ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πλατιά σύσκεψη την Πέμπτη

Σύσκεψη με στόχο την οργάνωση της δράσης των φορέων της περιοχής ενάντια στα σχέδια της ΔΕΗ, διοργανώνει την Πέμπτη 8 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας. Καταθέτει το πλαίσιο διεκδικήσεων που προτείνει, πάνω στο οποίο καλεί όλους τους φορείς να συσπειρωθούν και να οργανώσουν τη δράση τους.

Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας καλεί σε αγώνα για φθηνό πετρέλαιο, περιβάλλον καθαρό ανθρώπινο, ασφαλή δουλιά με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο κόστος ζωής, ηλεκτρική ενέργεια αποκλειστικά δημόσια, ενταγμένη σε ενιαίο φορέα διαχείρισης όλων των πηγών ενέργειας, ενιαίο δημόσιο φορέα αποκατάστασης του περιβάλλοντος και αξιοποίησης της περιοχής.

Επίσης διεκδικεί: Αμεσα αποκατάσταση των εδαφών και μέτρα για το περιβάλλον. Προσλήψεις 5.000 μονίμων εργαζομένων στην περιοχή για να μη χαθεί η τεχνογνωσία από τη ΔΕΗ. Μόνιμη σταθερή δουλιά με ελεύθερο χρόνο για όλους τους εργαζόμενους. Μετεγκαταστάσεις των οικισμών που πλήττονται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ. Στήριξη του λιγνίτη ως εθνικού καυσίμου. Αντικατάσταση μονάδων της ΔΕΗ με σύγχρονες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Λάθος πόρτα χτύπησαν οι εργολάβοι

Η χτεσινή συγκέντρωση στα δικαστήρια έδειξε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και το αίμα των συναδέλφων τους

Ασφυκτικά γεμάτος από εργάτες ο διάδρομος των δικαστηρίων Πειραιά στη χτεσινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων
Ασφυκτικά γεμάτος από εργάτες ο διάδρομος των δικαστηρίων Πειραιά στη χτεσινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων
Νέα σφοδρή επίθεση έχει εξαπολύσει το κύκλωμα εφοπλιστών και εργολάβων, αυτή τη φορά στην «καρδιά» των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που είναι τα ταξικά τους σωματεία. Με βιομηχανία δικαστικών διώξεων προσπαθούν να ανακόψουν τη μεγάλη ταξική συσπείρωση και τη δράση που αναπτύσσουν τα σωματεία, που έχουν ως αποτέλεσμα να αποσπούν κατακτήσεις. Χτες το μεσημέρι, η Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών κατέθεσε, αιφνιδιαστικά, ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, απαιτώντας να χαρακτηριστεί παράνομη η 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει το Συνδικάτο από κοινού με τα άλλα Σωματεία της Ζώνης για την Τρίτη 6 του Νοέμβρη. Η δίκη «στήθηκε» σε λιγότερο από δύο ώρες (!), ενώ η απόφασή της θα βγει την ερχόμενη Δευτέρα.

Η απεργία της Τρίτης κηρύχτηκε γιατί αυτή τη μέρα θα εκδικάζεται άλλη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της εργοδοτικής Ενωσης σε βάρος συνολικά όλων των σωματείων της Ζώνης, αξιώνοντας το μνημείο που έχουν αναγείρει τα σωματεία μέσα στη Ζώνη να καταστραφεί επειδή καταγγέλλει τα εργοδοτικά εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης.

Στη γενικότερη επίθεσή τους, οι εργοδότες της Ζώνης χτύπησαν λάθος πόρτα. Αυτό επιβεβαιώθηκε και χτες. Ο τρίτος όροφος των δικαστηρίων Πειραιά μετατράπηκε σε τόπο συγκέντρωσης, αφού γέμισε ασφυκτικά από εργάτες όλων των ειδικοτήτων της Ζώνης και τις διοικήσεις των σωματείων. Εσπευσαν με τις φόρμες της δουλιάς, με τη μουντζούρα ακόμα στα χέρια και το πρόσωπο να υπερασπίσουν το Συνδικάτο Μετάλλου. Η επόμενη δυναμική απάντηση θα δοθεί με την απεργία της Τρίτης, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό και πορεία στα δικαστήρια. Συνεχίζουν με τη μαζική τους παρουσία στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 7 του μήνα και έπεται συνέχεια.

Στο πλευρό των εργατών της Ζώνης βρέθηκαν εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων και άλλοι, ενώ 12 σωματεία του Πειραιά και τρεις αγωνιστικές παρατάξεις έχουν υπογράψει κείμενο συμπαράστασης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΟΤΑ
Στρατηγική συναίνεση πίσω από τη ματαίωση της απεργίας

Σε δυνάμωμα του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα καλεί τους εργαζόμενους η ΔΑΣ ΟΤΑ

Τη μεθόδευση των ηγεσιών ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που ξεπούλησαν τον κλάδο των ΟΤΑ και επιτρέπουν στην κυβέρνηση τη χρησιμοποίησή του για να διευκολυνθεί η συνολικότερη αντεργατική πολιτική, καταγγέλλει με χτεσινή της ανακοίνωση η ΔΑΣ ΟΤΑ και καλεί τους εργαζόμενους «να εγκαταλείψουν μαζικά τις συνένοχες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ και να οργανωθούν δυναμικοί ταξικοί αγώνες που έρχονται σε σύγκρουση με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής». Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση η συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα στις 7 του Νοέμβρη.

Υπενθυμίζουμε ότι οι πλειοψηφίες στις ΠΟΕ ΟΤΑ και ΠΟΠ ΟΤΑ ματαίωσαν, πριν ακόμα ξεκινήσουν, τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Ετσι, τονίζει η ΔΑΣ, η κυβέρνηση πέτυχε, χωρίς μάλιστα μεγάλο κόστος, να είναι «ήσυχο» το κίνημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το επόμενο διάστημα. Τη στιγμή που, εκτός των άλλων, μέσω του «Καποδίστρια 2» τα σχολεία και τα νοσοκομεία θα περάσουν στους δήμους και το χέρι της εργατικής και λαϊκής οικογένειας θα μπαίνει πιο βαθιά στην τσέπη. Θα υπάρξει τοπική φορολογία και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης θα γενικευτούν μέσα από την ΤΑ.

Η πλειοψηφία αποδέχτηκε κάποια ψίχουλα στο ειδικό επίδομα και το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ΒΑΕ. Σχέδιο το οποίο, αν ψηφιστεί, θα αποτελέσει «μπούσουλα» για το χτύπημα των ΒΑΕ στο σύνολο των εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πλειοψηφίες αυτές δεν είναι η πρώτη φορά που σταμάτησαν απεργία με πρόσχημα κάποιες δεσμεύσεις ή κάποια ψίχουλα που πήραν. Η ΔΑΣ επισημαίνει ότι μετά την εξέλιξη αυτή είναι ανάγκη «ως εργαζόμενοι να συζητήσουμε ολοκληρωμένα τις εξελίξεις στα Σωματεία μας και να προβάλουμε το ολοκληρωμένο πλαίσιο της ΔΑΣ ΟΤΑ, κάνοντας βήματα μπροστά για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Βρήκαν το πρόσχημα για «διάλογο»

Ματαίωσαν την απεργία που είχαν εξαγγείλει για τη Δευτέρα

Η συμβιβασμένη πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ (ΣΥΝ) - επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τον εχθρικό της ρόλο απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων, ματαιώνοντας την προγραμματισμένη απεργία της ερχόμενης Δευτέρας για τον προωθούμενο διαμελισμό της επιχείρησης και πηγαίνοντας σε «διάλογο» με τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Για να κουκουλώσουν τις ευθύνες τους, ισχυρίστηκαν τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης ότι σταμάτησαν την απεργία, γιατί δήθεν συμφώνησαν με τη διοίκηση της ΔΕΗ ότι «δε θα υπάρξει εισήγηση για το διαμελισμό της επιχείρησης» στο ΔΣ της ΔΕΗ στις 13 Νοέμβρη. Αλλά χτες το μεσημέρι, η πλειοψηφία ανακοίνωνε ότι η συμφωνία προβλέπει «την εκπόνηση μελετών για τη διερεύνηση σκοπιμότητας αναδιάρθρωσης της επιχείρησης» και «διαβούλευση με βάση τις προτάσεις των δύο μερών», που θα ολοκληρωθούν εντός 6μήνου. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι δε θα γίνει η εισήγηση για την αναδιάρθρωση (το διαμελισμό) στις 13 Νοέμβρη. Μια τέτοια δέσμευση μόνο ρητά μπορεί να αναφέρεται, δεν υπονοείται, δεν ερμηνεύεται. Ομως ακόμα και να υπήρχε, όχι μόνο δε βάζει εμπόδια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά τη «νομιμοποιεί» αφού η πλειοψηφία δέχεται να τη συζητήσει.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν στην άκρη αυτές τις πλειοψηφίες, να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις για την οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων τους. Να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 7 Νοέμβρη.

ΔΑΣ ΣΤΟΝ «ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ»
Συνέλευση μάχης η αυριανή

Να απορρίψουν όποιες προτάσεις ή συμφωνίες δεν ικανοποιούν το αίτημά τους για σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα, με μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, να επιβάλουν την ταξική κατεύθυνση του σωματείου, παίρνοντας μαζικά μέρος στην αυριανή γενική συνέλευση (3 μ.μ.), καλεί τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Αστέρας Βουλιαγμένης» η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» εργαζομένων στο ξενοδοχείο.

Με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζόμενων και τονίζει ότι «η αποφασιστική παρέμβαση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων όλο το προηγούμενο διάστημα και η συμπαράσταση των ταξικών συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έδειξαν στην πράξη ότι η ενότητα της εργατικής τάξης βρίσκεται στη δράση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας». Καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματα που πρέπει και τη Δευτέρα, 5 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα να βρίσκονται στη Βουλή όπου και συζητιέται Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ που κατέθεσε ο βουλευτής Γιώργος Μαυρίκος.

Στον αντίποδα, σημειώνεται, οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού έπαιξαν το δικό τους ρόλο. Αντί η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου να αποφασίσει με μαζικές διαδικασίες και ανοιχτά διοικητικά συμβούλια την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, προτίμησε να συνδιαλέγεται κρυφά, απαγορεύοντας μάλιστα στην εκπρόσωπο του κλαδικού σωματείου να πάρει μέρος στην τελευταία συνάντηση, την ίδια ώρα που η εργοδοσία κάλεσε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας να μεσολαβήσει για ...«διάλογο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ