ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΙΕΡΙΑ
Ο αγωνιζόμενος λαός συνεχίζει τον αγώνα του

Ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος στο αιματοβαμμένο κελί του. Η εικόνα μαρτυρά τις ...περιποιήσεις που δέχθηκε

Status

Ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος στο αιματοβαμμένο κελί του. Η εικόνα μαρτυρά τις ...περιποιήσεις που δέχθηκε
Καταρρέει σιγά σιγά η επιχείρηση παγίδευσης των δύο κομμουνιστών που ξυλοκοπήθηκαν άγρια τα ξημερώματα της Τρίτης στο Λιμάνι της Γρίτσας, επειδή θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την παρουσία στην περιοχή τους των αμερικανικών φονικών στρατευμάτων. Ο αγωνιζόμενος λαός της Πιερίας συνεχίζει τον αγώνα του ενάντια στη μετατροπή του τόπου του σε μόνιμο ορμητήριο θανάτου των ιμπεριαλιστών και καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις νέες παραχωρήσεις προς τους επικυρίαρχους. Οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της Κατερίνης για να καταγγείλει την επικίνδυνη αυταρχική και τρομοκρατική πρακτική της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, που στόχο έχει να διασφαλίσει την ομαλή συνέχιση του δολοφονικού έργου των ιμπεριαλιστικών στρατών που περνούν από τη χώρα μας.

Οι δύο κομμουνιστές Ζ. Καρακίτσιος και Δ. Κουρίτας φαίνεται πως πλήρωσαν τον εκνευρισμό των Αμερικανών και Ελλήνων αξιωματούχων. Τόσο εξαιτίας της αγωνιστικής αντίδρασης των πολιτών που τα χαράματα της Τρίτης ήρθαν αντιμέτωποι με την τεράστια αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα όσο και από την αντίδραση του καιρού (έβρεχε καταρρακτωδώς), έβλεπαν πως η επιχείρηση επιβίβασης των 1.200 πεζοναυτών στα τρία πλοία που είχαν ελλιμενιστεί θα καθυστερούσε τουλάχιστον μια μέρα. Το σκηνικό ήρθε να συμπληρώσει ένας λάθος ελιγμός ενός «Χόβερκραφτ», το οποίο κόντεψε να πάρει παραμάζωμα τη σκηνή που είχε στηθεί από το προηγούμενο βράδυ για να προστατευτούν οι αξιωματούχοι του στρατού της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Εκείνη τη στιγμή άλλωστε τραυματίστηκε και ο αστυνομικός διευθυντής Πιερίας Νικόλαος Μπέτσιος, που δυστυχώς σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης παρουσιάστηκε ως τραυματισθείς στα γεγονότα της Γρίτσας.

Η επιχείρηση αποχώρησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που επέστρεφαν από το Κοσσυφοπέδιο, όπου συμμετείχαν στην άσκηση «Δυναμική απάντηση 2000», τελικά ολοκληρώθηκε χτες αργά το μεσημέρι. Από τότε το Λιμάνι της Γρίτσας αποδόθηκε και πάλι στους κατοίκους της περιοχής, μέχρι νεωτέρας διαταγής.

Στο μεταξύ το Σάββατο 15 Απρίλη στις 12 το μεσημέρι θα περάσει τη διαδικασία του αυτοφώρου ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος, μέλος της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Λιτοχώρου, ο οποίος ζήτησε και πήρε τριήμερη αναβολή για την απολογία του. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν αφορούν την πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, αντίσταση και απείθεια. Ο 18χρονος Δ. Κουρίτας εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Κατερίνης με τραύματα στο κεφάλι, το θώρακα και τα πόδια.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Αύριο η μαχητική απάντηση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7.00 το απόγευμα στη πλατεία. Αυτοκινητοπομπή ξεκινά από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 5.30 το απόγευμα

Μαζική και μαχητική απάντηση στην τρομοκρατική κατρακύλα της κυβέρνησης και των μηχανισμών της ετοιμάζεται να δώσει ο αγωνιζόμενος λαός της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης. Αύριο Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα, οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Κατερίνης. Στις 5.30 μμ θα ξεκινήσει αυτοκινητοπομπή από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με προορισμό την Κατερίνη.

Η Επιτροπή Ειρήνης Πιερίας και η Αντιπολεμική Επιτροπή Θεσσαλονίκης καλούν το λαό της περιοχής, κάθε δημοκράτη και πατριώτη να καταδικάσει την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης και τη διαρκώς εντεινόμενη βία και τρομοκρατία σε βάρος όσων αντιστέκονται στις επιλογές της και να απαιτήσει αγωνιστικά την απεμπλοκή της χώρας από το βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών.

Στο πλευρό των θυμάτων του βάρβαρου ξυλοδαρμού, Ζ. Καρακίτσιου και Δ. Κουρίτα, στέκονται και με ανακοινώσεις τους οι δύο φορείς.

Συγκεκριμένα, τις βιαιότητες των αστυνομικών οργάνων ενάντια σε φιλειρηνιστές της Πιερίας, που διαμαρτύρονταν ενάντια στη διακίνηση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην παραλία του Λιτόχωρου, καταγγέλλει η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων Θεσσαλονίκης και εκφράζει την αλληλεγγύη της στα θύματα της αστυνομικής αγριότητας. Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι ο λαός μας όπως πριν έτσι και μετά τις εκλογές, δε θα δεχτεί αδιαμαρτύρητα την καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δε θα σταματήσει να καταγγέλλει τη μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δολοφόνων. Πρέπει να γνωρίζει καλά η κυβέρνηση ότι ο λαός μας, όπως κατά την περίοδο των βάρβαρων βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία έτσι και τώρα, δε θα σταματήσει να εκφράζει την αντίθεσή του στα σχέδια της «Νέας Τάξης» για την περιοχή».

Ως δείγμα των όσων θα επακολουθήσουν στη νέα θητεία της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει την τρομοκρατική επίθεση της αστυνομίας, η Επιτροπή Ειρήνης Πιερίας και σημειώνει: «Το τρομοκρατικό γεγονός αποδεικνύει ότι η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και το προηγούμενο διάστημα έπραττε, θα συνεχίσει να δίνει εξετάσεις στους Αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστές χτυπώντας εκείνους τους Ελληνες αγωνιστές που αντιστέκονται στη μετατροπή της χώρας μας σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ σε βάρος των λαών της περιοχής. Σε εκείνους τους αγωνιστές που παλεύουν για να μη μετατραπούν τα χώματά μας σε «πεδίο βολής, που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι».

Εμείς δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα. Η τρομοκρατία δε μας πτοεί, αλλά μας πεισμώνει για να συνεχίσουμε».

Μνημείο προβοκάτσιας

Η ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας

Ο 18χρονος Δημήτρης Κουρίτας, με εμφανή τα σημάδια του ξυλοδαρμού στο πρόσωπο και τα χέρια

Status

Ο 18χρονος Δημήτρης Κουρίτας, με εμφανή τα σημάδια του ξυλοδαρμού στο πρόσωπο και τα χέρια
Μόνο ως μνημείο παραπληροφόρησης, στο πλαίσιο της επιχείρησης συγκάλυψης των εγκληματικών της ευθυνών, μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, με την οποία ενημέρωσε τον Τύπο για τα τραγικά γεγονότα της Γρίτσας και τα όσα ακολούθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης, όπου επί 5 ώρες ήταν εξαφανισμένοι οι δύο κομμουνιστές, Ζαχαρίας Καρακίτσιος και Δημήτρης Κουρίτας.

Οφείλουμε να επαναλάβουμε γνωστά ίσως γεγονότα. Οι δύο κομμουνιστές ξυλοκοπήθηκαν άγρια τα χαράματα της Τρίτης στο λιμάνι της Γρίτσας Λιτοχώρου, από δεκάδες άνδρες της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Λίγο μετά τις 6 το πρωί, μεταφέρθηκαν αιμόφυρτοι και σιδεροδέσμιοι, στο Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης όπου κρατούνταν μέχρι τις 11.30.

Από τις 7 το πρωί, τους αναζητούσαν συγγενείς, δικηγόροι και στελέχη του ΚΚΕ. Μέχρι τις 11.30 όμως, ο διοικητής του ΑΤ Κατερίνης κ. Παπαγεωργίου, ο υπασπιστής του διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης κ. Τζίμας και όλοι σχεδόν οι αρμόδιοι αρνούνταν ότι τους έχουν συλλάβει. Η κράτησή τους αποκαλύφθηκε μέσα από μια σκηνή φρίκης, όταν ο Ζ. Καρακίτσιος, παρά τα τραύματα και την πολύωρη αιμορραγία, κατάφερε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς που τους είχαν φιμώσει το στόμα και να φωνάξει, χτυπώντας παράλληλα την πόρτα του δωματίου όπου τους κρατούσαν. Ετσι και μόνον έτσι, εντόπισαν οι σύντροφοί τους πού βρίσκονται. Η θέα απάνθρωπη. Στέκονταν μέσα στο «κελί» που ήταν γεμάτο από το αίμα, που επί ώρες έχαναν οι δύο αγωνιστές. Τότε, μετά από απαίτηση των στελεχών του ΚΚΕ, κλήθηκε το ασθενοφόρο για να τους μεταφέρει στο νοσοκομείο Κατερίνης.

Αφήνουμε ασχολίαστα τα περί «προσπάθειας αυτοτραυματισμού του μπροστά στα στελέχη του ΚΚΕ», αφού μόνο στη σφαίρα της φαντασίας μπορούν να καταγραφούν.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της, με την οποία ενημέρωσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και παράλληλα απάντησε στις καταγγελίες της ΝΕ του ΚΚΕ, αναφέρεται για τον Ζαχαρία Καρακίτσιο:

«Κατά το χρόνο κράτησής του στο Αστυνομικό κατάστημα, η συμπεριφορά των αστυνομικών ήταν η πρέπουσα, ζητήθηκε δε επανειλημμένως από αξιωματικούς του Τμήματος, όπως μεταφερθεί για παροχή πρώτων βοηθειών στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κατερίνης, πράγμα το οποίο ο ίδιος αρνείται επίμονα, παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών και ενώ στην αρχή της προσαγωγής και σύλληψής του δεν ανέφερε τραυματισμό».

Ποιον μπορεί να πείσει, άραγε, αυτός ο ισχυρισμός; Οι άνθρωποι που τον ξυλοκόπησαν, ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που τον μετέφεραν στο Τμήμα αιμόφυρτο. Επρεπε ο ίδιος να δηλώσει πως είχε τραυματιστεί; Από τις 6 το πρωί ως τις 11.30, δεν έβλεπαν το δωμάτιο που είχε πλημμυρίσει από τα αίματα; Δεν είδαν αυτά που είδαν όλοι όσοι αντίκρισαν τον Ζ. Καρακίτσιο, την ώρα που έμπαινε στο ασθενοφόρο; Τα σημάδια σε κάθε εμφανές σημείο του σώματός του και το ξεραμένο από ώρες αίμα;

Και, άραγε, πώς μπορούμε να πιστέψουμε πως οι ίδιοι του πρότειναν να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, όταν μέχρι την ώρα της αποκάλυψης αρνούνταν πως τον έχουν συλλάβει;

Το ίδιο κατάπτυστο είναι και το σημείο που αναφέρεται στην κράτηση του 18χρονου Δημήτρη Κουρίτα. «Αφέθηκε ελεύθερος και δε συνελήφθη, όπως διαδόθηκε καθ' όσον δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος του». Αλήθεια, αφού δε συνελήφθη, γιατί κρατούνταν στο «μπουντρούμι» μέχρι τις 11.30 και αποκρυπτόταν η «παρουσία» του στο Τμήμα;

Καμία ντροπή, κανένα ίχνος μεταμέλειας ή έστω αποδοχής των εγκληματικών τους «λαθών» δε φαίνεται πουθενά. Φτάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται πως ο νεαρός «στο νοσοκομείο Κατερίνης μετέβη κατόπιν προτροπής στελεχών του παραπάνω κόμματος (ΚΚΕ), χωρίς να φαίνεται καμία εξωτερική κάκωση». Λες και δε γνωρίζουν πως την ώρα που εντοπίστηκε από τους συντρόφους του δε θυμόταν ούτε το όνομά του. Λες και δεν έπεσε και αυτός θύμα της κτηνώδους επίθεσής τους. Λες και δε μεταφέρθηκε ματωμένος στο νοσοκομείο.

Αλλά και μόνο η παραμονή του για δεύτερη μέρα στο νοσοκομείο αποδεικνύει πως θα έπρεπε να ντρέπονται για τα ψεύδη τους.

«Πέραν τούτων, λοιπές ανακοινώσεις εκτιμούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και διαδίδονται για σχηματισμό εντυπώσεων», καταλήγει η ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας. Η πραγματικότητα, όμως, δυστυχώς γι' αυτούς, φαίνεται και στις φωτογραφίες, που αποτυπώνουν επακριβώς την κατάσταση, στην οποία βρίσκονταν επί ώρες οι δύο κρατούμενοι. Και μαρτυρά την απανθρωπιά, την καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ
Να αποδοθούν οι ευθύνες

Βάφτηκε κόκκινο το πάτωμα στο αστυνομικό τμήμα Κατερίνης, καθώς επί έξι ώρες οι ξυλοδαρμένοι δεν μεταφέρονταν στο νοσοκομείο

Status

Βάφτηκε κόκκινο το πάτωμα στο αστυνομικό τμήμα Κατερίνης, καθώς επί έξι ώρες οι ξυλοδαρμένοι δεν μεταφέρονταν στο νοσοκομείο
Να αποδοθούν οι ευθύνες για τα τραγικά γεγονότα της Γρίτσας και τα όσα συνέβησαν στη συνέχεια στο Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης, ζητά το Σωματείο Αστυνομικών Υπαλλήλων Πιερίας που αποδέχεται πως υπήρξαν παραλείψεις από την πλευρά της υπηρεσίας του. Παράλληλα καταγγέλλει ως απαράδεκτο το γεγονός ότι στερήθηκε από τους δύο κρατούμενους το δικαίωμα συνηγόρου και παροχής ιατρικής βοήθειας. Μάλιστα καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να τους χρησιμοποιεί ως συνοδεία ασφαλείας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που μπαινοβγαίνουν στη χώρα. Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του, ο Χρήστος Φωτόπουλος, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και πρόεδρος του τοπικού Σωματείου, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες με κλιμάκιο του ΚΚΕ, κατόπιν αιτήματος του Σωματείου.

Οπως ανέφερε ο Χ. Φωτόπουλος, το επεισόδιο αυτό δε θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε η απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί την περιοχή του Λιτοχώρου για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Παρά τις όποιες επιφυλάξεις τους για το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα στη Γρίτσα και την αφορμή της επίθεσης, ο Χ. Φωτόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά πως υπήρξαν παραλείψεις από πλευράς της υπηρεσίας. «Δε νοείται να συλλαμβάνεται άτομο το οποίο ελαφρά ή σοβαρά τραυματισμένο να οδηγείται στο αστυνομικό κατάστημα, να γίνεται γνώση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και να μην επιτρέπεται στο συνήγορό του να έρθει σε επαφή με τον κρατούμενο. Οφειλαν εφόσον ήταν τραυματισμένος, να τον οδηγήσουν στο νοσοκομείο. Οπως τον έφεραν ως εδώ, όφειλαν να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια να ενημερώσουν τους οικείους του ή και τα στελέχη του ΚΚΕ που τον αναζητούσαν. Είναι καταδικαστέες όλες αυτές οι ενέργειες. Μας οδηγούν πολλά χρόνια πίσω. Εμείς ως εργαζόμενοι πρέπει να λέμε την αλήθεια. Τώρα τρέχουμε να διορθώσουμε τα σφάλματά μας».

Ο Γραμματέας Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Ηλίας Γκουτζιγιάννης, διευκρίνισε πως το Κόμμα βρίσκεται πάντα αλληλέγγυο στα αιτήματα των αστυνομικών υπαλλήλων όπως και στα αιτήματα όλων των εργαζομένων του τόπου. Και σημείωσε: «Πρώτα απ' όλα καταλογίζουμε ευθύνες στην κυβέρνηση. Τονίσαμε πως πιστεύουμε ότι τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών δεν ταυτίζονται με τις ενέργειες και τις εγκληματικές ευθύνες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας.

Θεωρούμε ότι η κτηνώδης αυτή επίθεση που εκτελέστηκε κατόπιν εντολών, αποτελεί ένα πρώτο δείγμα γραφής των όσων θα ακολουθήσουν με το δεύτερο κύμα "εκσυγχρονισμού" της κυβέρνησης και δηλώνουμε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αντιστέκεται στην πολιτική υποτέλειας της κυβέρνησης. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια του λαού μας».

Κατέρρευσε η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας

Μεθαύριο Σάββατο 15 του Απρίλη στις 12 το μεσημέρι θα οδηγηθεί στο Αυτόφωρο ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος, θύμα της κτηνώδους επίθεσης δεκάδων αστυνομικών και της προσπάθειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας να το ρίξει στα κάτεργα, στήνοντας βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του. Η στημένη κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας που κατέθεσε με τη δικογραφία που σχημάτισε η Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, κατέρρευσε σε λιγότερο από 24ωρες, όπως αναμένεται να καταρρεύσει και κάθε άλλη χαλκευμένη κατηγορία εναντίον του και να αποκαλυφθεί τελικά το απάνθρωπο και βάρβαρο πρόσωπο όσων έδωσαν εντολή για τη βάναυση μεταχείριση του κομμουνιστή αγωνιστή.

Χτες το πρωί ο Ζ. Καρακίτσιος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Κατερίνης όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος, για να οδηγηθεί στη συνέχεια στην Εισαγγελία. Μετά την έξοδό του από τη χειρουργική κλινική, μεταφέρθηκε στο γραφείο προανάκρισης του Αστυνομικού Τμήματος Κατερίνης, όπου μετά τη σχηματισθείσα δικογραφία σε βάρος του, οδηγήθηκε στην εισαγγελία. Στο πλευρό του από την πρώτη ώρα της απίστευτα βάρβαρης μεταχείρισής του, βρίσκονταν οι στενοί συγγενείς, οι φίλοι και οι σύντροφοί του.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ο Ζ. Καρακίτσιος μεταφέρθηκε στα δικαστήρια και παρουσιάστηκε στην εισαγγελέα πρωτοδικών Β. Θεοδώρου, η οποία τελικά τον παρέπεμψε στο Αυτόφωρο με τις κατηγορίες της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της αντίστασης κατά της αρχής, της απείθειας και της παράβασης διατάξεων του Κ.Ο.Κ. Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, ο συνήγορός του ζήτησε και πήρε τριήμερη αναβολή προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπιση τού αγωνιστή που αντιμετωπίζει τις αισχρά κατασκευασμένες κατηγορίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας. Ο Ζ. Καρακίτσιος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.

Οπως σχολίασε ο συνήγορος υπεράσπισης Ν. Πουλικίδης, η κατηγορία της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, αφορά κυρίως το μέσο με το οποίο φέρεται να τις προκάλεσε, δηλαδή το αυτοκίνητό του και όχι τις ίδιες τις βλάβες που υπέστη ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χ. Ιορδανίδης, που χτες νωρίς το πρωί πήρε εξιτήριο και μάλιστα ήταν παρών στην Εισαγγελία, αφού είναι ένας εκ των μαρτύρων κατηγορίας.

ΝΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός να αντιταχτεί στα σχέδια των ΝΑΤΟικών

Οπως είναι ήδη γνωστό, στο διάστημα ανάμεσα στις 20 Μάη και 10 Ιούνη, διεξάγεται στη χώρα μας η τελική φάση της ετήσιας ΝΑΤΟικής άσκησης «DYNAMIC MIX». Η άσκηση, θα έχει επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και θα διευθύνεται από το στρατηγείο της Λάρισας, ενώ ένα μέρος της, θα γίνει και στην Κυπαρισσία.

Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Αυτή η άσκηση δεν έχει καμιά σχέση με την αμυντική ετοιμότητα της χώρας μας, με τη διασφάλιση της ικανότητας του στρατού μας να μπορεί να υπερασπίζει την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Αντίθετα, είναι μια άσκηση προετοιμασίας της επιθετικής μηχανής των ιμπεριαλιστών στη ΝΑ Ευρώπη, για νέες επεμβάσεις και δολοφονικές επιδρομές ενάντια στους λαούς, παρόμοιες μ' αυτή που έκαναν στη Γιουγκοσλαβία».

Η συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων, τονίζεται στην ανακοίνωση, βοηθάει τα εγκληματικά σχέδια και τα μετατρέπει σε διμοιρία των ιμπεριαλιστικών φαλάγγων. Η παροχή εδάφους και διευκολύνσεων μετατρέπει την Ελλάδα σε συνένοχο - θύτη, αλλά ταυτόχρονα και σε θύμα των επιδιώξεων της «λυκοσυμμαχίας». Καταγγέλλουμε, συνεχίζουν, λοιπόν γι' άλλη μια φορά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ως υπάλληλο του ΝΑΤΟ και στης αστικής τάξης, ως επικίνδυνο εχθρό των λαών (μαζί και του δικού μας λαού).

Καλούμε το οργανωμένο φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, τις οργανώσεις της νεολαίας, της εργατικής τάξης και του λαού μας, να συνεννοηθούν και να συντονίσουν τα βήματά τους, ώστε να εναντιωθούμε αποφασιστικά στη νέα πρόκληση της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ. Κλείνοντας την ανακοίνωσή του, οι κομμουνιστές καλούν τους παράγοντες της περιοχής που αντικειμενικά εμπλέκονται, δηλαδή, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες του νομού. Καθώς επίσης και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και τις νομαρχιακές ή τοπικές οργανώσεις όλων των κομμάτων, να πάρουν θέση.

Ολοι όσοι διδάσκουν την προσήλωση, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, στα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της φιλίας με τους λαούς (εκπαιδευτικοί, κλήρος, εκκλησία κ.ά.). Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει απ' το χέρι του, για να υπάρξει μια μαζική και μαχητική απάντηση του λαού της Μεσσηνίας, για να μην πραγματοποιηθεί η ΝΑΤΟική άσκηση. Εξω οι φονιάδες από τα χώματά μας!

Ανακοινώσεις καταδίκης από μαζικούς φορείς

Πλήθος ανακοινώσεων καταγγελίας, εναντίον της εγκληματικής επίθεσης των αστυνομικών δυνάμεων κατά των διαδηλωτών στο Λιτόχωρο και του άγριου ξυλοδαρμού του Ζαχαρία Καρακίτσιου και του Δημήτρη Κουρίτα, εξέδωσαν ήδη πολλές οργανώσεις μαζικών φορέων της χώρας μας

Οι διοικήσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» με κοινή ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν: «Η εγκληματική επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών στο Λιτόχωρο, πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εθνικών εκλογών, καταδείχνει την κτηνωδία και τη βαρβαρότητα, αλλά και το αποκρουστικό πρόσωπο της αυταρχικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στους αγωνιστές και στο λαϊκό κίνημα».

Η συγκεκριμένη επίθεση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, της Αστυνομίας δείχνει τους δεσμούς και την πλήρη υποταγή του ΠΑΣΟΚ στο διαρκές έγκλημα που συντελείται από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε βάρος των λαών της Βαλκανικής. Ταυτόχρονα, τονίζεται, αποτελεί επίδειξη πυγμής της Αστυνομίας, σηματοδοτεί την πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ και σηματοδοτεί τη νέα επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις και στα δημοκρατικά δικαιώματα του εργαζόμενου λαού.

Οι ναυτεργάτες, αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τον εργαζόμενο λαό και απαιτούμε:

  • Η Ελλάδα να διαχωρίσει τη θέση της από τα τυχοδιωκτικά πολεμικά σχέδια και ενέργειες της "Νέας Τάξης" των Ευρωπαίων και Αμερικάνων ιμπεριαλιστών.
  • Να μη δοθεί καμιά διευκόλυνση στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα κατοχής από τη χώρα μας.
  • Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από τη Γιουγκοσλαβία.
  • Να φύγουν το ΝΑΤΟ, οι βάσεις και τα πυρηνικά από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
  • Να διαλυθεί το ΝΑΤΟ.
  • Οι λαοί να ορίζουν μόνοι τους τις τύχες τους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ