και κρέμασε μπροστά στην έδρα του Προέδρου της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι σε κάθε κοινοβούλιο πρέπει να υπάρχει η εθνική του σημαία. Η κίνηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Βουλής, που έδωσε εντολή να αποσυρθεί η ελληνική σημαία.
Επιστολή Κεδίκογλου

Στο ζήτημα της αμφιλεγόμενης πολιτικής και "αντιστασιακής" δράσης του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου στην περίοδο της Κατοχής, επανέρχεται ο Β. Κεδίκογλου βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, χτες με επιστολή - απάντηση σε ισχυρισμούς του πρώτου σε βάρος του (Β. Κ).

Συγκεκριμένα, ο Β. Κεδίκογλου, αφού υπενθυμίζει ορισμένα στοιχεία που προκύπτουν από το Φύλλο Στρατιωτικού Μητρώου Γιαννόπουλου, επισημαίνεται ότι ο τελευταίος:

- Με αίτησή του το 1941 ζήτησε και εισήχθη στο σώμα Υπαξιωματικών, γνωρίζοντας ότι θα μεταταγεί στην ασφάλεια του (Κατοχικού) Καθεστώτος, πράγμα που έγινε με την έγκριση του φιλοναζί υπουργού Γ. Μπάκου.

- Στις 28.1944, "προάγεται στο βαθμό του βοηθητικού ανθυπασπιστή, κριθείς ότι διαθέτει τα ηθικά και στρατιωτικά προσόντα, φυσικά όπως τα αντιλαμβανόταν η κυβέρνηση των ταγμάτων Ασφαλείας... "

"Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από την προαγωγή του σε Ανθυπασπιστή το τέλος Απριλίου 1944 για τη συνεργασία του με τους κατακτητές;" συμπεραίνει ο Β. Κεδίκογλου και προσθέτει:... το άρθρο 1 της Συντακτικής Πράξης 6/1945 προέβλεπε ότι "διώκονται και τιμωρούνται όσοι διευκόλυναν το έργο της Κατοχής. Ως ιδιάζουσα επιβαρυντική περίπτωση θεωρείται η ανάληψη αξιώματος διαρκούσης της κατοχής". "Χρειαζόμαστε άλλες μαρτυρίες για να αποδείξουμε συνεργασία με τους κατακτητές; Ο Ν. 1285/1982 περί Εθνικής Αντίστασης ορίζει: "αποκλείονται της αναγνώρισης ως αντιστασιακών οι συνεργασθέντες με τους κατακτητές".

Τέλος, ο Β. Κεδίκογλου κατηγορεί τον Ε. Γιαννόπουλο ότι "δεν εδίστασε δε να παρουσιάσει πλαστή βεβαίωση της αντιστασιακής του δράσης σε έντυπα της ΠΕΑΕΑ με αρ. πρ. 45/85 για την οποία βεβαίωση η ΠΕΑΕΑ γνωστοποιεί ότι "ύστερα από λεπτομερή έρευνα του αρχείου μας εξερχόμενο έγγραφο με αρ. πρ.45/85 δεν υπάρχει"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ