ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
Χτυπιέται η δημόσια και δωρεάν παιδεία

Στα θέματα της παιδείας επικέντρωσε κυρίως την ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης, καθώς όπως είπε "ειδικά στο θέμα της παιδείας φαίνεται ο βαθύτατα φιλομονοπωλιακός χαρακτήρας της εκπαιδευτικής πολιτικής που είναι εξάλλου γενικότερα απόρροια του προϋπολογισμού".

Ειδική αναφορά έκανε ο βουλευτής, στο κίνημα παιδείας που αυτήν την περίοδο βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα, τονίζοντας:

"Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα μέτωπο μαθητών, εκπαιδευτικών, εργαζόμενων. Αυτό είναι που τρομάζει τον υπουργό Παιδείας, γι' αυτό επιστρατεύει και τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος όπως και οι προκάτοχοί του, όταν έδιωξαν και είχαν αφορίσει από την εκκλησία τους αγωνιστές ιερείς της Εθνικής Αντίστασης ή ακόμα και τον Καζαντζάκη, απειλεί τώρα εν ολίγοις να αφορίσει και όσους συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές καταλήψεις και στον αγώνα των μαθητών. Την απάντηση όμως θα την πάρει από τους μαθητές. Εχουν δίκιο μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί να διαμαρτύρονται και έχουν δίκιο για τον πολύ απλό λόγο ότι αντίθετα από τις κορόνες για αναβάθμιση και υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, τα στοιχεία του προϋπολογισμού μας λένε ότι φέτος το ύψος των δαπανών για τη δημόσια παιδεία στις συνολικές δαπάνες από 7,96% που ήταν πέρσι θα πάνε φέτος στο 7,79%".

Τα ίδια τα στοιχεία του προϋπολογισμού, είπε, δείχνουν ότι από το 4,09%, το πολύ χαμηλό ποσοστό στο ΑΕΠ της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, φέτος πάμε στο 3,91%. "Θαυμάστε, τόνισε, συνέπεια και μέτρα για ενθάρρυνση και ενίσχυση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Και να σημειώσουμε ότι τόσο χαμηλά ποσά έχουν να δοθούν σχεδόν από τη δεκαετία του 1960. Δηλαδή στη δεκαετία του 1960 είχαμε μια συμμετοχή 9% στις κρατικές δαπάνες, αργότερα έφτασε στο 11% και σήμερα έχουμε φτάσει στο 4%. Είμαστε οι τελευταίοι στην ΕΕ και είμαστε στην 106η θέση στον κατάλογο των χωρών του ΟΗΕ, από τις 145 που υπάρχουν εκεί. Και φυσικά οι προοπτικές για φέτος είναι ακόμα χειρότερες με αποτέλεσμα να οξυνθούν τα γνωστά προβλήματα της εκπαίδευσης".

Χειρότερες, υπογράμμισε, επειδή φέτος μειώνεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών και μάλιστα των εκτάκτων που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των αδιόριστων εκπαιδευτικών. Θα υπάρχουν μειώσεις ακόμα πιο σημαντικές φέτος, γιατί το 80% με 90% του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων θα πάει για τα μέτρα για τη μεταρρύθμιση. Περίπου 100 δισ. θα δοθούν για μέτρα που αποσκοπούν στην προώθηση της μεταρρύθμισης που είναι κομμένη και ραμμένη στις επιλογές της ΕΕ. Αλλα 20 δισ. θα πάνε για συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα, 50 δισ. θα πάνε για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων όπως προτάσσει η ΕΕ, για συμπίεση των δημοσίων δαπανών και συμπίεση του κόστους εκπαίδευσης και μένουν για την κάλυψη των αναγκών μόνο 20 δισ. δρχ.

Μ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Διαρκής η αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων

Με συγκεκριμένα στοιχεία ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος στην ομιλία του κατέρριψε την κυβερνητική προπαγάνδα, ότι δήθεν στην πορεία προς την ΟΝΕ τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων αυξήθηκαν και μάλιστα κατά μέσο όρο 1,7% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Με τον ισχυρισμό αυτό, είπε, βλέπουμε να εκτοπίζεται όλη η σωρευμένη εδώ και αιώνες, κοινή λογική και στη θέση της να μπαίνει ο παραλογισμός, η αυθαιρεσία, η στρέβλωση και το ψέμα. Και τόνισε:

"Από το 1993 μέχρι σήμερα τα καθαρά κέρδη των εχόντων αυξήθηκαν ιλιγγιωδώς. Τα καθαρά κέρδη μιας μερίδας βιομηχάνων σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ICAP από 162 δισ. που ήταν το 1993 έφτασαν στα 536 δισ. το 1997. Τα μισά από αυτά τα μοιράστηκαν μόνο οι 50 κερδοφόρες βιομηχανίες και το 1/4 από αυτά τα μοιράστηκαν μόνο 10. Με ρυθμό 41% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη των εταιριών παροχής υπηρεσιών. Το 1997 σε σχέση με το 1993 τα καθαρά κέρδη των επιχειρηματιών ανά εργαζόμενο ήταν δυόμισι φορές πάνω".

Ο βουλευτής του Κόμματος αναφερόμενος στους λόγους αύξησης των υπερκερδών αυτών, τόνισε: "Η κατάργηση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, η εφαρμογή του 10ωρου και του συνολικού χρόνου εργασίας, η άγρια εκμετάλλευση των ξένων, η ακρίβεια, η φορολογία των ψιλικατζήδων, οι απανωτές μειώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, η διαρκής λιτότητα, είναι μερικοί από τους λόγους της αύξησης των υπερκερδών των μεγαλοσχημόνων αυτού του τόπου".

Από την εκμετάλλευση των ανθρώπων βγάζουν τα κέρδη όλοι αυτοί, υπογράμμισε και παρέθεσε μία σειρά από νούμερα που καταδείχνουν την αφαίμαξη των εργαζομένων το διάστημα 1993 - 1997:

"Το διάστημα αυτό ο τιμάριθμος αυξήθηκε συνολικά 52,5% και οι αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα με τις δύο δόσεις που δόθηκαν ήταν πραγματικά 39%. Αφού λοιπόν ο τιμάριθμος ήταν 52,5% και οι αυξήσεις στους μισθούς ήταν 39% πώς γίνεται και το πραγματικό εισόδημα αυξήθηκε κατά μέσο όρο 1,7% αυτά τα πέντε χρόνια;

Το επίδομα στον άνεργο από τον ΟΑΕΔ προ φόρων είναι σήμερα 48% του βασικού μεροκάματου δηλαδή 3.120 δρχ. Πώς μπορεί να ζήσει ένας εργαζόμενος με αυτά τα λεφτά;

Η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ προ φόρων είναι 107.500 δρχ. μεικτή και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα με το "μάξι ασφαλιστικό". Δίνετε μερικά ψίχουλα με το φτωχοταμείο του ΕΚΑΣ και κάνετε και το χουβαρντά από πάνω. Και οι άνθρωποι, οι συνταξιούχοι, αξιώνουν να τους δώσετε τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Λένε, μη μας κοροϊδεύετε. Αυτή είναι η αλήθεια που αντικατοπτρίζεται μέσα στον προϋπολογισμό για όποιον ξέρει έστω και απλή ανάγνωση".

Μ. ΜΠΟΣΚΟΥ
Νοσεί η δημόσια υγεία

Με τον προϋπολογισμό αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να επιβάλει τη λογική της ανταποδοτικής λειτουργίας στο δημόσιο σύστημα υγείας, τόνισε στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου.

Υπερηφανεύτηκε, είπε, ο υπουργός Υγείας ότι ο προϋπολογισμός των δημοσίων επενδύσεων είναι κατά 42% αυξημένος. Ομως ο προϋπολογισμός επενδύσεων στον τομέα της υγείας είναι ο πλέον αναξιόπιστος, αφού για τα χρόνια 1994-97 έχουν σημειωθεί αρνητικές αποκλίσεις έως και -53,9%. Και συνέχισε:

"Είπε και πάρα πολύ ωραία πράγματα για το ΕΚΑΒ, ο υπουργός. Ομως αυτό που γνωρίζουμε εμείς και ο ελληνικός λαός είναι ότι εάν πάρεις το "166" αυτό που θα ακούς για μισή, μία και πλέον ώρα είναι το "αναμείνατε στο ακουστικό σας", με κίνδυνο κάποιος καρδιοπαθής να μείνει και στον τόπο.

Τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την υγεία είναι ανεπαρκή. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να εμφανίσει την κατάσταση ωραιοποιημένη. Η πραγματικότητα όμως είναι αδιάψευστος μάρτυρας της τραγικής κατάστασης στο χώρο της υγείας. Χτίζουμε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, ισχυρίζονται οι υπουργοί της κυβέρνησης. Και όμως πηγαίνοντας προς το 2000 ολόκληρες περιοχές στη χώρα μένουν νοσοκομειακά ακάλυπτες. Αυτό δεν αφορά μόνο τη νησιωτική Ελλάδα και την ύπαιθρο, αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Δυτική Θεσσαλονίκη και η Δυτική Αθήνα. Από την άλλη μεριά έχουμε μεγάλες μονάδες που κόστισαν δισ. δρχ. στον ελληνικό λαό και μένουν αναξιοποίητες γιατί δεν έχουν καλυφθεί οι κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως για παράδειγμα στα Γιαννιτσά, την Πτολεμαϊδα κ.α.".

Η βουλευτής τόνισε ότι είναι ήδη 2.500 οι κενές θέσεις του ιατρικού προσωπικού και 25.000 του νοσηλευτικού και η κατάσταση θα χειροτερεύσει, αφού για το 1999 για νέες προσλήψεις θα διατεθούν λιγότερα κατά 33,3% κονδύλια, σε σχέση με το 1998. Ολα αυτά, συνέχισε, γιατί ο φετινός προϋπολογισμός αποτελεί εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης, για να δώσει νέο πλήγμα στο δημόσιο τομέα υγείας, εντείνοντας τις διαδικασίες συρρίκνωσης και παραπέρα ιδιωτικοποίησης τμημάτων της. Τομείς όπως η καθαριότητα, τα μαγειρεία και άλλοι έχουν περιέλθει στους ιδιώτες. Οι συνθήκες εργασίας στα συνεργεία αυτά είναι απάνθρωπες και το δε κόστος για τα νοσοκομεία τελικά είναι μεγαλύτερο.

Σχολιάζοντας τα όσα από κυβερνητική πλευρά λέγονται για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων η Μ. Μπόσκου τόνισε: "Κάποιος ίσως πει κάντε προτάσεις... Στις προτάσεις τις δικές μας, μόλις ακούσετε το "δημόσιο" που έχουν μπροστά, παθαίνετε κάτι σαν αλλεργία, ιδιαίτερα οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος".

Αναφερόμενη τέλος στο δήθεν ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις γυναίκες υπογράμμισε: "Μίλησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την εργαζόμενη γυναίκα. Εμείς από τα κονδύλια του προϋπολογισμού τέτοιο πράγμα δεν είδαμε. Τώρα, αν εννοεί η κυβέρνηση με αυτά τους υπό τύπον ολοήμερους βρεφικούς σταθμούς, όπου το παιδάκι παίρνει το φαγητό του μαζί και το ζεσταίνει η δασκάλα και όχι κανείς άλλος στο σχολείο, τότε αυτά είναι κοροϊδία".

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Παράδεισος η ΟΝΕ

Στο γνωστό του μοτίβο περί "παραδείσου" που περιμένει τον ελληνικό λαό με την ένταξη στην ΟΝΕ αλλά και με την προειδοποίηση ότι η σημερινή πολιτική της λιτότητας θα συνεχιστεί, κινήθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κλείνοντας πριν τα μεσάνυχτα τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ο πρωθυπουργός προεξόφλησε ότι η Ελλάδα θα μπει στην ΟΝΕ με το "σπαθί της" και ανακοίνωσε τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση και τα επόμενα χρόνια, ενέργειες που συνεπάγονται πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών αλλά και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων. Είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Σημίτης: "Επιλογή της κυβέρνησης είναι ένα μείγμα πολιτικών με τα εξής χαρακτηριστικά: Εξορθολογισμός δαπανών και μείωση σπατάλης, ανακατανομή δαπανών για να ικανοποιήσουμε πραγματικές ανάγκες, εξορθολογισμός του τρόπου λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων, μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρίες, μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, εισαγωγή του στοιχείου του ανταγωνισμού στους τομείς που λειτουργούν δημόσιες επιχειρήσεις όπως στις τηλεπικοινωνίες, το ηλεκτρικό, την ενέργεια, τις μεταφορές, περιορισμός της φοροδιαφυγής".

Η πιο πάνω αποστροφή είναι κάτι παραπάνω από εύγλωττη και είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την ένταση των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίτευγμα την επικείμενη είσοδο στην ΟΝΕ που θα γίνει όπως είπε "χάρη στις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού" ενώ έριξε ευθύνες στη ΝΔ για την καθυστέρηση στην είσοδο λέγοντας ότι είχε κάνει "ελάχιστη δουλιά". Διαφημίζοντας τα αντεργατικά του μέτρα και τις κάθε λογής υπηρεσίες στο μεγάλο κεφάλαιο είπε ότι "η αλλαγή στο αναπτυξιακό τοπίο της Ελλάδας, προσέλκυσε σημαντικές νέες ξένες παραγωγικές επενδύσεις. Πολλές νέες ξένες επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί στη χώρα την τελευταία δεκαετία".

Για την υστέρηση στον τομέα των κοινωνικών δαπανών είπε ότι οφείλεται στην καθυστέρηση που υπήρχε επί σειρά ετών ενώ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία αυξάνονται σε πραγματικούς όρους και μάλιστα με "ποσοστό ρεκόρ"! Μετά τα παραπάνω φυσικό ήταν να συνεχίσει να περιγράφει μια "εικονική πραγματικότητα" σύμφωνα με την οποία το εργατικό εισόδημα αυξάνει, οι συντάξεις επίσης και η ανεργία υποχωρεί.

Κατά τον Κ. Σημίτη η συμμετοχή στην ΟΝΕ θα διασφαλίσει την απάλειψη του συναλλαγματικού κινδύνου, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, την ευκολότερη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, την ανάπτυξη τεράστιων υποδομών και τις επενδύσεις μεγάλου αριθμού ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανικανότητα της ΝΔ να χειριστεί αυτή τα θέματα της ενσωμάτωσης στην ΟΝΕ θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πιο χρήσιμο και πιο αποτελεσματικό στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία στον λαό για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τόνισε: "Μέχρι σήμερα αποφύγαμε τον εύκολο δρόμο των συμβιβασμών. Τον εύκολο δρόμο να χαϊδέψουμε αυτιά, να αποκομίσουμε εύκολα πολιτικά οφέλη σε βάρος των συνολικών συμφερόντων της χώρας. Τη στάση αυτή θα εξακολουθήσουμε να έχουμε".

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Αναστήλωση του ... κοινωνικού προσώπου

Το... "λίφτινγκ" στο "κοινωνικό πρόσωπο" του ΠΑΣΟΚ ανέλαβαν χτες εργολαβικά να τελέσουν οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, των οποίων οι ομιλίες στόχευαν ακριβώς στο να τονίσουν τα υποτιθέμενα "φιλολαϊκά" χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πολιτικής. Παράλληλα εξίσου έντονες ήταν οι "κορόνες" εναντίον της ΝΔ.

  • Υποσχέσεις... για "καλύτερες μέρες" μοίρασε χτες το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος,σε μία εμφάνιση που χαρακτηρίστηκε ηγετική. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σημείωσε ότι μετά από πέντε χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, "τώρα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι από την επόμενη χρονιά θα υπάρχουν ελαφρύνσεις". Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για αδυναμία του "νεοφιλελευθερισμού" να απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες.

Ειδικά για τις δαπάνες του υπουργείου του, σημείωσε πως ο "ο συνολικός προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 53 δισεκατομμύρια δραχμές", προσθέτοντας ότι "τα ποσά είναι μεγάλα, αλλά απαραίτητα". Τέλος κάλεσε τα κόμματα να ψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες.

Παράλληλα, σε κόντρα που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή για το θέμα των πυραύλων S-300, όταν ο τελευταίος ζήτησε να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για ανευθυνότητα στο χειρισμό των εθνικών θεμάτων.

  • Στο... καλάθι της νοικοκυράς εστίασε την παρέμβασή της η Βάσω Παπανδρέου,επιχειρώντας να παρουσιάσει ως αποτελεσματική την πολιτική "συγκράτησης των τιμών" μέσω "συμφωνιών κυρίων" με τα εμπορικά καταστήματα που δηλώνει ότι ασκεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της ότι "η νοικοκυρά που πάει στο σούπερ μάρκετ βλέπει τώρα μειώσεις τιμών στα ράφια και όχι αυξήσεις". Παράλληλα κατήγγειλε τη Νέα Δημοκρατία για καταστροφολογία, σημειώνοντας ότι παρά τις προσπάθειες αυτές ο Ελληνας γνωρίζει πως "τίποτε δεν είναι όπως παλιά στην αγορά και το κράτος είναι δίπλα του".
  • Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου,ο οποίος δεν ανέφερε ούτε μία λέξη για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, παρά τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ, που είναι προφανώς μείζονος ενδιαφέροντος. Αντίθετα εστίασε στα θέματα της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής, λέγοντας πως "αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα" στους χώρους της παιδείας, της υγείας και της αγροτικής πολιτικής, ενώ έβαλλε και εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι δε διαθέτει εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης της χώρας.
  • Ανένδοτος σε σχέση με την εφαρμογή της πολιτικής της λεγόμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης παρουσιάστηκε ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης,λέγοντας ότι "η κυβέρνηση συζητάει μόνο ανοιχτά θέματα", προσθέτοντας ότι σε αυτά δε συμπεριλαμβάνεται η προώθηση ή όχι της εκπαιδευτικής πολιτικής της, αλλά οι τρόποι της εφαρμογής της. Παράλληλα κατέφυγε στη λογική των "υποκινούμενων αγώνων", λέγοντας πως οι μαθητές της χώρας έχουν καταλάβει ότι χρησιμοποιούνται από "ετερόκλητες δυνάμεις".
  • Εντύπωση τέλος, επίσης, προκάλεσε και η τοποθέτηση του διαγραμμένου βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Κοντογιαννόπουλου,ο οποίος δήλωσε ότι θα ψηφίσει "παρών" στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 1999.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Κατάθεση πιστοποιητικών συναίνεσης

Η προσπάθεια επιμερισμού της κριτικής σε θέματα που δε θίγουν την ουσία της πορείας της χώρας προς την ΟΝΕ και η πιστοποίηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει αυτές τις κεντρικές επιλογές αταλάντευτα, ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή,που έγινε (παρά τη μέχρι τώρα πρακτική) το Σάββατο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και φραστικά χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα στην κριτική του, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση συναίνεσης για το θέμα της παιδείας προς την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης "έχει έλθει σε αδιέξοδο", ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει "εκρηκτικά εσωκομματικά προβλήματα", με αποτέλεσμα "ο τόπος πλέον έχει μια εξαιρετικά αποδυναμωμένη κυβέρνηση".

Πάντως τείνοντας τη συνήθη... "χείρα βοηθείας" όσον αφορά το στόχο της ΟΝΕ, ο Κ. Καραμανλής παρατήρησε ότι σχετικά με την οικονομική σύγκλιση "σιωπηρώς έχουν γίνει αποδεκτές οι λογικές των αλχημειών ή όπως εξωραϊσμένα ονομάζονται οι πρακτικές της δημιουργικής λογιστικής. Και βλέπετε ότι εμείς δε σας καυτηριάζουμε ιδιαίτερα πάνω σε αυτή τη βάση". Μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτησή του για το θέμα της παιδείας, που κινήθηκε στο ίδιο κλίμα. Σχολιάζοντας τις αλλαγές που πρέπει - όπως υποστήριξε - να γίνουν, τόνισε ότι "εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε νερό στο κρασί των δικών μας απόψεων για το τι πρέπει να γίνει για την παιδεία. Γιατί εκτιμούμε πως η προτεραιότητα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε βασικά θεμελιώδη σημεία, σε μια μακρόπνοη πολιτική, είναι πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα από τις όποιες σημαντικές κατά την άποψή μου και των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας επιμέρους απόψεις μας".

Οσον αφορά τώρα τα θέματα της οικονομίας, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε στα μέτωπα τα οποία κυρίως θίγει η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για "αύξηση του αφανούς ελλείμματος", καθώς και της ανάγκηςγια λιγότερο κράτος και διαρθρωτικές αλλαγές, όπου ζήτησε για πολλοστή φορά αύξηση των ρυθμών. Παράλληλα με βάση τα παραπάνω ο Κ. Καραμανλής άσκησε κριτική για το θέμα της φορολογίας, λέγοντας πως η "αδυναμία συγκράτησης των δαπανών, η αδυναμία επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και η προφανής αδυναμία εξορθολογισμού του φορολογικού συστήματος έχουν οδηγήσει και συνεχίζουν να οδηγούν σε μια άνευ προηγουμένου φορολογική επιδρομή".

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Υπέρμαχος της ουτοπίας της πραγματικής "σύγκλισης"

Με την κεντρική εκτίμηση του ΔΗΚΚΙ, περί "πολιτικών όρων" ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, παρουσιάστηκε στη Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας,στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, όπου σημείωσε πως "δεν πρόκειται να πιάσετε τους οικονομικούς δείκτες του Μάαστριχτ. Δεν πρόκειται να σας εντάξουν με οικονομικά κριτήρια. Θα σας εντάξουν, κατά μεγάλη πιθανότητα, αλλά με πολιτικά κριτήρια. Γι' αυτό κι έχετε αλλάξει άρδην από το Γενάρη του 1996 την εξωτερική πολιτική". Επίσης, ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το γνωστό δίλημμα περί ονομαστικής και πραγματικής σύγκλισης. Οπως είπε "η Ενωμένη Ευρώπη χρειάζεται για να προωθηθεί η σύγκλιση των πραγματικών επιπέδων ανάπτυξης και ευημερίας των λαών και όχι για να εξαθλιώνετε τους λαούς", προσθέτοντας ότι "η θέση του ΔΗΚΚΙ είναι ξεκάθαρη, Λέμε "ναι" στην Ευρώπη της κοινωνικής αλληλεγγύης. Λέμε "ναι" στην Ενωμένη Ευρώπη που θα στοχεύει στη σύγκλιση των πραγματικών επιπέδων ανάπτυξης". Παρ' όλα αυτά, ασαφής ήταν για μια ακόμα φορά η θέση του σχετικά με την αναγκαιότητα ή όχι της πορείας που ακολουθείται για την ένταξη στην ΟΝΕ.

Παράλληλα, πριν την έναρξη της ομιλίας του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, το Σάββατο, δημιουργήθηκε έντονο φραστικό επεισόδιο με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, αφού ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, υποστήριξε ότι εσκεμμένα υπονομεύεται το κοινοβουλευτικό έργο το κόμματός του. Συγκεκριμένα υποστήριξε πως δύο φορές κατά τη διάρκεια του προϋπολογισμού εμποδίστηκε να ασκήσει το δικαίωμά του να μιλήσει ως πρόεδρος κόμματος, την ώρα ακριβώς που το ζήτησε. Μάλιστα πρόσθεσε ότι αυτό οφείλεται σε αντιπάθεια του Απόστολου Κακλαμάνη από την περίοδο που συνυπήρξαν υποψήφιοι βουλευτές στη Β' Αθηνών στις εκλογές του 1989 και ο Δ. Τσοβόλας είχε προηγηθεί σε σταυρούς. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον Δ. Τσοβόλα για υποβάθμιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Το ΔΗΚΚΙ αποχώρησε από την αίθουσα για 5 λεπτά σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ονειρεύεται "φιλολαϊκή" ΟΝΕ

Τη γνωστή και αποπροσανατολιστική θέση ότι υπάρχει και φιλολαϊκή πολιτική για τη συμμετοχή στην ΟΝΕ, ανέπτυξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ακολούθησε μία πολιτική που "σφραγίστηκε από το μονοσήμαντο κυνήγι των ονομαστικών δεικτών σύγκλισης". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε από την κυβέρνηση να συζητήσει "επί της ουσίας για τον στόχο της Ευρωπαϊκής ένταξης της Ελλάδας, για τους τρόπους προσέγγισης αυτού του στόχο και για τις κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες που πρέπει να μπουν".

Είπε ότι η ΟΝΕ είναι "ένα βήμα που δεν μπορεί να μείνει μετέωρο, χωρίς τις επιλογές της πολιτικής και κοινωνικής ένωσης", ενώ ζήτησε και τη διαμόρφωση "κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής για την ασφάλεια, ώστε η Ενωμένη Ευρώπη να αποκτήσει διεθνή οντότητα για την ειρήνη και τον εκδημοκρατισμό των διεθνών οργανισμών". Παραγνωρίζοντας το σάρωμα των κοινωνικών δαπανών, που είναι γεγονός σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ισχυρίστηκε ότι "η Κοινότητα αυξάνει τη δαπάνη κοινωνικής προστασίας", φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την Ισπανία, την Ιταλία και την Ιρλανδία.

Για την αντιμετώπιση "μεγάλων προβλημάτων μέσα στο 1999 πρότεινε: Τη συζήτηση στη Βουλή του συνολικού προβλήματος της εθνικής στρατηγικής στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000"", τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα ετοιμάσει σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης μέσα στο 1999, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία των ΔΕΚΟ, την αναστολή του νόμου Αρσένη και την οργάνωση διαλόγου για το περιεχόμενο μιας "ουσιαστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2000".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ