ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Παγανιά» για τα μονοπώλια

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Η Γερμανία επιθυμεί μία ισότιμη συνεργασία με τη Λατινική Αμερική», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, προσπαθώντας να μετριάσει τις εντυπώσεις από την αντιπαράθεση μεταξύ της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες.

Αφορμή της αντιπαράθεσης ήταν οι δηλώσεις Μέρκελ στο Γερμανικό Πρακτορείο (DPA), όπου είχε πει, με αφορμή τη Σύνοδο ΕΕ-Λατινικής Αμερικής (16 και 17 του Μάη) και την περιοδεία σε χώρες της περιοχής από τις 13 έως τις 20 του Μάη - Βραζιλία, Κολομβία, Μεξικό και Περού - ότι «αριστερές πολιτικές που προωθούνται από ηγέτες όπως ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες δεν είναι λύση... Βάσει της ευρωπαϊκής εμπειρίας, δεν πιστεύω ότι κρατικά ελεγχόμενες οικονομίες μπορούν να εξασφαλίσουν την καλύτερη ή πιο υποφερτές απαντήσεις στα σημερινά πιεστικά προβλήματα της οικονομίας».

Ο Πρόεδρος Τσάβες απάντησε στην καγκελάριο Μέρκελ ότι η Λατινική Αμερική μπορεί να επιβιώσει και χωρίς τις κενές περιεχομένου υποσχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ.

Εξάλλου, όπως δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το DPA, η περιοδεία Μέρκελ και η φετινή Σύνοδος υποδηλώνουν τη συνεχώς αυξανόμενη σημασία της περιοχής. Η προσπάθεια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να κερδίσουν έδαφος είναι εμφανής. Η ΕΕ παραμένει ο δεύτερος τη τάξει εμπορικός εταίρος στη Λατινική Αμερική, μετά τις ΗΠΑ φυσικά, αλλά και η επενδυτική πολιτική της Κίνας προκαλεί ανησυχίες.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Βαθαίνει το αδιέξοδο για την αντίδραση

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας αποφάσισε να «καλύψει τα νώτα της» εκδίδοντας στις ΗΠΑ τα σημαντικότερα στελέχη των ακροδεξιών παραστρατιωτικών, που υπήρχε φόβος να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες αποκαλύψεις για τις διασυνδέσεις της κυβέρνησης και του προέδρου Ουρίμπε με τα λεγόμενα και τάγματα θανάτου.

Μεταξύ των 14 που εκδόθηκαν βρίσκονται οι σημαντικότεροι αρχηγοί ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, όπως ο Σαλβατόρε Μανκούσο, ο Ροντρίγιο Τούβαρ Πούπο, γνωστός ως «Τζορτζ 40», ο Ντιέγκο Φερνάντο Μουρίγιο, γνωστός ως «Ντον Μπέρνα», ο Ερνάν Χιράλδο, γνωστός ως Πάμπλο Σεβιγιάνο, και ο Ραμίρο Βανόι, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Ελ Τιέμπο.

Την αιφνίδια έκδοση των ηγετικών στελεχών των παραστρατιωτικών, ενόσω οι έρευνες συνεχίζονται, κατήγγειλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το Κολομβιάνικο ΚΚ, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση» των δεσμών των παραστρατιωτικών με τον κύκλο Ουρίμπε.

Η συνταγματική κρίση που μαστίζει σήμερα την Κολομβία δεν μπορεί να επιλυθεί με τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος όπως συζητάται αυτές τις μέρες στο Κογκρέσο, αλλά με την ανάκληση του ίδιου του Κογκρέσου αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC, των κομμουνιστών ανταρτών με ημερομηνία 9 Μάη.

Οι FARC τονίζουν ότι μόνος δρόμος είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και η σύσταση μιας συντακτικής συνέλευσης και όχι οι διαβουλεύσεις που στο Κογκρέσο προωθούν οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τον Ουρίμπε, προωθώντας μια ακόμη συνταγματική μεταρρύθμιση για επανεκλογή του. Καλούν όλες τις λαϊκές, στρατιωτικές και μπολιβαριανές δυνάμεις να «οικοδομήσουν μαζί με το λαό και το αντάρτικο κίνημα μία εναλλακτική πρόταση εξουσίας» με «πολιτική ανυπακοή, αναζωπύρωση των μεγάλων λαϊκών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, απεργίες και γενική απεργία, ώστε να απαλλαγούμε από το μπάσταρδο καθεστώς», καταλήγουν οι αντάρτες.

«Η κυβέρνηση της Κολομβίας είναι ικανή να προκαλέσει ένα διμερή με τη Βενεζουέλα πόλεμο ώστε να νομιμοποιήσει μια επέμβαση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, αποκαλώντας τον Πρόεδρο της Κολομβίας Ουρίμπε «ψεύτη και αρχηγό μιας ναρκω-κυβέρνησης». Ηταν η νέα απάντησή του στις νέες κατηγορίες περί στήριξης των ανταρτών από τη Βενεζουελανική κυβέρνηση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Εννέα υπουργοί της κυβέρνησης συνασπισμού, της οποίας ηγείται το Κόμμα του Λαού του Πακιστάν, παραιτήθηκαν χθες, δημιουργώντας ανησυχίες για πολιτική κρίση στη χώρα. Ο αρχηγός του PML - N, Ναουάζ Σαρίφ, κάλεσε τους υπουργούς του να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, καθώς το ηγετικό κόμμα του ΡΡΡ δεν αποκατέστησε τους δικαστές που παύθηκαν από τον Περβέζ Μουσάραφ, στο πρόσφατο μίνι - πραξικόπημα.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Το Τσαντ έκλεισε χτες τα σύνορα με το Σουδάν και διέκοψε τις οικονομικές σχέσεις με τη γειτονική χώρα, η οποία το κατηγορεί για επιθετικές ενέργειες μέσω της υποστήριξης ανταρτικών οργανώσεων του Νταρφούρ (γίνεται λόγος για 200 νεκρούς το τελευταίο διήμερο). Στέλεχος του τσαντιανού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε το Χαρτούμ ότι αναζητά προφάσεις για να εξαπολύσει νέα επίθεση εναντίον εδάφους του Τσαντ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Θύματα του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική αναμένεται να υποβάλουν μηνύσεις κατά 23 μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών στα αμερικανικά δικαστήρια, επειδή με τα κεφάλαια και την υποστήριξή τους συνέβαλαν κατά τη σκοτεινή περίοδο διακυβέρνησης της χώρας τους, που έληξε μόλις στις αρχές της δεκαετίας του '90... Η εξέλιξη δρομολογείται μετά από σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ, με την οποία ενθαρρύνεται η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων.

ΦΛΟΡΙΝΤΑ.-- Εκατοντάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, καθώς μαίνονται οι φωτιές στην ανατολική Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Χωρίς πρωθυπουργό παραμένει η Αϊτή μετά την απόρριψη της πρότασης του Προέδρου Ρενέ Πρεβάλ για το διορισμό του Ερικ Πιερ στην πρωθυπουργία της χώρας που αποφάσισε η Βουλή των αντιπροσώπων με ψήφους 51 κατά έναντι 35 υπέρ και 9 αποχών. Το διορισμό του Πιερ είχε εγκρίνει την προηγούμενη βδομάδα η Γερουσία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Νίκη για την Χίλαρι Κλίντον προβλέπεται στις προκριματικές της Δυτικής Βιρτζίνια. Ωστόσο, ακόμα και με μεγάλη νίκη, οι πιθανότητες της Κλίντον να λάβει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών είναι μικρές. Μόνο την τελευταία βδομάδα, 26 υπερ-εκλέκτορες ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν τον αντίπαλό της Μπάρακ Ομπάμα, δίνοντάς του προβάδισμα.

ΕΛΛΑΔΑ - ΑΦΡΙΚΗ
Το κεφάλαιο βλέπει νέες ... αγορές

Μερίδιο απ' την τεράστια αγορά της υποσαχάρειας Αφρικής και παράθυρο για την ικανοποίηση των τεράστιων αναγκών της λεγόμενης Μαύρης Ηπείρου σε πάσης φύσεως υποδομές, κατασκευαστικά έργα, τηλεπικοινωνίες, αγροτικά προϊόντα, ξυλεία, αλιεία κλπ. αναζητούν ελληνικές εταιρείες και επιχειρήσεις, σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν σε χτεσινή ημερίδα του Ελληνοαφρικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παρόντες στο φόρουμ της εκδήλωσης, με τίτλο «Ημέρα Αφρικής 2008 - Προοπτικές οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης Ελλάδας και Αφρικής», ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας, που σε ομιλία του επισήμανε τις μεγάλες ευκαιρίες για το ελληνικό και ευρωενωσιακό κεφάλαιο στην Αφρική, και υπουργοί Βιομηχανίας, Εμπορίου και Εξωτερικών από χώρες της Δυτικής, Νότιας, Κεντρικής και Ανατολικής Αφρικής, αλλά και Ελληνες, Κύπριοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές...

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι η συνάντηση θα πραγματοποιείται εφεξής σε ετήσια βάση, οπότε το επόμενο ραντεβού δόθηκε για το Μάη του 2009.

ΙΝΔΙΑ
Μπαράζ εκρήξεων

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Μπαράζ εκρήξεων σημειώθηκε χτες στην Τζαϊπούρ, στη Δυτική Ινδία, όταν έξι βόμβες εξερράγησαν σκοτώνοντας πάνω από 60 ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 100. Οι έξι εκρήξεις σημειώθηκαν στην αγορά και άλλα πολυσύχναστα σημεία της πόλης ενώ επλήγησαν και ιστορικοί χώροι. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά διατηρητέα παλάτια και αρχαίες πόλεις, που προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός, καθώς οι εκρήξεις έγιναν σε ώρα αιχμής. Οι τοπικές αστυνομικές αρχές κάνουν λόγο για «τρομοκρατική επίθεση», ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένου ότι πολλοί τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο μεταξύ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους επισιτισμού λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ. Προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό για γυναίκες και παιδιά σε όλη τη Νότια Ασία, καθώς ήδη στην περιοχή καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά υποσιτισμένων παιδιών και η κατάσταση χειροτερεύει.

ΠΓΔΜ - ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΑΧΜΕΝΤΙ
Συνέλαβαν ύποπτο

ΣΚΟΠΙΑ.-- Εναν ύποπτο συνέλαβαν χτες οι αρχές της ΠΓΔΜ ως ενεχόμενο στην προχτεσινή απόπειρα δολοφονίας κατά του ηγέτη του αλβανικού κόμματος «Δημοκρατική Ενωση για την Ολοκλήρωση» (DUI) Αλί Αχμέτι στο χωριό Ράχοβετς λίγο έξω από το Τέτοβο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κατά το περιστατικό ο Αχμέτι δεν τραυματίστηκε, αντίθετα τα πυρά που εξαπέλυσαν άγνωστοι τραυμάτισαν (όχι κρίσιμα...) ένα παιδί που βρισκόταν εκεί κοντά...

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στα Σκόπια, Ιβο Κότεφσκι, ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος προέρχεται από το χωριό Γκόλεμα Ρέτσικα κοντά στο Τέτοβο, προσθέτοντας ότι οι αρχές εξακολουθούν να διερευνούν το κίνητρο και την πιθανή συμμετοχή και άλλων προσώπων.

Προχτές το απόγευμα, λίγο μετά την απόπειρα επίθεσης εναντίον του, ο Αλί Αχμέτι είχε υπαινιχθεί πως πίσω από τη συγκεκριμένη ενέργεια βρίσκονται στελέχη του αντίπαλου «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA) που συμμετέχει στην απερχόμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νικόλα Γκρούεφσκι. Πάντως, ο ηγέτης του DPA Μέντουχ Θάτσι αποποιήθηκε οιαδήποτε ανάμειξη κατηγορώντας το DUI πως σκηνοθέτησε το συμβάν...

Η σλοβενική προεδρία της ΕΕ καταδίκασε και το παραπάνω, αλλά και άλλα παρόμοια επεισόδια βίας που σημειώνονται λίγες βδομάδες πριν τις πρόωρες γενικές εκλογές της 1ης Ιουνίου στην ΠΓΔΜ, παροτρύνοντας τις τοπικές αρχές να διερευνήσουν τα περιστατικά και να παραπέμψουν τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη.

Χτες το απόγευμα, το κόμμα του Αλί Αχμέτι προγραμμάτιζε ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τέτοβο με κεντρικό σύνθημα «Στοπ στη βία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ