Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Βαθαίνει το αδιέξοδο για την αντίδραση

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας αποφάσισε να «καλύψει τα νώτα της» εκδίδοντας στις ΗΠΑ τα σημαντικότερα στελέχη των ακροδεξιών παραστρατιωτικών, που υπήρχε φόβος να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες αποκαλύψεις για τις διασυνδέσεις της κυβέρνησης και του προέδρου Ουρίμπε με τα λεγόμενα και τάγματα θανάτου.

Μεταξύ των 14 που εκδόθηκαν βρίσκονται οι σημαντικότεροι αρχηγοί ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, όπως ο Σαλβατόρε Μανκούσο, ο Ροντρίγιο Τούβαρ Πούπο, γνωστός ως «Τζορτζ 40», ο Ντιέγκο Φερνάντο Μουρίγιο, γνωστός ως «Ντον Μπέρνα», ο Ερνάν Χιράλδο, γνωστός ως Πάμπλο Σεβιγιάνο, και ο Ραμίρο Βανόι, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Ελ Τιέμπο.

Την αιφνίδια έκδοση των ηγετικών στελεχών των παραστρατιωτικών, ενόσω οι έρευνες συνεχίζονται, κατήγγειλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το Κολομβιάνικο ΚΚ, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση» των δεσμών των παραστρατιωτικών με τον κύκλο Ουρίμπε.

Η συνταγματική κρίση που μαστίζει σήμερα την Κολομβία δεν μπορεί να επιλυθεί με τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος όπως συζητάται αυτές τις μέρες στο Κογκρέσο, αλλά με την ανάκληση του ίδιου του Κογκρέσου αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC, των κομμουνιστών ανταρτών με ημερομηνία 9 Μάη.

Οι FARC τονίζουν ότι μόνος δρόμος είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και η σύσταση μιας συντακτικής συνέλευσης και όχι οι διαβουλεύσεις που στο Κογκρέσο προωθούν οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τον Ουρίμπε, προωθώντας μια ακόμη συνταγματική μεταρρύθμιση για επανεκλογή του. Καλούν όλες τις λαϊκές, στρατιωτικές και μπολιβαριανές δυνάμεις να «οικοδομήσουν μαζί με το λαό και το αντάρτικο κίνημα μία εναλλακτική πρόταση εξουσίας» με «πολιτική ανυπακοή, αναζωπύρωση των μεγάλων λαϊκών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, απεργίες και γενική απεργία, ώστε να απαλλαγούμε από το μπάσταρδο καθεστώς», καταλήγουν οι αντάρτες.

«Η κυβέρνηση της Κολομβίας είναι ικανή να προκαλέσει ένα διμερή με τη Βενεζουέλα πόλεμο ώστε να νομιμοποιήσει μια επέμβαση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, αποκαλώντας τον Πρόεδρο της Κολομβίας Ουρίμπε «ψεύτη και αρχηγό μιας ναρκω-κυβέρνησης». Ηταν η νέα απάντησή του στις νέες κατηγορίες περί στήριξης των ανταρτών από τη Βενεζουελανική κυβέρνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση στα σύνορα (2015-08-28 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στο λαϊκό κίνημα (2008-10-31 00:00:00.0)
Πίσω από την επιχείρηση απελευθέρωσης (2008-07-06 00:00:00.0)
Η αντίδραση αυξάνει τη βία μπροστά στο αδιέξοδο (2008-06-01 00:00:00.0)
Απαίτηση η ανθρωπιστική ανταλλαγή κρατουμένων (2008-03-02 00:00:00.0)
Στριμωγμένος ο Ουρίμπε (2007-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ