Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Παγανιά» για τα μονοπώλια

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Η Γερμανία επιθυμεί μία ισότιμη συνεργασία με τη Λατινική Αμερική», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, προσπαθώντας να μετριάσει τις εντυπώσεις από την αντιπαράθεση μεταξύ της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες.

Αφορμή της αντιπαράθεσης ήταν οι δηλώσεις Μέρκελ στο Γερμανικό Πρακτορείο (DPA), όπου είχε πει, με αφορμή τη Σύνοδο ΕΕ-Λατινικής Αμερικής (16 και 17 του Μάη) και την περιοδεία σε χώρες της περιοχής από τις 13 έως τις 20 του Μάη - Βραζιλία, Κολομβία, Μεξικό και Περού - ότι «αριστερές πολιτικές που προωθούνται από ηγέτες όπως ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες δεν είναι λύση... Βάσει της ευρωπαϊκής εμπειρίας, δεν πιστεύω ότι κρατικά ελεγχόμενες οικονομίες μπορούν να εξασφαλίσουν την καλύτερη ή πιο υποφερτές απαντήσεις στα σημερινά πιεστικά προβλήματα της οικονομίας».

Ο Πρόεδρος Τσάβες απάντησε στην καγκελάριο Μέρκελ ότι η Λατινική Αμερική μπορεί να επιβιώσει και χωρίς τις κενές περιεχομένου υποσχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ.

Εξάλλου, όπως δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το DPA, η περιοδεία Μέρκελ και η φετινή Σύνοδος υποδηλώνουν τη συνεχώς αυξανόμενη σημασία της περιοχής. Η προσπάθεια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να κερδίσουν έδαφος είναι εμφανής. Η ΕΕ παραμένει ο δεύτερος τη τάξει εμπορικός εταίρος στη Λατινική Αμερική, μετά τις ΗΠΑ φυσικά, αλλά και η επενδυτική πολιτική της Κίνας προκαλεί ανησυχίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ