ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Αρχισαν τα παζάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι επίσημες διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης ξεκίνησαν χτες με τις συναντήσεις του Σέρβου Προέδρου, Μπόρις Τάντιτς, με στελέχη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται. Σήμερα, έχουν προγραμματιστεί ανάλογες συναντήσεις του Σέρβου Προέδρου με στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα) και του λεγόμενου κόμματος των οικονομολόγων «G-17».

Ωστόσο, η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές μέρες (αν όχι βδομάδες...) και θεωρείται σίγουρο πως θα έχει κάποιες επιπτώσεις και στη διαδικασία επιβολής καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο. Ηδη χτες, στελέχη του κόμματος του Σέρβου απερχόμενου πρωθυπουργού, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση, για ηθικούς λόγους, δε δικαιούται να συνεχίσει την άσκηση ουσιαστικής εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δεχτεί την ερχόμενη Παρασκευή (2 του Φλεβάρη) τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισαάρι. Παράλληλα, εκπρόσωπος του Αχτισαάρι δήλωσε πως ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο δεν πρόκειται να αλλάξει το χρονοδιάγραμμά του για τον καθορισμό του νέου καθεστώτος της περιοχής και πως θα επιχειρήσει συναντήσεις με τη σερβική ηγεσία καθώς και με εκείνη των Κοσσοβάρων Αλβανών, προκειμένου να τους παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις του για το καθεστώς της περιοχής.

Το ίδιο 24ωρο, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, έσπευσε να εκφράσει την πλήρη υποστήριξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις προτάσεις Αχτισαάρι για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, καλώντας παράλληλα και όλες τις χώρες της Βαλκανικής να κάνουν το ίδιο... Επιπλέον, επανέλαβε με νόημα πως η ΝΑΤΟική στρατιωτική δύναμη (KFOR) που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο είναι «σε κατάσταση επαγρύπνησης» και σε πλήρη ετοιμότητα «να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο». Πάντως, αρκετές ώρες πριν τη δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ σημειώθηκε βομβιστική επίθεση έξω απ' τα γραφεία του κόμματος «Δημοκρατική Ενωση Κοσσυφοπεδίου» στην πόλη Γκίλιανε, με αποτέλεσμα μόνο υλικές ζημιές...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συλλήψεις «τρομοκρατών», έξαρση του εθνικισμού

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.- Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι συνέλαβε 46 άτομα που φέρονται να έχουν δεσμούς με την αλ Κάιντα σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε πέντε επαρχίες της Τουρκίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι οι συλληφθέντες είναι 48. Σημειώνεται ότι στην αλ Κάιντα είχε αποδοθεί η επίθεση του Νοέμβρη του 2003 στην Ιστανμπουλ στην HSBC και το βρετανικό προξενείο.

Στο μεταξύ, σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο άλλα δύο περιστατικά που εντάσσονται στην έξαρση του σοβινισμού στην Τουρκία: Αγνωστοι πετροβόλησαν εκκλησία στη Σαμψούντα σε ώρα λειτουργίας σπάζοντας παράθυρα, ενώ στην ευρωπαϊκή πλευρά των στενών των Δαρδανελλίων, ένας ένοπλος κατέλαβε φέρι, υποστηρίζοντας ότι το έκανε «για την πατρίδα», ειδικότερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «φιλοαρμενικό» κλίμα στην Τουρκία μετά το φόνο του Χραντ Ντινκ.

Η αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας soL του ΚΚ Τουρκίας ανέφερε στο μεταξύ κάτι ενδιαφέρον: Η Τράμπζον (Τραπεζούντα) αποτελεί ένα «εργαστήριο εθνικισμού», σημείωσε, τονίζοντας τη δολοφονία ενός καθολικού ιερέα, την απόπειρα λιντσαρίσματος μελών της Ταγιάντ, της οργάνωσης των συγγενών των πολιτικών κρατουμένων για την αλληλοβοήθεια, και το γεγονός ότι η δολοφονία Ντινκ σχεδιάστηκε στην πόλη. Τα πάντα, ανέφερε η soL, από τη φτώχεια και την ανεργία ως τις αποτυχίες της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας (!) επιχειρείται να ενταχθούν σε ένα εθνικιστικό πλαίσιο στην πόλη, όπου έχει δημιουργηθεί μια μαζική σοβινιστική ψυχολογία. «Μια πόλη κατειλημμένη από τον ιμπεριαλισμό», σχολίασε η soL.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ._ Το δικαίωμα στην απεργία φαίνεται ότι μπήκε στο στόχαστρο του προεδρικού υποψηφίου Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του, ο Σαρκοζί εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει αλλαγές «στο πώς θα θεωρείται νόμιμη η συνέχιση μιας απεργίας», ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα και στα Πανεπιστήμια, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα καλύπτεται ενδελεχώς από το γαλλικό Σύνταγμα. Οι «ιδέες» του Σαρκοζί προκάλεσαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ._ Το 54% των Πολωνών τάσσεται ενάντια στην εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στη χώρα τους, ενώ από το 35% που υποστηρίζει κάτι τέτοιο δηλώνει ότι θα τασσόταν κατά, στην περίπτωση της χειροτέρευσης των σχέσεων με τη Ρωσία, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ._ Στις 11 Φλεβάρη θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία δημοψήφισμα ώστε να αποφασιστεί αν θα επιτραπούν οι αμβλώσεις για όλες τις γυναίκες μέχρι την 10η βδομάδα της εγκυμοσύνης τους. Σήμερα, οι αμβλώσεις επιτρέπονται στην Πορτογαλία μέσα στις πρώτες 12 βδομάδες αν και εφόσον απειλείται η ζωή της γυναίκας ή για να διατηρηθεί η διανοητική ή φυσική της υγεία.

ΛΑ ΠΑΣ._ Σε αναζήτηση νέου επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Yacimientos Petrolferos Fiscales Bolivianos (YPFB), βρίσκεται η κυβέρνηση του Εβο Μοράλες καθώς στο πλαίσιο των ανασχηματισμών και της προώθησης των αλλαγών στη χώρα, αποφασίστηκε η απομάκρυνση του μέχρι σήμερα επικεφαλής, Χουάν Κάρλος Ορτίς, καθώς το έργο του κρίθηκε «αρνητικό» όσον αφορά την προώθηση των εθνικοποιήσεων.

ΛΟΝΔΙΝΟ._ Συνεχίζεται το σίριαλ της «απόσυρσης» του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, αφού για μία φορά ακόμη αρνήθηκε να δηλώσει πότε θα αποχωρήσει και περιορίστηκε να πει πως θα παραμείνει στην εξουσία για «να τελειώσει αυτό που άρχισε», δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, στο πρόγραμμα των «ακαδημιών πόλεων» (δημόσιων σχολείων χρηματοδοτούμενων εν μέρει από ιδιώτες δωρητές) και τις αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση στο υπουργείο Εσωτερικών.

ΧΑΓΗ._ Η πρώτη δίκη του Διεθνούς Δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου στη Χάγη ορίστηκε χτες να πραγματοποιηθεί εις βάρος του Κογκολέζου επικεφαλής παραστρατιωτικής οργάνωσης, Τόμοας Λουμπάνγκα. Κατηγορείται για τη βίαιη στρατολόγηση παιδιών και εφήβων ως και 15 ετών και τη σκόπιμη αποστολή τους σε φονικές συγκρούσεις.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ._ Η Ινδονησία ενδέχεται να χάσει περίπου 2.000 νησιά (από το σύνολο των περίπου 18.000 νησιών) ως το 2030 εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, δήλωσε χτες στην Τζακάρτα ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρατσμάτ Βιτοέλαρ. Αιτία; Η πρόβλεψη πως η στάθμη των θαλάσσιων υδάτων θα ανέβει κατά 89 εκατοστά μέσα στα επόμενα 30 χρόνια...

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ-ΑΜΠΟΥΤΖΑ._ Στη θανάτωση 10.000 πουλερικών προέβησαν χτες οι ουγγρικές αρχές στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας μετά από τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων της γρίπης των πουλερικών. Στη Νιγηρία, διενεργούνται εξετάσεις σε 14 Νιγηριανούς που νοσηλεύονται με ύποπτα συμπτώματα της ασθένειας.

ΤΟΚΙΟ._ Επέκρινε αλλά δεν απέπεμψε από την κυβέρνησή του τον υπουργό Υγείας ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Αμπε. Η αφορμή δόθηκε όταν προχτές ο Χακούο Γιαναγκισάουα χαρακτήρισε τις γυναίκες «μηχανές αναπαραγωγής και τοκετού» στη διάρκεια εξαγγελιών για το κυβερνητικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας στην Ιαπωνία.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Το Σιν Φέιν λέει ΝΑΙ στην «αστυνομία»

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Το Σιν Φέιν εγκατέλειψε δεκαετίες εναντίωσης και ψήφισε μαζικά υπέρ της συνεργασίας με την αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας, άροντας ένα χαρακτηριζόμενο ως μεγάλο εμπόδιο στο δρόμο προς την αποκατάσταση της λειτουργίας της συγκυβέρνησης Καθολικών και Προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία, με το τελεσίγραφο της βρετανικής κυβέρνησης να λήγει στις 26 Μάρτη.

Η απόφαση πάρθηκε την Κυριακή σε ειδική συνεδρίαση παρουσία περισσότερων από 2.000 μελών του Σιν Φέιν, όπου με ανάταση της χειρός ψήφισαν στην πλειοψηφία τους υπέρ της συνεργασίας με την αστυνομική δύναμη, στην οποία κυριαρχούν οι προτεστάντες.

Κατά τους αναλυτές, η έκβαση της ψηφοφορίας συνιστά θρίαμβο για τον ηγέτη του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, τον πρώην διοικητή του IRA. Το «ναι» του Σιν Φέιν στη συνεργασία με την αστυνομική δύναμη, εννοείται ότι έγινε δεκτό με ενθουσιασμό τόσο από το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, όσο και από τον Ιρλανδό ομόλογό του, Μπέρτι Αχερν, καθώς αποτελεί θετική κίνηση, όπως τονίζουν για την αναβίωση της κυβέρνησης καθολικών - προτεσταντών, αλλά και της συμφωνίας της «Μεγάλης Παρασκευής».

ΓΑΛΛΙΑ
«Καμπανάκι» για τη θερμοκρασία του πλανήτη

ΠΑΡΙΣΙ.-

Αρχισε, χθες, στη γαλλική πρωτεύουσα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η τέταρτη, κατά σειρά, διάσκεψη εμπειρογνωμόνων από ολόκληρο τον κόσμο με θέμα τις κλιματολογικές αλλαγές. Η διάσκεψη, που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή 500 επιστημόνων στο κτίριο της UNESCO, έχει ως στόχο να καταλήξει σε μια πολυσέλιδη έκθεση, που θα παρουσιαστεί στον ΟΗΕ.

Βασικοί άξονες της έκθεσης θα είναι η επιστημονική καταγραφή της παρούσας κατάστασης, η καταγραφή των συνεπειών και των δυνατοτήτων προσαρμογής του πλανήτη στις νέες κλιματολογικές συνθήκες, καθώς και η παράθεση σειράς προτάσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων που ενοχοποιούνται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να φέρουν και το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης. Οπως επισημάνθηκε, σκοπός είναι μέχρι το 2010 να έχει υιοθετηθεί μια κοινή παγκόσμια διαφορετική πολιτική για το περιβάλλον, καθώς οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι, με βάση τους σημερινούς ρυθμούς, μέχρι το 2100 η θερμοκρασία της Γης θα έχει αυξηθεί κατά 1,4 - 5,8 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας δραματικές αλλαγές. Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι τεχνοκρατικό, αλλά πρωτίστως πολιτικό και απαιτεί ριζικότερες αλλαγές για να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης.

Τη διάσκεψη αυτή, που αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της την Παρασκευή, θα ακολουθήσει διήμερη σύνοδος που διοργανώνει ο Πρόεδρος Σιράκ, με ανάλογο θέμα, και τη συμμετοχή εκπροσώπων από 60 χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ