Τρίτη 30 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ._ Το δικαίωμα στην απεργία φαίνεται ότι μπήκε στο στόχαστρο του προεδρικού υποψηφίου Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του, ο Σαρκοζί εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει αλλαγές «στο πώς θα θεωρείται νόμιμη η συνέχιση μιας απεργίας», ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα και στα Πανεπιστήμια, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα καλύπτεται ενδελεχώς από το γαλλικό Σύνταγμα. Οι «ιδέες» του Σαρκοζί προκάλεσαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ._ Το 54% των Πολωνών τάσσεται ενάντια στην εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στη χώρα τους, ενώ από το 35% που υποστηρίζει κάτι τέτοιο δηλώνει ότι θα τασσόταν κατά, στην περίπτωση της χειροτέρευσης των σχέσεων με τη Ρωσία, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ._ Στις 11 Φλεβάρη θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία δημοψήφισμα ώστε να αποφασιστεί αν θα επιτραπούν οι αμβλώσεις για όλες τις γυναίκες μέχρι την 10η βδομάδα της εγκυμοσύνης τους. Σήμερα, οι αμβλώσεις επιτρέπονται στην Πορτογαλία μέσα στις πρώτες 12 βδομάδες αν και εφόσον απειλείται η ζωή της γυναίκας ή για να διατηρηθεί η διανοητική ή φυσική της υγεία.

ΛΑ ΠΑΣ._ Σε αναζήτηση νέου επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Yacimientos Petrolferos Fiscales Bolivianos (YPFB), βρίσκεται η κυβέρνηση του Εβο Μοράλες καθώς στο πλαίσιο των ανασχηματισμών και της προώθησης των αλλαγών στη χώρα, αποφασίστηκε η απομάκρυνση του μέχρι σήμερα επικεφαλής, Χουάν Κάρλος Ορτίς, καθώς το έργο του κρίθηκε «αρνητικό» όσον αφορά την προώθηση των εθνικοποιήσεων.

ΛΟΝΔΙΝΟ._ Συνεχίζεται το σίριαλ της «απόσυρσης» του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, αφού για μία φορά ακόμη αρνήθηκε να δηλώσει πότε θα αποχωρήσει και περιορίστηκε να πει πως θα παραμείνει στην εξουσία για «να τελειώσει αυτό που άρχισε», δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, στο πρόγραμμα των «ακαδημιών πόλεων» (δημόσιων σχολείων χρηματοδοτούμενων εν μέρει από ιδιώτες δωρητές) και τις αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση στο υπουργείο Εσωτερικών.

ΧΑΓΗ._ Η πρώτη δίκη του Διεθνούς Δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου στη Χάγη ορίστηκε χτες να πραγματοποιηθεί εις βάρος του Κογκολέζου επικεφαλής παραστρατιωτικής οργάνωσης, Τόμοας Λουμπάνγκα. Κατηγορείται για τη βίαιη στρατολόγηση παιδιών και εφήβων ως και 15 ετών και τη σκόπιμη αποστολή τους σε φονικές συγκρούσεις.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ._ Η Ινδονησία ενδέχεται να χάσει περίπου 2.000 νησιά (από το σύνολο των περίπου 18.000 νησιών) ως το 2030 εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, δήλωσε χτες στην Τζακάρτα ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρατσμάτ Βιτοέλαρ. Αιτία; Η πρόβλεψη πως η στάθμη των θαλάσσιων υδάτων θα ανέβει κατά 89 εκατοστά μέσα στα επόμενα 30 χρόνια...

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ-ΑΜΠΟΥΤΖΑ._ Στη θανάτωση 10.000 πουλερικών προέβησαν χτες οι ουγγρικές αρχές στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας μετά από τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων της γρίπης των πουλερικών. Στη Νιγηρία, διενεργούνται εξετάσεις σε 14 Νιγηριανούς που νοσηλεύονται με ύποπτα συμπτώματα της ασθένειας.

ΤΟΚΙΟ._ Επέκρινε αλλά δεν απέπεμψε από την κυβέρνησή του τον υπουργό Υγείας ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Αμπε. Η αφορμή δόθηκε όταν προχτές ο Χακούο Γιαναγκισάουα χαρακτήρισε τις γυναίκες «μηχανές αναπαραγωγής και τοκετού» στη διάρκεια εξαγγελιών για το κυβερνητικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας στην Ιαπωνία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπέρ του δικαιώματος των αμβλώσεων (2007-02-13 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι νεκροί στην Ινδονησία... (2006-08-09 00:00:00.0)
Επιβεβαίωση κρουσμάτων σε Αίγυπτο και Ινδονησία (2006-04-12 00:00:00.0)
Εν αναμονή των εργαστηριακών εξετάσεων (2005-10-12 00:00:00.0)
Νέα μέτρα και η «Roche» θησαυρίζει (2005-09-23 00:00:00.0)
Πιθανή πανδημία από ιούς και μονοπώλιο (2005-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ