Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Υπεράνθρωπες προσπάθειες διάσωσης

Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη περίθαλψης μετά από τον απεγκλωβισμό τους από τα γκρεμισμένα κτίρια

Associated Press

Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη περίθαλψης μετά από τον απεγκλωβισμό τους από τα γκρεμισμένα κτίρια
ΠΕΚΙΝΟ - ΝΤΙΖΙΑΝΤΖΙΑΝ.--

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν τα σωστικά συνεργεία και στρατιωτικές δυνάμεις στην Κίνα, προκειμένου να απεγκλωβίσουν τον κόσμο που είναι παγιδευμένος στα ερείπια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός της Δευτέρας, στην επαρχία Σετσουάν. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, 12.000 νεκροί είναι ο επιβεβαιωμένος αριθμός, ενώ πάνω από 20.000 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι. Ο σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κρίνεται ως ο χειρότερος των τελευταίων 30 ετών.

Πανικός προκλήθηκε και από έναν ισχυρό μετασεισμό χθες το μεσημέρι, της τάξης των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην πόλη Τσενγκντού.

Ο σεισμός της Δευτέρας είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν κτίρια, νοσοκομεία, σχολεία, γέφυρες και να σημειωθούν σοβαρότατες ζημιές σε οδικές αρτηρίες. Εχθρός των διασωστών τις πρώτες ώρες της καταστροφής ήταν και ο καιρός, καθώς έβρεχε καταρρακτωδώς, ενώ αναφέρεται ότι αναμένεται δραματική αύξηση των νεκρών, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά, καθώς ήταν ώρα σχολείου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, 18.645 άνθρωποι είναι θαμμένοι στα ερείπια της πόλης Μιανγιάνγκ, και 7.395 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ακόμα 2.648 στη γειτονική πόλη Ντενγιάνγκ και 959 στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν, Τσενγκντού. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην περιοχή Ουεντσουάν.

Συλλυπητήρια και την υποστήριξή τους στην Κίνα εξέφρασαν πολλές χώρες, ενώ όσον αφορά την ανησυχία που προκάλεσε ο σεισμός σχετικά με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, τον Αύγουστο, αξιωματούχοι της Επιτροπής διαβεβαίωσαν ότι η χώρα είναι ασφαλής.

Παράλληλα, γίνονται διεξοδικοί έλεγχοι στα πυρηνικά και χημικά εργοστάσια της χώρας, προκειμένου να προληφθούν ατυχήματα. Ο Πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιαντάο, φέρεται να δήλωσε τη Δευτέρα ότι κάθε διεθνής βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ