Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιορτές και πανηγύρια στη Βόρεια Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Ενώ στη Λευκωσία και στις άλλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, ο ελληνικός κυπριακός λαός τιμούσε με εκδηλώσεις μνήμης τους νεκρούς, που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο χιλιάδες Τούρκοι έποικοι και Τουρκοκύπριοι πανηγύριζαν με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και άλλες εκδηλώσειςπαρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού της εισβολής Μπ. Ετσεβίτ και του Ντενκτάς.

Χτες το πρωί, την ίδια περίπου ώρα που ο Ετσεβίτ έφτανε στον τόπο του εγκλήματος, αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσαςπαρουσία του Προέδρου Κληρίδη, του αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, αλλά και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας. Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και στέψη των ηρώων, που έπεσαν μαχόμενοι ενάντια τους Τούρκου εισβολείς.

Εξαλλος ο Ετσεβίτ

Τον Ετσεβίτ υποδέχτηκε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, όπου προσγειώθηκε το αεροπλάνο του, ο Ραούφ Ντενκτάς και πλήθος Τούρκων εποίκων που κρατούσαν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Ο Ντενκτάς σε σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε τον Ετσεβίτ για την εισβολή και εξέφρασε ικανοποίηση για την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό. Ο Τούρκος πρωθυπουργός στην αντιφώνησή του ισχυρίστηκε ότι άσχετα αν το ψευδοκράτος ιδρύθηκε το 1983, στην ουσία υπάρχει από το 1963. Η ασφάλεια της Τουρκίας, είπε, εξαρτάται από το ψευδοκράτος του Ντενκτάς. Οση σημασία δίνει η Τουρκία στην ανεξαρτησία της, συνέχισε, άλλη τόση δίνει και στην ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Αμέσως μετά την άφιξήτου, ο Ετσεβίτ και ο Ντενκτάς κατευθύνθηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου παρακολούθησαν μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Σε δηλώσεις του πριν από την παρέλαση ο πρωθυπουργός της εισβολής είπε προκλητικά ότι για την τουρκική πλευρά η λύση της ομοσπονδίας έχει τερματιστεί και κατηγόρησε την "Ομάδα των Οκτώ" ότι "βάζει χέρι" στην Κύπρο τη στιγμή που την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο τη διασφαλίζουν η Τουρκία και το ψευδοκράτος. Οι "οκτώ", πρόσθεσε, πρέπει να γνωρίζουν ότι όσο περισσότερο αναμειγνύονται στο Κυπριακό τόσο το καθιστούν πιο μπερδεμένο ζήτημα. Υποστήριξε επίσης πως για να διεξαχθούν συνομιλίες επιβάλλεται η άρση του λεγόμενου εμπάργκο και η αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Το απόγευμα ο Ετσεβίτ και ο Ντενκτάς έδωσαν κοινή δημοσιογραφική συνέντευξη, επαναλαμβάνοντας το αίτημά τους για αναγνώριση του ψευδοκράτους, σαν μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την έναρξη νέου κύκλου συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες από την Αγκυρα, ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ, υποδεχόμενος το λεγόμενο "πρεσβευτή" του ψευδοκράτους στην τουρκική πρωτεύουσα, επανέλαβε τους τούρκικούς ισχυρισμούς ότι δεν υφίσταται πια η Κυπριακή Δημοκρατία και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να το αντιληφθεί αυτό και να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. Ο Ντεμιρέλ συγχάρηκε τηλεφωνικώς τον Ντενκτάς για την 25η επέτειο της εισβολής στην Κύπρο.

Μήνυμα Κυπριανού

Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπ. Κυπριανού, σε μήνυμά του, προς ομολόγους του προέδρους Εθνικών Κοινοβουλίων και προς προέδρους Διεθνών Κοινοβουλευτικών Οργανισμών, τους καλεί να συμβάλουν με κάθε δυνατό τρόπο στην εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού, που να αποκαθιστά το Διεθνές Δίκαιο και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για 25 χρόνια, τονίζει στο μήνυμά του ο Σπ. Κυπριανού, υπάρχει διεθνής προδοσία της Κύπρου και των αρχών της ηθικής και του δικαίου. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κατηγόρησε τον σερ Ντέιβιντ Χάνι, τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους ότι προωθούν μια φόρμουλα που μπορεί να σημαίνει την αποδοχή χωριστής οντότητας, χωρίς κατ' ανάγκη επίσημης αναγνώρισης χωριστού "κράτους".

Ο Σπ. Κυπριανού, σχολιάζοντας την παρουσία στους γιορτασμούς στα Κατεχόμενα για τα 25χρονα της εισβολής, 100 περίπου βουλευτών και δημοσιογράφων από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και το Αζερμπαϊτζάν τη χαρακτήρισε "αρνητική εξέλιξη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ