ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δίκαιη λύση μόνο έξω από τους ευρωαμερικανικούς μηχανισμούς

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην επέτειο των 25 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Δίκαιη λύση στο Κυπριακό μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση της ανεξάρτητης, ομόσπονδης, αδέσμευτης και αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου, που θα εγγυάται ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.Τα παραπάνω υπογραμμίζει το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, για τα 25 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου συγκεκριμένα τονίζει:

"Οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι τμήμα της ίδιας αλυσίδας, που κρίκους της αποτελούν η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το δράμα που ζει συνολικά ο λαός της Γιουγκοσλαβίας, οι γενικότεροι σχεδιασμοί σε βάρος των λαών των Βαλκανίων και της Μεσογείου, η προωθούμενη διχοτόμηση - ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και το συνεχιζόμενο έγκλημα κατά του κουρδικού λαού. Αυτές οι εξελίξεις κάνουν απόλυτα επιτακτική την ανάγκη ν' ακουστεί πιο δυνατά και μαζικά το σύνθημα: "Αντίσταση - ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός - όχι στα ΝΑΤΟικά σχέδια". Να οργανωθεί η λαϊκή πάλη, σε κάθε χώρα και διεθνώς, με στόχο τη δημιουργία ενός ακατάβλητου αντιιμπεριαλιστικού μετώπου κατά του ΝΑΤΟ και του νέου δόγματός του, κατά της παρουσίας του στην περιοχή.

Η κατοχή του 37% της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό επί ένα τέταρτο του αιώνα, στην πραγματικότητα η ντε φάκτο διχοτόμησή της, επιβεβαιώνει ότι το Κυπριακό δεν πρόκειται να επιλυθεί θετικά, αν δεν απεγκλωβιστεί απ' τους ευρωαμερικανικούς μηχανισμούς. Με εκκλήσεις προς τις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να σεβαστούν (!) το διεθνές δίκαιο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα από κυβερνητικούς κυρίως παράγοντες της Ελλάδας και της Κύπρου, το πρόβλημα θα οδηγηθεί εκεί που θέλει το ΝΑΤΟ και η άρχουσα τάξη της Τουρκίας.

Αυτό αποδείχνεται, τόσο με την πολύχρονη άρνηση των ιμπεριαλιστών να κρατήσουν θετική στάση στο θέμα, όσο και με τη δήλωση του G-8, την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και άλλες δηλώσεις αξιωματούχων της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας, που βάζουν, κατ' ουσία, στην άκρη τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ετοιμάζουν το έδαφος για μια συνομοσπονδιακή λύση, δηλαδή για τη διχοτόμηση. Σ' αυτό το δρόμο κινείται και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που, κατά βάση, έχει αποδεχτεί την επιδίωξη της επίσημης διχοτόμησης και την αρνείται μόνο στα λόγια.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι δίκαιη λύση στο Κυπριακό μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση της ανεξάρτητης, ομόσπονδης, αδέσμευτης και αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου, που θα εγγυάται ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την ασφαλή διαβίωση των εγκλωβισμένων.

Το ΚΚΕ καλεί τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγείλουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αμερικανικούς και ευρωενωσιακούς, όπως και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα που η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χρησιμοποιείται ως μοχλός για τη θεσμική διχοτόμηση και ΝΑΤΟποίηση, η σιωπή και, πολύ περισσότερο, η καλλιέργεια αυταπατών που επιχειρούν, ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα συμβάλλει στη θετική επίλυση του Κυπριακού, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αποκαλύπτουν το μέτρο των δικών τους ευθυνών".

ΕΕΔΥΕ
Στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις η ευθύνη

"Πέρασαν 25 χρόνια από τότε που, με τις ευλογίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε από την Τουρκία η εισβολή στην Κύπρο. Για 25 ολόκληρα χρόνια, παρά και ενάντια στις αποφάσεις του ΟΗΕ, η Τουρκία κατέχει το 37% του νησιού επιβάλλοντας ντε φάκτο τη διχοτόμησή του", αναφέρει σε ανακοίνωσή της για το Κυπριακό η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και προσθέτει:

"Οι ίδιες δυνάμεις που προώθησαν την εισβολή και κατοχή όλα αυτά τα χρόνια είναι υπεύθυνες για τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Οι ίδιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι αυτές που προετοιμάζουν και την οριστική διχοτόμηση και ΝΑΤΟποίηση του νησιού. Συνυπεύθυνες γι' αυτήν την κατάσταση, καθώς επίσης και για τα προωθούμενα σχέδια, είναι οι κυβερνήσεις που στην πραγματικότητα ευθυγραμμίστηκαν και υποτάχτηκαν στην ονομαζόμενη "Δύση", παλιότερα, ενώ σήμερα τάσσονται ανοιχτά με τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη. Συμμετέχουν και πρωταγωνιστούν στην εφαρμογή του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ.

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό. Θεωρεί πως ο αγώνας των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής ΝΑΤΟικής τάξης και των υπηρετών της είναι κοινός. Οι λαοί των Βαλκανίων, ο κυπριακός, ο τουρκικός λαός, οι Κούρδοι πρέπει να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους, να δημιουργήσουν ενιαίο μέτωπο κατά του ΝΑΤΟ και του νέου δόγματός του, που αποτελεί τον κοινό εχθρό τους.

Η ΕΕΔΥΕ αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια για δίκαιη λύση του Κυπριακού, που δεν μπορεί να είναι άλλη από Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, αποστρατιωτικοποιημένη".

Ανησυχίες Τούρκων διανοουμένων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Η άρνηση της Αγκυρας να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας για την έναρξη συνομιλιών με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, προκάλεσε, για πρώτη φορά ίσως στην πολιτική ιστορία των τελευταίων χρόνων της Τουρκίας, την αντίθεση ομάδας πολιτικογράφων. Και πρόκειται για πολιτικογράφους που βρίσκονταν μέχρι λίγο καιρό πριν στην ίδια, περίπου, γραμμή με την κυβερνητική εξωτερική πολιτική.

Φαίνεται πως η κάποια αναμέτρηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλεί ενδοιασμούς όσον αφορά στην ευόδωση των στόχων της επίσημης κυβερνητικής πολιτικής. Δεν πρόκειται για φιλοαμερικανισμό, μα για ανησυχίες που προκαλεί το ενδεχόμενο της λήψης γενικότερων "αμερικανικών μέτρων" στο χώρο της Μέσης Ανατολής.

Η πρώτη διαμετρική αντίθεση στο Κυπριακό ζήτημα εκδηλώθηκε αμέσως μετά την εισβολή. Ηγετικά στελέχη του τότε Επαναστατικού Εργατοαγροτικού Κόμματος Τουρκίας, με επικεφαλής τον αρχηγό του κόμματος Ντογού Περιντσέκ,σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μεγαλόνησο, μοίρασαν αντιπολεμικές προκηρύξεις, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να φυλακιστούν.

Στη φυλακή ο Ντογού Περιντσέκ έγραψε το περίφημο βιβλίο του με τίτλο "Το Κυπριακό Ζήτημα" που κυκλοφόρησε το 1976 και αμέσως απαγορεύτηκε. Αργότερα κυκλοφόρησε σε παράνομη, δεύτερη έκδοση.

Στο βιβλίο του αυτό ο Περιντσέκ επικρίνει δριμύτατα την τότε κυβέρνηση Ετσεβίτ που "πραγματοποίησε την εισβολή με τη συγκατάθεση και τη συμπαράσταση της αμερικανικής CIA", αποδοκιμάζει τόσο τον δεξιό όσο και τον αριστερό Τύπο που υποστήριξε την απόφαση της εισβολής και καυτηριάζει ιδιαίτερα την ηγεσία του τότε μαρξιστικού Εργατικού Κόμματος που επιδαψίλευσε επαίνους στον τότε πρωθυπουργό Ετσεβίτ για την επέμβαση στην Κύπρο.

Στο βιβλίο του Ντογού Περιντσέκ υπάρχει μια αρκετά μεγάλη δόση φιλελληνισμού. Τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη μιας στενής συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας. Τη συνεργασία αυτή, ως συνεργασία όμως ανάμεσα στο τουρκικό και στο ελληνικό κράτος, την υποστηρίζουν και άλλοι κύκλοι. Μέσα στα πλαίσια πάντα μιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στην περίπτωση του Κυπριακού, που πρόσφατα συζητήθηκε στην Εθνοσυνέλευση, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος - συμπολίτευση και αντιπολίτευση - τάχθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης, αδιαφορώντας για την ισχνή, προς το παρόν, μα σημαντική, αντίθετη άποψη μικρής ομάδας Τουρκοκυπρίων διανοουμένων.

Να αναφέρουμε σχετικά το βιβλίο του Μεχμέτ Χασγκιουλέρ με τον τίτλο "Η χρεοκοπία της Διχοτόμησης και της Ενωσης", που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις του "Λεύτερου Πανεπιστημίου" της Κωνσταντινούπολης, καθώς και το τεύχος Ιουλίου του περιοδικού "Ιστορία και Κοινωνία" που είναι αφιερωμένο στην Κύπρο.

Οι συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ο. Κοέν με τους Τούρκους αρμόδιους, από τουρκικής πλευράς δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικές. Η Αγκυρα εξέφρασε τη δυσφορία της όσον αφορά στη στάση του Αμερικανού υπουργού, δεδομένου ότι κατά την παραμονή του στην Αθήνα είχε δηλώσει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε πιέσεις κατά τις συνομιλίες του στην Τουρκία, ενώ αντίθετα άφησε να εννοηθεί ότι η Αμερική είναι αποφασισμένη να επιμείνει στις απόψεις της σχετικά με τον τρόπο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Τις απόψεις αυτές η Τουρκία τις κρίνει σαν απαράδεκτες.

Ορισμένοι κύκλοι όμως εκφράζουν κάποιες ανησυχίες, γιατί, ενώ η Αμερική φαίνεται να υποστηρίζει τα τουρκικά συμφέροντα, παράλληλα, διατηρεί στενές σχέσεις με τους Κούρδους ηγέτες Μπαρζανί και Ταλαμπανί, έτσι που να δίνει λαβή σε υπόνοιες για δραστηριότητες με στόχο την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, κάτι που ενοχλεί σοβαρά την Αγκυρα και γενικά τον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας.

Αλέξης ΦΙΛΙΟΣ

Γιορτές και πανηγύρια στη Βόρεια Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Ενώ στη Λευκωσία και στις άλλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, ο ελληνικός κυπριακός λαός τιμούσε με εκδηλώσεις μνήμης τους νεκρούς, που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο χιλιάδες Τούρκοι έποικοι και Τουρκοκύπριοι πανηγύριζαν με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και άλλες εκδηλώσειςπαρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού της εισβολής Μπ. Ετσεβίτ και του Ντενκτάς.

Χτες το πρωί, την ίδια περίπου ώρα που ο Ετσεβίτ έφτανε στον τόπο του εγκλήματος, αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσαςπαρουσία του Προέδρου Κληρίδη, του αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, αλλά και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας. Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και στέψη των ηρώων, που έπεσαν μαχόμενοι ενάντια τους Τούρκου εισβολείς.

Εξαλλος ο Ετσεβίτ

Τον Ετσεβίτ υποδέχτηκε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, όπου προσγειώθηκε το αεροπλάνο του, ο Ραούφ Ντενκτάς και πλήθος Τούρκων εποίκων που κρατούσαν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Ο Ντενκτάς σε σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε τον Ετσεβίτ για την εισβολή και εξέφρασε ικανοποίηση για την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό. Ο Τούρκος πρωθυπουργός στην αντιφώνησή του ισχυρίστηκε ότι άσχετα αν το ψευδοκράτος ιδρύθηκε το 1983, στην ουσία υπάρχει από το 1963. Η ασφάλεια της Τουρκίας, είπε, εξαρτάται από το ψευδοκράτος του Ντενκτάς. Οση σημασία δίνει η Τουρκία στην ανεξαρτησία της, συνέχισε, άλλη τόση δίνει και στην ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Αμέσως μετά την άφιξήτου, ο Ετσεβίτ και ο Ντενκτάς κατευθύνθηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου παρακολούθησαν μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Σε δηλώσεις του πριν από την παρέλαση ο πρωθυπουργός της εισβολής είπε προκλητικά ότι για την τουρκική πλευρά η λύση της ομοσπονδίας έχει τερματιστεί και κατηγόρησε την "Ομάδα των Οκτώ" ότι "βάζει χέρι" στην Κύπρο τη στιγμή που την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο τη διασφαλίζουν η Τουρκία και το ψευδοκράτος. Οι "οκτώ", πρόσθεσε, πρέπει να γνωρίζουν ότι όσο περισσότερο αναμειγνύονται στο Κυπριακό τόσο το καθιστούν πιο μπερδεμένο ζήτημα. Υποστήριξε επίσης πως για να διεξαχθούν συνομιλίες επιβάλλεται η άρση του λεγόμενου εμπάργκο και η αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Το απόγευμα ο Ετσεβίτ και ο Ντενκτάς έδωσαν κοινή δημοσιογραφική συνέντευξη, επαναλαμβάνοντας το αίτημά τους για αναγνώριση του ψευδοκράτους, σαν μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την έναρξη νέου κύκλου συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες από την Αγκυρα, ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ, υποδεχόμενος το λεγόμενο "πρεσβευτή" του ψευδοκράτους στην τουρκική πρωτεύουσα, επανέλαβε τους τούρκικούς ισχυρισμούς ότι δεν υφίσταται πια η Κυπριακή Δημοκρατία και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να το αντιληφθεί αυτό και να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. Ο Ντεμιρέλ συγχάρηκε τηλεφωνικώς τον Ντενκτάς για την 25η επέτειο της εισβολής στην Κύπρο.

Μήνυμα Κυπριανού

Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπ. Κυπριανού, σε μήνυμά του, προς ομολόγους του προέδρους Εθνικών Κοινοβουλίων και προς προέδρους Διεθνών Κοινοβουλευτικών Οργανισμών, τους καλεί να συμβάλουν με κάθε δυνατό τρόπο στην εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού, που να αποκαθιστά το Διεθνές Δίκαιο και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για 25 χρόνια, τονίζει στο μήνυμά του ο Σπ. Κυπριανού, υπάρχει διεθνής προδοσία της Κύπρου και των αρχών της ηθικής και του δικαίου. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κατηγόρησε τον σερ Ντέιβιντ Χάνι, τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους ότι προωθούν μια φόρμουλα που μπορεί να σημαίνει την αποδοχή χωριστής οντότητας, χωρίς κατ' ανάγκη επίσημης αναγνώρισης χωριστού "κράτους".

Ο Σπ. Κυπριανού, σχολιάζοντας την παρουσία στους γιορτασμούς στα Κατεχόμενα για τα 25χρονα της εισβολής, 100 περίπου βουλευτών και δημοσιογράφων από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και το Αζερμπαϊτζάν τη χαρακτήρισε "αρνητική εξέλιξη".

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Στον Κλίντον εναποθέτει τις ελπίδες της!

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-

Κοινή επιστολή - διάβημα υπό την αιγίδα του αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνος απέστειλε η οργανωμένη ομογένεια στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, τον οποίο καλεί να παρέμβει για να δοθεί άμεση και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, επ' ευκαιρία της τραγικής επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Στην επιστολή, που υπογράφει η οργάνωση Ελληνοαμερικανοί Ηγέτες (HALO) και ο κ. Σπυρίδων, αναφέρεται ότι επί 25 χρόνια συνεχίζεται η παράνομη τουρκική κατοχή στο 37% του νησιού, 200.000 πρόσφυγες βρίσκονται εκπατρισμένοι, ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα εξακολουθούν να καταπατούνται βίαια.

Στην ίδια επιστολή υπενθυμίζεται ότι μετά την παρέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο, το Κυπριακό δε θα πρέπει άλλο να μένει στο περιθώριο, αλλά ήρθε η ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα να αναλάβουν πρωτοβουλία για επίλυσή του.

"Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού θα επαναφέρει την ειρήνη και την ασφάλεια στην εύθραυστη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα συνεισφέρει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας" επισημαίνει στο διάβημά της η ομογένεια.

Τέλος, καλεί άμεσα τον Πρόεδρο Κλίντον να αναλάβει προσωπικά την προώθηση του Κυπριακού, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Οι παράμετροι επίλυσης του Κυπριακού προκύπτουν ήδη από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες του 1977 και του 1979. Πράγματι, η θέση της κυβέρνησης της Κύπρου, όπως συχνά εκφράζεται, είναι ότι η λύση που θα εξευρεθεί θα πρέπει να διασφαλίζει την αρμονική συμβίωση όλων των Κυπρίων, σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, υπό την εγγύηση της παρουσίας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης. Η παρουσία αυτή θα διασφαλίζει την εφαρμογή της συμφωνίας και θα καλύπτει όλες τις ανησυχίες των κατοίκων του νησιού. Η κυβέρνηση της Κύπρου έχει δεσμευτεί να καλύψει τα έξοδα μιας τέτοιας δύναμης χρησιμοποιώντας τα χρήματα που θα προκύψουν από την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου τονίζεται στην επιστολή".

Μεγάλα λόγια και οι ελπίδες... στις ΗΠΑ

Τι αναφέρουν στα μηνύματά τους οι ηγεσίες του δικομματισμού

Τα μεγάλα λόγια και οι διακηρύξεις για "αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση", χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς υπαίτιους της κυπριακής τραγωδίας, αλλά και αποδοχή των πρωτοβουλιών της ομάδας των "8" (δηλαδή των ΗΠΑ), χαρακτηρίζουν τα μηνύματα των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τα 25χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

"Η παράταση του δράματος της Κύπρου πρέπει να θεωρείται και ως ένδειξη της παρακμής του πολιτισμένου κόσμου", αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι μια δίκαιη λύση του προβλήματος πρέπει να στηρίζεται στη βάση των συναφών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Κ. Σημίτης, αφού διαπιστώνει ότι "οι προσπάθειες όλων των χρόνων για να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρο, στο πλαίσιο κυρίως του ΟΗΕ, δεν ευδοκίμησαν", θεωρεί ότι "δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία που παρουσιάζεται εξαιτίας του διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως αυτό εκφράζεται με τις θέσεις των ηγετών της Ομάδας των Οκτώ και τις δύο πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ" (!). Ταυτόχρονα, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα αποτελέσει όχημα για τη λύση του Κυπριακού.

Περισσότερο αποκαλυπτικός είναι ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αφού επιρρίπτει τις ευθύνες για την κυπριακή τραγωδία στον τουρκικό και ελληνικό εθνικισμό (!), καλεί εμμέσως πλην σαφώς τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Κύπρο "με ρεαλισμό" να αποδεχτούν τη "νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνει σήμερα η διεθνής κοινότητα".

Ο Κ. Καραμανλής επικρίνει την Τουρκία γιατί "κατά τρόπο περιφρονητικό αποκρούει την πρωτοβουλία του G8 και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ" και επισημαίνει ότι η στάση της Τουρκίας είναι αρνητικό πρόκριμα και για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Παράλληλα, επαναλαμβάνει την πρότασή του για χάραξη διαχρονικής στρατηγικής στα εθνικά θέματα μέσω του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

"Η απρόσκοπτη πρόοδος της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Αθήνα και τη Λευκωσία και μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστικός παράγοντας για την έξοδο από το σημερινό τέλμα", υποστηρίζει ο ΣΥΝ. Από την πλευρά του ο Δ. Τσοβόλας τονίζει ότι "είναι απαράδεκτο σήμερα η τύχη της Κύπρου και η πορεία των μεγάλων εθνικών μας θεμάτων, να αφήνεται στη βούληση και στις μεσολαβήσεις των ηθικών αυτουργών της κυπριακής τραγωδίας".

ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ
Τα σύνορα θα χάσουν την αξία τους!

Ο τέως ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι, πρόβλεψε ότι μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια, τα σύνορα στην Κύπρο θα έχουν χάσει την αξία τους και το Κυπριακό θα λυθεί με την ένταξη όλων των ενδιαφερομένων στην ΕΕ.

Σε δηλώσεις στο χτεσινοβραδινό ειδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα του ΡΙΚ για τις μαύρες επετείους, ο κ. Γκάλι ανέφερε ότι η ΕΕ είναι σήμερα μια πραγματικότητα, με την Ελλάδα μέλος, την Κύπρο και την Τουρκία να θέλουν να μετάσχουν σε αυτή και έτσι το Κυπριακό θα λυθεί με τη συμμετοχή όλων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για την Κύπρο

Οργανώνεται από την ΕΔΥΕΘ, σήμερα στις 7.30 μμ, στην πλατεία Αγίας Σοφίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνει σήμερα στις 7.30 μμ, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Η ΕΔΥΕΘ καλεί το λαό της πόλης να πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση και να καταδικάσει τη συνεχιζόμενη παρουσία και την κατοχή μέρους της Κύπρου από την Τουρκία. Να αντιτάξει το δικό του μέτωπο ενάντια σε όλους τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για διχοτόμηση, έχοντας σαν βάση την ειρήνη και τη φιλία όλων των λαών της Βαλκανικής.

"Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ υπέθαλψαν και καθοδήγησαν τις τότε εξελίξεις με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους στην περιοχή", δηλώνει ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας, και σημειώνει: "Αυτό σήμερα γίνεται ακόμη πιο ορατό με τις νέες εξελίξεις στα Βαλκάνια. Με την πολιτική επιβολής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε μια κυρίαρχη χώρα, όπως είναι η Γιουγκοσλαβία, σήμερα είναι αυτοί που θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε εκείνα τα γεγονότα, αλλά και το πρόβλημα της Κύπρου. Πάνω σ' αυτό θέλουν να προωθήσουν καινούριες διχοτομήσεις στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια".

Η ΕΔΥΕΘ, καλεί τον αγωνιζόμενο λαό της Θεσσαλονίκης και όλους τους πολίτες, που επί 5 μήνες εκφράζουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο που διεξάγεται στη Γιουγκοσλαβία, να πάρουν μαζικά μέρος στην αποψινή εκδήλωση και να απαιτήσουν να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να λυθεί το Κυπριακό στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου του ΟΗΕ.

Εκδρομή στην Πάρνηθα

Εκδρομή στην ολόδροση ΠΑΡΝΗΘΑ, στα έλατα, πραγματοποιεί την Κυριακή 25 Ιούλη 1999,με πούλμαν, η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης.Θα γίνει γύρος με το πούλμαν στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Κατάθεση λουλουδιών στο Μνημείο των 17 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές τον Ιούλη του 1944. Στάθμευση στην πανέμορφη θέση ΜΟΛΑ, στα έλατα και εκδήλωση για την προστασία της Πάρνηθας, παιχνίδια, φαγητό. Αναχώρηση πούλμαν στις 8 πμ από Ν. Σμύρνη οδό Ομήρου 68 (πρώην ΕΛΣΗ) και επιστροφή 8 μμ στην ίδια θέση. Τιμή εισιτηρίου 1.000 δραχμές. Πληροφορίες: Τηλ. 9354.841 ώρες 6.30 έως 8.30 μμ τις εργάσιμες μέρες ή στην οδό Βρυούλων 14, Ν. Σμύρνη, τις ίδιες ώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ