Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ο στρατός αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο

Ο λιβανικός στρατός αναπτύσσεται στην Τρίπολη

Associated Press

Ο λιβανικός στρατός αναπτύσσεται στην Τρίπολη
ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσει τις δυνάμεις του σε όλο και περισσότερες περιοχές ο λιβανικός στρατός, που, προς το παρόν, διατηρεί την ενότητά του και φαίνεται να προσπαθεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Ισχυρές δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν, χτες, στην Τρίπολη, στο βορρά, σχεδόν σε όλα τα ορεινά γύρω από τη Βηρυτό όπου κατοικούν Δρούζοι αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας.

Ο επικεφαλής του ΓΕΣ, Μισέλ Σουλεϊμάν (που είναι και κοινά αποδεκτός υποψήφιος κυβέρνησης, αντιπολίτευσης για την προεδρία) ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες «θα χρησιμοποιήσουν βία αν χρειαστεί προκειμένου να επιβάλλουν την τάξη και να αποτρέψουν τις συγκρούσεις και θ' απομακρύνουν τους ενόπλους από τους δρόμους». Η «Χεζμπολάχ» και οι σύμμαχοί της φαίνεται να «συμμορφώνονται» καθώς οι μαχητές της περιπολούν ακόμη σε πολλές συνοικίες της Βηρυτού αλλά χωρίς να είναι, εμφανώς τουλάχιστον, οπλισμένοι.

Ενώ η κατάσταση μοιάζει να βαίνει σε αποκλιμάκωση, αφού χτες με εξαίρεση τα ξημερώματα στις βόρειες συνοικίες της Τρίπολης, δε σημειώθηκαν συγκρούσεις, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, του σουνιτικού «Κίνημα για το Μέλλον», Σάαντ Χαρίρι «έριξε λάδι στη φωτιά». Απαντώντας, ουσιαστικά, στη «Χεζμπολάχ», που επέρριψε τη Δευτέρα την ευθύνη της ένοπλης κλιμάκωσης σε προκλήσεις των υποστηρικτών της φιλοαμερικανικής κυβέρνησης, ο Χαρίρι τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν προτίθεται να παραδοθεί στη Χεζμπολάχ. Δε θα σηκώσει η Βηρυτός λευκές σημαίες, όπως απαιτεί, ούτε θα διαπραγματευτεί με το πιστόλι στον κρόταφο...».

Ιδιαίτερα έντονο ήταν το περιεχόμενο και των δηλώσεων του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών, που για πρώτη φόρα σχολίασε ανοιχτά τα τεκταινόμενα στο Λίβανο. Κατηγόρησε ευθέως το Ιράν ότι υποστηρίζει «το πραξικόπημα που επιχειρεί η Χεζμπολάχ», προειδοποιώντας την Τεχεράνη ότι «βλάπτει τις σχέσεις της με τις αραβικές χώρες». Οι δηλώσεις του Σαουδάραβα αξιωματούχου (η χώρα του ανοιχτά στηρίζει τον Χαρίρι) δε συνάδουν με το μεσολαβητικό ύφος που υιοθέτησε ο Αραβικός Σύνδεσμος, του οποίου αντιπροσωπεία φτάνει σήμερα στο Λίβανο. Αμεσα αντέδρασε ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, υποστηρίζοντας ότι μάλλον ο «ΥΠΕΞ ήταν οργισμένος και δεν εκφράζει τις απόψεις του Σαουδάραβα βασιλιά».

Χαμηλότερους τόνους επέλεξε, προς το παρόν, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους, ο οποίος αρκέστηκε να επαναλάβει ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την κυβέρνηση Σινιόρα και τον λιβανικό στρατό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ