ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
«Η Κούβα δεν αποδέχεται την απόφαση»...

Από τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας

Associated Press

Από τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας
ΑΒΑΝΑ - ΓΕΝΕΥΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

«Η Κούβα δεν αποδέχεται την απόφαση και δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την εντολοδόχο σε διατεταγμένη υπηρεσία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης - τοπική ώρα - στην Αβάνα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Σώματος της 61ης Συνόδου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Reuters.

Οσον αφορά στην πρόταση που κατατέθηκε από τις ΗΠΑ, σημαντικά διαφοροποιημένη για να αποφευχθεί μια πολύ βαριά ήττα της αμερικανικής διπλωματίας, υιοθετήθηκε τελικά με ψήφους 21 υπέρ, 17 κατά και 15 αποχές και η οποία διατηρεί την «επιτήρηση των θεμελιωδών ελευθεριών στην Κούβα», ενώ ζητά από την Κούβα, «προσφέροντάς της τα μέσα για να εκτελέσει την εντολή της», να επιτρέψει στην Γαλλίδα νομικό Κριστίν Σανέ, ειδική εκπρόσωπο για την Κούβα του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, να σχηματίσει την έκθεσή της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα. Οσο για την ψηφοφορία, στην οποία συμμετέχουν 53 χώρες, υπέρ ψήφισαν η Αρμενία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Κόστα Ρίκα, η Φιλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα, η Ρουμανία, η Σαουδική Αραβία, η Ουκρανία, η Βρετανία και, φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά της απόφασης, ψήφισαν η Κίνα, το Κογκό, η Κούβα, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Γουινέα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Κένια, η Μαλαισία, η Νιγηρία, το Κατάρ, η Ρωσία, η Νότια Αφρική, το Σουδάν και η Ζιμπάμπουε. Ενώ απείχαν η Αργεντινή, το Μπουτάν, η Βραζιλία, η Μπορικίνα Φάσο, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Εκουαδόρ, η Γκαμπόν, η Μαυριτανία, το Νεπάλ, το Πακιστάν, η Παραγουάη, το Περού, η Σρι Λάνκα, η Σουαζιλάνδη και το Τόγκο.

Μία απόφαση καταφανώς «υποκριτική», όπως τόνισε ο Φελίπε Πέρες Ρόκε, καυτηριάζοντας τη στάση των Ευρωπαίων ειδικά, που όχι μόνο την ψήφισαν κατά την ονομαστική ψηφοφορία, αλλά και την υποστήριξαν κατά την κατάθεσή της, προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι η στάση αυτή μπορεί να προκαλέσει εκ νέου κρίση στη σχέση της Κούβας με τις χώρες της ΕΕ, παρά την πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων. Ενώ κατέληξε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν την «ηθική αυθεντία» να ασκούν έστω και κριτική στην Κούβα, ειδικά υπό το πρίσμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασανιστηρίων σε Ιράκ και Γκουαντανάμο.

Αποκαλυπτήρια ΕΕ

Ειδικά όσον αφορά στο Γκουαντανάμο, ο Πέρες Ρόκε κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να υποστηρίξει, όπως έπραξε και στην περίπτωση της πρότασης των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, την πρόταση που καταθέτει η κουβανική αντιπροσωπεία για απόφαση εκ μέρους του Σώματος της 61ης Συνόδου, όπου θα απαιτείται να επιτραπεί μία έρευνα αναφορικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντανάμο, που έχει μετατραπεί σε κολαστήριο για εκατοντάδες «ξένους μαχητές». Εξάλλου, όπως τόνισε ο Ρόκε κατά την κουβανική εφημερίδα «Granma», ανάμεσα στους εκατοντάδες «ξένους μαχητές», βρίσκονται και δεκάδες Ευρωπαίοι πολίτες...

Τι απάντησαν οι Βρυξέλλες; Οχι! Κατηγορηματικά... «Η ΕΕ δεν το έχει πράξει ποτέ πριν στο παρελθόν και ούτε έχει καμία πρόθεση να το πράξει», απάντησε η Κριστίνα Νάγκι, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, απορρίπτοντας και την κριτική που άσκησε ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών για τη στάση των χωρών της ΕΕ κατά την ψηφοφορία, σύμφωνα με το πρακτορείο AP.

«Αυτό που νομίζω ότι πρέπει να πράξει η κουβανική κυβέρνηση είναι να ακούσει αυτό που έχει ειπωθεί εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας», τόνισε και από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, που «πρωτοστάτησε» για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Κούβας και της ΕΕ και πρόσθεσε ότι η κουβανική κυβέρνηση δε θα πρέπει, «κατά την άποψή μου, να βαδίσει στο δρόμο τον οποίο υπαινίχθηκε», εννοώντας την ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Νέες υπογραφές

Νέες υπογραφές κάτω από το κείμενο αποδοκιμασίας της προσπάθειας των ΗΠΑ για ψήφισμα καταδίκης της Κούβας, στην 61η Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Γενεύη. Τη σχετική επιστολή, υπό τον τίτλο «Ας σταματήσουμε το νέο ελιγμό ενάντια στην Κούβα, υπογράφουν οι παρακάτω νομαρχιακοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης: Χατζησάββας Γρηγόρης, Σπυριδάκης Μιχάλης, Ζιώγας Γιάννης, Αργυρίου Αγγελος, Τοπαρλάκη Μάρα, Καρασαββίδου Συλβάνα, Λεμπετλής Γιάννης, Αλεξανδρίδης Κυριάκος, Ευσταθίου Δώρα, Δάφφας Γιώργος, Ψωμιάδης Διονύσης, Παπαγεωργίου Χάρης, Βαλιανού Χριστίνα. Επίσης ο Τσέκερης Περικλής, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και νέα επεισόδια σε στρατόπεδο αιχμαλώτων

Ιρακινοί έχουν συγκεντρωθεί γύρω από οχήματα κατοχικής αυτοκινητοπομπής που έχει δεχτεί επίθεση από την αντίσταση

Associated Press

Ιρακινοί έχουν συγκεντρωθεί γύρω από οχήματα κατοχικής αυτοκινητοπομπής που έχει δεχτεί επίθεση από την αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Συνεχίστηκαν, και χτες, αν και με μικρότερη ένταση οι αντικατοχικές επιθέσεις. Την ίδια ώρα, η ανώτερη σουνιτική αρχή, Ενωση Μουσουλμάνων Κληρικών, καλούσε τη νέα ηγεσία να πιέσει για απελευθέρωση των Ιρακινών αιχμαλώτων, αν θέλει, όντως, να «αλλάξει σελίδα».

Στη Βαγδάτη σημειώθηκαν τρεις διαφορετικές επιθέσεις σε διαφορετικά σημεία. Νωρίς το πρωί, βόμβες εξερράγησαν σε ανατολική συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 πολίτης και να τραυματιστούν 3. Στόχος ήταν μια περίπολος της ιρακινής πολιτοφυλακής.

Λίγο αργότερα, στη συνοικία Μανσούρ της Βαγδάτης σημειωνόταν επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, με στόχο μια αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα. Τραυματίστηκαν 4 Ιρακινοί και 1 Αμερικανός στρατιώτης. Νωρίς το απόγευμα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη μεταξύ των συνοικιών Αμαρίγια - Γαζαλίγια, στη δυτική Βαγδάτη, τραυματίζοντας 4 πολίτες. Στόχος ήταν μια φάλαγγα του ιρακινού στρατού.

Επίσης, στο Ραμάντι, κατά τη διάρκεια «επιχειρήσεων», όπως ανακοινώθηκε, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός πεζοναύτης. Αλλος ένας συνάδελφός του σκοτώθηκε μέσα στη βάση Χιτ, του δυτικού Ιράκ, όταν επλήγη από όλμο. Στο Κιρκούκ, αργά το απόγευμα, ένοπλοι δολοφόνησαν έναν Κούρδο, δημοσιογράφο στο τηλεοπτικό δίκτυο που πρόσκειται στην Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν, του Προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί. Τέλος, έγινε γνωστό ότι βομβιστική επίθεση με στόχο Ιρακινούς στρατιώτες έγινε και στη Σαμάρα, χωρίς, όμως, να ανακοινωθεί αριθμός θυμάτων.

Στο μεταξύ νέες ταραχές ξέσπασαν το απόγευμα της Πέμπτης στο μεγαλύτερο αμερικανικό στρατόπεδο κρατουμένων, στο στρατόπεδο Μπούκα, κοντά στο λιμάνι του Ουμ Κασρ, ενώ ακόμη δεν έχει αρχίσει η έρευνα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού για τα πολύνεκρα επεισόδια που σημειώθηκαν, πριν μερικές ημέρες εκεί, μεταξύ Αμερικανών δεσμοφυλάκων και Ιρακινών κρατουμένων. Σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, αυτή τη φορά τα επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ κρατουμένων, με αποτέλεσμα ένας να σκοτωθεί και αρκετοί να τραυματιστούν. Εντούτοις, η κατοχική εκδοχή δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

Αλληλοκατηγορίες

«ΗΠΑ και Βρετανία δεν παρενέβησαν για να σταματήσει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν να πουλά, παρανόμως, πετρέλαιο σε γειτονικές χώρες, κάτι που παραβίαζε τους όρους του προγράμματος Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων». Αυτό υποστήριξε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τονίζοντας ότι την ευθύνη για τον έλεγχο των ιρακινών συνόρων την είχαν Αμερικανοί και Βρετανοί. Ουάσιγκτον και Λονδίνο απέρριψαν τις κατηγορίες Ανάν και άφησαν να εννοηθεί ότι πιθανώς ο ΓΓ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την προσοχή από τα σκάνδαλα δωροδοκιών που σκιάζουν το ίδιο το πρόγραμμα.

ΙΤΑΛΙΑ
Κυβερνητική κρίση

ΡΩΜΗ.-

Δύσκολες ώρες για τον «Καβαλιέρε» καθώς η Ενωση Χριστιανοδημοκρατών (UDC) αποσύρθηκε τελικά από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και αναθεώρηση προγράμματος, μετά την πανωλεθρία των περιφερειακών εκλογών.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του μικρού κυβερνητικού εταίρου UDC, Μάρκο Φολίνι, είχε καλέσει κατ' επανάληψη τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε ανασχηματισμό, υποβολή νέου κυβερνητικού προγράμματος και αναζήτηση κοινοβουλευτικής ψήφου εμπιστοσύνης, μετά τη συντριβή του συνασπισμού στις περιφερειακές εκλογές.

«Η πρότασή μου είναι να αποσύρουμε την αντιπροσωπεία μας από την κυβέρνηση», δήλωσε ο Μάρκο Φολίνι, κατά τη διάρκεια συνεδρίας του UDC το πρωί της Παρασκευής. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος του κόμματος, ο... γνωστός εξ Κομισιόν Ρόκο Μπουτιλιόνε, ανακοίνωνε πως η πρόταση αποχώρησης έγινε δεκτή. Κατά τους αναλυτές, η κίνηση αποχώρησης μετά την κατηγορηματική άρνηση του Καβαλιέρε να υποκύψει στις εκκλήσεις του ηγέτη του UDC, Μάρκο Φολίνι, θεωρείται προσπάθεια εξαναγκασμού αναζήτησης της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με διαφορετική σύνθεση και πρόγραμμα.

Η Ενωση Χριστιανοδημοκρατών, η οποία «κρατούσε» τέσσερις υπουργικούς θώκους, έχει δηλώσει, πάντως, πως θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Συνεπώς, η αποχώρηση του κόμματος αποδυναμώνει αισθητά τον κυβερνητικό συνασπισμό, όμως δεν οδηγεί απαραίτητα σε πρόωρες εκλογές. Κατά το Reuters, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αφού εμφανίζεται αποφασισμένος να ολοκληρώσει την πενταετή θητεία του στην πρωθυπουργία και καλείται τώρα να αποφασίσει εάν θα επιχειρήσει να συνεχίσει με τους τρεις εναπομείναντες μεγάλους εταίρους του ή εάν θα εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την UDC για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Μία μέρα προ της αποχώρησης της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι είχε καλέσει επίσης τον Μπερλουσκόνι να υποβάλει ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου.

Η απώλεια έξι εκ των οκτώ περιφερειών που ήλεγχε ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας στις εκλογές του Μάρτη ερμηνεύτηκε ως προσωπική ήττα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η «Forza Italia» απέσπασε μόλις το 18,4% των ψήφων, το χειρότερο ποσοστό από την ίδρυση της παράταξης Μπερλουσκόνι το 1994... Συνολικά 13 περιφέρειες εισήλθαν στην αναμέτρηση για την ανάδειξη των νέων τοπικών συμβουλίων. Η κεντροδεξιά κατόρθωσε να διατηρήσει μόνο τις δύο - τη Λομβαρδία και τη Βενετία - εκ των οκτώ περιφερειών που ήλεγχε.

ΓΑΛΛΙΑ - «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Προσπάθησε ο Σιράκ αλλά...

ΠΑΡΙΣΙ.-

Το «βάπτισμα του πυρός», στη μάχη για την έγκριση του «ευρωσυντάγματος» μέσα από το δημοψήφισμα της 29ης Μάη, «πήρε» ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο Ζακ Σιράκ συνομίλησε, το βράδυ της Πέμπτης, σε διακαναλική σύνδεση, με 80 νεαρούς Γάλλους, στους οποίους τόνισε ότι «η ΕΕ οφείλει να παραμείνει ισχυρή και οργανωμένη για να υπερασπίσει τα συμφέροντά της απέναντι σε ΗΠΑ, Ινδία και Κίνα».

Αποπειράθηκε να κατευνάσει τις ανησυχίες της γαλλικής κοινής γνώμης, παραδεχόμενος ότι «το ευρωσύνταγμα όντως δεν αμφισβητεί την οικονομία της αγοράς, αλλά ταυτόχρονα δε θίγει το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική πρόνοια, ενώ προσπαθεί να θεμελιώσει μια Ευρώπη της πολιτικής». Προειδοποίησε ότι αν οι Γάλλοι απορρίψουν το «ευρωσύνταγμα», τότε η Γαλλία «θα γίνει το μαύρο πρόβατο και για κάποιο χρονικό διάστημα θα χάσει την πολιτική της επιρροή, ενώ η ΕΕ θα αντιμετωπίσει σοβαρές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή της». Τέλος, ο Σιράκ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο «επαναδιαπραγμάτευσης» της συνθήκης.

Το κατά πόσον ο Σιράκ κατάφερε να προσφέρει κάτι στην εκστρατεία υπέρ του «ευρωσυντάγματος», μένει να αποδειχτεί. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η πλειοψηφία των τηλεοπτικών του συνομιλητών δήλωσαν ανοιχτά ότι «δεν κατανοούν μεγάλο μέρος του κειμένου του ευρωσυντάγματος, δεν πείθονται ότι δεν απειλείται το κοινωνικό κράτος, και δεν προτίθενται να το ψηφίσουν».

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
«Θυσία» στο κέρδος

Associated Press

ΝΤΑΚΑ.- Επίσημος χθεσινός απολογισμός, 50 νεκροί. 110 ακόμη εργαζόμενοι απομένουν θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια της παράνομα κτισμένης οχταώροφης υφαντουργίας, που κατέρρευσε στις αρχές της βδομάδας, 30 χλμ. έξω από την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές. Δεν υπάρχουν πια ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί. Το βλέμμα του παιδιού δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί...

ΟΗΕ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
«Προϊόν πιέσεων των ΗΠΑ» η απόφαση καταδίκης

ΓΕΝΕΥΗ-ΜΙΝΣΚ.--

Απόφαση «καταδίκης» και της Λευκορωσίας πέρασε στην 61η Σύνοδο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προχτές, Πέμπτη, με 23 χώρες να την υπερψηφίζουν, 16 να την καταψηφίζουν και 14 να απέχουν. Η απόφαση εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση στη χώρα και υιοθετεί κατηγορίες εναντίον αξιωματούχων της Λευκορωσίας που φέρει να ενέχονται σε «εξαφανίσεις ή και εξωδικαστικές εκτελέσεις τριών αντιπάλων των αρχών το 1999 και ενός δημοσιογράφου το 2000», «τη συνεχιζόμενη συγκάλυψη» των υποθέσεων, τη «μη τήρηση» των διεθνών προτύπων στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτώβρη του 2004, και πάει λέγοντας. Μεταξύ άλλων, αποδίδει στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας «ελλιπή» δράση για «την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σάρκας».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε: «Δεν αναγνωρίζουμε ούτε το πνεύμα ούτε τη μορφή αυτής της απόφασης... Δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα έγγραφο που θα στοιβαχτεί στα αρχεία της γραμματείας του ΟΗΕ...».

Στην ονομαστική ψηφοφορία, την απόφαση υπερψήφισαν η Αυστραλία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Γκαμπόν, η Γουατεμάλα, η Δομινικανή Δημοκρατία, οι ΗΠΑ, η Φινλανδία, η Ιαπωνία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Κόστα Ρίκα, το Μεξικό, η Νότια Κορέα, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Ουκρανία, η Παραγουάη, το Περού, η Ρουμανία και η Σρι Λάνκα.

Εναντίον ψήφισαν η Αρμενία, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Ερυθραία, η Ζιμπάμπουε, η Ινδία, η Ινδονησία, η Κίνα, η Κένια, το Κογκό, η Κούβα, η Μαλαισία, η Νότια Αφρική, η Ρωσία, το Σουδάν και η Σουαζιλάνδη. Απείχαν η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Γουινέα, ο Ισημερινός, το Κατάρ, η Μαυριτανία, το Μπουτάν, το Νεπάλ, η Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Ονδούρα, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία και το Τόγκο.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ευχολόγια και λεκτικές «καταδίκες» από τον ΟΗΕ

ΓΕΝΕΥΗ - ΥΨΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΑΝ.-

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε, χτες, με σχετική πλειοψηφία το Ισραήλ για χρήση υπερβολικής βίας σε βάρος Παλαιστινίων πολιτών. Το κείμενο της συγκεκριμένης απόφασης προκάλεσε την έντονη ισραηλινή αντίδραση καθώς δεν εμπεριέχει καμία αναφορά για «παλαιστινιακή βία κατά Ισραηλινών», ενώ επισημαίνει την ανάγκη να «αποτραπεί η βία των εποίκων κατά των Παλαιστινίων».

Η απόφαση λήφθηκε με 29 ψήφους υπέρ, 14 αποχές, ενώ 10 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Καναδάς, ψήφισαν κατά. Επίσης, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υιοθέτησε με 39 ψήφους υπέρ, 12 αποχές και 2 κατά (ΗΠΑ, Αυστραλία) ένα ακόμη ψήφισμα το οποίο καλεί το Ισραήλ να τερματίσει άμεσα την πολιτική του εποικισμού.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, χτες, ότι συνέλαβε έναν νεαρό Παλαιστίνιο ένοπλο, ο οποίος εισήλθε στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν και άνοιξε πυρ κατά αποθήκης καυσίμων. Ο νεαρός φέρεται να δήλωσε μέλος της «Φατάχ» και προέρχεται από τον προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ, στη Συρία. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέρριψαν την ευθύνη στη Συρία, αποφεύγοντας, όμως, να υψώσουν πολύ τους τόνους.

ROVER - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανεργοi χιλιάδες εργαζόμενοι

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Δε διασώζεται και τελικά «βουλιάζει» η «MG Rover», η μεγαλύτερη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία. Περίπου 6.000 εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι λίγες μόνο μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 5ης του Μάη.

Οι διαχειριστές που ανέλαβαν την εκκαθάριση της αυτοκινητοβιομηχανίας μετά την πτώχευσή της, την περασμένη βδομάδα, ανακοίνωσαν ότι η κινεζική «Shanghai Automotive» που είχε δείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά της «Rover» απέσυρε το ενδιαφέρον της. Και αφού οι διαχειριστές δήλωσαν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστικό ενδεχόμενο για την πώληση... είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν «σημαντικές απώλειες στις θέσεις εργασίας μεταξύ των έξι χιλιάδων εργαζομένων».

Ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να σώσει την αυτοκινητοβιομηχανία, πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι διατεθειμένη να προσφέρει «φρούδες ελπίδες στους εργαζόμενους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ